Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Corvus
    To jsou na tom dnešní rodiče skutečně tak špatně, že je neznalost PEGI systému "alarmující"? To skutečně žijí potomci jako dříví v lese? Kouknu, co si nezdárný synek koupil/bylo mu koupeno a snad jsem natolik inteligentní, že si prohlédnu krabičku a ačkoliv neznám nálepky a PEGI, tak snad slova jako: násilí/vulgární mluva/sex apod. jsou všeříkající, nebo ne? Stejně tak barevná samolepka s věkem... Podle mého názoru je to čistě a jen o (ne)zájmu rodičů... Vyrostl jsem pod dohledem rodičů a pokud nebylo něco košer (např. metalové koncerty ve věku 15+-), tak jsem nikam nejel (příklad z mnoha). Tečka. Holt dnešní výchova + povolaná uzda + nulový zájem = potomek jako zombie nasávající instantní výkřiky do tmy na xichtoknize... Můj názor je možná drobet zahořklý, ale byl jsem vychován tak, jak jsem byl vychován. A já děkuji rodičům, že mám aspoň nějaké zásady, vychování a obyčejný selský rozum.
    • Moji rodiče nikdy neřešili co hraji na počítači (protože tomu nerozumněli). Řešili jen to, abych tam nedřepěl moc dlouho a dělal něco jiného. A ano, dali mi taky nějakou výchovu a morální zásady. To na dítěti zanechá nesrovnatelně větší stopu, než když v 10ti letech 2h denně okukuje nahotiniky v Duke Nuken 3D a střílí po všem co se hne.
    • Nejlepší jsou ti rodiče, co hrají také. Nejhorší jsou ti, co si myslí o hrách, že jsou to blbosti a u potomků hry těžko trpí. V takovém případě mají minimální kontrolu a potomek tak tajně může hrát cokoli.

      Mám kamaráda, co s dcerou hraje jisté MMO. Chodí s ní dokonce i instance a dělá sní běžné pve. Pak má dobrou kontrolu nad tím, co dcera celý den dělá a samozřejmě může i limitovat její herní čas, což je třeba. Děti by určitě neměly u her sedět celý den.
    • Naprosty souhlas, nulova vychova, nezajem rodicu, povoleno takrka vse atd ... dnesni nejen mlada generace nema jiz zadne zakladni vychovani, zadnou uctu a o mravnosti se radeji ani nebudeme bavit ... proste hlavne ze jsou free

      A pak se neni cemu divit, ze ten dnesni fasistickytechnoxindl si dela co chce.
      • A ještě musí být "IN" a "COOL". Na to si zapomněl. *1*
        • Frikulíni .... *12*
  • Pegi tak jak je ted je nesmysl. V současné moderní společnosti, která naštěstí už tolik neřeší každý morální aspekt sebemenší blbosti,když naše děti ohrožují úplně jiné věci, bych ho navrhoval zjednodušit pouze na jedno označení, a to na hry, které by byly určeny pro hráče starší 15 let /15+/, a to pouze u her, které obsahují extrémní násilí, drogy, sex apod.. Bylo by reálné, že by si na to možná rodiče zvykli a respektovali by ho. JInak mohu říct své zkušenosti s PEGI ze svého okolí a od lidí co pracují v retailu: Rating 3+ spoustu nepoučených lidí ODRAZUJE od koupě, myslí si, že je to pro jejich např. šestileté dítě příliš dětské nebo jedoduché. Ostatní ratingy 7+12+16+ nikoho nezajímají. Rating 18+ často značí atraktivní hru, kterou hrají celé kolektivy ve čvrté třídě základní školy. Jedná se tedy kolikrát o VELMI atraktivní a chtěný dárek, kdo by svým dětem toho Assassina nedopřál, že? a nic na tom nezmění ani fakt, že AHP rozešle za peníze EA, Sony a Microsoftu tisíce letáků do škol. Btw, co znám české distributory, tak když se prodá, je jim úplně šumák, že to bude dětem, takže ted trochu nechápu tu jejich pozu že to najednou řeší a utrácí za to prachy - možná tohle jde z nějakých hlav ze zahraničí? Jinak si to neumím vysvětlit.
    • z vlastní zkušenostu můžu říct, že k nám na prodejnu chodí v podstatě 2 skupiny lidí:
      1) ti co vůbec netuší že nějaký PEGI existuje a nebo to nijak neřeší, a když je náhodou upozorníme že ta hra kterou chcou svýmu 8letýmu dítku koupit je doporučená až od 18 z toho a toho důvodu tak sou překvapení (jedni tím že je hra násilná, druzí tím že by to kvuli tomu nemělo hrát malý děcko)
      2) ti co si PEGI hodnocení na krabičce všimnou, ale považujou to za maximální vhodnej věk, pokud je dítě třeba o rok starší, tak už by ho to nebavilo protože je ta hra určitě moc dětinská. A takoví nám většinou ani nevěří když se jim to snažíme vysvětlit.
      • ty jako obchodnik rikas lidem at neco nekupuji??? Toho moc neprodas co? To zni jak v pohadce.
        • tos asi blbe pochopil,nezakazuju mu to koupit, reknu mu o cem ta hra je. Od toho tam jsem, jinak si tu hru muze koupit v tescu... a pokud kupuje pro 8lety decko neco s doporucenim 18+ tak ho na to upozornim a on se sam rozhodne. Rozhodne lepsi nez aby se vraceli nastvani zakaznici s tim ze sme jim nerekli ze to neni vhodny pro deti.
        • Věř tomu nebo ne, ale pořád je lepší zákazníkovi vysvětlit, že je něco sranice nebo nevhodné pro jeho dítě s tím, že se potom někdy vrátí, než mu prodat kobylí lejno a tvrdit mu, že je to koblížek, na kterym si výborně pochutná.
      • sleepless
        Čili to jen potvrzuje, že je třeba PEGI pořádně lidem vysvětlit.
        • Cypri
          Nebudeme-li srovnávat hry typu Manhunt apod., které josu opravdu brutální, tak co v těch hrách je jiného, než to co je dneska vidět v každé druhé kriminálce vysílané od 21:00 nebo v akčních filmech v odpoledních hodinách? Rozdíl nebude tak velký si myslím já... Kdokoliv může samozřejmě nesouhlasit. Ale hraji na PC od svých 7/8 let a nemám psychopatycké myšlení. Ano občas mám chuť někoho vzít lopatou po hlavě, ale kdo ne, že?
          • sleepless
            Ja osobne nepovazuju za dobre praktikovat mysleni typu "vzdyt to tak je, tak to asi bude v poradku/jedno a nema cenu se snazit to delat jinak". Nehlede na to, ze osobne si myslim, ze dopad her na konzumenta je odlisny od dopadu filmu. A zduraznuju, ze to je muj osobni nazor, neopreny o jakakoli data ci pruzkumy.
            • spis bych pouzil slovo televize (filmy od rana do vecera- pokud je doma, nejde se vyhnout) To je to pravy zlo- vynikajici vynalez, ale v podstate neposlouzil. Nadelal vic skody. Ja si pamatuju jak s prichodem Novy a vubec tech akcnich becek vsude mozne od rana do vecera se ve spolecnosti neco zmenilo. Ani to nechci nejak dal popisovat, bylo by to na slohovku. Zeleznak rika, ze je to v nas a ze nam dal to co jsme, co chceme. O nejake vychove ci vnucovani vkusu, nechtel nikdy slyset. Myslim, ze je to presne naopak. Vkusnej clovek- (nechci se povysovat, ale jak to nazvat rozdeli) zvraci a bezny divak si zvykne nebo se mu to fakt libi. Ale mozna by se mu libily porady od A do Z bez agrese. Vzdyt uz je to nuda ja beznej akcnak nemuzu ani citit. Hollywood to valcuje a jejich produkce je jaka je. Bez strelby a lovestory to nejde. Pritom ja jsem zbran videl naposledy pred 10ti lety. Vubec se s tim nemuzu stotoznit a spis se trpce smeju, pokud uz jsem nucen neco s nekym shlednout. Tak aspon tipiju dej, za coz me maji ostatni moc radi *1*
          • presne je to o tom kde vyrustas a pak se tak divas i na svet okolo sebe, potazmo na hry. To je vse. Zadne Pgi s tim nic nenadela. Je to normalni kseft a jiste se na tom spousta lidi dobre uzivi. Tot muj nazor. Zdrava a milujici rodina si muze zarubat spolecne a jeste se tomu kolektivne zasmat. Horsi je to v pekelnych rodinach. Nektere zabery fakanu na YT mluvi jasne. Viz ten vypatlanej nemeckej neurotickej spratek. Proste dite se musi roubovat, vychovavat a nemuze byt porad samo- bez si hrat na pocitaci a nezlob.
    • To Pegi je spíš pojistka pro distributory, aby mohli říct, že oni za to, že dítě z té hry zblblo nemůžou, ale že za to můžou ty děti, nebo jejich rodiče, protože nerespektovali Pegi. A peníze do toho cpou právě proto, aby mohli mít PR, že bojujou za "bezpečné" hry. No a každej ňouma, kterej věří zprávám typu "postřílel spolužáky kvůli tomu, že hrál CS" jim na to naletí, a bude si myslet, že oni jsou ti hodní co bojujou proti prodeji nevhodných her.

      Cca taková asi bude logika jejich uvažování. Podle mě je Pegi blbost už jen z toho důvodu, že stejně jako naše zákony tvrdí, že sex je mnohem nebezpečnější pro vývoj člověka, než násilí.
      • sleepless
        PEGI je pouze orientačni značení, respektovat ho nikdo nemusí. Nějak nechápu, co je špatné na tom, když ti někdo pomocí ikon naznačí, jestli je rámcově hra pro tvého potomka vhodná, nebo není....
        • Kdysi jsem brigádně pracoval v jednom "elektro" obchodu kde se mimo jiné prodávali i hry. Jakmile s dítětem nebyl rodič, nebylo možné to díteti prodat. Ačkoli je to pouhé doporučení povedlo se jedné pání vytáhnout z onoho nejmenovaného obchodu dost peněz za to, že prodal jejímu 9-ti letému synovi San Andreas. Ačkoli se nejednalo o tak absurdní částky, které jsou schopné vytřískat v Emerice, byla to dosti zajímavá kauza.
          • V Česku? Nevěřím. Ledaže by ten obchod vedl někdo hloupý, kdo se nedovede orientovat v zákonech a raději solil. Nebo za tím bylo i něco jiného.
          • sleepless
            V tom pripade se zaloba opirala o to, ze obchod prodal diteti vedome nevhodnout hru (coz osobne povazuju za dost zvrhle). PEGI nema v CR zadnou oporu v zakone, cili to soud nemohl brat v potaz. Mistni distributori pouzivaji PEGI ciste dobrovolne (prebiraji materialy od vydavatele a neplati tedy za to), nikdo jim to nenarizuje.
          • Zapomněl jsem dodat, že její žaloba se opírala právě o hodnocení PEGI což je dost důležitá informace.
  • Zayl
    "Poměr hrajících mužů a žen je 56:44."

    No a teď prosím procento u core titulů a hlavně kompetitivních her.

    Protože mi něco říká, že tam ten poměr není zdaleka takový.
    • Souhlas. Nejspíše do toho počítají i různé facebookové hry apod. U her jako CoD, Battlefield, u různých MMO onlinovek hlavního proudu atd. bych viděl poměr muži/ženy někde kolem 80/20. Aspoň taková jsou má pozorování. *4*
      • No, ked hram onlinovky (napr. WoW, TOR etc, proste mainstream), tak v kazdej guilde a raid groupe v ktorej som kedy bol je zhruba taky isty pomer girls/boys a to je 2-3 zeny z 25 clenneho raid teamu. Zaujimave je, ze zeny takmer vzdy hraju 'healerov' a tiez nikdy nie su najhorsimi hracmi (prave naopak, niekedy su dokonca najlepsi) :)

        Toto je ofc len moja osobna skusenost v priebehu rokov, ziadna statistika ani nic podobne..
        • Já jsem zpozoroval u MMORPG něco podobného,tedy to že u žen jsou častější healovací classy,než u mužů(bude to asi tím,že my,tudiž muži, chceme do všeho sekat,všechny nepřátelé rozdrtit,atp.).
        • Já jsem zpozoroval u MMORPG něco podobného,tedy to že u žen jsou častější healovací classy,než u mužů(bude to asi tím,že my,tudiž muži, chceme do všeho sekat,všechny nepřátelé rozdrtit,atp.).
        • Já jsem zpozoroval u MMORPG něco podobného,tedy to že u žen jsou častější healovací classy,než u mužů(bude to asi tím,že my,tudiž muži, chceme do všeho sekat,všechny nepřátelé rozdrtit,atp.).
        • Bez příslušných měření a dat těžko říci, jestli jsou lepší ve hraní ženy či muži. Já bych řekl muži - mají větši základnu, takže se tam logicky najde více dobrých hráčů. Jsou také více soutěživí a prokazatelně hrají častěji a cíleněji.
        • Zayl
          No tvůj vzorek je opravdu moc malý na to dělat nějaké závěry mimo vlastní guildu. Každopádně myslím že výmluvnější je stav progamingu. Ženských teamů je jako šafránu a jejich soutěže jsou oddělené od těch mužských. Kvůli čemu to asi tak bude?
  • Trisska
    PEGI je jen pro smích!
    • Mr.Lolendo
      PEGI to je nějaká značka pro psí žrádlo?! *1* *1* *1*
      • Ja si zase vzpomnel na Ala Bundu :D
  • Pán z té české herní asociace dostal školení o PEGI v Německu a teď plácá nesmysle. PEGI je a bylo vždy k ničemu. Zbytečná lobby zdražující hry.
  • 15 142 ľudí na celú Európu? To je podľa mňa zúfalo malá vzorka a údaje sa tak nedajú brať moc vážne...
      • DecadentFilms
        zabýval jsem se na vš kvalitativními i kvantitativními výzkumy dost na to, abych věděl, že zkreslení drtivé většiny ať už ze strany výzkumníka, či zkoumaného vzorku, dělá z výzkumu stejně realitu neodrážející věc. Oni sami statistici mají o své práci často pochybnosti a právem. Člověk se skutečně nikdy nedá zaškatulkovat dle nějakých kritérií - každý je individualita. Některé odpovědi mne tehdy v dotaznících skutečně zaskočily, nikdy bych to od toho daného člověka nečekal.
        • Viktor_H
          Matematizovat člověka mi stejně vždy přišlo hrozně perverzní. Už samotná podmínka ceteris peribus je podle mého nepřípustná.
  • jeste jsme jednicky v trolingu :D
    • no ani ne.. trolluje se snad ve všech jazycích. *3*
  • mě třeba ten údaj o užívanejch platformách přinde celkem zajímavej, je to sice zcela očekávaná, přesto zajímavá věc
  • Nejde ani o to jak velký je vzorek, ale o to jak je reprezentativní, tzn. aby byli jednotlivé skupiny lidí ve vzorku zhruba stejně procentuálně zastoupeni jako jsou v celé společnosti.
  • Ono je na PEGI něco nepochopitelného ? Ikonky jako pro retardy . Jděte s ním do háje sám vím co svému dítěti koupím a nic korektního od Nintenda to tedy nebude ...
    • Opravdu si myslis ze vsichni rodice v obchode kteri na obalu hry uvidi 3+ vedi ze to nenihra urcena pro 3lete deti ale treba hra pro vsechny od 3 let? imho Pegi by krom veku prostupnosti mohlo udavat tak jak je tomu trena na stavebnicich lego i vekove rozhrani ve kterem vas hra bude bavit....
      • :) Takže je i pro tříleté děti .... a o to asi rodičům sledujícím PEGI půjde nejvíc .
        (J estli si ty jako patnáctiletý koupíš hru od 3 let věku tak se na tebe možná otec tázavě podívá , ale pochybuji že by se jinak obával že tato hra poškodí tvůj duševní vývoj .)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit