Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • František Ferdinand d´Este měl plán decentralizace Rakousko-Uherska do podoby federace, který by po nástupu na trůn zcela jistě uskutečnil. V uspořádání Evropy by tak vznikla silná monarchie, která by mohla být významnou protiváhou Hitlerova Německa (pokuď by vzniklo).

    Ke komentáři nicku "zan" - rodina Chotků i rodina d´Este byla především majiteli panství, které museli spravovat - tedy podnikateli, kteří na to aby mohli platit své zaměstnance museli mít určitou vizi, plán rozvoje - aby mohli své podnikání zvětšovat a platit zaměstnance.

    Je jasné, že s lemply a nemakačenky se museli rozloučit a vyhodit je ze svých služeb - čehož jak vidět, litujete. Ale to se dělo a děje za každého "společenského řádu"...

    Ale poddaní na jejich panstvích o nich hovořili jako o velmi schopných lidech, zakládajících i průmyslové podniky a zemědělské podniky, které prosperovaly i za 1. republiky - kdy jim byly "státem" ukradeny, za II. svět. války i za bolševika a nyní! Z jejich "dědictví" vlastně tato země žije dodnes!
  • Inu -- časem se vše tak nějak urovná a zůstávají jen ty lepší vzpomínky. Faktem je, že z pohledu rodiny byli oba manželé vzornými rodiči. Ovšem z pohledu pánů byli despoty na své podřízené. O tom se už tak moc nemluví....
  • Velmi zajímavý a dojemný článek. A navíc, nebýt toho nešťastného sarajevského atentátu, všechno mohlo být úplně jinak.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit