Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • speciesz

    To je teda skandal! Podle vseho uspesni vyvojari dostavaji vic penez nez neuspesni! Paneboze to je zase levicacka kravina toto :D Jeste vytahnete gender paygap a mate to kompletni.

  • jindra.veliky

    takze si stezujou, kdyz jim nikdo nic nebere...ale co cekat od neschopnejch lidi jejichz hry by to 5 let zpatky dotahli maximelne tak na superhry.cz mebo facebook


    je to tam plny indie trashe

  • Hidden

    Mam rad indie tvurce, protoze rada z nich je schopna vytvorit zajimave a neotrele tituly (mezi ne ovsem nepocitam drtivou vetsina taky-indie "vyvojaru" produkujicich naproste zplacaniny). Ale vykriky tech, co se ted ublizene ozyvaji jsou zcela v ubohem duchu: "je jedno, ze kozu nemam ja, ale hlavne at ji nema soused".

  • ucho

    jinak tenhle krok je naprosto logicky. neberu to tak, ze nejak skodie indie vyvojarum. spis proste doposud skodil velkym vydavatelum. na hrach, ktere maji velke prodeje, proste Steam ve velkem parazitoval a stale parazitovat bude. to jsou ty hry, ktery jim sunou nejvic prijmu z prodeje, protoze se prodavaji draze a ve velkym mnozstvi.

    je tedy logicky, ze by je Steam nemel ve vlastnim zajmu tak odirat, protoze takovy velky vydavatel si pak muze spocitat, jestli se mu vic nevyplati jiny zpusob distribuce.

  • ucho

    "Absolutní deregulace obchodu znamená, že ve stovkách nově vydaných titulů se nemůže zorientovat vůbec nikdo, ani algoritmy, které by vám teoreticky měly doporučit relevantní hry."


    muze autor clanku vysvetlit, proc by se ve stovkach nove vydavanych titulu nemohly zorientovat algoritmy? doporucovani relevantniho zbozi je prave neco, co dnes funguje velmi dobre...

    • vaclav.pechacek

      Možná to teoreticky zvládnou, ale zrovna ty na Steamu to absolutně nedávají a jejich doporučení jsou prakticky k ničemu.

    • Derp_1337

      REALLY?

      Z toho, co píšeš, to vypadá, že vůbec nepoužíváš funkci "doporučené hry" na Steamu. Kdyby jsi to používal, tak by jsi věděl, že ty algoritmy pravidelně selhávají a doporučují hry, které se hráčům většinou vůbec nelíbí.

      Za mě osobně můžu říct, že tak v 80% mi to doporučuje hry z žánrů, které mě vůbec nezajímají.

      • ucho

        myslel jsem to v teoretické rovině. není důvod, aby to nefungovalo dobře.

        mrkl jsem na právě nabízených 10 her a 3 bych určitě zahrál a časem je pořídím. to není tak tragický výsledek. jinak na Steamu mám přes tisíc her, takže s tím doporučováním to mají malinko komplikované, protože mám většinu her, které chci :)

        ale jo, to, že to mají na Steamu naimplementovaný blbě, neznamená, že to nejde udělat lépe. jde.

        • Phoenix

          V teoretické rovině toho může fungovat ... Doporučení jsou na základě tagů. Každá hra jich má dnes tak dvacet. První, co mě napadlo, Dark Souls Remastered, jich más skutečně dvacet, z toho naprosto nepodstatné věci typu Great Soundtrack, Adventure, Story Rich nebo Co-Op, na základě čehož to pochopitelně člověku začne doporučovat naprosto nesouvisející tituly.

          Mně jako člověku, co se vyhýbá multiplayeru jako čert kříží, Steam dnes nabízí multiplayer tituly, Action games protože hraju Action games (takže mi to doporučí doslova cokoli), totéž platí pro tag RPG (které zblblí uživatelé cpou snad úplně ke všemu), kde co je dnes Souls-like (i Rogue-like věci bez vývoje postavy, protože jsou těžké) a tak bych mohl pokračovat dál.

          V teoretické rovině to skutečně fungovat může ... hned potom, co dojde ke všeobecné shodě na tom, co je a co není RPG :-) Protože třeba mrť lidí, co hraje spíše strategická nebo klasická RPG, o žádné Diablo-like věci nestojí.

          • ucho

            doporučení na základě tagů je pravěk a naprostý nesmysl, který nikdy nebude fungovat dobře. očekával bych, že mají trochu sofistikovanější algoritmy založené na tom, co lidé skutečně ze svých knihoven hrají. dnes se na předvídání chování zákazníka používá strojové učení. používá to google, používá to facebook, používá to amazon, proč by to nemohl používat steam? dat od svých uživatelů má dost.

            ale je pravda, že já se taky multiplayeru vyhýbám, a taky mi to Steam čas od času cpe.

            samozřejmě že tohle v teoretické rovině fungovat musí, ale držet se nějakých tagů je blbost. je potřeba hráče vyprofilovat na základě toho, co hraje, a podle toho, co hrají ostatní, mu najít další hry, které by ho měly zajímat.

  • KrPa

    je videt, ze se valve dostalo do obdobi saturace, hry uz temer vubec nedela, jen ryzuje ze steamu, odkud mu ale vsichni utikaji, mozna by meli vyndat hlavu ze zadku a zacit neco delat, vzhledem k jejich obchodnimu modelu steamu a faktu, za za poslednich 10 let se online hernich shopu sakramentsky znasobil a hlavne za mensi ceny!

    • Phoenix

      Valve hry "téměř nedělá" tak zhruba od Episode 2, což je dobrých jedenáct let. A to "všichni utíkají" představuje, že na Steamu vycházejí desítky titulů denně. Nikdy v historii nebylo tak snadné hru vydat a proto jich nikdy nevycházelo tolik jako dnes (jestli je možné s malým titulem prorazit dnes snadněji než jindy nebo jestli se v tom množství ještě stále lze orientovat je na jinou debatu, ale množství nových titulů je jednoznačné).

      A co se týče konkurence, Origin, UPlay ani GoG toho nenabízejí co do množství tolik. Takže ačkoli bych jako zákazník uvítal rovnocennou konkurenci pro Steam, tak se podle mého ještě několik let nic podobného nerýsuje.

      • Ano, Left 4 Dead, Portal 2, CSGO, DOTA2 nejsou vůbec hry, že?

        • KrPa

          6 let nic nevydali, jen ty hry "spravuji"

          • Tak zaprvé, nahoře bylo řečeno 11 let, prý od EP2, což je blbost. Za druhé, 6 let není zas až tak dlouhá doba, navíc ještě k tomu, že se Valve za běhu přeorientovalo na VR hry. Ono Valve se nemůže spoléhat na Steam, dobře to vědí a hry dělají i dál. 

            • KrPa

              pry se nemuzou spolehat na steam, hhh, dobry vtipek

  • flash789

    grazotvurci by meli byt radi ze je s tema jejich koninama na steam vubec pusti, natoz si jeste stezovat.

    • Miluju garážotvůrce. Přesto mě pobavila ta deziluze, kdy si myslí, že oni něco dotují, ač oni sami jsou masivně dotováni. Jinak jen ǎt si jdou na itch.io proti tomu žádná, pokud si myslí, že si tam vydělají více, nedejbože doopravdy vydělají více.

      Naopak Steam by měl zavést nějakou filtraci, či naopak jo neúspěšné tituly zdražit (provizi). I GOG filtruje co pustí, protože v té záplavě opravdu něco najít je ... člověk přestane hledat no a čeká na nějaké kurátory, co to proberou za něj.

      • On i ten mizerný vyhledávací systém. Když jsou slevy, tak se musím podívat na portál třetí strany, kde lze produkty filtorvat podle více kriterií. Na steamu máte jen nejprodávanější a nebo cenu, ale tam vás čeká tuna odpadu pod 1$

  • SalemCZ

    Tak úspěšný hry by třeba utekli jinam, nezávislí budou dostávat furt stejně peněz ne? Chápu že se jim to nelíbí, ale COD, Fallout 00 atd.  je známka toho že ty velký vývojáři Steam nepotřebují a to se Valve nelíbí. 

    • Myslíš Fallout 76? To fiasko? 

      Nie, nepotrebujú Steam. Ale je to rozhodne bonus. Prečo Ubisoft má Uplay a hry aj na Steame? Lebo je tam väčšia základňa. Viac sa toho predá. Je to svinstvo, že si nechajú 30% za nič? Je. Mali by sa spamätať. Ale na druhej strane žiadny hráč nechce mať 30 programov na spúšťanie hier. Kto si chce pamätať toľko prihlasovacích mien a hesiel? A celkovo sa otravovať inštláciami cez rôzne spúšťače a hľadať nových ľudí, ak chce do niečoho multiplayer, spravovať viacero účtov na nakupovanie hier a x ďalších blbostí. Je s tým len oštara, ktorú nik nepotrebuje. 

      A to nehovorím ako fanúšik Steamu. Na Steam som šiel z donútenia, keďže krabicové hry, ktoré som si kúpil som bez Steamu nespustil. Ale teraz tam už mám hromadu hier, človek tam má prehľad v návodoch, recenziách a podobne. Nenávidím mnoho ich ťahov a ich politiku cenzúry a zbavovania sa zodpovednosti za jednotlivé fóra a podobne. Ale je fakt, že nechcem nič ďalšie. 

      Achievementy zbieram len na Steame. Keď Ubi nedá achievementy na steam, ako v prípade Far Cry, tak ma nezaujímajú. Tu už ich mám hromadu na ktorú som hrdý a inde si ďalšie zakladať nebudem. zvlášť, keď tam mám len pár hier. 

      GTA5 som hral cez steam, ale už len fakt, že som musel na Social club ma otravoval. Nie, nie je to fňukanie, ale prostý fakt, že keď prídem po práci a chcem sa hrať za niečo čo som si zaplatil, chcem to čo najpohodlnejšie. Preto som skončil aj s EA. Nedávajú hry na Steam a nemajú tak neodolatelné veci, aby som kvôli tomu chodil na Origin. Iste by som si niečo kúpil, ale na Steame. 

      • Derp_1337

        Steam údajně nebere úplně všem 30% z tržeb. Velký distributorské kanály mají údajně se Steamem separátní soukromé smlouvy a Steam si bere míň.

      • Za nic? Ono ten provoz a vývoj Steamu něco stojí (nemálo). Zaujal mě obchodní model zaplatíš jednou a hru máš v cloudu navždy (doufejme) i s uloženými pozicemi, screenshoty, recenzemi...

        Ne že by se mi chtělo platit měsíčně, ale je to nezvyklý koncept jednorázové platby za trvalou službu, zvláště když trh jde opačně (vše na předplatné).

        • Áno, za nič. Pretože tu sa bavíme o miliónoch. Sú tam milióny užívateľov, ktorí kupujú milióny hier. Takže 30% za nič. Samozrejme že musia mať podiel za spravovanie celého systému. Ale 30 % je príliš. 

          Nie je to neobvyklý model čo sa tohto týka. Steam bol vynucovaný, ako som písal, kúpil som si krabicovú hru a musel som ísť na steam. Je proti logike aby som si prenajímal hru, ktorú ešte aj musím sťahovať. Hráči nakúpia mnoho hier, ktoré ani nehrajú. Aj cez akcie kedy sú v zľavách, ale neraz aj priamo. Takto si nakúpime naozaj desiatky hier z ktorých majú peniaze Steam aj vývojári. keby sme si prenajímali hry, tak by mohli rovno indie hry a aj menšie spoločnosti skončiť, lebo by ľudia išli len po tom ča hrajú aktuálne. Zároveň je to model pre tých, čo hrajú kedy chcú. Prenajímať si hru by znamenalo hrať pravidelne a aktuálne, nie kedy chcem. 

          To na čo narážaš je model vo vývoji. Prenajať si hru, ktorú môžeš hrať. Ako keď pozeráš film na netlfixe, tak hráš hru bez nutnosti sťahovania a vylepšovania počítača. No to je ešte dosť ďaleká budúcnosť vyžadujúca rýchly internet. Ale v praxi je to ťažko uskutočniteľné. Ak by si si prenajal povedzme len jedno štúdiou, Ubisoft a hral Watch Dogs, Assassina a Far Cry, OK. ALe mať platformu ako Steam, kde by si mal prístup k hromade hier, bol by problém komu ako platiť. Čo kedy hrať. Tak ako si konkurujú Netlfix, Hulu, Amazon a Disney +, tak by to bolo aj pri hrách. 

          • Derp_1337

            Jestli se vám nelíbí monopol od Valve, tak mi řekněte, jak podporujete jejich konkurenci?

            Kolik her jste si koupil Itch.io ? Kolik her jste si koupil na GOG? Kolik her jste si koupil v kamenném obchodě v krabicové verzi?

            • Nepáči sa mi ich monopol, ale alternatívy sú pre mňa ešte horšie. Dokonca som si Zaklínača 3 čo mám na GOG kúpil aj na Steame, aby som to tam mal pokope aj s Achievmentami (viď môj príspevok vyššie). 

              Možno je to Stockholmský syndróm, ale radšej Steam než iné, kde nemám zbierku hier, achievementy, návody čo som porobil, ľudí s ktorými som hral a podobne. 

              Čistý monopol je samozrejme zlo. Ako káblová televízia v Amerike, kde ľudia nemajú inú možnosť, takže ich káblovka si môže dovoliť zlé služby. Už je to roky aj opakujúci sa vtip v seriáloch a filmoch o ich káblovke. Ale konkurencia nie je platforma jedného vývojára. Iste, všetci si dáme Social club, keďže GTA5 a RDR2 sú proste pecky, ktoré nechceme na PC premeškať. Ale s ostatnými hrami človek aj tak zostane na jednom, kde má toho viac - pokiaľ sa teda služba hrozne nezhovadí. 

              A vždy hrozí, že vývojár krachne. Stačí vydať ešte dva Fallouty 76 a  mobilný TES a zbohom Bethesda. Aj iné spoločnosti zanikli a zmizli, alebo sa zhoršili (Bioware, Obsidian). Takže šancu prežiť má skôr väčší operátor, než vývojár. 

              Už by som sa ďalej len opakoval z predošlých dvoch príspevkov. 

              • Reakce na příspěvek:

                Právě proto podporuju GOG. Ten když krachne, tak mi ty hry nikdo nesebere. Začít tam je samozřejmě těžký, když má člověk na Steamu 200 přátel, 300 her a pod, ale už teď mám asi 100 her v knihovně a další budou přibývat. Zatímco na Steamu letos jen 3 hry (krabicovky, co si registraci vynutily) a EA Blackout Club. 

          • To sice ano, ale spolu s více uživateli roste i náročnost na údržbu a provoz. Neříkám, že jim to vydělává málo (to je podstata), ale nemyslím si, že si většina lidí dovede představit, jak náročné to je....

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit