Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nechci zpochybňovat fakt, že v článku vyjmenované "superpotraviny" z vysokých hor obsahují nějaké zdraví prospěšné látky, na tom určitě něco pravdy je. Ale pokud chce kdokoli udělat něco pro snížení množství kardiovaskulárních chorob, tak by měl začít u sebe: Míň se (s prominutím) přežírat, nekouřit (a pokud se jedná o nekuřáka tak se vyhýbat zakouřenému prostředí), a začít se zdravě hýbat. To bude mít rozhodně větší vliv než požívání těch "superpotravin" (ať už v původní, nezničené podobě, nebo těch, které budou masově produkovány a tím pádem pěstovány na co nejúrodnější půdě někde v nížinách a "napumpovány" umělými hnojivy).
    • Rostliny mají schopnost zejména v zásobních orgánech a semenech hromadit specifické látky.
      Pokud rostlina roste mimo původní niku, může vyrůst a dokonce se i rozmnožit, nicméně nejsou-li v půdě ony specifické látky (typicky například stopové prvky), nejsou pak ani v rostlině.
      Podobně roste-li rostlina v příznivějších podmínkách, než je zvyklá, změní se i složení zásobních látek a semen. Podobně, roste-li v podmínkách z nějakého důvodu nepříznivějších (tedy z hlediska té rostliny, ne nutně z hlediska pěstitele).
      Není to nic překvapivého, je to normální ekologie a fyziologie (a agrotechnika, samozřejmě), ale:"...je to marný, je to marný, je to marný!".
      Narazil na to každý, kdo se pokusil na nějaké přednášce nebo semináři vysvětlit aktivním biomatkám, proč se v ČR nepěstuje například tvrdá pšenice nebo špalda (ve velkém), když je tak fantasticky zdravá.
      Nevím, co přesně myslíte napumpováním umělými hnojivy. Hnojiva jakéhokoli původu musíte dodat, chcete-li získat vyšší výnos, než je přirozená úrodnost. Odhadnete, kolikát méně pšenice byste vypěstoval bez hnojení oproti stávajícím osmi tunám z hektaru?
      (Stávající odrůdy pšenice přitom dokáží v ČR v optimálních podmínkách dát přes dvanáct tun z hektaru.)
  • ObcanHaveI
    Jen BLBEC může napsat "obyčejné zrní", zřejmě sám žere obyčejné maso!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit