Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Herní novináři kritiku mikrotransakcí bagatelizují nebo dokonce zesmešňují. Čest výjimkám. Naštěstí jsou pořád ještě lidi, co pamatují, že dřív se za věci typu přidání consumables v single player hře neplatilo, stačilo akorát naťukat správný kód. Říkalo se tomu cheaty a bylo to zadarmo - fakt. Pamatujete si ještě na tu dobu, pánové v redakci? A kdyby vám někdo tehdy řekl, že za IDKFA musíte zaplatit pět dolarů, považovali byste ho za svéprávného? Asi těžko, že. Akorát dneska se nám kolektivně snažíte namluvit, že je v pořádku platit za něco, co dřív bylo zadarmo, protože přece nikdo nikoho nenutí za to ty peníze dávat, a pokud chce mít výhodu navíc, tak je přeci logické, že musí solit. Není to logické. Je to drzost.
    • sssssd
      "Říkalo se tomu cheaty a bylo to zadarmo"
      - hodne her cheaty nemelo. Taky nikdo nerval. Hlavne kazdej rval pri pomysleni, ze by to mel platit a radsi sehnal diskety...

      "je v pořádku platit za něco, co dřív bylo zadarmo"
      Kdysi davno byli i pozemky "zdarma" a je dnes normalni za to platit. Zas trochu mysli...
      • Kdysi dávno se za vydýchaný vzduch při návštěvě restaurace neplatilo, teď se za něj neplatí a v budoucnu se za něj doufám taky nebude platit. Protože platit za něco takovýho je nehoráznost.

        Samozřejmě se najdou lidé, kteří by ho rádi zpoplatnili. A pak zase jiní lidé, kteří do médií budou psát, že platit za vzduch je přece v pořádku, ostatně každý si může přinést vlastní akvalung nebo se před příchodem pořádně nadechnout. Kdo chce mít větší pohodlí, ten si připlatí a může dýchat bez omezení, dle libosti.
        • Misto ublizenych kecu a nespokojenosti doporucuji stahnout abandonware a jit si hrat. Ty hry jsou stale zdarma a nic ti nebrani si je znova zahrat... *1*
      • Ano, kdysi se jednou za hru zaplatilo a byla cela tvoje, za chvili bude normalni za hru zaplatit a pak si kazdou vec v ni dokupovat zvlast. A cely to tak zaplatit vickrat. Zas trochu mysli.
        • sssssd
          kdysi byly hry v drevenych krabicich, rikalo se tomu automaty, vozili to sem kolotocari a za jedno zahrani jsi daval 2 koruny, pozdeji to bylo drazsi. Ani sejvy neexistovaly.Tak nemel! :-P
          • Takže se nám tu snažíš namluvit, že mikrotransakce jsou vlastně pokrok. Dobrej pokus *1*
            • Za to ta tva reakce je hodne chabej argumentacni klam *2*
        • Sorry za double-post
        • "Ano, kdysi se jednou za hru zaplatilo a byla cela tvoje" - ne nebyla... nikdy nebyla cela tvoje.
          • Ja myslim ze Dworkin mluvil o moznosti vyuzivat cely obsah hry bez dalsich priplatku. Ne o vlastneni licence jako takove, tam bych s tebou asi musel souhlasit. Naprosto zbytecne stacis debatu nekam jinam.
            • Viz jak psal Dworkin. Vubec nechapes o cem je diskuze, jen se chytas jednoho nevhodne zvoleneho slovicka. A demagogicky meles svoje. *3* A jeste k tomu napises svou reakci ktera je uplne mimo jako reakci na post, kde ti to vysvetluju jak ctyrletymu diteti. Trolololol. Cetls vubec na co reagujes?
            • Ty pises o tom ze jsi nekdy vlastnil celou hru coz je proste nehoraznej nesmysl. Celou hru jsi nevlastnil kdysi a nevlastnis ji ani ted ale samozrejme mas po zaplaceni urcite castky pravo pouzivat kopii te hry.

              Navic DLC jako u ME3 nebo mikrotransakce porad nejsou u vetsiny her bezny. V celkovych cislech toho co vyjde se nastesti porad jedna o vyjimky a pokud to tak ma zustat tak je dulezity volit penezenkou a je dulezity nenechat tyhle veci proklouznout s tim ze prece ty mikrotransakce nemusel nikdo pouzit.
            • Aha, a kdyz jsem tohle napsal ja, tak jsi tu mlel neco o nepochopeni jak to funguje. Jinak doma vsichni zdravi?
            • Urcite najdes priklady her u kterejch to nebylo udelany ferove ale tam clovek vzdycky musi volit svoji penezenkou.
              Proto si nikdy ME3 nezahraju a nezahraju si ani Dead Space 3 ani Assassins Creed se zlatejma truhlama a ani posledni Deus Ex....
            • Hlavne to DLC, ktery melo data uz na instalacce hry, viz ME3. To urcite nebylo soucasti hry.
            • "vyuzivat cely obsah hry bez dalsich priplatku"
              - to stale muzes. DLC neni soucasti obsahu hry, ale pridavek k puvodni hre. Pokud nerozumis tomu rozdilu, zkus dopilovat ctenarskou gramotnost. *2*
          • Jako že jsi fakt nepochopil, jak to myslel?

            Vážně?
            • Zvlastni, ze se nedrzis svych zasad a kecas do mych nazoru. *5*
              Navic nikomu nekecam do toho za kolik ma co prodavat, pisu ze dvakrat za nic platit nebudu.
            • "A jak to teda ve skutecnosti funguje?"
              Jednoduse. Za to co vytvoris ty si nasadis cenu ty a ne ctenari games... Mas na to na pravo a nikdo ti do toho kecat nemuze. Maximalne se to nebude prodavat a ty zkrachujes.
            • A jak to teda ve skutecnosti funguje?
            • Ja si spis myslim ze on nikdy nepochopil jak to ve skutecnosti funguje...

              Navic to nebylo kdysi ale u drtive vetsiny her to tak funguje porad.
          • sssssd
            to je fakt
  • Dík za výborný článek. Někdy mám pocit, že si s námi prodejci her vytírají s odpuštěním zadek.
    Neznám jiné zboží, které by se prodávalo obdobným způsobem jako dnes počítačové hry. Zaplatit za hru někdy docela slušný peníz, potom při instalaci s nutnou aktivací se v podstatě doprošovat distributora či koho jestli si hru můžu vůbec zahrát a nakonec zjistit že ji mám jenom půlku a zbytek mi bude nabízen k dalšímu nákupu porůzných kouskách. Někdy ani pořádně nevím co vlastně hraju. Jestli je to už celé nebo ještě ne. Děkuji pěkně. Obrana - vydržet a nekupovat .Nenechme se zmást krásnými řečmi o pirátech a kradení her. Cílem je z nás vyždímat co nejvíce peněz a to někdy docela nechutnými
    způsoby.
    • Tiež sa pridávam, vďaka autorovi za zaujímavý článok.
    • restore
      Ale jeden si zacne viac vazit pripady feroveho pristupu bez okradania. V singlaci je mi to pomerne jedno, ale pri multi uz treba zvazovat, do coho clovek ide - nebude to hru hrat len mesiac, ze ano. Napriklad LoL to zvladlo na vybornu, jeden ma dobry pocit ze ho do nicoho nenutia a rad si priplati za kozmetiku ked ma naladu. Opacny pripad su zase World of Tanks, psrali co sa da a uprimne, kazdy druhy hrac by ich najradsej poslal do koncentraku aj s rodinami.

      Pred rokmi to bolo vsetko priamejsie, zapytali si vysoku sumu ale clovek presne vedel co dostane. Dnes to tak nejak zdegenerovalo do postupneho nasierania zakaznika a skusania co jak velke svinstvo este znesie.
  • mikrotransakce v mainstreamových hrách to je něco jako předváděcí akce pro důchodce prostě jde jen o to jak nachytat hejla
  • jo dřív to byla pohoda když hráč první měsíc nesloužil jako beta tester ... hru ste neměli dohranou za vejkend .. nemuseli za misi nebo nějakou nepodstatnou věc platit škvarky ..
    • Jj. Vetsinou jsem se to snazil dva dny spustit v dosu...
    • Kdy dřív? Já Sonica dohrával pod dvě hodiny.
      • ale asi ne ten den co jste si hru přinesl domů novou
  • To nikomu u Zaklínače nedošlo, že těch 16 "DLC zdarma" je vlastně jen obyčejnej marketingovej tah? Prostě ze hry vyšoupli 16 nesmyslnejch drobností, který by tam jinak normálně byly, a začali je vydávat jako "Free DLC".

    Není na tom co kritizovat, samozřejmě. Ale přehnanej vděk taky není na místě. Je to jen chytrej trik, kterej je nejstál naprosto nic a značným způsobem vylepšil pověst společnosti.
    • Femto
      Všem co mají mozek to samozřejmě došlo, popravdě se nejedná snad ani o DLC ale spíše o nějaké addony. U Zaklínače 3 je bohužel do očí bíjící, že to bylo součástí hry, jen to vytrhli. Ono dávat po několika měsících zdarma do hry NG+, je do nebe volající kktina.
      • naopak to byla super vec, mohl jsem si tak zahrat original na NG+ a pokracovat potom rovnou v datadisku
    • Hanzales
      I kdyby tak napůl, protože někdy nějaké drobnosti na dodělání po tom, co to jde do lisu mít můžeš, tak není nač si stěžovat. To je stejné jako teď s Assetto Corsa a chystanými Porsche packy. Cena každého z těch 3 DLC je docela směšná a samozřejmě jako free nevydají nějaký našlápnutý model ale dají aspoň nějaké to (pravda celkem k ničemu) SUV zadarmo. Místo aby byli hráči šťastní, že se Kunosu vydařilo vyjednat licenci po celkem dlouhé době absence na pc (všude akurát samý RUF), byť za těch podmínek že jako free content dají ty dva cesťáky a ono to ještě na diskuzích hudruje. Nehledě na to že Kunos stále hru aktivně vyvýjí a vydává updaty a ještě dlouho vydávat bude a platí to podle mně akorát tak z těch směšných částek za ty DLC a z reklamy a toho že už jsou docela známí a úspěšní. Právě proto si je taky myslím Porsche vybralo pro tu licenci a přenesení těch miláčků nejen pro jejich interní simulátory do virtuální podoby.
      U toho Zaklínače máš samozřejmě pravdu v tom, že je to taky takový marketingový trik, ale pořád lepší, než to co předvádí jiné herní společnosti *3*
    • kritizovat spolocnost za to ze nad ramec svojej prace a dokonca (neskutocna drzost) zadarmo nieco pridala do hry po jej vydani a hladat na tom za kazdu cenu senzacny podraz je slusne dno...
      • Co nechápeš na "Na tom není co kritizovat, samozřejmě"? Prečti si můj text ještě jednou.
        • bez ohladu na to ze tam napises "na tom neni co kritizovat" to este neznamena ze vyznenie nieje kritika. to je jak povedat "nic proti tvojmu tricku nemam, ale ta farba je hnusna".
      • Jaky zadarmo co to zvanis ... nevsim sem si ze by nekdo rozdaval zaklinace zadarmo. A naprosto 100% vsech DLC je jen zpusob, jak rozkydat hru na bambiliardu casti a dotlacit hrace k tomu, aby ze JEDNU hru, se smesnou hraci dobou (kde sou hry ktery mely bezne 60+ hodin cistyho gameplaye) nezacaloval litr nebo dva, ale aspon pet.

        Jinak ty "free dlc" pro z3 by zbouchnul za vikend zrucnej moder.

        O tom jak uzasnou praci odvedli v Z3 pak svedci tech asi 500 otazniku po mape, ktery sou jeden jako druhej uplne knicemu, protoze jediny co z toho pada je cistej odpad. kdyby doprostred mapy dali NPC ze kteryho vypadne miliarda herni meny, vyslo by to uplne nastejno. O tom, ze z obcasnyho hrani kostek udelali primarni (a neuveritelne vopruzujici - protoze kdyz se clovek ukline tak to uz nejde zrusit) napln hry ani nemluve.
        • furt sa vsetci tvaria jak keby ich to niekto nutil hrat. nepaci? najdi si inu pre seba duchaplnejsiu cinnost
          • Nadelam ti do talire ... nelibi? tak nezer ...
            • zaujimave preferencie, dost to vysvetluje
  • Hanzales
    Jo no, já kdybych o těch miktrotransakcích nečetl, tak ani pomalu nevím, že tam jsou :) Hru jsem koupil, dohrávám podruhé, technické problémy nimaje, DLC ignoruje (ty kúpim když sú dobré vždycky až najednou ve slevě) ;o) Trochu jsem nechápal že si někdo nekoupil tu hru kvůli těm mikrotransakcím, ale na druhou stranu se proti tomu musí bojovat. Stejně tak ty DLC. Některé jsou opravdu dodělávány časem, nebo po Gold statusu a jsou za rozumný peníz, ale jindy jde opravdu vidět, že to bylo ze hry vytaženo schválně a nakouskované + šup si kup season pass. Tůdle.
    Jediné co uznávám je Early Access, protože u her jako Asseto Corsa, nebo Dirt Rally to fungovalo nádherně a tam pokud člověk chce přispět vývoji a ještě si za to dříve zahrát, tak proč ne, je to dobrovolné a na finální produkt se pak dá počkat vždycky taky.
    • DLCckum se driv rikalo mody, a povalovalo se jich po netu hromady pro kazdou hranejsi hru. A delali to hraci, casto bez jakyhkoli nastroju, debugovali kvuli tomu binarky ...
  • Super clanek! Absolutne nesnasim microtransakce a nikdy si nic takoveho do hry neporidim. Tohle podporovat nebudu.
  • a navic nejlepsi moznej konec slo dat i bez mp, akorat to musel mit clovek dohrano temer namax

    v me3 byly spis prasarny s dlc
  • Nový Deus Ex to má asi tak, jako kdyby jste do Human Revolution přidali updatem mikrotransakce, zkrátka jejich přítomnost absolutně vůbec neovlivnuje hru a hra na nich neni ani trochu postavená.
    • Jo, takhle to dycky zacina ... dyt to nemusis pouzivat, dyt to sou jen oblecky ... a za par tydnu bude oblecek davat +10% na presnost strelby ... +15% dmg ...50% xp ... a naslede to dopadne tak, ze jako muzes prece hrat DIII bez DLC ... ane nezahrajes si s nikym, kdo to DLC ma.

      Ostatne, viz tzv f2p model EVE ... to je taky pekna parodie. Ja se musism ale opravdu smat ... protoze opet viz trebas Wildstar ... 3mesice potom, co vykrikovali ze nikdy nebudou f2p ... sli do f2p ... a rok pote ... je to mrtvola.

      Samo ty hry zabijej i jiny aspekty - jejich nekvalita a naprosto tristni navrh her (vsichni porad cekaji, ze kdyz udelaji dalsi wowko tak ze vydelaj miliardy)... ale jednim z primarnich aspektu je prave naprosto chorej model financovani. Oni potrebujou hrace, ale zaroven jim rikaj "to nemuzes ... zaplati, ... to taky nemuzes, zaplat ... nj, tys zaplatil, ale tvuj kamos ne, tak smula, to nemuzes ...". Opet, viz dalsi ... SWTOR ... f2p hrac nemuze ani DAROVAT item platicimu hraci...

      Takze vysledek je, ze ti co neplati hrat nemuzou a ti co plati nemaji s kym. Coz je treba paradni u RIFTu, specielne po poslednich zmenach, kdyz zrusili moznost nektery veci nakoupit ingame ... takze se pocet hracu zredukoval tak paradne, ze na dung, coz je zcela nezavisly na levelu (ten se upravi jak nahoru tak dolu automaticky) se ceka ... klidne 5+ HODIN. No kdo by za neco takovyho platil?
      • SW:TOR má vskutku otravný F2P model.
        Jako jeden z mála skoro nejde dohrát "zadarmo", teda pokud nejste totální masochista, co rád plýtvá svým časem.
        Nemůžete nakupovat ty nejlepší itemy, protože vám hra nedovolí mít u sebe tolik peněz, budete trávit strašně hodně času stupidním grindováním XP (bez premka vás questy dají jenom tak 50% potřebných xp pro další level), atd. atd.
        • Ale o to by neslo ze je to otravny kdyz hrajes gratis, viz vejs, ono jde spis o to, ze je to naprosto otravny i v pripade, ze hrajes za penize.

          Proste lidi, ktery ty modely vymejslej, jsou naprosto tupy. Znam totiz freeckovy servery - trebas wowka. Tam proste prides, regnes se a hrajes ... zadara. A samo, provoz, udrzba... to neco stoji, znam i takovy, kde si lidi platej vyvojare, ktery upravujou kod/adminujou servery/... protoze se na to ... dobrovolne slozej.

          Spouste lidem nedela problem poslat nejakej peniz, pokud maji pocit, ze je to bavi, a nenasira. Pokud te hra nasere kazdejch par minut tim, ze ti vnucuje neco za prachy a nejak te omezuje, tak to ma efekt presne opacnej - just nezaplatim, ani kdyby se usima odstrkovali. A az me vytocej dostatecne, tak proste odejdu. Ja vyhraju, oni prohrajou. Protoze s kazdym free hracem kterej odejde prijdou o minimalne jednoho dalsiho, kterej platil.

          Aktualne podle vseho totalne jeblo BDOcku ... oblecek za 100Ecek ... lol.
    • I bych se vsadil, že to tam museli dodatečně namontovat na příkaz nějakýho kravaťáka.
      • Hanzales
        Teď mně napadlo, jak se kdysi upalovaly "čarodějnice", tak bych dneska nejradši upaloval ty kravaťáky v herních společnostech, co vidinou zisku vývojářům pěkně svážou ruce a ještě je donutí hru vydat nehotovou, neodlazenou atp.
        Podle mně třeba kdyby měli na Mafii 3 ještě tak rok dva na vyladění herních misí a konverzi dali nějakému zkušenému studiu, mohlo to jako celek dopadnout mnohem mnohem lépe ale ani jedna varianta právě přes nějakého takového kravaťáka asi taky neprošla. Jinak si to taky nedovedu představit :)
        • Jedine o cem to je, zda ti to nekdo zaplati. Predstav si dva mil us na mesic a prijdes pred sefa, ze potrebujes rok vic :-D
  • Některé odstavce mi přijdou přehnané. Třeba konspirace ohledně Dead Space 3. Za celou dobu hraní jsem si nevšiml, že by se mi nabízeli mikrotransakce. Jsem dost překvapen, že tam něco takového je. A to že to prý pohřbilo sérii, no pěkná hovadina. Prostě nejspíš došli nápady tak si série dala pauzu. ME3 vůbec nepovažuju za pay2win. Mikrotransakce se týkají snad jen multiplayeru, já si však žádnou transakci nepořídl a mám všechny mapy i postavy. Balíčky se dají kupovat i za kredity z multiplayer misí. Absolutně nesmyslné přirovnání. Když už autor říká takové bláboly, tak se mohl zaměřit na Diablo 3, který je skutečně obviňován za pay2win, kvůli aukci a reálné peníze...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit