Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To snad není pravda! Vždyť jsem tam dával salám na stůl! Jak je možné, že nikdo nepřišel v pršiplášti a nevzal aspoň paštiku? Já si vzpomínám na časy, kdy bylo modré z nebe v herním světě a teď jen bída, krutá bída, odpad, nic za co by člověk měl platit, či čím by měl ztrácet svůj drahocenný čas, někdo by měl nastavit laťku hodně vysoko a říct to naplno, herní průmysl je zcela mrtev, ty recykláty, neoptimalizované deset let staré enginy, konzoloidní konverze a záškuby producentů formou lichvy jsou zcela špatné. Lidi vzpamatujte se, nenachávejte si nablít do krku, vždyť to tady je naprostá propaganda nihilismu!
  • samozřejmě že jsem se zúčastnil :)
  • LTM3
    ežiš to je taková škoda, že to musela být zrovna v Praze, já bych tam tak rád jel a účastnil se diskuze! Příště aspoň poblíž Hradce Králové!
    • posila
      To jako vazne? Z HK do Prahy je to autobusem/vlakem cesta na hodinu a pul (podle idosu). Coz je rychlejsi, nez treba z Brna nebo Olomouce. O Zlinu ani nemluve. Jak moc vic pobliz HK si to predstavujes? Pochopil bych, kdyby to byla akce na vic dni a lidi si museli v Praze shanet ubytovani, tak by to byl vetsi problem.
      • Amylee.Anderson
        Jenže jestli chce člověk zustat až do večera, tak by musel jet vlakem v noci a to bych se třeba já osobně sama docela bála. Hlavně v Praze. Takže nějaký ten nocleh neni vůbec od věci...
        • V Práglu máte na Strahově vždy dveře otevřené, normálně vlezte oknem do některého z pokojů v suterénu a vyspěte se, dělají to všichni, co nemají čas běhat po Praze a hledat ubytování.
        • A to je ti jako patnáct? To tam všichni přijeli jen na geekovskou besedu? Snad byste se sebrali a šli chlastat, ne? Ještě tady chybí komentář, do kterýho by někdo nacpal, že jeho přítelkyně tohle a jeho přítelkyně tamto:))
          • ucho
            chlastání je pro děcka :)
            • ucho
              lukáš: no tak to je taky pro děcka :)
    • ja cestoval 200 km abych se mohl zúčastnit nestěžuji si
  • risa2000
    Překvapilo mne, že v diskusi o warezu nikdo nezmínil jednu zásadní věc (i když Lukáš Macura k tomu byl blízko), totiž, že na začátku všeho jde o to, zda mám nebo nemám respekt k vývojářům a k jejich rozhodnutí (nebo vůli) hru prodávat.

    Přijde mi, že ten kdo si hru stáhne, nejen že svým způsobem pohrdá, nebo se směje těm ostatním, co si to koupili (jak řekl Lukáš), ale hlavně se směje vývojářům, kteří se rozhodli hru prodávat. Z tohohle pohledu diskuse o tom, jestli z pirátění vzniká nějaká skutečná škoda, jaká a komu je zcela irelevantní.

    Což souvisí obecně s morálkou a úctou k práci a právům ostatních.
    • Nereaguji pouze na Tvůj příspěvek, ale sedne to i k němu.

      Kdo kupuje hry kvůli morálce? Kdyby opravdu lidé kupovali hry kvůli morálce, tak neexistuje bazarový prodej či různé aukce jako aukro či ebay. Já sám kupuji hry kvůli tomu, že je chci stejně jako jiný druh "zábavy", rozhodně je nekupuji kvůli tomu, že chci někoho podpořit.

      Naprosto stejně je mi jedno, kde ty hry kupuji, beru je tam, kde je to pro mě výhodnější. Přestal jsem kupovat většinu her hned v den vydání - výjimkou budiž sběratelské edice - protože to nemá význam, pouze zbytečně utratím peníze za něco, co mohu mít s krátkou prodlevou mnohem levněji. A co si budeme nalhávat, her vyšlo za jejich existenci tolik, že budu mít co hrát v podstatě do konce života - času na hraní člověk tolik nemá, takže by to bohatě stačilo - a těch titulů, které bych si zahrál a zatím jsem neměl možnost, je opravdu hodně.

      Prostě nakupovat kvůli morálce je nesmysl, lidé kupují věci (či licence), protože je chtějí (či potřebují), ne kvůli morálce nebo kvůli podpoře tvůrců.
      • blablabla :D /smazáno/
    • Vsadím boty, že kdyby bylo stejně lehké ukrást nakup v obchodě jako stáhnout hru, film, hudbu, cokoliv z netu, tak by lidi proste taky kradli. Jako vyšel sem před rokem a začal hry kupovat, protože teď na to peníze mám, předtím sem neměl. A za nějakou dobu, až přijde hypotéka a rodina, tak je nejspíš přestanu kupovat, protože tak ušetřím na něco důležitějšího. A teď moralisti do mě.
    • Kein
      No, zajímavé. Až na to, že když si někdo hru stáhne, jelikož ho zajímá jaká ta hra je, jinými slovy chce si ji vyzkoušet, tak mi tu nějak chybí ten akt, nebo popud, kterým by se měl vývojářům vysmívat. Výsměch přichází až tehdy, kdy ta hra je shit, to je ale o něčem jíném. Když si jdeš koupit auto, taky se v něm nejdřív projedeš, hry jsou stejně sofistikovaný produkt. Není to rohlík, o kterém víš jak chutná.
      • risa2000
        Kdybych vzal tu podobnost s nakupováním auta, tak by to spíš bylo tak, že přijdu do autosalónu (což je vlastně takový distributor automobilky), vezmu si tam auto, které se mi líbí, projedu se v něm a pak jim ho vrátím (a třeba i zaplatím benzín, amortizaci, čas atd. aby neměli škodu) a budu tvrdit, že kdybych se v něm neprojel, tak bych si ho nikdy nekoupil. Takhle si ho možná koupím.

        Proč se to tak neděje, proč si lidi domlouvají schůzky a dovolují si půjčování auta na projížďku?

        A to autosalóny většinou mají zájem, aby si lidi auta vyzkoušeli. Vývojáři, někdy zájem mají, někdy ne (někdy vydají demo, někdy ne), ale v obou případech je to autosalón, případně distributor, kdo rozhoduje, jakým způsobem a zda vůbec si mohu něco vyzkoušet, ne já.
        • Nelze srovnávat. Člověk stáhne kopii. Škoda vznikne POUZE v případě, že by si jí chtěl koupit, pokud by se k ní nedostal zadarmo. Vzniklá škoda je neprokazatelná. Jak už psalo hodně lidí nahoře. Žádný ekvivalent benzínu, nákladů na výrobu konkrétního kusu atd...
    • -Recicky o moralce. Bych jako mladej fakan, kterej si nevydelava, prisel kazdy tyden doma za tatou, aby mi dal 50€ na hru (coz ta cena je total owerkill, ale vidim to bezne ), tak dostanu tak po hube a ne na hru.
      -I kdyz "publikum" starne spolu s hrami, je tahle zabava prevazne urcena mladsi skupine lidi, ktera nema takovy prijem aby si mohli koupit _kazdou_ hru ktera je zajima. By to nestahli tak stejne by si to nekoupili, tam neni zadna skoda v nicem. Vznikne akorat to, ze ten mladoch si tu hru muze spetne dokoupit, nebo az bude starsi a mit svuj plat, tak si koupi pokracovani (pokad to teda neni trapne codko nebo neco co je venku kazdej pul rok ale dejme tomu casovej horizont medzi HL1 a 2.) Mozna je to "zlodej" a pirat ale taky to muze byt vernej fanousek, jen nato proste nemá, zatim. A sirit info o dane uzasne hre je taky reklama zdarma.
      -Fargo v jednom z videi zminuje email, co dostal od nekoho, ze si prvej wasteland stahnul, ale tedkon mu poslal $10 000. Myslite ze by neco takoveho mohlo byt, kdyby ten clovek nemel moznost se k W1 dostat, a mit moznost tu hru rád?
      -Resit dneska stahovani mi pride jako se zamyslet nad duvodem proc musis dejchat. Je to naprosto normal vec, kik kik a mas cokoli, od her, filmu, hudby, knih, infomraci, vseho. A to je jen dobre.
      -Vyrusta nova generace lidi (dokonce i ta starsi), kera tohle bere za naprostou samozrejmost. Koho myslite ze si tahle generace zvoli za sve zakonodarce, kdyby se zacalo hromadne perzekuovat stahovani. Masa se proste nastve a zvoli tak aby se to zlegalizovalo komplet.
      Zakon neni zadne nemene slovo bozi, jak by rekl Tommy.
      -Kazdej vyvojar co se pusti do tvorby nove hry, a breci nad stahovanim, by mel prumysl rychle opustit a jit delat neco jineho, protoze je to jeho nedilna soucast, a nikam se nestrati. Nauc se v tom nejak operovat, nebo to zabal. Nikto te do toho nenuti, chleba levnejsi nebude kdyz bude o jednu hru mene.
      • Tak za prvé bych si zkusil začít vydělávat :) Možná by sis pak začal vážit i cizí práce.
        Máš tady tisíce her zdarma a další tisíce jen za pár korun. Pokud potřebuješ každý týden tu nejnovější hru a nemáš na ni peníze tak je to tvůj problém. Vždy tu bude něco na co nebudeš mít peníze, tak si to taky jen tak vezmeš?
        Jistě zákon se může změnit to určitě není problém a vlastně by se ani nic nezměnilo, nebo snad víš o někom, koho by odsoudili kvůli stahování? Ale problém by byl, že vývoj her je prostě drahá záležitost a nikdo nebude dotovat tvoji zábavu. Jistě nadšenci je budou dělat zadarmo, ale mraky free her máš i teď.
        Je to prostě jak píše risa2000, nemáš žádnou úctu k vývojářům.
      • prekvapive trefnej nazor na stahovani - presne tak to bylo i se mnou - drive jsem si hry stahoval, ale s vekem jsem si zacal hry kupovat, prevazne dobry tituly, nebo veci ve sleve (nemusim mit kazdou novinku za tech 50€ i kdyz na to uz mam bez problemu) dokonce jsem koupil spoustu tech her co jsem si driv stahl a dohral - jen jako zpetny podekovani vyvojarum, prestoze je uz stejne znovu hrat nehodlam.. a je fakt ze diky spouste starejch her dneska podporim klidne obsidian na kickstarteru - protoze vim ze udelali dobry hry a risknu to, protoze oni taky riskovali a vydali hry ktery vubec nemuseli mit zisk jaky se predpokladal. samo ze mam par kamaradu ve stejnym veku (30+) kteri stale stahujou, ale jsou tu i dalsi kteri uz jen kupujou jako ja. je to o moralce a vyzralosti kazdyho jednotlivyho cloveka. nekdo se zastydi a nekomu to je jedno az do smrti. a bejt tata tak taky klukovi koupim jen sem tam neco - aby nebyl rozmazlenej az hanba.. - coz ale asi neznamena ze si to nedokaze treba sehnat jinak, i pres vytky ze krast se nema, komu nebylo 17, ze jo?
    • Přesně tak.
  • Trol.internetovy
    Už by se tu mohli začít práskat všichni, kdo tam byli, šup šup! *4*
  • Kein
    Docela mě potěšily některé názory na warez, co ve videu zazněly a to především ten, že warez slouží k tomu aby si člověk zjistil co kupuje. Kdo s tím má problém, tak to má blbý.
    • Já s tím problém nemám, ale nabízí se pár otázek.
      Podle čeho si vybíráš hry, které si vyzkoušíš. Určitě nemáš čas zkoušet všechny. Jak dlouho je zkoušíš? Máš určitý časový horizont, třeba víc jak 10,20,50 100 hodin to hrát nebudu a pak si to už koupím? Pokud tu hru dohraješ vždy si ji koupíš? Nebo třeba po dohrání tu hru zhodnotíš, že nebyla dostatečně dobrá a stejně si ji nekoupíš? Jaký je tvůj poměr stažených (vyzkoušených) her a těch koupených?
      Jinak v ideální světě bych to tak bral nejraději se vším, platil bys až podle své spokojenosti. Bylo by zajímavé jestli by třeba nějaký distributor k tomuto našel odvahu a bylo by zajímavé sledovat, jak by dopadl :)
      • Kein
        Už jsem to zmiňoval tady v některé diskusi, kdy jsem se snažil zazdít fakt, že jsem si Mafii II nekoupil ani po dohrání.

        Hru hodnotím jako celek, někdy po dohrání, někdy mi stačí pár hodin. Porovnávám to podle modelu "co očekávám/co odstanu" Nejvíc mě naštve, když se vývojáři prsí co ve hře všechno nebude, jak bude obsahově kvalitní a výsledek tomu neodpovídá (Fallout 3, Mafia II). Tohle hodnocení je moje subjektivní a proto se vždycky najdou lidi co to napadnou, jelikož podle nich, je ta hra dobrá, to ale nemění nic na faktu, že mi se ta hra líbit nemusí.

        Co se týká počtu stažených her a originálních, tak tam bych to trošku upravil - hry, co mě baví mám origo všechny, to že něco člověk stáhne je bezpředmětné, když většina her je pro toho dotyčného o ničem a kdyby měl s těmi hrami zkušenosti, které získá po stáhnutí, nekoupil by si je.
        • Kein je taková entita snad každého fora o nějaké RPG hře.. na TES foru jsme si ho užily taky dost *1*
          • smejki
            *15*
      • smejki
        Kein? k němu dodám jen:
        http://forum.madbrahmin.cz/viewtopic.php?f=12
        http://www.madbrahmin.cz/diskuse/1082
        http://forum.madbrahmin.cz/viewtopic.php?f=39
        což vyústilo v pětinásobný ban na brahmíně, který trvá odnes. Je to <>pičus astronomických rozměrů a pokud se nepletu, našly by se na brahmíně i nějaké jeho náckovské hemzy. Prostě chlapec k pohledání.
        • Amylee.Anderson
          O tobě tam zas píšou, že jsi virus :P
          • smejki
            však je to taky pravda :D
        • Kein
          Smejki udatný, už zase? Náckovské hemzy? Ale jdi ty, pomluvy jako v mateřské školce.

          Každopádně, bylo by dobré také říci, že ten onen ban jsi mi dal právě ty ;-) A ban jsi mi dal s odůvodněním že "šířím warez". Problém vidím v tom, že šíření warezu není to, že o něm říkám, že je to jediná fér věc jak nekupovat zajíce v pytli. A když už si sem dal odkaz na diskusi, tak si znova přečti můj důvod proč jsem si nekoupil, tebou často zmiňovanou Mafii II, vysvětluji ti to tam docela podrobně, samozřejmě nepochybuju o tom, že všechny moje argumenty znova označíš za alibismus a nadzvedneš nos, ale to je pak těžká domluva. Ale nechám ti jednu věc, ano v diskusi vystupuju dost útočně, to je zapříčíněno tím množstvím příspěvků co tam padaly, tři dny hádek udělaly své a dneska bych to psal mírněji, ovšem pořád mám stejný názor, deal with it.

          Ty máš prostě nějaký svůj ultimátní názor a běda tomu, kdo má názor jiný - zvláštní, že na téma warez jsi neřekl v podcastu ani půl slova, přitom tam padaly vyjádření, které jsem tvrdil i já na brahmíně. A to tvoje urážení...vážně? No tak Smejki, máš na víc. *12*
          • smejki
            nikoliv, že šíříš warez, nýbrž že šíříš nechutné warezácké filosofie, které se nikomu z vaultmasterů a většině návštěvníků nelíbí. Tvé předchozí prasácké, trollící, arogantní a náckovské (zdůrazňuji, jestli se dobře pamatuju, jsou to dva roky a tohle se mi nechce hledat neboť je to teď irelevantní) chování byl také jeden z hlavních důvodů. A ban jsem ti dal já na stránky a JaW na fórum. ode mne jsi obdržel ban 27.10.2010, od JaWa 23.11.2010. Samozřejmě jsi se párkrát nezapomněl vrátit v sedle anonymizéru a prudit. Tyto příspěvky byly smazány a IP bloknuty.

            Na téma warez jsem se v podcastu nevyjádřil, protože mi ta debata přišla zbytečná a neměla na tak malém prostoru šanci se rozvinout jiným než povrchním diskusně-amatérským směrem.
            • smejki
              "za propagaci warez?" :D
              hele, hoď mi screenshot, já ani nevím, že to nějaký takovýhle zprávy generuje. Tohle je buď automatovka od Kuřete, nebo někde něco editnul JaW.
              tak jako tak, propagace warez je správný termín pro to, co jsi dělal, tak nevím, co řešíš.
            • Kein
              Za ban, za tvůj ban, jsem při vstupu na stránkách dostal hlášku "za propagaci warez" takže nekecej :-) Jinak bych to nezmiňoval v té diskusi.

              Každopádně, nevím kde jsi přišel na náckovské teze, ale asi narážíš na moje spory s antifákem WDratem, který za "náckovskou" považuje i skupinu Tři Sestry, z jejichž linku celá diskuse vyplynula a rozhodně jsem se nikde nikdy nehlásil k tomuto směru a celé to šťouchání do Wdrata jsem rozhodně nebral vážně. Ale pokud, je toto všechno irelevantní, tak proč to zde zmiňuješ? Kydáš špínu, jaký jsem zplozenec zla a sám se chováš jako zatvrzelý komunista, který diktuje všem co a jak mají kupovat a jak se mají chovat.

              Ach, tak, to ano. Hádám, že diskusně-profesionální směr jsou tvé vysoce inteligentně hodnotné urážky, posero. :-)
    • http://www.youtube.com/watch?v=Fw-MFeR8Frw
  • Stahovaní her je krádež
    ok já si stáhnu všechny fotky lukaše grygara a uvidíme jestli ty fotky budou jestě furt na internetu
    • Já ti ukradnu ňákej tvůj nápad, vydělám na něm spoustu peněz, ty utřeš nos a uvidím jestli ti to bude vadit :)
      • Kein
        Škoda, že ti tahle tvoje dedukce nějak nezapadá do praktikování warezu, jelikož na nápadech her ten kdo si je sosne nijak nevydělá. Trošku jiná situace.
        • Ušetřené peníze mají stejnou hodnotu jako vydělané.
          Není to žádná dedukce jen prostě příklad toho , že se dá ukrást i nehmotná věc.
          Když ukradneš hru z pultu v obchodě, tak je to jasná krádež, nicméně vývojář za ni dostane zaplaceno a obchodník si to odepíše jako ztrátu.
          Když si stáhneš hru, tak ta krabice na pultě sice zůstane, ale vývojář nedostane ani korunu a obchodník má zboží, které neprodá. Tak co je potom horší? :)
          • x_ander
            To je pořád dokola. Myslíš, že kdyby ten jeden člověk tu hru nestáhl, tak to nutně znamená, že do toho obchodu půjde a koupí ji?

            Ba často tomu je naopak, např. já taky kolikrát hru "vyzkouším" a pokud se mi líbí, jdu ji koupit. Psal jsem to už např. v diskusi u Dark Souls, takže jen stručně. DS jsem si stáhl, abych vyzkoušel, jestli je hra pro mě, jestli se zkamarádím s ovládáním, jak na tom jsou HW nároky atd. Po dvou hodinách hry jsem znal odpovědi, hru jsem vypnul, od té doby na ní nešáhl a po výplatě si ji půjdu koupit. Kdybych si ji takto nevyzkoušel, tak ji koupit nepůjdu (resp. bych si ji koupil třeba za rok, kdy bude stát 2 stovky). A teď se ptám, uškodil jsem nějak vývojáři/distributorovi hry? Právě naopak - díky warezu na mě vydělá. Je na tom něco špatně? Kdyby existovalo demo, tak warez nestáhnu, ale vyzkouším demo. Jenže když demo není....
            • x_ander
              Tak to se naprosto shodneme:) Ty machrovské kecy taky nenávidím. Ty byly rozšířené v letech puberty. Já jsem sice tehdy taky dost pirátil, jako každý (a kdo říká, že ne, tak kecá, nebo měl velice přející rodiče), ale nikdy jsem se za machra nepovažoval, radši jsem byl zticha. Dnes už takových machrů moc není (nebo je nepotkávám), ale vyjímka se prostě najde, o to smutnější. Např. můj kamarád, již dostudovaný a pracující, ve stejném věku jako já (tzn. 26), se mě onehdá ptal, proč jsem ještě nehrál Assassins creed revelations. Mou odpovědí bylo, že čekám, až hra zlevní, načež jsem se dověděl, že jsem vůl, když hry kupuju. Skoro jsem mu v té chvíli lištil.

              Btw. staré hry, které jsem zamlada upiratil si zpětně taky kupuju (např. na GOGu). Je mi jasné, že původní tvůrce tím už zdaleka nepodpořím, ale je to způsob mého vykoupení :)
            • To si určitě nemyslím :) Byl to zase jen imaginární příklad.
              Hele, já nemám rád nějaké moralizování a hry nedělám ani neprodávám, ale prostě na kecy typu: "Ty vole, proč si to kupuješ, si to stáhni, ne?" Jsem prostě poněkud alergickej podobně jako na výmluvy typu, když si to stáhnu, tak to nikde nechybí, takže je vše ok. Akorát, kdyby začli všichni stahovat, tak za chvíli nebudou mít co stahovat :)
              A ještě víc mě sere, když čekám na hru, která mi mám přijít v den vydání, ale na torrentech je hra už týden a blbci všude píšou: "Nejhorší hra všech dob, dávám 0 z 10, rozhodně si to nekupujte, nedal bych za to ani korunu."
              Proti tomu co jsi napsal ty, nemám vůbec nic, naopak plně tomu rozumím a gratuluji k výběru :)
      • Black_Hand
        a jak to souvisi se standardnim internetovym piratstvim? nejak mi chybi ten krok se "spustou penez".
        • Reagoval jsem na to co napsal...
          Standardní internetovej pirát je spíš něco jako černý pasažér. Veze se, ale zaplaceno nemá :)
          • Kein
            No, ne tak docela. Černý pasažér ve vlaku zabírá místo, nebo svojí vahou zatěžuje vlak. To se u her neděje, warezák si svůj vlak zkopíruje.
            • Žádné přirovnání není na 100%. Ale troufám se tvrdit, že jestli jede ve vlaku o pár lidí víc nebo míň je zanedbatelné. Někteří piráti neváhají třeba kontaktovat technickou podporu, takže firmě ještě zvyšují náklady...
          • Black_Hand
            jiste, stejne jako kradez je poruseni prav cloveka a poruseni prava na vyhradni distrbuci je taky poruseni jeho prav. jen jineho druhu. ok, muzes namitat mensi problem ve strukture vztahu, ale chtel jsem rici toto.

            ad realne/fiktivni ztraty. tezko vycislitelne. drtiva vetsina piratu si to stejne nekoupi, coz je samozrejme skoda, ale tezko s tim neco nadelam. je to skoda. a tezko to takhle muzes rozlisovat. realnou ztratu bys mel v ucetnictvi jako "nabourane auto", "neprodane vyrobky", "vyrobky odcizene z obchodu" atd. asi nejvetsi problem, ze to proste neni BUD realne NEBO fiktivni. ale proste to neni ta sama kategorie.

            "A v dôsledku pirátstva vznikajú nie fiktívne ale reálne straty vďaka ktorým už mnohé sw spoločnosti vyhlásili bankrot" - nikoliv, vyhlasili bankrot z toho duvodu, ze se jejich licence na kopie nedostatecne prodavaly. nelze to takto primocare spojovat. nikdo jim nic po ceste k jejich zakaznikum nesebral. nikdo jim nic neznicil. porusili jim prava na distribuci.
            • Kein
              DangerousDave: No, jenže problém je v tom "podiela sa na nej každý kdo by si inak bol nútený sw zakúpiť"

              Protože ne každý, kdo si hru stáhne, by si ji, pokud by možnost stáhnutí neměl, koupil. A to je to, na co rádi zapomínají distributoři, když řvou, že jim vznikla taková a taková škoda.

              Realita je taková, že člověk si hru stáhne a pak ji hodnotí, podle svých vlastních kritérií (které můžou být různá) a buď ji zhodnotí kladně (a koupí) nebo negativně (nekoupí).

              U mně osobně třeba nerozhoduje vůbec cena v tom smyslu, že hra se mi líbí, ale kvůli ceně si ji nekoupím, ale v tom smyslu, že pokud je cena nižší, tak přimhouřím víc oko u svého hodnocení. Pořád, ale chci od té hry vysoký stupeň dokonalosti a porovnávám to co jsem očekával s tím co jsem dostal.

              Čili to, že někdo, někde klikne na odkaz a zanechá za sebou otisk ve statistice, neznamená, že je to imaginární kupec a nemůžu se bouchat do hrudi, že jsem přišel o prachy, když vůbec nevím jak tu hru ten dotyčný ohodnotil a jestli se mu líbila = jestli by si ji koupil, kdyby měl zkušensoti, které získal přes owarezovanou hru.
            • DangerousDave
              pomer predaných a upirátených kópií niektorých druhov sw sa pohybuje u čísiel vyšších ako 1 ku 100 len preto, že osoba A ten program crackne, osoby XY ho rozšíria po internete a tisíce ďalších osôb sw stiahnu - povedať, že pri tomto procese nikdo nikoho neokráda, straty sú fiktívne a o nič iného ako porušovanie autorských práv sa nejedná je naivita prvej kategórie.

              Napísal si, že straty sa vyčísliť nedajú, to je na 100% pravda lenže rovnako je pravda to, že tam strata vzniká (reálna, nie fiktívna) a podiela sa na nej každý kdo by si inak bol nútený sw zakúpiť, preto ak niekdo napíše, že v tom vidí krádež nemám s tým najmenší problém.

              Už sme to tu dosť zasr*li takže v debate končím.
          • Black_Hand
            tak nejak. ale on ten puvodni prispevek o penezich nemluvil...
            • DangerousDave
              vražda v princípe JE zabitie ale zabitie NIE JE vždy vraždou. A v dôsledku pirátstva vznikajú nie fiktívne ale reálne straty vďaka ktorým už mnohé sw spoločnosti vyhlásili bankrot ... ľudia z týchto firime rozhodne nemajú pocit, že by piráti odcudzili iba fiktívnu hodnotu a že nič v skutočnosti nechýba.
            • Black_Hand
              proc by nemoh? proste protoze to kradez neni :). to co rikas nestaci k tomu jestli je to kradez. musi neco vylozene chybet. najednou zmizet z vlastnictvi poskozene osoby. obdobne by si mohl argumentovat, ze vrazda a zabiti je vlastne to samy. jenze cert je schovan v detailech a michat takhle vyrazivo nicemu neprospiva.
            • DangerousDave
              nie je to krádež podľa zákonnej definície ... ak to ale niekto chce nazývať krádežou nevidím dôvod prečo by nemohol. Autor je jednoducho ukrátený o reálne peniaze ktoré mu mali právom patríť, pričom niekdo iný využíval jeho vytvorenú hodnotu bez zaplatenia. jeden to nazve porušeným autorských práv, druhý krádežou ... ani s jedným nemám problém.
            • Black_Hand
              tak to je poruseni prav na vyhradni distribuci kopii plynouci z copyrightu (to je copyright). to neni kradez. to neznamena, ze je to ok. znamena to jen ze pletes jabka s hruskama.
            • Nemluvil, ale zase se tvářil, že něco nehmotného se nedá ukrást. Tak jsem se mu snažil dát příklad, na kterém by mu došlo, že napsal blbost.
      • DangerousDave
        v prípade Obivaka je to dosť nereálny scenár.
  • Jinak super díl...hodně se líbilo povídání o Dishonored...původně jsem k tomu měl určitou averzi, díky velkýmu hype...Dishonored z leva, prava...Dishonored támhe...ale musim říct, že stylizace a ten svět mě dostal, prožíval jsem to dost podobně jako Lukáš )
    • *poeticky* ))
  • Black_Hand
    to intro+nova znelka mi strasne pripominaji the first samurai s pc speakerem. (i kdyz to tedy rozhodne neni to samy :)
  • A že ten kouř byl cítit až od monitoru, taky jsem celý večer prokašlal.
    • Tak to aby si se nestěhoval do větších měst...v zimě tam bejvá inverze...by ses mohl udusit .)
      • Ta kouřová clona byla teda místy moc i na mé plechové ostravské plíce...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit