Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Magister_Peditum

    Jako chápu, že indicie na mapě hovoří jinak, ale stavět seriál na Celebrimborovi? Vždyť jen vykoval prsteny moci a následně umřel, když Sauron vyplenil Eregion. To už je zajímavější následná fáze, kdy se Noldor zoufale brání v Lindonu a musí jim na pomoc připlout poprvé Numenorejci. Ti jsou vůbec hlavními hvězdami Druhého věku, bych řekl. Jen jsou později docela OP..... 

    Každopádně to je od Amazonu dost velký risk. O Druhém věku nečtenáři vědí velice málo (no upřímně ani v knihách o tom moc není napsáno)... 

    • vaclav.pechacek

      Myslím, že celé to vykování prstenů a Sauronova zrada by stačily na narativní oblouk jedné sezóny s Celebrimborem jako arogantní tragickou postavou, která nevidí, že si sama zadělává na průšvih - takový Fëanor Light. A k tomu se kdyžtak, jak říkáš, vždycky dá přihodit zbytek té války. Gil-galad, Elrond zakládající Roklinku atd.

      • No nevim. Ve vysledku ukovani prstenu moci a hlavne Jednoho prstenu stalo Saurona existenci. Zvlast, kdyz nedokazal ziskat 3 nejmocnejsi elfske prsteny. V podstate nesmrtelny duch spojil svuj osud s veci, ktera sla relativne snadno znicit a jen se stestim to pro nej neskoncilo hned poprve, kdyz mu prsten Isildur ufiknul z prstu.

        • vaclav.pechacek

          No, na pár tisíc let mu to procházelo hezky, trápil Ilúvatarovy děti o věk déle než Morgoth, což není špatný výsledek. I když je pravda, že elfské prsteny dost podcenil a měl tušit, že si na ně dá Celebrimbor a zbytek kovářů daleko větší pozor než na ten slabší zbytek. Což jsou ale podle mě přesně detaily, které by se v seriálu vyjímaly pěkně.

  • mohl by mi někdo doporučit knížky kromě hobita a pána prstenů chtěl bych se o středozemi dozvědět více ale nevím jaké knížky a kde ej sehnat

    • vaclav.pechacek

      To, co psal Danny. A pokud tě baví kartografie nebo geologie, tak nádherná věc je Atlas Středozemě od Karen Fonstadové.

    • Magister_Peditum

      Jestli jsi nečetl Silmarillion, tak to honem naprav. To je pro pochopení světa Pána prstenů naprostý základ! 

    • danny_the_hound

      No najprv asi Silmarillion doplnený o Húrinove deti -- to je v podstate jeden z príbehov zo Silmarillionu (imho ten vôbec najlepší) rozpracovaný do asi 10-násobnej dĺžky (ak si ho zoženieš spolu so Silmarillionom, odporúčam v Silmarillione namiesto kapitoly o Túrinovi Turambarovi čítať práve Hurinove deti, nech si nevyspoileruješ príbeh).

      No a potom sú tu ešte Nedokončené príbehy čo je vlastne súbor príbehov z rôznych dôb Stredozeme. Ak by si stále nemal dosť a si zbehlý v angličtine, tak sa môžeš pustiť do 12-dielnej History of middle earth -- to je vlastne súhrn všetkého možného, čo Tolkien o Stredozemi napísal, bohato okomentované jeho synom, Christopherom Tolkienom. Ale to je už len vážne pre veľkých fanúšikov.

      Ešte môžem zmieniť Pád Gondolinu a Beren a Lúthien, ale tie sú ako samostatné knihy viac-menej zbytočné.

      • Toojec

        Pád Gondolinu je tak jako tak obsažen v Silmarillionu (byť ve zhuštěné verzi). V Nedokončených příbězích je opravdu jen nedokončené vyprávění, které Tolkien opustil ve chvíli Tuorova příchodu do Gondolinu. Christopher Tolkien v komentáři píše, že existuje kompletní vyprávění o pádu Gondolinu, ale že jde o jedno z nejranějších děl jeho otce, které "je psáno velice archaickým stylem" a není vhodné k zařazení do této knihy. Nevíte, jestli bylo ono původní dílo někdy publikováno? Pád Gondolinu je můj nejoblíbenější příběh z prvního věku (potažmo Tuor - Earendil - Maeglin obecně). Jen dodám, že History of Middlearth jsem prozatím nečetl. 

        • Magister_Peditum

          History of Middle-Earth ne vždy koresponduje s oficiálním lore, ale obsahuje některé docela zajímavé texty. Třeba v Morgoth's Ring je Tale of Adanel, podle které se lidstvo probudilo výrazně dříve (ještě před prvním východem Slunce), než tvrdí Silmarillion, a že pravděpodobně z nich Morgoth vypěstoval první skřety (a ne z elfů, jak se většinou tvrdí)... 

  • Celembribor před svojí korupcí v Shadow of Mordor? Sem s ním! Jeho dobrodružství bych bral všema deseti. Jinak Celembribor je teda smyšlenina vyloženě Shadow of Mordor série anebo taky existoval v knižní předloze? Měl jsem pocit že při vzniku Shadow of Mordor se řešilo že prsteny byly ukuty jinak než jím a že on je vymyšlený a přikrášlený prvek navíc pro účely hry.

    • Celebrimbor je knizni postava, vladce Eregionu. 

  • Nevim no, druhy vek je takovy strasne roztazeny, prvnich 1000 let se v podstate nic nedeje a pak je to takova pretahovana, ktera ale zase trva nejakych dalsich 2500 let. Mozna je pro serial dobre, ze je tam nekolik valek ve kterych se vitezne strany stridaji, ale to casove rozpeti je brutalni. Mozna tak rozdeli jednotlive serie.

  • Jack1947

    Nevěřím že v dnešnídobě se seriálem budou chtít zavděčit i znalcům knižní předlohy ( nikoli té filmové).

  • Foxtrot_cz

    A pak bych někdy chtěl seriál/film z Prvního věku :)

  • Hidden

    To je celkem dobra zprava. Docela bych si i tipnul, ze se to nebude moc tocit kolem Celebrimbora, ale spise az  kolem Elendila, Ar-Pharazona, atd. a pak je jen otazka jak daleko casove pujdou ke konci Druheho veku. A nebo si to nechaji do pripadnych dalsich sezon. On cely ten Druhy vek od zacatku je na zpracovani vhodny.

    • vaclav.pechacek

      Jenže je tam ten Ost-in-Edhil, který zaniknul dávno před Ar-Pharazonem a pádem Númenoru... Možná to vážně bude rozprostřené na hodně dlouhou dobu

      • Hidden

        Asi ano, kdyz o tom tak dale premyslim, dava docela smysl vzit to cele zgruntu, temer od pocatku veku a pak to (v pripade uspechu serialu) tahnout hodne dlouho a pokryt vsechny zasadni udalosti az do jeho konce, aniz by se zacinalo nekde "v plnem behu" a musely se predchozi udalosti dovysvetlovat. Tak ci tak, tesim se... :)

  • Setup by měli, ale jak bude vypadat ta výprava že?

  • danny_the_hound

    Tá mapa ukazuje ešte jednu zaujímavosť -- sú na nej zakreslené veci, ku ktorým by Amazon len skrze práva na Pána Prsteňov a Hobita nemal mať prístup. Napríklad mapa Númenoru je prvýkrát až v Nedokončených príbehoch. To by mohlo znamenať, že po odchode Christophera Tolkiena z vedenia Tolkien Estate začali asi súčasní správcovia pomaly ale iste uvoľňovať práva aj na doteraz tvrdo strážené časti Tolkienovej tvorby (pri tej sume, čo dostali od Amazonu, sa ani nedivím :)). A to by mohlo znamenať, že sa raz možno dočkáme aj toho Silmarillionu :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit