Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • 5/10 pro indie hru? Tady se dějou divy.

    "Shelter ukazuje, že je v království indieském něco shnilého. Proč aplaudovat každé hře s neobvyklým námětem, když samotný námět nedokáže hru utáhnout? Proč na té prokleté bodové stupnici hodnotit hru lépe jen kvůli tomu, že je indie?"

    Nečekaná dávka pravdy na to, že se jedná o recenzi indie hry.
    • marek_krosa
      Z games.cz sa stava "anti-indie" & "anti-hipster" server :)
      • GlaDOS
        Shelter je vážně hodně plochý, lineární a prázdný a indie nálepka ho nezachrání.
        • Jenže indie nálepka by neměla zachránit nikdy nic, co si to nezaslouží. A přesto se to děje.
          • ucho
            mluv konkrétně.
          • No brát víc ohled na nápad než na finance do toho vražený by na škodu nebylo..přecijen, indie nemají takové zázemí
            • janchor: širší estetický spektrum ... vieš len či ten širokospektrálny aparát vyvolených nie je občas natoľko citlivý že v hre zachytí hlavne interferencie so svojou bujnou fantáziou. Ak mám byť vulgárny, občas je to také hľadanie zmyslu života v záchodovej mise. Herná doba, konkrétne keď sme u Shelter - cca jedna hodina za 9 euro. Nie, skutočne si nemyslím, že je adekvátna. Tá posledná veta bola trochu zbytočná ale ja s tebou vpodstate súhlasím.
            • janchor
              "Bol by som iba vďačný za to aby sa na dve rôzne hry pozeralo rovnako kriticky bezohľadu na ich pozadie."

              Však to je naprosto samozřejmej předpoklad jakýkoli kritiky. Proti tomu ani popel. Akorát mám pocit, že tu představu o smířlivosti k nezávislejm hrám si lidi fabulujou, protože prostě nepobíraj, co je na těch konkrétních vysoce hodnocenejch titulech tak dobrý. Nebo mají dokonce pocit, že lo-fi zpracování by mělo bejt automaticky hodnocený jako zápor. Což je ale pouze neschopnost vnímat širší estetický spektrum.

              "A delká hry - mnohé indie hry sa predávaju za 1/2 ceny AAA ale so štvrtinovou hernou dobou, myslím, že nechcem moc aby k tomu recenzent zaujal kritickejší postoj."

              Plná cena AAA her se točí kolem 40 eur, stručný indie záležitosti málokdy přelezou 10 (viz znovu ten povyk kolem Gone Home, která stojí kolem dvacky). A vedle toho herní doba přece není jedinej určující faktor - záleží i na kvalitě / intenzitě zážitku, což jsou měřítka z principu velice pohyblivý.
            • janchor: tušil som, že spustím inteleguálnu debatu okolo slovíčka "objektivní", takže to radšej hneď zarazím. Nemal som to slovo vôbec použiť. Bol by som iba vďačný za to aby sa na dve rôzne hry pozeralo rovnako kriticky bezohľadu na ich pozadie.

              K druhému a tretiemu odstavcu : u teba by som zase bol opatrný so slovíčkami ako přebíjet alebo dohánět, to že pozítivny faktor zastrie negatívny neznamená, že problém zmizol, iba bol potlačený do úzadia a namiesto toho aby hru podporil jej minimálne nijak nepomôže. A delká hry - mnohé indie hry sa predávaju za 1/2 ceny AAA ale so štvrtinovou hernou dobou, myslím, že nechcem moc aby k tomu recenzent zaujal kritickejší postoj.
            • Já nepadám do žádné pasti, nemůžu přece padat do pasti vlastním názorem, to je nesmysl. jak jsem řekl, nepoznal jsem ještě indie hru, která by měla tak hnusný zpracování, že by mě odpudila. A to jak říkám, žádnou. A to nemyslím, že je to jen tím. že bych se přes to dokázal povznést. Ale snažím se nějakou vymyslet, třeba taková byla, ale jen jsem ji nehrál..možná..možná Braid. Ale tam si teď nejsem jistej, jestli si to jen špatně nepamatuju, ale nelíbilo se mi moc zpracování ani to..pseudo-intelektuální něco. Ale hrál jsem to chvílu, možná kdybych se do toho trochu ponořil, změnil bych názor.
              O Watch Dogs v podstatě nic nevím, jen to, co jsi vyjmenoval, že tam hackuješ, ale nemyslím, že by mohla nějak..extra zklamat, nepředstavuju si, že od toho někdo čeká nějaký komplexní hackování, spíš jen takový hraní s prostředím na efekt.
            • Journey byla placená Sony.

              Nemesus padáš do pasti, do které spadlo už hodně lidí. Zníš jakože ti stačí zajímavý koncept a moc to nezáleží na jeho provedení. Já bych řekl, že provedení je důležitější, protože zajímavý nápad se špatným provedením je akorát zklamání.

              A podobnou past líčí i AAA hry, nejen indie. Vem si Watch_Dogs. To vypadá jako hrozná nuda, ale třeba koncept se mi taky líbí. Spoustu lidí ale Watch_Dogs chválí, protože chcou být cool hacker ovládající celé město. A pak si neuvědomují, že jim to Ubisoft servíruje jako "one-button-to-do-everything" hru pomocí očividně hodně předpřipravených gameplayů, které vydávají za náhodný emergent gameplay.

              Právě Journey je pro mě hra, která měla zajímavý koncept (přesněji řečeno zajímavě upravenou verzi existujícího konceptu - drop in, drop-out coop) a ucházející provedení. Kdyby thatgamecompany teď dokázali udělat velkou a tradičnější hru, která dokáže hladce začlenit a použit koncept z Journey, mohla by to být pecka.
            • janchor
              Tannhauser_Gate: Štve ma to už dlhšiu dobu u celej indie scény, kde sa odpúštajú očividné neodostatky z titulu indie. Hlavne mi vadí absolútna nekritickosť ku krátkej hernej dobe. Pre dobro indie hier by sme mali byť objektívni a hlavne kritickí.

              Oceňuju tvůj nick, ale tohle je hrozně mimo. Nemůžeš bejt objektivní v hodnocení díla. A zrovna na některejch indie hrách se nemožnost vyhnout subjektivnímu úhlu pohledu ukazuje zcela učebnicově: vem si Hotline Miami, kde ti jeden hráč řekne, že ta hra je od pohledu hnusná, a druhej bude vyzdvihovat PRÁVĚ tu výtvarnou stylizaci. Kde je potom nějaká objektivní pravda? Nikde, maximálně v konstatování, že "hra je stylizovaná způsobem, který někomu sedí a někomu ne".

              Od toho se pak odvíjí i veškerý "odpouštění". Hodnotíš celek, kde se nějakým způsobem snoubí různý faktory. Hra, která kulhá v tomhle a onom, to může suverénně dohánět něčím jiným. Hra, která je lo-fi svou formou (což nutně nemusí být kulhání, jak jsme si předvedli výše), to může přebíjet obsahem. Nebo naopak!

              A co se délky (respektive "objemu zábavy") týče, ta bývá obvykle poměřována s cenou hry a sílou jejího obsahu. Nezávislý záležitosti navíc ve většině případů stojí řádově míň, než velký produkce. Když se objeví nějaká výjimka (viz nedávno Gone Home), dostane tu předraženost sežrat (což přesně se Gone Home i přes její silnej obsah děje).
            • Už si vzpomínám, journey, nevím, jestli je to pořádně indie hra, ale vůbec jsem nepochopil, co je na ní tak..parádního..jasně, hrozně hezky vypadala, ale přišlo mi, že byla snad moda ji chválit a těch, co z ní opravdu mělo zážitek, o kterým se mluvilo, bylo naprostý minimum
            • Ringwraith: súhlas. Štve ma to už dlhšiu dobu u celej indie scény, kde sa odpúštajú očividné neodostatky z titulu indie. Hlavne mi vadí absolútna nekritickosť ku krátkej hernej dobe. Pre dobro indie hier by sme mali byť objektívni a hlavne kritickí.
            • Ach jo, nevím, jestli se mi chce o tom bavit a řešit to tu půl hodiny, ale budu se snažit to ještě nějak vyřešit.
              Podle mě je u indie her právě nejdůležitější pro zážitek ten nápad, dejme tomu i originalita, pocity z té hry..vždyť u většiny indie her je grafika vedlejší, nedokážu si z hlavy vybavit ani žádnou, která by vypadala opravdu odpudivě, bývá občas pěkná, umělecká, ponurá, retro..ale nedá se to brát v potaz tak, jako se to bere u her od větších vydavatelů, kteří na to mají lidi i finance.
              Nevím ani o žádné přehnaně dobře hodnocené indie hře, právě kvůli jejich odlišnosti s většími tituly..popravdě ani nevím, proč některým lidem tak moc leží nezávislé hry v žaludku, snad mi trochu rozumíš, mám trochu popitý a snažím se svoje myšlenky nějak ustálit do pochopitelnýho textu.
            • janchor
              Nemesus: "Nevím, jestli si uplně tak rozumíme nebo mi něco vyvracíš, ale snažím se říct, že třeba kritizovat zmíněný papers please za špatné grafické zpracování a strohý rozhovory (ačkoliv to v podstatě sedne do kontextu ponuré atmosféry) tak uplně nejde, jako u AAA hry (např nové CoD - nic proti němu nemám), kde obličeje vypadají stále jak z her několik let starých."

              Rozumíme - jen konstatuju, že hodnotíš výsledek, ne "zázemí". Je irelevantní, jestli Papers, Please kreslil jeden člověk na koleni nebo tisícihlavý studio.
            • PS: Reaguji na Nemesuse, jen aby to bylo jasné.
            • Ne, to tedy ne. Nevím jestli ty a Pavel Dobrovský jste na stejné vlně, ale mě to připadá, že se snažíš říct, že indie hrám s nápadem se májí odpouštět různé nedostatky. Určitě nemají.

              Ano, chápu, že indie studio třeba mená vatu na dobrou 3D grafiku, tak zvolí 2D. Samozřejmě hodnotit automaticky dolů kvůli tomu je scestné. Musíš hodnotit, jestli ta 2D grafika je hezká nebo hnusná. Atd. Neměl by jsi omlouvat něčí hnusnou grafiku jenom protože jsou indie. Měli sestoupit a udělat hezkou grafiku nižší technologické úrovně.

              A tak je to se všemi herními aspekty.

              Ano, Papers, Please je snad jeden z nejlepších příkladů dobré indie hry. Tvůrce se nepřecenil, udělal na co stačil a udělal to dobře. U Papers, Please se určitě vysokýmu hodnocení divit nebudu.
            • janchor: Nevím, jestli si uplně tak rozumíme nebo mi něco vyvracíš, ale snažím se říct, že třeba kritizovat zmíněný papers please za špatné grafické zpracování a strohý rozhovory (ačkoliv to v podstatě sedne do kontextu ponuré atmosféry) tak uplně nejde, jako u AAA hry (např nové CoD - nic proti němu nemám), kde obličeje vypadají stále jak z her několik let starých.
            • janchor
              "Brát ohled" lze jen na výsledek. Zázemí můžeš zmínit v rámci uvedení do kontextu, ale v hodnocení díla nehraje žádnou roli.
            • Luke
              Dyť.
          • Luke
            (pokračuju v řečeném) Ono se dost stává, že se vysoký hodnocení uděluje kvůli nezávislé povaze hře, nikoliv kvůli jejím kvalitám. Pozor, neukazuju prstem, pouze konstatuju. Teď mám ve frontě Papers, please - nezávislá hra jako řemen, ale s nápadem a zábavností.
  • Robotron3
    Ten poslední odstavec má být nějaké doznání, že dřív jste indie hrám nadržovali a nadsazovali hodnocení a teď už to dělat nebudete? *3*
    • Aristarch
      Bravo
  • Když si vzpomenu na recenzi hry Proteus, která obdržela 8/10, tak je to dost změna.
    • Luke
      To se nedá srovnávat... Každá hra do toho jde s jinejma kartama.
    • GlaDOS
      Proteus ale neměl ambice navíc, které nesplnil. Měl prostě být meditativní procházkou v kostičkovaném prostředí a povedeným hudebním doprovodem. A to byl (i když 8 bych mu nedal). Shelter měl vyvolat rodičovské pocity a to se mu nepovedlo.
  • Vidím, že slova Petra Bulíře padla na úrodnou půdu. Není všechno zlato, co se indie.

    A mně zrovna jezevci přišli jako docela dobrej nápad. Jsou roztomilí *4*

    Každopádně palec nahoru už za ten poslední odstavec.
  • Shelter vidím jako velice milou, menší hru s povedenou atmosférou. Kde jiní vidí průměr, já vidím titul, ke kterému se rád vrátím podobně jako k Proteovi. Dává mi vzpomenout na doby minulé, jakými se proháněl třeba takový Animal Quest.
  • Hral to recenzent vôbec?
  • Nepamatuji si, že by Games.cz nějak nadržovalo indie hrám spíš tu prostě byli pecky které si vysoké skóre dle autora recenze zasloužili.

    Shelter se prostě tvářil zajímavě a vylezl z toho lesní koridor s téměř nulovou motivací hráče.

    Poukazovat, že místní recenzenty konečně přešla hipstpuberta, je celkem zaslepená ego-honěná na to, kdo měl pravdu. A tak jde život dál.
  • Neda sa nejakym sposobom vypnut zobrazovanie najoblubenejsieho komentara pod clankom? Komentare ludi na games.cz mi zacinaju liezt pekne na nervy, dokaze ma vytocit uz len to, ked ocami prebehnem po top prispevku. Nechapem odkial sa tu bere to mnozstvo primitivov a samozvanych kvazy expertov.
    • Robotron3
      Pro hlupáka každý hloupý. Pane!

      ps: Něco konkrétního? Přelétl jsem hlavní stránku a ve vybraných nenašel nic závádného? Nebo spíš osobní problém?
      • No ano mal som na mysli tvoj prispevok a neustale omielanie hodnotenia indie hier :) Hadanie sa tu o cisla, nenavist AAA fanusikov voci hodnoteniu indie hier a nenavist indie fanusikov voci hodnoteniu AAA hier, jedna strana jak druha. Asi by som tie ciselne hodnotenia zrusil uplne.
        • Robotron3
          A co se ti nelíbilo na mém příspěvku? Já sám dělám indie hry, takže z mý strany o žádný nenávisti k indie hrám nemůže být ani řeč. Jestli jsem tu výtku pochopil.

          O hodnocení indie her přece psal v článku už sám Pavel Dobrovský. Sem navázal jen na to, co už bylo v článku. Možná zkus příště přečíst článek a pak komentáře a ne naopak *3*
          • Uf, teraz stravim dalsie hodiny vysvetlovanim seba sameho :). Ja si prave nemyslim, ze games.cz indie hram nadrzovali. Ked zoberiem do uvahy vsetko to co na tuto temu zaznelo napr. vo Fight Clube. Preto ma rozrusilo, ked som uz po x-ty krat cital, prispevok na tuto temu. A posledny odstavec clanku mi skor prisiel ako podlahnutie tlaku tu pritomnej verejnosti.

            (a ake robis indie hry, pochval sa, zaujima ma to)
            • robotron: ale ano mas pravdu, osocoval som prilis skoro. Nechal som volny priechod emociam, miesto toho aby som urobil to co robim vzdy a porozmyslal ci to co si momentalne myslim je len emocna reakcia alebo to je aj niecim podlozene. Sorry. I muzi maji sve dny.
            • Robotron3
              Znovu, o tomhle psal v článku už Pavel, že se indie hrám nadržovalo a střelil si tak trochu do vlastních řad (i když to myslel určitě obecně). Jestli se ti zrovna tohle nelíbí, tak ale nemůžeš diskutující osočovat z něčeho, o čem se píše už v článku.
        • kostejnesmrtelny
          "Asi by som tie ciselne hodnotenia zrusil uplne."

          Bi-la kaifa.
          • aaah, my fellow fremen.
      • Počkej, tím říkaš, že je hlupák? To ale znamena, že...
        • Robotron3
          ...že je Forrest Gump chytrej člověk *3*
          • A víš, že v originale je to tam docela dost jinak? Takže chytrý je pan překladatel. Ale tře takovy robetr rosenberg nevahal na zakladě tohoto preklad pojmenovat sveho syna...
  • Reakce na KwisatzHaderach:

    Jsi zaslepený svým hloupým dogmatem, že AAA fanoušci nenávidí indie hry a AAA fanoušci nenávidí indie hry. A neboj, toto dělá spousta lidí. Je totiž jednodušší si prostě vybrat stranu v konfliktu, který si vymyslíš, a pak bojovat. Mnohem jednodušší než si třeba zkusit uvědomit širší rámec.

    Doufám, že ve skutečnosti pouze lidi nemají rádi špatné hry. A ano, pro mě osobně třeba je překvapivé, že indie hra jako tato dostala kritickou recenzi a jen 5/10. Teď ještě, kdyby ta tuna AAA průměru, co tady dostává 8-9 taky dostala, co si zaslouží a budu chválit Games.cz do nebes. (Jo, Games.cz pořád lepší než jinde, zvlášť v porovnání s některýma světovýma herníma pseudo-žurnalistickýma stránkama, ale stejně...)

    Ano, zrušit číselná hodnocení není špatný nápad, ale ne z důvodů jaké chceš ty. Jo, srdce ti asi teče, ale s tím ti nikdo nepomůže.
    • No ano bol som zaslepeny, ale na zaklade toho co som tu posledne mesiace v diskusiach vycital a presne tak mi to prislo. Ja si nevyberam strany, mne je jedno, ci je to indie alebo ne-indie. Hoci musim uznat, ze za posledne 2 roky je to pre mna osobne vyhra indie hier voci AAA titulom tak 2:1 (pomer poctu hier co ma bavili). Ale mam rad vsetky dobre hry.

      "Ano, zrušit číselná hodnocení není špatný nápad, ale ne z důvodů jaké chceš ty. Jo, srdce ti asi teče, ale s tím ti nikdo nepomůže." - trosku tomuto nerozumiem, aky dovod si myslis, ze mam ja a za aky dovod by to stalo ?
  • v tom videu to není jezevec, ale medojed
    • Blbost! Je to jasny hnědojed, co doma hnědojedá...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit