Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Problém je, že pak vznikají hry z druhé světové, kde pro jistotu nenajdete žádné dobové symboly a vlajky, pána s knírkem už taky vystřihují, ale oproti tomu pak složení rekrutů německé armády vypadá, že měli kolonie snad v každé části světa a masově rekrutovali kde se dalo, často i ženy. Jestli je tohle ono politicky neutrální, tak potěš koště.

  • Hry jsou jen médium, samozřejmě že jako jiné nosiče umění můžou být úplně o všem. Médium nerovná se obsah, i když může k nějakému obsahu směřovat. To je jak kdybychom řekli že v TV nesmí být politika. Nebo v knihách. Nebo kdekoliv jinde. Je to kravina, zbytečná debata. Ať si teda na Epicu vydávají svoje totalitářsky osekaný žánry a nekafraj do toho čemu nerozumí.

  • TheGGG

    on je rozdíl mezi politikou a lacinou propagandou... příběh který se dotýká politiky a netlačí nějakou agitku může být hodně zajímavý, ale pokud celý děj slouží jen k tomu, aby se podsouvaly konzumentovi nějaké názory, tak je to špatně. 

    Oni už jsou z toho lidi obecně hodně unavené, když jim nadnárodní korporáty a zazobané celebritky deno denně říkají co si mají a nemají myslet, co je správně a co špatně. Ostatně nejlépe to řekl Ricky Gervais na glóbech, lidi na toto poučování od elitářských paňáků nejsou zvědaví a pouze to ničí zábavní průmysl. Stačí se podívat na oscary, jaká to byla šaškárna. Poslední co potřebuji je podobné moralizování ve hrách....

    • Panhodny

      Pro mě tohle téma není tak jednoznačný. Pakliže mam možnost se vyjádřit k nějakýmu tématu, který mi připadá důležitý (např. ekologická udržitelnost), tak proč bych k tomu nevyužil platformu svojí slávy? Nebo k tomu může veřejně mluvit pouze nějakej volenej zástupce, případně jedinec, jehož JEDINÁ veřejná činnost je o tom mluvit? Takhle se na to dívat nejde, je úplně normální, že slavný lidi se snažej něco sdělit. Nikdo nenutí posluchače s nima souhlasit, ale já bejt slavnej, tak samozřejmě leju do lidí svoje názory zleva zprava.

      • TheGGG

        protože když se někde sletí celebritky ve svých luxusních autech a soukromých letounech, uspořádají dekadentní hedónistické opulentní žranice a v záři zlata a reflektorů začnou poučovat normální lidi co si mají myslet a co mají dělat, je to otravné/úsměvné a hlavně hodně drzé. Zvlášť když je kryjí korporáty co mají továrny s děckou pracovní silou v asii, jsou napojení na pochybné politiky a miliardáře pořádající dekadentní sešlosti a své rady prostému lidu udílejí z pozic všeznalé novodobé šlechty. Je to pokrytecké a je to trapné. Člověk jim to stejně nevěří a je naprosto očividné, že to celé dělají jen proto, aby si odškrkli kolonku politicky aktivního člověka a byly za dobře s radikály na twitteru a médii

        Herce chci vidět ve filmu nebo v seriálu, pokud ho mám rád poslechnu si s ním rozhovor, nepotřebuji znát jeho názor na politiku, ekologii ani nic dalšího. Samozřejmě každá celebrita se může svobodně vyjádřit jak chce (jako každý jiný člověk), ale organizované šíření paniky, moralizování, rozeštvávání, poučování a snaha manipulovat skrz svou slávu se společností, to je hodně nebezpečné. Zvlášť když je naprosto jasné, že to je jen póza a sami tomu ani často nevěří.

        Hlavně je problém, když to začne na plno pronikat do všech forem zábavního průmyslu a člověk už si nemůže ani užít film nebo seriál, aby nebyl o něčem poučován, nebo mu nebyl podsouván nějaký názor.

    • Derp_1337

      Jo, KUDOZ pro Rickyho Gervaise. Nebojí se na na ostro do živého vysílání říct svůj kritický názor a lidi ho za to milují.

  • JohnyTheZik

    Moc nerozumím tomu poslednímu komentáři, Šárko. To, že řekne, že je šéf Epic Games, přece vůbec nerozporuje jeho komentáři, kde říká, že by neměly firmy mluvit za zaměstnance, ale že by to mělo vycházet od zaměstnanců samotných. Jinými slovy nechce, aby hry politiku nekomentovaly, když je tak hra vyvíjená, ale aby firmy nekomentovaly politiku, což se chtě nechtě vztáhne na všechny zaměstnance. Ať už s tímhle souhlasíš nebo ne, je to podstatný rozdíl.

    Naopak, headline "This video game multimillionaire is saving thousands of acres of wildlife" je zcela v souladu s tím, co Sweeney chce. Rozporoval by si v případě, že by headline zněl "Epic Games are saving thousands of acres of wildlife".

    Já vim, že je tu Epic Games vnímaný jako apriori zlá firma kvůli svý agresivní strategii, ale tohle je nepochopení psanýho textu.

    • cms.sarka-tmejova

      Já Epic nevnímám jako "zlou firmu", to zaprvé. Zadruhé si myslím, že ten text chápu dobře, protože tam hovoří konkrétně o hlavách firem, nikoliv o firmách jako entitách, jejichž konání se pak dá vztáhnout i na zbytek zaměstnanců. Asi jako když za nějakej herní titul mluví do médií jeden člověk, ale ve skutečnosti ji dělá osmdesát lidí, který jeho politický názory omylem poškodí, protože hráči vnímají dílo jako odraz toho jednoho člověka. V tomhle případě je charita politickej statement jako kterejkoliv jinej a on si z něj dělá PR stunt.

      • JohnyTheZik

        Blbej komentář o zlý Epic firmě jsem myslel spíš tak všeobecně, ne úplně na tebe, my apologies pokud to tak vyznělo.

        Jinak kde přesně mluví o hlavách firem? Ve všech jeho tweetech/quotech/reakcích se mluví o tom, že by se velký firmy měly distancovat od politickejch názorů, který přechází na jednotlivce. A že mu vadí, když jsou do her hnaný politický názory/politika jako taková kvůli marketingovým důvodům ať už vývojářema nebo vyšším managementem. Klidně linkni konkrétní tweet, já nic podobnýho tomu, co píšeš, nenašel.

        A promiň, ale nehledě na to jestli to PR stunt (osobní nebo pro epic) je nebo není, má charita poměrně hodně daleko od politickejch statementů.


        • cms.sarka-tmejova

          Tady: https://twitter.com/TimSweeneyEpic/status/1227728966342963201

          A že charita není politická už, myslím, dávno není pravda. NY Times mají docela hezký článek na tohle téma, ale ano, těžko budu antagonizovat Sweeneyho za to, že dal miliony na záchranu přírody.

          • JohnyTheZik

            No jasně, ale to je přesně v tom kontextu výše zmíněného. Pořád mluví o firmě jako takový. A´t si každej řekne co chce, když to nebude vztahovat na firmu jako takovou, což Sweeney rozhodně se svejma donations nedělá.

            A no offense, ale linknutej článek pouze ukazuje na implikace politický preference na generozitu. Vztah, kterej ty popisuješ, nijak studovaný nebyl - "Dr. Nesbit said they also did not know whether donors were being purely
            generous or whether they would also benefit from their donation." Jak moc ovlivňují politické preference dávání peněz, není to samý jako že dáváním peněz ukazuješ politický názory.

  • Marines

    Dnes je politika ve všem a každém a i když, se pán Sweeney tváří, že politiku nedělá, tak i tento komentovaný výrok je politika.... Bohužel, to nejhorší na jeho výroku je, že si jako dnes každý hraje na neomylného dobroděje a každý, kdo s ním nesouhlasí je okamžitě nepřítel a měl by být umlčen.!!!

  • To by snad v rámci svobody slova mělo být na vývojářích. Kdo chce ať politiku komentuje (vážně, humorně, ... to je na něm). A kdo nechce, a´t nekomentuje.

    Skoro mě děsí, že někdo přijde s tím, že by to tak snad být nemělo.

    Jediné proti čemu bych byl, pokud by tam byla nějaká politická propagace a tvůrci se to snažili schovat. Ale jinak proč ne. Komu to vadí, tak se té hře prostě vyhne.

  • Myslim, ze pokud nejaka firma od sveho vzniku jasne hlasa nejake zasady a drzi se jich, tak muze klidne ve svych ,,vyrobcich,, komentovat politiku nebo jine postoje se kterymi se ztotoznuje. Zakaznici maji pravo jejich vyrobky ignorovat, zamestnanci do te firmy nevstupovat...

  • kulhy_parici_spici

    Silně zastávam stanovisko, že by politiku komentovat ne měly, ale mohly — pokud k tomu mají ambice (politická orientace Fortnite mě nezajímá, protože se jí nezaobírá a mohla by potažmo mohla být i zneužitelná pro svou masovost). Hry jsou jen médium skrz které jé možné vyjadřovat názory, stejně jako to dělají knihy, hudba, filmy nebo umění a kultura obecně. Čím víc diverzita názorů (větší počet perspektiv na téma), tím větší šance si vytvořit svůj názor — nikoliv jen přebírat jeden nebo druhý cizí.

  • Hidden

    Rekl bych, ze si Sweeney neodporuje - mel zrejme na mysli predevsim ciste politicke a "socialni" nazory a stanoviska, zejmena ty rozdelujici spolecnost. Dobrocinne venovani pozemku smerujici k ochrane prirody asi nelze uplne chapat jako politicky postoj, podobne jako by se tak tezko daly chapat dobrocinne prispevky na vedu, vyzkum a tak podobne...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit