Přejít na výpis diskuzí

Václav II.

OSOBNOST 31.12.2006 
8 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Kdyby si za mého mládí někdo pletl kanovníka s panovníkem, probošta s vládcem, a kdyby tvrdil, že Rakousko-Uhersko existovalo ve středovšku, sklidil by posměch všech čtenářů. Dnes už jsme dál: každý může psát nesmysly a zveřejňovat je. Je to všechno úsměvná přehlídka ignorance studentů a také jejich pedagogů.
  • A ještě tam se musí napsat ještě něco že když jeho matka utekla tak se bál bouřky a koček
  • Až na pár chyb a nepravdivostí je článek hezký... *3*
  • fůůůj
  • 1. Václav II. byl 6. český král (a polský), dále markrabí moravský, ale rozhodně ne český kníže (poslední český kníže byl Přemysl Otakar I. před tím, než získal r. 1212 trvale a dědičně pro sebe a své dědice královský titul). Před Přemyslem Otakarem I. se stal v r. 1085 králem Vratislav (první český král) a v r. 1158 Vladislav (druhý český král), oba ale získali královský titul jen pro svou osobu. Třetím českým králem byl tedy Přemysl Otakar I., čtvrtým jeho syn Václav I. a pátým českým králem byl syn Václava I. a otec Václava II. Přemysl Otakar II.

    2. Václav II. se narodil v Praze na Pražském hradě, který se nachází na levém břehu Vltavy na ostrohu nad Menším Městem Pražským (nynější Malou Stranou) v katastru Hradčan. Staré Město se rozkládá na pravém břehu Vltavy, je to nejstarší z pražských měst (jak již sám název napovídá). Rozhodně se ale nenarodil v Rakousko-Uhersku, které v té době ještě neexistovalo (vzniklo až za vlády císaře Františka Josefa I. v polovině 19. století), na našem území se jednalo v době narození Václava II. o České království.

    3. Zemřel také v Praze, ale ne na Pražském hradě, ale v měšťanském domě předního pražského zlatníka Konráda, jehož dům král užíval k bydlení po velkém požáru Pražského hradu, který byl díky tomu téměř neobyvatelný. Dům se nacházel v nynějším areálu Klementina, což je na Starém Městě. O státě platí totéž co v bodě 2. - České království.

    4. Jan Volek byl vyšehradským PROBOŠTEM, ne vládcem. Probošt je hodnost církevní, neboť levobočkům byla obvykle určena církevní kariéra.

    Doufám, že ti, co potřebují "něco do školy" si informacemi z této stránky příliš neuškodí.
  • Dobrý článek pujde na referát *3* *5* *1* *2* *15*
  • kníže?

    VÁCLAV II. JE V TITULKU UVÁDĚN JAKO KNÍŽE, ALE BYL K R Á L.
  • nevim

    je to tady dobrý potřebuju něco udělat do školy a tadle stránka se dost hodí. *4*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit