Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ty záběry ze hry jsou tak rozklepaný, až se mi z toho zvedá žaludek. To je hraný na ovladači nebo to takhle vypadá i s klávesnicí a myší?
  • Janchor 23:57 - Tím chceš říct, že v situaci, kdy je předem na 99 % známá etnická příslušnost pachatele zločinu, by ji represivní složky měly ignorovat, protože by se dostaly do konfliktu s lidskými právy? A našels studii, která kritizuje konkrétní metodologii neefektivního pokusu o profilování. Jo, to dává smysl.

    Představ si to v praxi: policajt dostane echo, že černoch, co zrovna holce šlohnul kabelku na poslední chvíli naskočil do třetího vagonu ujíždějícího metra. Polda zapne sirénu a na příští stanici už vyhlíží přijíždějící soupravu. Rozrazí dveře... a problém. Ve třetím voze je sice jenom jeden černoch, který třímá kabelku s Hello Kitty (a vzdává se – i když těžko říct, někdo říká, že se nevzdává), ale vzhledem k tomu, že vlakem cestuje ještě bílý pár jedoucí ve večerních róbách na koncert, japonská delegace obchodníků s porcelánem a skupinka svačících mexických stavebních dělníků, je v koncích. Na okrsek bude muset předvést všechny, i mateřskou školku v reflexních vestách, kterou napoprvé úplně přehlíd.

    Ale vážně, pokud máš všechny důvody očekávat arabský/islámský terorismus, budeš logicky lustrovat především Araby/muslimy. Pokud ne, chováš se iracionálně.
    • KronosDeret
      a nyní přicházíme ke kruxu problému, dejme tomu že ti daruju 99% jakkoliv je tohle číslo mimo, tak to neznamená že 99% arabů jsou terroristi chápeš? Skutečný zlomek je tak miniskulní, že profilování nese víc škody než užitku.

      A teď ten příklad co tu uvádíš trochu upravíme, aby odpovídal skutečnosti. Černoch ještě nic nešlohnul, jede domů po druhý šichtě, když v tom ho i s dalšíma 85 cestujícíma černé pleti vytáhnou z vagónů metra a začnou ho šacovat a vyslýchat, rpotože dostali echo, že osoba černé pleti která vykradla obchod se pohybuje touto částí města. Už rozumíš?

      A ne pokud očekáváš terroristický úto nebudeš na letišti lustrovat tisíce muslimů a arabů, protože to prostě a jednoduše nedává smysl, plýtváš prostředky na příliš širokou síť.
      • MickeyMutant
        Nechápu, 99 % Arabů nejsou teroristi? Fakt?
        Proč mi to prosím tě píšeš, považuješ mě za idiota, nebo si po ránu v nějakém výukovém režimu?

        Metro: No bodejť by šacovali a vyslýchali bělochy, když to udělal černoch. Kdyby ten obchod vykrad běloch, bylo by zas na hlavu, aby lustrovali černochy, to dá rozum. Rasa je přece jeden z důležitých rozlišovacích znaků, podobně jako pohlaví, výška, barva vlasů, očí... To by byla pěkná pitomost vzdát se kvůli hyperkorektnosti podobně zásadní určující charakteristiky.

        Letiště: Máš na výběr plýtvat prostředky na tu nejširší možnou síť – tj. všechny cestující, nebo si celou skupinu zúžíš na Araby/muslimy. Co uděláš? Vlastně spíš, co asi udělá racionálně a efektivně uvažující člověk?
        • KronosDeret
          Já jen pro jistotu, předjímat míru hlouposti na diskuzích se nevyplácí. Ve výukovém režimu jsem tu skoro pořád :)

          Mno jsem rád že je vidět ten kix v tvojí hlavě, neboť ti přijde naprosto ok, když se buzeruje jedna celá skupina lidí, hlavně když v ní nejsi ty viď :) Zkusíme to obrátit, 95 % sexuálních útoků u nás mají na svědomí muži. Nejčastěji příbuzní obětí, bylo by tedy ok, kdyby na tebe orgány nahlíželi automaticky na potencionálního sexuálního útočníka ze záluskem na svou neteř a pokaždý když tě potkali tak tě kontrolovali, jestli náhodou neneseš známky nedávného znásilnění? Asi ne že?

          Změnšit sˇiť na třetinu všech lidí na planetě není hloupý, ale imbecilní.
          • 1%, tzn. na každých 100 lidí je jeden člověk potencionální časovaná bomba, která může kdykoliv masově zabíjet. Děkuji, nechci.

            Jinak to, že při znásilnění ženy se s nějakou pravděpodobností předpokládá, že útočník je z 95% muž nebo příbuzný, je naprosto normální v praxi aplikovaná metodika policejního vyšetřování.
  • KronosDeret: Já se ptal první. Ale myslím, že bude přibližně platit tahle rovnice, kde Bt je množina všech bílých teroristů a Nt množina všech nebílých teroristů:

    Nt + Bt ≈ Nt
    • KronosDeret
      člověče, já ti nebudu sestavovat statistiku, kterou ty argumentuješ.
  • To pak můžeš extrapolovat splatter horor z hrůzy, že jsi ráno doma nechal puštěnej větrák na záchodě. Ten účet za elektřinu, proboha! Situace augů ze hry vs. realita muslimů v Evropě mají od sebe přibližně stejně daleko.

    A k zmíněnému letištnímu profilování - kolik bílejch mužů zatíženejch dědičnou vinou se v posledních letech pokusilo vyhodit do vzduchu letadlo? Nevím, jen se ptám. Nepůjde tady spíš o racionální statistiku oprávněnosti podezření?
    • janchor
      Zní to podobně ale na racial profiling nic racionálního opravdu není:

      "A 2009 study published in the Proceedings of the National Academy of Sciences asserted that, due to terrorists being vastly outnumbered by innocents, racial profiling is no more effective than random profiling."

      https://en.wikipedia.org/wiki/Airport_racial_profiling_in_the_United_States

      (o etickým a právním rozměru celý věci nemluvě)
    • copak zase máme ban? ;)
    • KronosDeret
      extrapolovat budoucí události na základě současných trendů je jeden ze základních pilířů scifi. není to tak dávno, co sme v Evropě byli kolektivně nasraní na jinou nepřizpůsobivou nábožensky podivnou skupinu, pravda byla to jiná situace s jinými problémy, ale kolektivní nálady mají ošklivou vlastnost fyzicky se manifestovat do reality. Jo když už jde o ty čísla, kolik že lidí se to teda pokusilo vyhodit letadlo do povětří?
  • janchor: Jak chceš srovnávat to děsivé a všudypřítomné násilí a permanentní, legislativně nepochybně ukotvenou perzekuci augmentovaných, blížící se mentalitě Křišťálové noci, s aktuální situací muslimů? Děje se snad dnešním muslimům byť jen zlomek ve hře zobrazovaných hrůz? V Evropě stěží. Ano, někde jinde, (třeba tam, kde spolu zápasí různé směry islámu,) jistě dnes dochází k masivnímu pošlapání lidských práv. Proto píšu, že paralela utlačované minority augmentovaní/muslimové je úplně mimo.

    EDIT: Znovu se omlouvám, že nemůžu reagovat přímo, za roztahanou diskuzi děkujte cenzorovi.
    • KronosDeret
      chceš s vážným výrazem tvrdit, že tu v Čechách a Evropě nikdo muslimy neprofiluje? nebo nezbystří když někoho potká? Jako vážně?
      • A ty bys nezbystřil v přítomnosti potencionálních teroristů? Tomu se říká pud sebezáchovy.
        • Naprostou většinu trestných činů páchají v ČR bílí Češi, tak doufám, že každý den od rána do večera bystříte v přítomnosti potenciálních zlodějů, násilníků a vrahů *3*
          • Co takhle to zkusit úměrně podle % zastoupení v populaci - aby to dávalo smysl.
            • To už se jim nehodí do krámu samozřejmě.
    • janchor
      Srovnávám ten strach, předsudky a perzekuci, vystrkující růžky skrze různý masokostní moučky nebo návrhy prezidentskejch kandidátů na deportaci části populace na základě náboženskýho vyznání. A třeba i to bezpečnostní profilování lidí jen na základě jejich vzhledu, viz nejenom letištní zážitky Indů, sikhů atp.

      Takže abych odpověděl na otázku, ano, ten "zlomek" se podle mě děje a lze z něj extrapolovat i takový scénáře, se kterýma už bohužel Mankind Divided nijak dál nepracuje.
  • janchor: Problém není v tom, že hra podobné téma „používá jen jako tapetu“, ale v tom, že si tam projektuješ nevhodnou paralelu. Paralela je povrchní ne proto, že by ji tvůrci nerozvíjeli zajímavým způsobem, ale proto, že je v základu chybná. I kdyby s ní autoři pracovali dospěle a inteligentně, z důvodů, které jsem výše napsal je tahle paralela úplně vedle. Obě situace i jejich premisy jsou zcela odlišné a násilně na ně roubovat přirovnání s islamofobií může jen člověk, který tyhle rozdíly nechce vidět.

    EDIT: Omlouvám se, pokud to vytvoří nové vlákno, ale možnost přímé reakce je pro mě omezená*4*
    • KronosDeret
      Promiň, ale ty se záměrně snažíš nevidět co tam otevřeně a záměrně autoři dali jako komentář nebo kulisu k tomu co se děje v Evropě ve společnosti. že tu roste strach ze skupiny konkrétně odlišných lidí a jaký efekty takový rozdělení ať už vytvářený uměle nebo oprávněně vyvolává. Ty s tím nesouhlasíš, ale to neznamená že to tak není. já můžu nesouhlasit s existencí nukleárních zbarní, ale existujou. Islamofobie je prostě jen strach z muslimů, kterej je statisticky neoprávněnej, protože extrémní skupiny ve společnosti vždycky existovali a budou existovat a nějak se s nima už umíme vypořádávat, proto existuje svoboda vyznní, ale ne činnů vyznáním motivovanejch. I pro muslimy plati že je většina prostě normální lidi co se ěnjak snažej žít a prožít úspěšný život ať už to znamená cokoliv jako potřebná součást celku. Je hrozně jednoduchý vypíchnout jedny cvoky jako nátěr celý skupiny, ale nezapomeň že stejně tak tě můžu přemalovat stokrát podle toho do jaký společneský straty a rolí patříš...
    • Dik to je nesmysl. I kdyby ta paralela byla chybna tak jak to souvisi s tim ze tvurci s tim tematem "rasismu" vuci augum nepracuji dostatecne?
    • janchor
      Díky za upřesnění, ale násilně? Ten strach z nějaký jednotným znakem škatulkovatelný skupiny jakožto potenciální hrozby, tam mi ta paralela, obzvlášť z pozice západního vývojáře, přijde očividná.
      • jakubc
        Divím se ti, Lukáši, debilovi bych se snažil podobné věci vysvětlit třeba 10x, ale zjevně inteligentnímu člověku? Ten si tyhle věci nemyslí, protože na pochopení tvého postoje nemá dostatečnou kapacitu, ale proto že je od základu zcela jinak zaměřený, úplně postrádá (nebo postrádáme my, nebudu tady svou pravdu nadřazovat pravdě ostatních) určitou vrstvu vnímání, která je v takovýchto otázkách klíčová. Někdy se vyjevuje jako sociální cítění, někdy jako tolerance (nebo alespoň respekt k relativitě lidských zkušeností, uvědomění si vlastní omezenosti, ze kterého pramení jistá dávka skromnosti) - z pohledu "druhé strany" by se to dalo pojmenovat i jako slabost, nerozhodnost a levičácké intelektuální utopistické sračky, které mohou za všechno neštěstí na světě. Ale na tomhle se shodnout nedá, je to nemožné.
        • janchor
          V případě slušně se vyjadřujících názorovejch oponentů nepřestávám být idealistou.
      • strach z toho jejich bigotniho nabozenstvi zamrzlyho ve stredoveku je celkem na miste, jejich kmenova a polygamni spolecnost je zatim stale nekompatibilni s tou nasi

        ale podle me mnohem horsi je nasazovat si do kozichu dalsi opaleny netahla, cely staleti nejsou zvykly makat, to je nikdo nenauci, prijeli jen vyzirat nas socialni system, co se pak bude dit v dalsich generacich, az je prestane bavit byt jen na davkach, radsi nechci ani hadat
  • Vynikajuca recenzia *5*
  • The_Nameless_One
    - "HACK THE PLANET! HACK THE PLANET!"
    - "SHUT UP AND GET IN THE CAR!"
    *1* *1* *1*
    Myslel jsem si, že mi videorecenze od Lukáše nechyběly, ale mýlil jsem se...
  • Lukass
    Tahle hra, tezky zklamani. Vubec ted vychazi tolik her, ale nemel sem vubec potrebu mit o nejakou zajem. Ted se to ale uz konecne zmeni. Shadow Warrior 2 a Battlefield 1 *5*
    • ano, porovnavat pure strielacky s niecim co ma nadych pribehu a trosku rozhodovania je take...
      tvoje

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit