Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mun.go

    Můžete prosím uvést procento členů v odborech ve státní správě a v soukromé sféře?

    Odbory ve státní správě mají poměrně silné zastoupení.

    U rozptýlené soukromé sféry (samostatný podnikatel asi nebude odborář) nemají odbory tak silné postavení - už z toho plyne jejich menší vyjednávací schopnost.

    Za komunismu měly odbory úlohu srovnatelnou se stranickými zástupci a často se funkce ve straně i v odborech protínaly).

    • Pavel.Jegl

      Nemohu uvést. Dalo by se to ale zjistit dotazy na jednotlivé odborové centrály a samostatná odborová sdružení. Jejich čísla by se pak musela porovnat s počty zaměstnanců.

      Předpokládám však, že ve státní správě bude podíl členů odborů mezi zaměstnanci vyšší.

      Naznačuje to (v průměru) větší míra  'sociálních výdobytků' v této sféře.

  • Ve státní sféře je pozašíváno mnoho parazitů, kteří by si v soukromé sféře ani neškrtli. Módní je parazitovat na účet státu pod rádoby ušlechtilými záminkami, zejména jako "zaměstnanec" neziskové organizace. Počet neziskovek strmě roste a neziskovky jsou přeplněny lemply všeho druhu. Též rostou počty dalších neproduktivních (zejména nepřizpůsobivých) jedinců. Platí přímá úměra - čím větší parazit či škůdce, tím vyšší uznání od  státu a tedy vyšší plat nebo jiný sofistikovaný příjem. Pokud chce někdo zredukovat počty zašíváků ve státní správě, pak nelze jeho záměr hodnotit špatně. Situace již dospěla do takového stádia, kdy stát by měl přestat plnit roli užitečného oslíka s rolničkami a měl by okamžitě zavřít kohoutky většině neziskovek a vyloženě škůdcovské neziskovky navíc zatížit vysokými daněmi. Též by měla být zrušena pro stát zatěžující legislativní opatření typu církevního či solárního tunelu a mnoha dalších podvodných projektů, které mají jediný cíl - vysát maximum ze státní kasy. Ministryně Schillerová si sama zmenšuje manévrovací prostor a je  příliš přikrčená před možnostmi, které se jí naskýtají z titulu funkce strážce státní kasy. Schillerová by měla mít větší kuráž, odvážnému štěstí přeje, žádný příživník nemá nárok na svoji rentu ze státní kasy. Samozřejmě existují výjimky, jako třeba těžce nemocní lidé, resp. invalidé a další jedinci, kteří z etických důvodů si zaslouží podporu státu.
    • Souhlasím. Jenom  ten tzv. "církevní tunel" by měli hradit komunisti ze svého. Oni to církvi uloupili, říkali, že prý to "znárodnili".😂

      • No, dnešní komunisti (dědové a bábinky kolem 75-80 let by toho asi mnoho neuplatili). 😇

        Holt se musí církev matka naše sytit na úkor někoho jiného. Nakonec v tom vždycky vynikala, tak jí to problémy nedělá. 


      • Vaše these jeví trhlinu: zapomínáte na kolaboraci strany lidové s vládnoucí oligarchií a na kolaboraci církví. Duchovní pastýři v době diktatury studovali na státních školách a činnost vykonávali na základě státního souhlasu za mzdu vyplácenou státem, přičemž zcela samozřejmě používali k výkonu služby budovy jim samým uloupené.(Nemnozí opravdu věřící duchovní se této kolaborace neúčastnili se všemi důsledky.)

        Před rokem 1989 jsem navštívil několik kostelů a far, většinou v doprovodu prastrýce, řádového bratra přinuceného pod záminkou zrušení řádu vykonávat to, co v řadách řádu, ale jako zaměstnanec t.zv. národního podniku za mzdu v profesi obvyklou.

        V zahradách navštívených far jsem pak byl využíván jako brigádník ke sklizni meruněk a hroznů.

      • KIMCID

        Občan kdo co uloupil?Jaký komunisti?A kdo se na tom konkrétně obohatil?

  • U nás především chybí morálka, úcta k tradičním hodnotám, k tradicím Zemí Koruny České, samostatné uvažování a jednání, což komunisti likvidovali jakožto prý "buržoasní přežitky".

    Komunisti lidem vštěpovali, že v civilisovaných demokratických zemích je prý jakýsi zlý a nemorální "kapitalismus", který vede k hrabivosti a zotročuje lidi. A tak když u nás komunismus pošel na úbytě, tak soudruzi převlékli kabáty a budují si ten "jejich kapitalismus".

    A jelikož se chce řídit stát jako podnik, tak se ve státní správě zřizují různá zbytečná místečka "vedoucích pracovníků", kteří si vymýšlení různá zbytečná hlášení, výkazy a další nesmysly, jimiž jenom obtěžují občany a činí z nich poslušné rádoby zaměstnance onoho podniku ČR.

    Ovečkám se ale dostalo nevídané svobody - mohou cestovat kam chtějí (pokud na to mají), mohou si koupit dříve nevídané věci a zboží (pokud na to mají), mohou říkat co chtějí a nejdou za to před prověrkovou komisi závodní organizace KSČ nebo dokonce na StB a před volbami dokonce dostanu koblihu... A tak ovečky se spokojeným bekotem volí toho svého fýrera a jeho poskoky.

    Tak a teď čekám na ta "rudá moudra", kterých se mi jistě od některých pisatelů v hojné míře dostane. 😍

    • Nejvíce oné byrokracie přichází z Bruselu a lidé bohužel volí poskoky servilně křepčící v rytmu falešných melodií z Bruselu. A ze všeho nejhorší je trend omezování svobody člověka. Třeba zákaz kouření v hospodách si nedovolili uplatňovat ani nacisté či komunisté. Evropská civilizace se dostává do smrtelného unijního sevření.
      • A je to tady, soudruh z Vejprt má zase záchvat bruselofobie, možná má i halucinace Bruselu. I když v tom druhém případě by se radoval, protože Brusel je nádherné město. A soudruhovi vadí, že nemůže nutit nekuřáky, kteří si zajdou do hospody na kafe nebo na oběd, aby dýchali čmoudy z páleného chrastí? Ale kdo si chce "vyhulit" rychlejší příchod té paní s kosou, pro ty by měly být vytvářeny speciální hermeticky uzavřené udírny s odsáváním jedovatých dýmů.

      • Pavel.Jegl

        "...Nejvíce oné byrokracie přichází z Bruselu.."

        Můžete, Mr. Vejprtsky, doložit poměr regulací, které 'přicházejí' z Bruselu vůči regulacím, které vymýšlí vláda, ministerstva a místní instituce?

        • Můj odhad - 60 procent připadá na Brusel.
          • Pavel.Jegl

            Váš odhad, hmm... Z čeho vycházíte? Z jakých dat?

    • Nebuďte tak defenzivní vážený Občane. Napsal jste pouze svůj názor. 

      Všichni přeci dobře víme, že kapitalismus v civilizovaných a demokratických zemích není zlý a nemorální a samozřejmě, že nevede k hrabivosti. Kampak na nás s komunistickou propagandou..😇

      • Vážený Jindřichu2309, napsal jsem jenom svůj názor, mohu se samozřejmě mýlit, pak se nechám rád poučit. 😍

        Ono totiž to dělení na tzv. "kapitalismus" a "socialismus" jak vzniklo v 19.stol. na základě materialistického nazírání na svět neodpovídá skutečnosti. On i Marx, kdyby se dnes probudil, tak by se zhrozil jaká "moudra" tenkrát psal.😀

        • Patrně by tento, zajisté moudrý pán, napsal všechno jinak. Měl by vědomosti o dnešku, které tenkrát mít nemohl. 

          Nemyslím, že by Vás chtěl někdo poučovat. Máte svého rozumu jistě dost. 

          • Je sice pravda, že mám dost svého rozumu (zatím!) a vím toho nemálo. Ale kolik toho nevím a ani nikdy vědět nebudu... 😯... no hrůza.

            Jistě, K. Marx nebyl hlupák, ale žil v době, kdy vrcholným vynálezem byl parní stroj a ještě mnozí věřili, že v tom musí být ďábel: byl tam oheň, syčelo to, kouřilo to a pohybovalo se to.

            Marx prostě viděl problémy a snažil se hledat řešení. Kdyby dnes žil, jistě by jeho závěry byly diametrálně odlišné. Chybou ovšem je aplikovat jeho učení na dnešní dobu a ještě si to účelově upravovat.

            • Trefil jste hřebík na hlavičku.

              Rozmach kapitalismu byl způsoben právě využitím fosilní energie (zkratka, ne definice). Teprve možnost uvolnění velkého množství energie k pohonu strojů umožnila získat větší výnos z investic než v případě strojů poháněných lidskou nebo zvířecí silou, případně obnovitelnými zdroji první generace.

              Marx to pochopil a je lhostejné, zda fosilní energii uvolníme v parním stroji nebo v turbíně. 

              Kapitál totiž existoval ve všech politickoekonomických formacích, do kterých se lidstvo organizovalo, ale výnos investic byl omezen rozlohou půdy, dopravními vzdálenostmi a nedostatkem síly k pohonu strojů, i když šlo stále o totéž - nedostatek dostupné laciné energie.

            • Tentokrát naprostý souhlas. Hezký večer. 

        • Marx je i na tvé ideové argumenty patřičně vyzbrojen a proto by na tebe vyrukoval s dialektikou.
          • No já bych Marxe pozval na projížďku městem, ukázal bych mu dnešní techniku, řekl bych mu co z jeho učení udělali Uljanov a Džugašvili, i to, že i Hitler budoval socialismus a Marx by nejspíš sám dobrovolně požádal o internaci v pekle.

    • KIMCID

      Jak říkám komunisté se ráno probouzí s větou díky Vašku Havle.

  • Velice pravdivý postřeh nicku "pecucha" - reflektuje platové rovnostářství za "bolševika", ale též přetrvávající závistivost v této rovině u těch, kteří profesnímu rozvoji nevěnovali stejnou pozornost, jako vysokoškoláci. 

  • Sprostý, zavádějící a závistivý článek autora, který poněkud zapomíná na to, že většina zaměstnání ve státní správě vyžadují VŠ vzdělání, aktuálně nástupní plat do státní správy při VŠ vzdělání je cca 19 hrubého, což je jistě lákavé pro kvalitní lidi s VŠ vzděláním. Pak není divu, že státní správa vypadá jak vypadá, když si řada lidí jako pan Jégl myslí, že se tam dá dělat za almužnu, když průměrná mzda VŠ je dle ČSÚ přes 40 tisíc, takže je jasné, že většina schopných lidí s VŠ vzděláním raději zvolí soukromý sektor. Srovnávat podle mezd dvě skupiny, z nichž jedna má velké procento lidí se základním vzděláním oproti té druhé, je naprostý nesmysl.

    • No ono by nevadilo, kdyby pár těch co si myslí, že pracují za almužnu šlo o dům dál. 

      Ať předvedou někde jinde, jaké získali skvělé vzdělání na human. universitě. 

      Zrovna včera kdosi trefně podoktl, že na jednoho šéfa připadají čtyři podřízení. 

      Doslova řekl: moc náčelníků málo indiánů, trefné, že.

    • Pavel.Jegl

      Upozorňují na fakt, že za 1) průměrné (!) platy ve státní a veřejné sféře se vzdalují platům v soukromé sféře a za 2) že zaměstnanců ve státní sféře přibývá.

      Kombinaci 1) a 2) pokládám za nebezpečný trend. Tím ale neříkám, že zaměstnanci ve státní a veřejné sféře nemají být slušně placeni. "... jsou profese, které zaslouží výrazně vyšší platy a..." 

      Co je na tom a) sprostého a b) závistivého?

      Erár musí někdo zaplatit, proto se dá nafukovat jen do jisté míry.

    • V mnohém máte zajisté pravdu. Rádi bychom viděli profesionální a kvalifikovaný výkon státní a veřejné správy, ale na druhé straně je nám líto zaplatit osoby, které by pro tuto práci byly připraveny.

      Je také třeba podotknout, že jsou ohromné rozdíly v platech úředníků (uváděny jako průměrné). Kupříkladu řadový pracovník na finančním úřadě je na úrovni pokladní z Lídlu.

      To už ovšem nelze říct o vedoucích pracovnících, kde jsou příjmy vysoce nad celostátním průměrem, mnohdy kolem 100 000 (ředitel oblastního FÚ). Na generálním ředitelství ani nemluvě.

      A tak se sekýruje dolů, nařizuje, kontroluje, až ti dobří  "lídláci," kteří se s námi hádají na ouřadech na to kašlou a zbudou jen ty nechápavé trosky, které to za tu 19 hrubého dělají. A ty my posuzujeme, protože je vídáme. 

  • dph zvýšila mafie ods, topstan,kdu z 5% na 19 % děkujeme .........při každém zvýšení došlo ke zvýšení cen potravin před zvýšením a po zvýšení , po dobu tří let za sebou , .........stasvební povolení zvýšili na 5000 kč, zápios doi katastru nemovitosti 1000 kč, zlodějské špíny ods, topstan,kdu zel, 

  • už jen to ,že babiš zvýšil opakovaně platy učitelům ,sestrám ,lékařům. hasičům ,úředníkům , policistům a na rozdíl od havlomafiánských ods topstan,kdu,zel srovnal trochu to ožebračování důchodců, při nejnižších schodcích rozpočtu, je tisíckrát lepší než rekordní zadlužování havlozmrdích stran, odsm topstankdu, zel, ,kdy klerofašisti neustále zvyšovali daně občanům snižovali je nejbohatším a firmám , kolaborantům s nacisty katolciké církvi  darovali  majetky čssr za stamislirdy ,nepřetržitě jeli v korupčních kauzách za miliardy ...........takže pokud chcete žebrotu nechodtě volit , nebo volte havlofašistické zlodějské mafie nebo jejjich jugend piráty 

    • samozřejmě se mi nelíbí ,když babiš zvyšuje mzdy ,těm kteří to odmítají, voličům ods, topstan,kdu, zel , a je potřeba to změnit, prostě havloiidní zmr*di nechtějí vyšší mzdy, volí havloidy tak by jim neměly být zvyšovány mzdy, a neměli by být nuceni do toho proti čemi sami volili 

  • havloidní vlády mafiánů ods, top09stan,kdu,zel ..pokaždé výsledek škrcení ekonomiky= ekonomický propad, rekordně zadlužili čr, nepřetržité korupční kauzy jako tatra, pandur, izip, openkrad..,zvýšili DPH z 5% na 19% , zaváděli nové daně jako povodnová dan,uhlíková dan, ekologická dan , daně z položky na receptu ,daně z vyšetření daně z lůžka v nemocnici, rekordně zvyšovali daně občanům každý rok a snižovali je korporacím a podnikatelskýcm zlodějům, 

    takže , vím přesně proč volím proti neoliberálním ,klerofašistům ,vítačům islámských teroristů ods,topstan,kdu,zel  pirátům, 

    vlády elitářů ,mafiánských havloidů už nikdy více 

    • Pavel.Jegl

      Takže neoliberální klerofašisté!!!

      Tě bůh. Píšete, xxdefe, tyhle pitomosti ve střízlivém stavu?

      Pokud ano, tím hůř.



  • 30 let od revoluce a nůžky se rozevírají mezi Němci a Českou republikou, jsme prostě v prd.........a ne že Němce dohoníme a předhoníme budeme prý jako Švýcarsko..cha...cha...cha.....Jenom lež a lže kdo lže tomu bych usekl ruku, kdo k tomu ještě krade usekl bych mu obě. 

    • Pavel.Jegl

      Dobrý den, rytíři.



      Zkuste, prosím, ty nůžky doložit nějakými čísly.



      Stačí link.



      Čísla ze statistických institucí vaše tvrzení nepodporují. 

    • Ale milý nicku rytir.m - asi jsme špatně poslouchali ty novodobé svazáky a agitátory, kteří vykřikovali podobné nesmysly á la Chruščev o předhánění. 

      Někteří z nás se skutečně mají jako Němci a Švýcaři - někteří i lépe. Někteří.😛

      Například v jednom městě blízko Brna si v centru koupil zámeček jeden muž, který na množírně psů do celé Evropy vydělal majlant. No, sice chvíli seděl ve Francii, chvíli v Německu, ale dneska se tlemí všem, co jezdí do práce. A množírna běží dál a korunky se sypou.

      Asi jsme to vzali nějak za špatný konec, ale zase se můžem do toho Německa a Švýcarska podívat...a taky můžeme beztrestně urážet prezidenta, ne? 

    • Myšlenka je to bezesporu pěkná.

      Aááááňňo, Áńňo,  má to ale háček - jak by to křivácké imigrantské prolhaně žvástavé komouš.konfidentské -pííííp- babiš bez rukou mohl mávat těmi svými vylhanými berevnými čtverečky - to by už potom mohl pouze vyřvávat to svoje - jeťo kampááááňň a úcelovkáááá a to by už nemělo ten správný efekt.

      Viď že Ááááno zhoubo česka Bureši-babiši.

      • Á pan Novák se nám dneska vyspal zase do formy. Studium slovníku sprostých slov nepřineslo evidentně pro dnešek nic nového. Hezký den 

      • Bajka o koblize dnes nebude? 😯

      • KIMCID

        33%

  • KIMCID

    Sobě?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit