Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zaho

    Chudák děda si myslel že počítačové hry jsou pro ubožáky a nikdy se na tom nic nevydělá.

    V té době se mu ani moc nedivým. V každým případě by se ale měl na žalobu vybodout. Chudej není, vydělává na knížkách, které mu proslavila na západě hra. Navíc teď může dojit Netflix. (i když se dá očekávat propadák)

  • To, ze mu podobny jednani dovoluje deravej zakon, ho jeste moralne neopravnuje k takovymu jednani. Zvlast kdyz kritika lidskeho mamonu je jednim z jeho ustrednich temat v zaklinaci. Presne takhle jednaj i politici, ruzni hledaci skulin v zakonech a jina chamrad. Zkratka co neni obsazeno v zakone, je ok, i kdyby se melo jednat o vrazdu..

  • Phillios191

    Sapkowski chce peníze? Tak ať jde do Amazonu, tam pořád nabírají!

  • delO

    Jo, každej z vás by určitě nic nechtěl, je možné že Sápek udělal chybu, ale každej z nás by to přece zkusil, peníze nesmrdí v žádné formě. Problém je, že fanboys CDP jsou novodobí kultisti, takže tak. 


    CDP se pořád prezentuje jako největší herní charita, co dává vše v podstatě zdarma. Nebylo by třeba fér dát tomu člověku, který svou předlohou firmu udělat alespoň něco,.

    • wenceslaus

      Takže protože tobě nesmrdí peníze v žádný formě tak všichni ostatní jsou pokrytci? To by byla divná logika.


      Něco dostal... přesněji to co preferoval. A nevím jak moc předloha  „udělala“ firmu a do jaké míry hra proslavila světově neznámou předlohu.

      • Blue.Shark

        Vlastně jediná smůla pro CDP je fakt, že si Sapkowski může tyhle "ušlý provize" opravdu vydupat. Když mu systém dovolí nakálit na svoje minulý rozhodnutí a získat tak prachy, který vlastně v minulosti odmítnul, je chyba jen a pouze v systému.

        A Sapkowski by byl blbej, když ty prachy chce, kdyby toho systému nevyužil; i když se mi to třeba morálně nepozdává. Ale 360 mega? Kdo se bude odvolávat na morálku, když mu před očima poletuje částka, jíž lze zabezpečit rodinu na 3 generace nebo i na delší dobu.

        Jsem docela zvědavej, jak se k tomu soud postaví.

        • ALHAZRED

          Sapko kdykoli otevre hubu rika: Nehrejte hry, nehrejte hry, čtete moje knižky to je ten pravej Zaklinač...jooo ale penize by chteeel, no je to proste nenažranej ZMRD. Esli mu ten soudce vyhovi, bude taky !! Nebo možne podmaštenej. Taky věrejny mineni ma svou vahu...

          • Blue.Shark

            Chápu, mně se to taky nezdá morálně v pořádku. Ale morálka je tu vedlejší; hlavní je tu znění zákonů a možnost získání peněz za autorský dílo. A´t se budeme vztekat jak chceme, Sapkowski je autor předlohy, ke který se hry hlásej, a z toho mu plynou různý možnosti, jak se zachovat. Proto bychom ani jeden nemohli bejt nestrannej soudce 😀

            Sakra, kdyby měl kdokoliv z nás možnost získat takový prachy, bude přemejšlet stejně. Ještě jsem nezažil člověka, kterej by v práci řekl: "víš ty co, Pepo, já se s tebou o ty prémie, na který mám pravděpodobně nárok, hádat nebudu; nech si je" 😀

        • Jack1947

          To je ale peknej hnus, je jedno na co je chce neměl by mít nárok. Prostě už jen z principu za takovéhle ignorantské chování😈

          • Blue.Shark

            Jacku, hnus to bejt může, ale on na to ze zákona nárok má. Dokud je to v zákoně a je mu to umožněno, na principy několika anonymních diskutérů, mezi něž se řadím i já, kálí pes 😉

            • Jack1947

              Protože má vychlastanej mozek až na dřen, tak mu to ani nikdy nedojde, nebo napíše ještě něco zajímavého proto potřeboval tolik peněz ? no a přesně, smůla že zákony jsou tak překrouceně postavené na hlavu.

              • Blue.Shark

                Reakce na příspěvek:

                Mícháš dvě věci dohromady. Je jedno, jak má vychlastanej mozek, ale pokud na peníze má nárok, je úplně jedno, k čemu je potřebuje. I kdyby si za ně koupil 16 skákacích hradů, nemění to nic na podstatě probematiky autorskýho díla a způsobu, jakým se k těmhle věcem polský zákony stavěj.

                • Jack1947

                  Reakce na příspěvek:

                  Právě bohužel, takže dle nich stačí mít vymeteno, vzdát se pomalu práv na vlastní dílo ale beztak peníze patří do kasy vždy autorovy. Prostě humus nad humusem nejtvrdšího zrna- blící smajlík-

  • KronosDeret

    Tak to je vyloženě smutný. Předně zaklínače bych nečetl ani kdyby mi za to slíbili vášnivý sex s Rusovlasou čarodějkou, páč je to fantasy a ještě k tomu z východní Evropy. Chápu že má zapálené fanoušky co by mu odpustili i knížku ve který by bylo jen psi lejno, ale co je moc to je moc. Ano souhlasím že porovnávat jednorázovou platbu v řádu jednotek/desítek tisíc dolarů proti celkovému úspěchu CD projektu je na místě, ale twl kolik lidí na tom úspěchu makalo a potili krev? To by stejně tak mohli na základě tisíce jinačích fantasy světů.

    • Ono je asi v této situaci trošku podstatné, že oni mu provize nabízeli. On byl ten kdo řekl, že je nechce a že chce místo toho pracyh na ruku. Oni mu nenabídli neférovej blbej deal. On si ho vyžádal.

      Jak už jsem psal. Přijde mi to stejné, jako jít do kasína, prohrát a pak se soudit o peníze, které by jsi vyhrál, když by jsi vsadil výherní čísla. :-D

      • spoock

        Ono to není tak jednoduché, jak se horliví zastánci CD Projektu domnívají. Už jen to, že pokud byla smlouva udělaná ve prospěch herního vydavatele a nelze s tím nic dělat, tak můžou rýžovat na Zaklínači donekonečna a autor nezmůže nic, max. prodat práva Netflixu.

        Když kouknu jak jsou hamyýžní Tolkienovci, GRR Martin a Rowlingová, tak Sapkowski vesměs tahá za mnohem kratší provaz.

        • Souhlasím, že to není jednoduché no.

          Ale já si tu myslím, že on jim tu toho tolik za neprodal. Je něco jiného když třeba někdo složí píseň (namaluje obraz,...), pak to někomu prodá pod cenou a ten někdo to pak dokáže prodat za miliardy a ten kdo to skutečně vytvořil z toho nemá nic. To je na prd.

          Ale CD Projekt neprodává jeho dílo. Oni prodávají dílo, které vytvořili komplet sami a jen využili pár prvků z jeho knih. A tam je taky otázka, kolik z toho opravdu patří Sapkowskému? To že se to odehrává ve středověkém fantasy? Na to určitě nepotřebovali jeho licenci ani to není z jeho hlavy. To je 90% západních fantasy. To že jsou tam trpaslíci, elfové a lidé? Na to taky fakt nepotřebují jeho licenci, ani to není z jeho hlavy. To že tam bojuje proti ghoulům, trollům, vampírům, duchům, čarodějnicím? Na to taky nepotřebují jeho licenci, ani ty monstra nevymyslel. To že proti nim bojuješ magickým mečem, kusíš a kouzly? Na to taky nepotřebuješ licenci. Ty jeho knihy se neodehrávají v nějakém originálním světě, ale v tucovém fantasy. Ty jeho kniho jsou fajn tím, že jsou v rámci žánru trošku netřelé - řeší se v nich třeba prostituce, drogy a jiná vážná témata - na tohle ale taky nepotřebuješ žádnou licenci. A že obsahují kvalitní příběhy, které se lidem líbí. Ale ty herní příběhy si CD Projekt napsal sám na svoje náklady. Takže jediné co od něj koupili je možnost použít jména postav, lokací a odkázat se na pár událostí z knížky. Všechno ostatní si mohli udělat i bez něj. (a vlastně i udělali). Dokonce i jméno "The Witcher" pod kterým to zná celý západ je od CD Projektu a ne od něj. (protože The Hexer nezněl tak dobře)

          A pokud budeme spekulovat o tom, kolik by bez něj vydělal první díl, tak pak by se měly řešit provize z prodeje prvního dílu. Trojka už fakt vydělala ty prachy protože měl CD Projekt dobrou reputaci a udělal jedno z nejlepších RPG. A prodávalo by se stejně dobře i když by tam běhal Bernard po Torygradu a hledal svoji drecu Diri. Když by to lidi fakt kupovali kvůli jménu Witcher, tak nebude takový poprask z Cyberpunku, že jo? :-D

          • JamesFaith

            Upřímně, pár prvků knih?


            Vždyť herní Zaklínač je ukázkový případ hry, která předlohu využívá ze všech sil. 

        • drasta

          JJ tak cernobily to neni ale je treba uvest i to ze on sam chtel prachy na ruku a uz s tou hrou v podstate nemit nic spolecnyho coz se nebal dat najevo pri vsech moznych prilezitostech.

          A to ani nemluvim ze hra udelala z autora ktery se prodaval hlavne ve stredni a vychodni Evrope na autora kterej se zacal prodavat po celym svete. Myslim ze neni nahoda ze jeho knizky byly prelozeny do Anglictiny s vydanim a po vydani prvni hry i kdyz to samozrejme Sapkowski opakovane popira a tvrdi ze hra naopak hra zpusobila ze se jeho knizky prodavaji min. 

          Rozhodne z toho nevysel jako nejakej chudak kterej z toho nema nic.

      • spoock

        Ono to není tak jednoduché, jak se horliví zastánci CD Projektu domnívají. 

        KronosDeret: lol, dej si prášek, protože sex s rusovlasou čarodějkou by málo kdo odmítl, navíc Zaklínač je jedno z TOP fantazy vůbec a až na Paní jezera je to super číst, stejně tak Husitskou trilogii, to že Sapkowski je bručoun, neznamená, že není dobrý spisovatel. Je to jak nekoukat na dobrý film, protože to režíruje někdo, koho nemáte rádi. Navíc nechápu jakou souvislost má východní Evropa se Zaklínačem jako takovým, protože Zaklínač se odehrává  v zemích, které se nápadně podobají těm evropským.

      • KronosDeret

        jj s tím souhlasím, moje první reakce byla taky taková, vyčpělý autor zakusil chuť závisti úspěchu postaveného na jeho díle atd... ale myslím že to není plně černobílé. 60 mil Zlotých je dost fantazie, je pravda že by po něm Hollywood ani neštěkl a neměl by zdaleka takový prodej knížek po úspěchu her, ale prostě mi něco vzadu v hlavě říká, že by si zasloužil víc. Asi ne tímhlě vydíráním přes právníky, ale stejně. I nesympatický člověk má práva.

  • Magister_Peditum

    Podle mého laického názoru, na peníze má nárok jen v případě, že licence skutečně platila jen pro první hru. V tom bodě, že chce zpětně podíl ze zisku, který původně odmítl, mi přijde jeho jednání dost nemorální. Tímhle si sympatie rozhodně nezíská. 

    • sukovf

      Mám dojem, že mu v tuto chvíli jde spíš už jen o ten podíl - koukni na jeho věk, ten už žádné sympatie dávno nepotřebuje. Určitě ale platí, že už by neměl dostat nic, když dokonce sám přiznal, že se nároku na jakoukoli další odměnu dobrovolně vzdal. No jo, Polsko.

  • Bobrkola

    Vtipný je, že nikdo nikde nezmiňuje to, že hry (tedy hlavně druhý a třetí díl) brutálně rozšířili povědomí o knižní předloze mimo Evropu. A tím pádem pomohli Sapkowskému hezky zvýšit prodeje knih. Kdyby byli stejný paka jako on, mohli by ho také žalovat o část zisku ze zvýšeného prodeje :D.

  • Imho si myslím, že morálně právo na peníze nemá. Ať už proto, že tuto možnost měl a sám ji dobrovolně odmítl a až dodatečně si to rozmyslel. (to je jako jít do kasína, prohrát a pak se soudit o všechny peníze, které jsem mohl vyhrát když bych vsadil na výherní čísla). Druhak CR Project neprodává jeho dílo. Ale hry, které od základy vytvořili oni (včetně příběhu a všech textů). Licencovali si jen možnost použít pár jmen z knih a odkázat se na některé události v knihách. To je tak vše a za to zaplaceno dostal.

    Otázou je, jak je to legálně a co právníci najdou za díry v zákonech nebo ve smlouvách :-/

    • Vzhledem k tomu, ze nevime co je ve smlouve, tak tezko nekoho obvinovat. Nicmene tu hru nevytvorili ani omylem sami ,,od zakladu,, Kompletne ji postavili na Sapkowskho universu - vcetne 99% hlavnich postav, krajiny a politicke situace. Bez jeho licence by hlavne prvni dil nejspis dopadl presne tak, jak Sapkowski predvidal. (ostatne i tak se jednicka prodavala a zaplatila sice rozumne, ale zadny kasovni trhak to nebyl)

    • ucho

      legalne je to tak, ze autor muze pozadat soud o prehodnoceni vyse odmeny, pokud na licenci/dile ten druhy vydelal neumerne vyssi sumu vzhledem k predchozi odmene. tedy tyka se to bohuzel i tech par jmen. kazdopadne jak jsi zminil. Sapkowski mel moznost ziskat procenta. to odmitl. ciste z pohledu selskeho rozumu by mel mit tedy smulu. tu moznost mel, ale zvolil si konkretni sumu. prijde mi pak jako nesmysl zpetne pozadovat procenta.

      kazdopadne je tu asi riziko, ze by soud mohl resit, za kolik by tu licenci na Zaklinace prodal ted, takze sanci na podojeni CD Projektu ma. a obavam se, ze nikdo nebude resit, ze mu tou hrou udelali reklamu a zajistili dalsi zisky.

  • Byla v některé z jeho knih zmiňována hamižnost? A jak ji zpracoval? :D

  • 0011

    Tahle praktika o co se Sapkowski snaží je na západě už roky úplně
    normální, např. po nečekaném úspěchu filmu Napoleon Dynamite kdy se z
    indie produkce stal kasovní trhák tak si ¨Jon Heder vymohl podíl ze
    zisku na filmu ač měl ve smlouvě taky pevnou (a velice malou) částku.
    Děláte morální machry ale kdybyste byli v jeho situaci jednáte stejně.
    Takový úspěch nemohl čekat nikdo, před vydáním prvního herního zaklínače
    jsem osobně čekal velký průšvih, který si na sebe ani nevydělá. Částka
    kterou chce je oproti jejich ziskům směšná a bez licence by toho nikdy
    nedosáhli, navíc jestli je pravda že licence byla pouze na první hru tak
    být CDPR držím hubu a solím, protože u soudu je to může příjít opravdu
    draho

    • Row

      I kdyby to bylo jak ty pises "normalni" tak to normalni ani moralni neni. Kdyby nebyl chamtivej a nechtel prachy "vsechny tady a ted" mohl mit vic. Nevim co je normalniho na tom ze nechas nekoho jineho nest rizika a investice (zaplati ti jednorazove, ale taky vic) a pak brecet, ze to neni fer kdyz si sam taky necha vsechen zisk.  A tomu Hederovi taky prvne nabidli podil ze zisku a odmitl nebo mu to nikdo ani nenabidl?

      Jestli by to bez licence nedosahli je taky velice spekulativni, protoze hra mela na zapade uspech bez toho aby lidi znali predlohu a naopak z toho zpetne predloha tezi, coz taky nese zisk a Sapkowski na tom ze hra mela uspech vydelal tak jako tak.

      A kdyby tou licenci jen na 1 hru bylo tak zhavy, tak Sapkowski startoval svoje pravniky uz davno, takze to zas bude s nejvetsi pravdepodobnosti vyhrozovani typu "kdyz mi nevyhovite ted, najdu si neco jineho na cem vas zkusim oholit", ale muze se v klidu stat ze s timhle pristupem se bude v budoucnu Sapkowski soudit o dalsi dily bez ohledu na vysledek prvniho sporu.

      P.S. Castka kterou po nich chce je irelevanti, jde o princip. A oni pokud se citi byt v pravu ani nemohou jejich pozadavkum vzhledem k povinnosti spravy majetku akcionaru vyhovet jen tak nazdarbuh rozhazovat penize protoze si o ne nekdo rekne.

      • 0011

        To že měla hra úspěch aniž by jí lidi na západě znali předlohu je v potenciálním soudním přelíčení naprosto irelevantní, hlavní postava se jmenuje Geralt z Rivie ne Franta z Maletína. Kdyby hra dosáhla stejného úspěchu z Frantou z Maletína je už spekulace coby kdyby, právník co by na tom stavěl obhajobu by si pod sebou slušně řezal větev

        • Myslím, že to u soudu tak irelevantní není. Tyhle věci soudce neřeší autisticky podlěenějakého vývojového diagramu do kterého jen nasype proměnné a spočítá si co mu vyjde. Ale řeší se většinou lidsky, tak aby to bylo spravedlivé.

          Takže je potom obrovský rozdíl jestli ta hra vydělal tak velké peníze protože byla podle známých knih (a za výdělek může z velké části autor knih). A nebo je velký rozdíl zda se tak dobře prodávala, protože to byla sakra dobrá hra i když autora hráči neznali.

          Stejně tak věřím že u soudu padne jak moc vzrostly prodeje knih poté, co CD projekt proslavil značku na západě a zda by vůbec bez oblíbenosti hry, měl Netflix zájem o deal na seriál. Protože i toto jsou zisky, které autor z licencování hry vytěžil a zhledika "spravedlnost" by se ně měl brát ohled.

          Právník si tímto větev řezat nebude. Naopak mu nic jiného nezbývá. Autor uzavřel deal, který CD projekt splnil. Teď se obrací na soud s tím, že to nevyšlo úplně spravedlivě a že by to chtěl změnit. A v takovém případě to nemůžou stavět na ničem jiném, než "kolik by obě stran vydělali, když by licence nebyla"

    • ALHAZRED

      :-kdybyste byli v jeho situaci jednáte stejně-:

      Jako kdybych byl takovej D*BIL ??... byl bych nebyl takovej d*bil...

      Sapkowsky je egocentrickej, namyšlenej vocas, kerej nechtel spolupracovat na hre, ptž jedine jeho knižky sou ten pravej Zaklinač, a ted ho sjere, že hra je znamejši a lidi si myslej, že knižky sou podle her...a nejvic ho sere, že na hrach vydelali vic než on HEHE no ať de dprdele a ty s nim...tak to sem opravdu zvědavej na kolik jich to vyjde...a kto ma lepši pravniky

      • 0011

        Takže ty jsi tenkrát věděl že první hra kterou udělá studio plný nováčků
        v herním průmyslu bude úspěch? Sami autoři z CDPR vzpomínají na svoje
        první techdemo jako na průšvih. Na osobnosti Sapkowského a na "kvalitě"
        právníků nezáleží, záleží na tom jak rozhodne porota, soudy nejsou jako
        kriminálka miami nebo co dneska frčí v televizi nebo odkud berete tyhle
        nesmysly o lepších/horších právnících

        • Anarcha

          Moc koukáš na televizi ty poroto jedna

        • i586

          "na "kvalitě" právníků nezáleží, záleží na tom jak rozhodne porota, soudy nejsou jako kriminálka miami nebo co dneska frčí v televizi nebo odkud berete tyhle nesmysly o lepších/horších právnících"


          Ty si dobře mimo realitu, ty nesmysle. Porota rozhoduje na základě prezentace právníkem (která může být samozřejmě sofistikovaně manipulativní) a jeho prací je tu porotu přesvědčit. To je jako tvrdit, že u padáků nezáleží na kvalitě zaměstnance, záleží na tom, jak rozhodne zaměstnavatel. Lol, tady je fakt sranda.

        • ucho

          "Na osobnosti Sapkowského a na "kvalitě" právníků nezáleží, záleží na tom jak rozhodne porota"


          jsem nevěděl, že v Polsku rozhoduje porota. já měl za to, že tam to mají se soudy podobně jako my...

        • Nevím jak je to s polskými zákony, ale morálně mi to nepřijde správné. 

          On si nechal zaplatit navíc za to, že nedostane procenta ze hry. To je jako by někdo prodal akcie nějaký firmy , po pár letech by hodnota tý firmy vzrostla a on by žaloval toho, komu by ty akcie prodal, protože netušil, že jejich hodnota stoupne. 

          Nebavme se o těch licencích na další díly , protože o tom vůbec nic nevíme. Jestli to tak je, tak má právo na odškodné. 

          • Jack1947

            Zasloužil by si aby ho zmlátila sebereflexe, že ho huba nebolí že si ji otevře ( právě proto že má prachy takže si je jistej že to přinejhorším vysoudí) Pro mě takovejhle člověk, vlastně ani moc neexistuje.

        • ALHAZRED

          Ja bych se te chtel zeptat PROČ  Mařeeenko PROČ

          Proč to musel bejt jako megauspěšnej titul abych vydelal vic ??

          Jasne diť vo nic jinyho nejde že doprdl

          Jednou je Zaklinač moje dite, moje dilo, tak k nemu pristupuji, a snažim sa studiu nejak pomoct, podporit ho a ne že -dobra delejte si aspoň budou ňaky prachy navic...

          když to pose*ete fajn když ne budu chtit dalši prachy...blueee

          Cose tyče pravniku ty sou od toho aby ovlivnili porotu...vime ,,, a ty levny asi moc dobry nebudou... vime...

          Ted de o to zda a čim a do jake miri se Sapkowsky podilel na uspěchu her ??!!

          Nebo tady de vo to že když na toalete udelaš malyho Zaklinače budeš Sapkowskymu platit..!!!

          • Jack1947

            Podílel se tím že se zařekl, že nic nechce a tak by to mělo i zůstat 🙂

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit