Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Lukyz

    Já jsem z toho byl teda ve svý době vyklepanej jak startka 😅 

    A to nejen z atmosféry, ale i z HW nároků. Oproti tomu co jsme měl kdysi za standard jsem se fakt bál, že mě nepřátelé obklíčí, obejdou a vpadnou mi do zad, že jsem z toho byl chvílema až paranoidní. Obzvlášť, když jsem pak prolézal kancelářský openspace s brokovnicí a čekal, kdy a kde se objeví ty stealth assasíni. To jsem tenkrát vystřílel víc broků z nervozity do prostoru než do nepřátel 😆


    Matně si pamatuju, že jsem to chtěl tak rok dva zpětně rozehrát, ale měl jsem tam problém při míření s jakoby "plovoucí" myší. Možná je čas to znovu naisntalovat  a mrknout se tomu na zoubek. 

    • Jack1947

      Ty kanceláře byli děsivý sami osobě !

    • Veskoslav

      Tam jsem loadoval tolikrát, že se mě počítač už ptal, kdy chci načíst další pozici. Jestli potom, co zasřelím židli nebo se prostřílím liduprázdnou kanceláří, aby ve chvíli, kdy jsem přebíjel mi něco projelo nožem po břichu. Vnitřní stranou.

  • Blue.Shark

    Že F.E.A.R. není děsivý, to je hodně odvážné tvrzení. Využívá sice jeden z primitivnějších, zato funkčních způsobů. Ale s perfektní akci a s dalšími dvěma díly stojícími za prd souhlasím 😀

    • No FEAR ale nijak strašidelný nebyl ne? Vždyť to byla úplně normální střílečka. A pokud bylo tohle děsivé, tak už můžeš za děsivé považovat i Call of Duty.

      Nebo čeho jsi se tam tak bál? Že tm občas stála holčička, která nic nedělala?

      • Blue.Shark

        Ano, lekačky. Jeden z nejprimitivnějších a nejjednodušších, ale zaručeně fungujících způsobů jak někoho vyděsit. Ve F.E.A.R. se střídaly akční části s těmi děsivými, které vsázely na klasické duchařské klišé. Ale jak jsem psal - funkční 🙂 Navodit podobný stav pouhou atmosférou, to už by bylo o hodně složitější.

        A pokud odběhneme od paranormálna, v pozdějších fázích strach z Replica Assasins, kteří se měli často talent objevit tam, kde je člověk nečekal 😀

        • Tak je pak asi o definici těch výrazů. Já osobně vidím velký rozdíl mezi "leknout se" a "bát se". Pokud sedím v práci, někde něco spadne a ozve se hrozná rána, tak poskočím a leknu se. Ale osobně takomu nebudu říkat, že se v práci bojím a že jsem v práci vyděšený.

          Takže ano - jsou hry, u kterých se lekneš. Ale osobně bych neřekl, že se u nich bojíš, nebo tě děsí. Takový her je zoufale málo a Fear mezi ně fakt nepatří. Obyčejná FPS, která párkrát hodí lacinou lekačku není děsivý horor.

          • 0011
            Každý máme posunuté vnímání strachu jinak, ale z mého pohledu nesouhlasím, že by fear byly jenom laciné lekačky, ta tíživá atmosféra strachu tam je i když se nic paranormálního neděje.
          • Blue.Shark

            Určitě souhlasím s tím, že je rozdíl mezi leknutím a táhlým konstantním strachem; u mě osobně např. F.E.A.R. vs Outlast. Ale nemůžu říct, že bych se během hraní v určitých pasážích nebál. Dětský smích, zatímco ze stropu visí mrtvoly, opadávající dlaždice ze zdi, sotva slyšitelný dětský šepot... To jsou věci, které vzbudily nepříjemné pocity, obzvlášť, když tomu člověk šel naproti hraním v naprosté tmě a se sluchátky naplno 🙂

            Na mě hodně působilo, že ačkoliv jsem v roli vojáka, který zastřelí prakticky cokoliv, na Almu jsem krátký, a přestože mám zbraň, je mi najednou k ničemu a můžu leda utíkat. Nejvíc mám zafixovanou scénu, kdy se otáčím, abych slezl ze žebříku, a Alma tam najednou stojí a dívá se mi do ksichtu. To stálo za to 😀

            • Jack1947

              Ty halucinace když si se táhnul třeba ventilací byli docela strašidelné. Podle mě to bylo dost dobře dávkované a kdo by se nebál malé holčičky ty jsou nejděsivější Přece!

  • ALHAZRED

    F.E.A.R. byl strašidelnej teda dost !

    Akorad de vo to, zda koukam na blbej horror, kde pobihaj stupidni tinedžeri, nekto je porcuje a ja s tim nemužu nic udelat, nebo hraju horrorovou gamesu, kde se mužu branit a vyjma zakernych lekaček dost ovlivňovat svuj osud.

    Podle mne byl F.E.A.R. 1,2+ExPoint, namichan jako vinikajici koktejl horroru a akce, moc se mi libil, jako vubec malo her a rad si ho ješte jednou zahraju...

    Bohužel 3ka byl odpad.

  • triptich

    ale bol desivý, bol. jasné, z dnešného pohľadu už nie, ale v dobách, keď sa mi dostal do rúk ako čerstvá novinka... bol desivý :D

    celkovo to bola príjemná a podarená hra, aspoň ja na ňu v tom duchu spomínam. vďaka za pripomenutie.

  • jenda84

    Láďa Loukoutů má asi posunutou tu laťku jinam no... první FEAR byla lekce hrůzy (zejména ty první krůčky) ostatní díly už tak strašidelný nebyly, ale jednička vede 

    • jindra.veliky

      2005 to byl rok...Fear, Far Cry, Doom 3, CoD 2, BF 2 :) 

      to mel byt novy koment, wtf

      • Jack1947

        Nechci se tě nějak dotknout...

  • MalyZeli

    Ja to hral teda kdyz mi bylo 11, ale pamatuju si ze sem z toho byl pekne po*ranej. Rozhodne vic strasidelne nez chujoviny ktere vychazeji tedkom.

    • Derp_1337

      To bylo vaším věkem. Těch 11 let je hodně málo (prakticky jste v té době začínal hrát) a tudíž vám i "ne moc strašidelná" hra mohla připadat strašidelná.

      Zatímco teď už za sebou máte ohromné zkušenosti s hrami a jen tak něco vás nepřekvapí/nevystraší.

      • MalyZeli

        Tak ja zacinal v 5 na ps1, a tam sem hraval taky zajimavy strasaky ktery bych hrat nemel... ale az fear mel nejakej vetsi efekt. Ale chapu co rikas.

  • NewKy

    Mně v době, kdy to vyšlo, už bylo přes dvacet, ale stejně jsem u toho byl napjatý jak struna a pár lekaček (třeba Alma objevivší se nad žebříkem) mě donutilo vyskočit z křesla. Jedna z nejlepších stříleček všech dob.

    Dvojka už děsivá moc nebyla, ale pořád to byla povedená hra. Trojka bohužel úplný propadák.


  • Jack1947

    Tak to nevím, mě ta holčička a začátek celkem dokázal vyděsit, ale je pravda že jsem byl malej cucák co nemohl sledovat horory v tv aniž by se nebudil jestli někdo, nepotuluje po bytě 😛

    Stejnak, ten horor tam byl a byl dávkován velice dobře. Extraction point byl super datadisk který tu původní hru dovedl k dokonalosti téměř.

    Tak jasně ani jsem to tehdy nedohrál a ve stejné době vycházel Painkiller ale tak originální zbraně se prostě dnes už neuvidí, Hřebíkomet ftw a přispendlení protiovníků na zed... vlastně si ani nějakou jinou zbran moc nepamatuji a no pak ten supr multuplayer ten byl taky celkem dobrý ale co FEAR mělo hlavně myslící a taktizující AI ta byla naposled viděna až v Crysis a pak už nwebyla vidět vůbec 😀

    • Painkiller   ne asi : D to se mi hned vybavilo, jak jsem pro nej tehdy s rodici jel do JRC do Plzne :D Jeste se prodaval v takove te obri papirove krabici : DD

      • Jack1947

        Já to hrál v herně, se spolužákem v tom pěkném českém dabingu PS: předtím ještě demo ale jak řikám, takovéhle hry mě začnou rychle nudit, ale Painkiller mám pocit že jsem dohrál ten Battle out of hell datadisk.

  • Veskoslav

    Tak to prr, pár scén tam bylo vyloženě na "posrání", když ten malý zmetek zrovna "koukal", když jste někde vylezli. Rozhodně ta hra byla stokrát děsivější než ta hrůza, co si říkala Doom 3.

    • Jack1947

      Třeba na začátku jak to celé komando roztrthalo v tom  výtahu.

    • triptich

      ja by som pridal ešte suffering a dostaneme svätú "hororovú" trojicu mojej mladosti. doom 3  je podarený krok mimo sériu, taký príjemný mix bezhlavej "strieľačky" so správnou štipkou bubu atmosféry.  s fear by som to ale nezrovnával, ten pocit napätia (lepšie slovo ako strach v prímere k týmto hrám) mal úplne iné korene.

      FEAR ťažil skôr z pocitu bezmocnosti a strachu o holú existenciu, ako z čistej atmosféry (niežeby ju nemal skvelú!) a doom zas len z čistej atmosféry. tam sa o ten život veľmi báť nebolo treba. ale pravdou je, že som zaťažený na vesmírne ľakačky, to doomovi hodne pridáva.

      • Veskoslav

        A máš všechny tři konce?😂

        • triptich

          myslíš suffering? nie. vždy hrám za "slušňáka" a v dobách, keď som to hral, som nemal ani šajn, že niečo také možné je (dozvedel som sa to podstatne neskôr a hru som vlastne už ani nehral)

  • 0011

    Na F.E.A.R nevzpomínám, hraju ho totiž dodneška alespoň jednou ročně, děsivý mi příjde pořád - stejně jako stalkeři -  a to jsem v době vydání už dávno nebyl děcko, ale hlavně má dodněška nepřekonanou AI, imho nejlepší koridorová střílečka všech dob, dvojka ušla a bohužel trojka je špatný vtip, škoda.

    • Stalker je ještě lepší i po letech je první bloodsucker v podzemí děsivé překvapení :)

      Fear mám asi taky zaslepený druhým dílem (nebo jsem to čekal ještě o dost děsivější vzhledem k hypu)

    • Jack1947

      Stalker byl spíše psychologickej teror, díky různejm nepřátelům a prostředí ugh.

    • Taronyu

      Tiež si to dodnes občas pripomeniem. A stále sa bojím :D No čo sa príbehu týka, pre mňa to končí extraction point. V pokračovaniach to už riadne zhovadili.

      • 0011
        Příběhově i atmosférou je dvojka slabší, ale je to solidní střílečka, trojka je špatná hra ve všech ohledech.
        • Jack1947

          Snažila se hrát na hororovou strunu ale moc jí to nešlo no, 2jka je béčková střílečka která nemá krom jména snad nic společného.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit