Přejít na výpis diskuzí

Svatopluk I.

OSOBNOST 31.12.2006 
11 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Okopírováno z wikipedie
  • r.870-Svätopluk uznal zvrchovanosť Franskej ríše a preto ho chcel Rastislav potrestať.Avšak Svätopluk ho predbehol,dal ho zajať a odovzdal Karolmanovi.ten potom prepadol časť Rastislavovho kráľovstva(západnú).V Regensburgu obvinili Rastika z porušenia vernosti a kráľ(Franský)Ľ.Nemec ho dal oslepiť a uväzniť,v niektorom bavorskom kláštore,kde Rastislav zomrel.r.871-toto vyvolalo odpor Slovákov,ktorí si zvolili na čelo Slavomíra(z mojmírovskej dynastie).Slavomír nesklamal a úspešne viedol povstanie.Vyhral a vyhnal Frankov.Preto Karolman prepustil z väzenia Svätopluka(podvodom ho vylákal na krstiny a uväznil ešte v r.870)a snažil sa ho získať ako spojenca.Svätopluk sa však spojil so Slavomírom a keď Frankovia napadli Slovensko,narazili na odpor a boj prehrali.Po znovuzískaní samostatnosti sa Slavomír vrátil ku kńazskému povolaniu a Svätopluk sa stal jediným vladárom celej Slovenskej ríše.Aby nebolo pochýb-Kráľ Ľ.Nemec r.860,písal Pribinovi(...)Slougenzinmarcham-Slovenská marka,čiže Slovenčina ako pohraničné územie Slovákov(štát.archív v Mníchov).,L.Červinka:"Říše velkomoravská byla především říší národa slovenského,o tom nemůže být sporu(...).J.Zavadil Velhrady Devín a Nitra.Kroměříž 1912,s.10,19.Není pochyby,že kmen slovenský byl jádrem mojmírovské říše(...).
    • Zase Slováci si kradou Velkou Moravu. Ten stát se sakra jmenoval Velká Morava, centrum a původní území bylo na dnešní Moravě, stejně jako arcibiskupství a vládl jí Moravský rod Mojmírovců. Nitransko (část dnešního Slovenska) bylo k Moravě připojeno vojensky, jestli jste zapomněl, žádným jádrem rozhodně nebylo, panovník sídlil jinde a žádnou větší autonomii mu nikdy neudělil. A o existenci Slováků v té době nemůže být řeči. Obyvatelstvo Nitranska se nijak nelišilo od Moravanů, vyznávali stejnou víru a mluvili stejným jazykem, proto si Cyril a Metoděj vystačili se staroslověnštinou po celé tehdejší Velko Moravské říši, tak tu neplácejte nesmysly.
    • O Slovácích v dnešním slova smyslu (tzn. jako dnešním slovenském národě) nemůže být v té době řeč. Národy, jak je známe nyní, se formovaly mnohem později. Hovoříme-li proto o Moravské nebo Velkomoravské říši a jejích obyvatelích jako o Moravanech či snad "Velkomoravanech", musíme to v historickém kontextu chápat nikoli jako pojmenování národnosti, nýbrž prosté označení převážně slovanského obyvatelstva tehdejšího širšího území Moravy a Slovenska, tvořícího centrum Rostislavovy a Svatoplukovy říše. Také jejich slovanský jazyk, dobově nazývaný slověnštinou, známý rovněž pod označením staroslověnština, byl společným jazykem slovanských kmenů na území celé východní Evropy. Proto také dva Makedonci, Konstantin a Metoděj, vyslaní, jak víme, na Moravu byzantským císařem Michalem, a znalí tohoto slověnského jazyka, mohli mu dát na Moravě i písemnou podobu a dokonce se u papeže v Římě obratně domohli jeho uznání za modloslužebný jazyk pro území osídlené tehdejšími slovanskými kmeny. Slověnštinu dodnes můžeme slyšet u křesťanů východního ritu ( v pravoslavných církvích), kde se udržela jako tzv. církevní slovanština. Proto také nemůžeme tehdejší i dnešní slověnštinu zaměňovat se současnou slovenštinou, moderním jazykem dnešního slovenského národa ma Slovensku.
  • Suck má Pravdu.Rastislav(Rastic),Svätopluka nezabil.
  • je to okopírovaný z Wikipedie
  • Svatopluk nezabil Rastislava ale předal ho Frankům, jejichž vládce ho chtěl zabít ale nakonec ho nechal jen doživotně uvěznit....
  • Kníže Svatopluk v roce 883 obsadil Čechy, níže Bořivoj byl nucen se nechat pokřtít biskupem Metodějem a přijmout východní křesťanství se slovanskou liturgií což vyvolalo povstání vedené knížetem Strojmírem a Bořivoj byl nucen utéct.Po smrti knížete Bořivoje vládl v Čechách kníže Svatopluk
    • http://www.moraviamagna.cz/historie/h_ha_vm1.htm
  • ----

    Svatopluk nechal zabít Rastislav a převzal Rastislavovi vládu.
    • Re: ----

      si krava lenko,si nadrzena zenska ktera chce 30 cm pero aby mohla sukat

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit