Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Já bych všechny odměny, kickstartery, Warhorsery a Kingdomy zakázal. A vůbec, místo hraní her hybajte do práce, holoto. Můj dědek ve 30. letech makal u sedláka 2 měsíce, aby si mohl koupit boty.
    • tak se u vás moc neměnilo
    • Krescz
      :D tak to si zabil
  • jamar28
    Ta komunikace je vážně...zajímavá. Ale plně odpovídá českému prostředí. Nevím proč, ale v ČR je prostě nějak zažité, že zákazník je otloukánek a má být rád, že dostal vůbec něco. Dost často se tady u prodejců setkávám s přístupem, který by se dal popsat jako "Cože? Ty sis přišel něco koupit? No tak jako dobře, no, budu se ti chvíli věnovat, ale nemysli si, že jsem z toho nadšenej". S tímhle se tady člověk setká třeba i ve značkovém obchodě. Vyjádření toho pana Rýdla mi přijde podobného ducha. Já absolutně nechápu, jak může někdo v takové situaci vůbec nějak zkoušet argumentovat. Tohle je chvíle na to si sypat popel na hlavu. Horlivě a stále dokola.

    A menší rýpnutí na závěr - kdyby Vávra jen setinu času, který stráví hádkami na netu, strávil podepisováním plakátů, tak s jejich dodáním nemá nejmenší problém. *3* Já jako nižší backer nemám problém a odpustím i technický stav, ale narvat do toho 6000, tak bych asi taky cítil nepříjemnou pachuť. Ani ne tak kvůli nedodání, ale z 99 % kvůli přístupu.
    • ucho
      tohle není určitě o nezvládnuté komunikaci, tohle je podle mě záměr. určitě řešili, jak se bude komunikovat v době vydání hry. rozhodli se reakce na problémy omezit a soustředili se na propagaci různými rozhovory.
      když si vezmeš, jakými problematickými chybami ta hra trpí, je to vlastně velmi slušný výsledek, že to lidi akceptovali. ta strategie se zjevně vyplatila.
      • jamar28
        Nemyslím to, že dělali mrtvého brouka, ale tu arogantní komunikaci po vydání. To už bylo po všem (po nejdůležitějším období prodejů).
  • Já jsem se rozhodl vývoj podpořit bakem "King" okolo 10.000,- Kč.

    Musím se přiznat, že moje dojmy jsou velmi rozporuplné. V roce 2015 jsem díky tomu měl 1. akt hry a o 9 měsíců později 2. a pak 3. Což bylo jedním z hlavních důvodů, proč jsem tenhle bake volil. Realita je taková, že hru dostávám v roce 2018 plnou bugů a všichni dostáváme stejnou hru. Pokud bych si zvolil variantu za 500,- Kč, dostal bych prakticky to samé.

    Na jednu stranu samozřejmě chápu smysl kickstarteru a jsem rád, že hra alespoň vyšla a celkem dobře dopadla. Ta pachuť tady ale je, protože i tvůrci mají chápat co kickstarter je a jak si mají vážit těch, kteří je takto podpořili.

    Zpětně bych bake určitě neudělal. A pro tyto tvůrce už ani nikdy neudělám....
    • Jako sorry, ale tohle je přesně ten mindset "Kickstarter je předobjednávka", jak se o tom píše v článku. Prostě není. Na Kicku jsi mecenáš, ne zákazník. Pokud tě teď mrzí, že jsi radši nedal 500,-, protože všichni nakonec dostali stejnou hru, tak jsi totálně mimo.

      Na druhé straně je stopro pravda, že to měli Warhorse líp vykomunikovat. A marketingový ředitel se má HODNĚ co učit, jak se dělá komunikace navenek.
      • Jedinej total mimon tu ses ty, KS JE predobjednavka, zcela VZDY. Jakmile nekdo nabizi jakykoli plneni a chce na nej penize, ne to standardni smlouva s platbou predem. Dokonce i kdyz nekdo nekomu da dar, tak ho muze chtit zpet proste proto, ze obdarovany nesplnil co slibil.
        • S tím darem je to nesmysl. Revokovat dar lze pouze pro nevděk, pokud obdarovaný nesplnil podmínku, vymáhá se právě to plnění stanovené podmínkou.
      • nene.... to si moje slova špatně vykládáš. Respektive bych nazval jinak. Pokud koupím, očekávám to co kupuju. Pokud mecenášuju, očekávám vděk. Jak jsem psal, chápu co je kickstarter. Udělal jsem 10tis bake, protože jsem si ho mohl dovolit a přišlo mi, že to je zajímavý projekt. Pokud by tvůrce projekt nezvládl vydat, nedostal bych nic a ani bych nepípnul...

        Pro srovnání třeba pravidelně dávám peníze na nejrůznější prospěšné projekty... neočekávám, že z toho budu něco mít. Ale očekávám slušnost v podobě toho, že mi za to dotčený subjekt poděkuje. A pokud věnuju třeba nějaké instituci 250tis Kč na rekonstrukci něčeho v historickém objektu. Očekávám, že když bude objekt slavnostně otevírat, pozve mě tam a poděkuje mi. A pokud budu patřit mezi 10 největších dárců, asi budu očekávat, že mi poděkuje i veřejně. Pokud mě tam ani nepozve, budu mít pocit určitého nevděku. A vůbec nejde o to, že bych ty peníze dával proto, aby mi někdo veřejně děkoval. Jde ale o tu obecnou slušnost.

        V tomhle případě jsem udělal podporu hře a měl jsem dokonce dopředu slíbeno, jak mi bude poděkováno. Jenže mám pocit, že si autoři podporu vzali a nereagují vůbec vděčně. A vůbec nejde o to, jestli dostanu nějaký podepsaný plakát, figurku apod. Autoři to ale prostě musí nějak odstupňovat. Dal jsi bake na 3 akty a my to spojili? Dostaneš od nás zdarma ještě příští hru nebo nějakou jinou blbost, která nás ani nic nestojí apod.

        Krásně to charakterizuje situace s nepodepsanýma plakátama... já jsem v životě už pár autogramů rozdal a mám celkem reálnou představu, kolik takových podpisů lze za jeden večer/noc vystavit. A myslim, že všichni ti bakeři si těch pár hodin času fakt zasloužili. Obzvláště po těch letech...

        Ale to je fuk... jen říkám jak to jako baker vnímám já.
        • čekal bych před vydáním hry nějakou omluvu že na slíbený odměny nezbyl čas/energie/peníze, ale s tím že hra se prodává dobře tak by to snad mohli dodat dodatečně + třeba vyšším backerům dát ještě alespoň nějakou blbůstku extra jako odměnu/omluvu (já nepřispěl, ale rozhodně mi to nepřijde fér v případě kdy se hra dobře prodává a jestli se mi nemotaj jejich vyjádření tak zaplacenou už ji maj)
  • Václav Pecháček na hrad, konečně někdo kdo neleze Warhorse do zadku. Skvělý článek, jen tak dál. Jinak až odstraní spousty technických chyb tak Kingdom Come: Deliverance bude skvělá hra a pevně doufám, že vytvoří spousty pokračování, třeba i po boku Jana Žižky z Trocnova.
    • jo to by bylo fajn.. jen se obavam, ze budou muset predelat celej ten jejich slavnej system questu.. protoze tohle neopatchujou ani do vanoc.. + z toho prameni i ty loading screeny.. je to spatne navrzeny. :( coz me mrzi..
  • Fordzy
    A proto zasadne podporuji Kickstarter projekty pouze morálně a v případě úspěšného dokončení vývoje jdu a rád si koupim sběratelku u které vidím přesně co dostanu.
    Jako s těmi nepodepsanými plakáty je to strasnej fail a neucta k backerum. Kdyby si to poradne rozplanovali a plakáty vyrobili v předstihu(měli na to jen 4 roky...) , tak Vávra by místo psaní na facebooku měl čas postupne podepsat všechny plakáty a ne že všechno řeší na poslední chvíli a vyserou se na to.
    • Krescz
      já vím, že jde asi i o princip, ale kdo by chtěl podpis od člověka, který na vás backery kašle jak na placatý kamínek?
      • Já myslim, že jeho podpis prakticky nikoho nezajímá.... jde hlavně o ten princip. Kolik těch bakerů s plakatem bylo? 1000? To je přece práce na 2 hodiny.
        • ucho
          2500. já bych to odhadoval tak na 8 hodin.
          • Co jsem letmo koukal ma Kickatarter, prislo mi, ze jen 1000.... asi jsem prehledl nejaky tier. 3000 fotek se da zvladnout za 2,5 hodiny. Plakat bude trvat dele. Tak ci onak se bavime o necem, co se da zvladnout behem odpoledne.
            • Občas musím podepsat nějaké smlouvy, řekněme v řádu desítek a mohu pouze suše konstatovat, že Vávru naprosto chápu *1* . Ono i takových 50 PFek na konci roku dokáže úplně zkazit den *15* .
  • Zásadní problém vidím v tom, že např. na xzone se prodávala sběratelka s cínovou figurkou a steelbookem zhruba za cenu odpovídající Earl tieru (kde není ani steelbook ani cínová figurka). Čili je zřejmé, že steelbooky byly. Podle mě prostě padlo poměrně cynické rozhodnutí, že backeři již zaplatili a jejich peníze jsou již utraceny, čili je třeba upřednostnit sběratelské edice v obchodech, jejichž prodejem budou získány nové peníze. Prostě o zákazníky z obchodů bylo třeba se ucházet, zatímco backeři již zaplatili a žádný prospěch z nich Warhorse nekynul.

    Jinak, mám pochybnosti hned o prvním odstavci článku, kde se praví, že autor má v případě nesplnění slibů povinnost vrátit peníze, ale nikoho žalovat nemůžeme. Podle mě, když má někdo nějakou povinnost, tak ho můžeme žalovat...? Nebo to vylučují podmínky kickstarteru?
    • Mělo by to být vymahatelný. To, že někdo do obchodních podmínek napíše, že to vymahatelný není, ještě vůbec neznamená, že to obstojí před soudem. Jde spíš o to, že se nikdo nehrne do soudního procesu kvůli pár stovkám nebo tisícům. Warhorse jedou čím dál líp - jestli vám nevadí obchodník s chudobou Bakala ani Daniel OdborníkNaVšechnoAHlavněGenderGlobalizaciASvětovouPolitiku Vávra, tak tohle vyjebávání ze strany komerčního oddělení už by vás mohlo nadzvednout ze židle. Btw ta hra je výborná, jen tak pro pořádek.
    • Llour
      Na KS si nic nekupuješ, jsi pouze sponzor/podporovatel. Stovky projektů na KS shráblo peníze a hráči nikdy neviděli ani Ň. Že o tom nevíš? Protože o tom nikdo nikdy nenapsal. A už ani nenapíše. S KCD to na této stránce začalo a také skončí *3*
  • Díky autorovi za tenhle článek, konečně se tomu v ČR věnoval bez vlezdoprdelkování a ignorování ne příliš lichotivé situace. Dík, že si teď můžem udělat názor všichni dle relevantních informací.
  • MickeyMutant
    Dobře že o tom píšete a nesnažíte se vše bagatelizovat odůvodněním, že věc přímo nesouvisející s hrou je zbytečné rozebírat. I k nepříjemným informacím by se měl čtenář dostat z oficiálních zdrojů a nekritického plácání po zádech a přehlížení problémů si herní branže v minulosti zažila do sytosti.
  • Sr_Lobo
    Jako backer Earl tier jsem z té komunikace ve finále taky trochu smutný, ač do hry jsem se ve po pár hodinách zamiloval. Pár dnů před releasem mi došla sběratelka, natěšeně jsem rozbalil a zjistil, že mi tam chybí figurka. Nu což napsal jsem na support, že se stala asi chyba při balení, a že jelikož jsem pražský hejsek, tak se pro ní klidně stavím ve WH ať se nemusí utrácet za poštovné - už je to dva týdny a žádná odpověď. Doufám, že tomu kdo ji zatáhnul dělá aspoň radost *3*.
    Určitě bych, ale neříkal, že lituji backování (prostě to trochu zamrzí) a držím palce ať se podaří hru co nejdříve doladit, aby měla víc a víc hráčů.
    • Morraw
      Jo Lobo, Earl figurku nemá, tak jestli sis to nespletl s vyšším tierem *3*
      • Sr_Lobo
        Hmm dobrá poznámka, před releasem jsem byl přesvědčen že earl = sběratelka, nevěděl jsem, že to zmenili.
        Druhá věc co mě popravdě, mrzela víc než tohle bylo to, že poslali defalutne všem Lka trika místo jak se plánovalo na fórech, že se včas dotáží hackerů na velikost a pak pošlou. Samozřejmě nevím jestli se tohle taky pak dál řešili a oduvodnovalo na fórech.
        • Morraw
          No, ale Earl JE skutečně sběratelka. Neobsahovala jen podepsaný plakát a figurku.
        • ucho
          důvod byl jednoduchý. s triky o různých velikostí by byla děsná drbačka.
          • Jo, to jiste, hlavne ze znam osobne par lidi ktery pro par stovek lidi organizovali spolecny trika s potiskem/vysivkou, a samozrejme ze kazdej chtel jinak velky. Zadna drbacka s tim neni, staci na to seznam v excelu. Firmy to delaj zcela bezne pro svy zamestnance/partnery, a to klidne v desitkach tisic ks.
          • kolik lidí dostalo to triko? dneska jsou marketingový aplikace přes který není problém rozeslat desítky tisíc mailů včetně toho že zpátky dostaneš vyhodnocení dotazníku (požadovaná velikost) a nestojí to žádný velký peníze. pak jen výrobci zadáš počty jednotlivých velikostí a tomu už je to taky jedno v jakých velikostech to vyrobí .....na mě to působí jen jako jejich lenost a arogance, zrovna tahle záležitost by je stála jen několik tisíc navíc a minimum času
            • tam se v rámci jedný sady (úrovně příspěvku) mělo lišit ještě něco dalšího než jen velikost trička? (netušim, já tu kampaň nesledoval) jestli to bylo jen to, tak to je pořád triviální záležitost připravit ty jednotlivý věci do balíků tak že to správně poskládají studenti na brigádě. i kdyby tam těch obměn bylo víc tak by to nejspíš pořád vydalo na třeba 20-30 variant balíků a to pořád ještě pro kompletaci nachystáš lehce a brigáda to pak bude x hodin kompletovat

              jestli každýmu umožnili si nadefinovat 10 různých věcí tak pak bych pochopil že by to bylo pracný poskládat, ale v takovym případě by to zas byla jen jejich blbost že by něco takovýho vůběc původně navrhnuli *4*
            • ucho
              tak jde o to, že by ty edice, co rozesílaly, měly celkem dost kombinací. bylo pro ně jednodušší to udělat co nejmíň variabilní, aby nerozesílali tolik verzí...
    • Já mám taky level Earl a myslím, že figurku jsme tam mít neměli.

      Cituji z mailu z ledna 2014:

      With the Earl reward tier you are going to receive: Special edition box with Art book, Poster, T-Shirt, Dice and Commemorative Brass coin + Access to the Alpha version of our game + Physical (digipak) as well as digital copy of Act I + Game soundtrack on CD + Making of video on DVD + Printed manual + Access to our forums + Earl forum badge

      Čili jediné, co jsme nedostali je DVD - a to má ještě přijít, aby na něm byl i launch - takže jediné, co jsme skutečně nedostali, je tištěný manuál, kterého podle mě zase taková škoda není.

      Uznávám, že některé vyšší tiery dopadly v kickstarteru špatně, ale zrovna ten náš tier dopadl skoro přesně tak, jak Vávra aspol. slíbili, zase buďme féroví.
  • risa2000
    Špatná komunikace to byla na začátku, když vydali tu zoufalou zprávu na KS a následně ještě zoufalejší příspěvek na fóru. Poté, co jim komunita řekla, že takhle se nekomunikuje, vydali nový příspěvek, kde potvrdili, že to nebyla špatná komunikace, ale obyčejná arogance. Příští projekt WH proto už nepodpořím.
    • ucho
      tak urcite pomuze rozjet na KS kampan i na dalsi projekt, kde si lidi budou moct neco predobjednat, a tim poskytnout WH penize, ale idealni by bylo, kdyby ted vydelali tolik penez, ze uz si to zvladnou ufinancovat sami.
      • To uz prej maj
        • ucho
          no to spíš nemají. z těch zisků počítám něco půjde Bakalovi. teď navíc budou podporovat dál hru, patche, přídavky, snad modovací tooly, třeba i nějaké nedodělky. prodeje samozřejmě pojedou dál, ale stejně tak náklady. pak bude otázka, kolik peněz zůstane na ten další díl. i když ano, tam už by mohlo stačit na vývoj 2 roky, takže nebudou potřebovat tolik peněz. ale ono to chce mít prostě slušnou rezervu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit