Přejít na výpis diskuzí

Boleslav II. Pobožný

OSOBNOST 31.12.2006 
12 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Boleslav II byl krypl.
    • Sám seš krypl, kdybys radši držel hubu a něco si o něm přečetl, udělal bys líp. Doporučuju Velké dějiny zemí Koruny české svazek 1 (do roku 1198). Oba "Čeští Boleslavové" byli jedni z největších panovníků naší historie. 
  • Víme že Boleslav dal vyvraždit Libice a tím vlastně rodinu Slavníka, Václavova syna v době Vojtěchově. Otázka zní, poté je zavražděn také Vojtěch, kdo k tomu mohl mít motiv? Aniž je podstatné kde.
    Otto I donutil Krutého uznat páva Slavníka syna Václava předpokládejme že neměl následníka.
    Podařilo se mi nalézt zprávu, Pobožný utekl z Prahy před Jindřichem II
    a v té víceleté době někdo určitě vládl. Krom Vojtěcha přežil vraždění i jeho bratr Soběslav tak to by bylo jasné.
    O tom, že v Čechách se v době Bořivoje usazují moravští učedníci není pochyb neb Kristián zmiňuje s řeckým knězem Kaichem i Rotundu v Levém Hradci a pakliže oba Boleslavové vraždí české rody určitě nezakládají jejich pustky viz Prokop a Boží dům v Nových Hradech u Litomyšle.
    Tak se dostáváme k nepochybně rozsáhlé síti církevní správy v Čechách.
    Kláštery Benediktýnů bezpochyby nestaví vrazi a takto je zjevně kdo.
    Z jakéhosi původního kláštera v Litomyšli jsou moravští Vladislavem I za reformace vyhnáni nazpět do zmíněné pustky a následně si postaví u Vladyky Vrbaty Podlažický.
    Žijí tam lidé nedržící celibát, jsou tam hroby žen a dětí, a tudíž to nabízí vypálení katolickou Jednotou.
  • opravdu impozantní článek *5* *14* *3* *12*
  • *16* *16* *16* *16* bubaba
  • S módním názorem, že Slavníkovce vyvraždili jenom Vršovci nelze souhlasit. Tehdy existovala řada velmožských rodů jejichž jména neznáme - který z těchto rodů vyvolal incident se zavražděnou ženou není nijak doloženo. V 10. stol. není ani existence Vršovců nijak doložena. Lze uvažovat pouze o tom, že se Vršovci? aktivně jako družiníci Přemyslovců zúčastnili likvidace Přemyslovcům nepohodlných Slavníkovců. Jako odměnu obdrželi Vršovci od svého vládce Boleslava II. panství Slavníkovců do správy. Kdyby vztahy Přemyslovců a Slavníkovců byly tak ideální jak nám podsouvají někteří současní historici, pak by Vršovce nutně musel Boleslav II. za svévolné vyvraždění Slavníkovců (jako rodiny jeho biskupa Vojtěcha)tvrdě potrestat. Trest se ale nakonal - konala se velká odměna.
    • Boleslavovi se to nejspíše hodilo, zmizela mu nepříjemná konkurence. Sám to, ale nejspíš nenařídil, poslední léta své vlády byl ochrnut a ležel na lůžku v Praze, vládnout už více méně nebyl schopen. Takže to podle mě nejspíš byla krevní msta, kterou Boleslav dostatečně schválil, protože se mu hodila.
  • Příčinou vyvraždění Slavníkovců byla krevní msta, kterou provedli Vršovci.Svatý Vojtěch poskytl azyl ženě, která byla pronásledována, nakonec byla stejně zavražděna.
  • diskusní forum

    Příčinou vyvraždění Slavníkovců byla krevní msta.
  • ahoj

    sorry lidi ale nevíte kdo založil přažské biskubství?díky za odpověď! *15*
    • Pražské biskupství založil v roce 973 český kníže Boleslav II a prvním biskupem byl biskup Dětmar
      • Máte pravdu, ale nebyla to jenom jeho zásluha. Už Boleslav I. poslal do Říma za papežem poselstvo v čele se svojí dcerou Mladou, které si na papeži biskupství "vymohlo". Boleslav I. ale zemřel už roku 972 a jeho syn tak mohl dílo otce dokončit a biskupství založit. Bezprostředně po založení ho také dokázal uhájit proti lobby Řezenského biskupa, který se nechtěl Čech vzdát, proto byl první biskup Dětmar vysvěcen až roku 976, tři roky po založení.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit