Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nechápu proč někdo dává kříž do souvislosti s fašismem ? Fašisté používali, jako svůj symbol, tzv. Fasces, tedy 12 prutů obepínajících sekyru. Přitom se , ale jedná  o historickou symboliku, která se v Itálii používala již v dobách Říše římské. Podobně je to i se svastikou, kterou používali nacisté. Není mě známo, že by některý z těchto symbolů "zdobil" toto pietní místo.  Navíc byly oba tyto symboly byly ukradeny z historie a přesto, že byly zneužity , užívají se, v různých  zemích  a oblastech,  dodnes. Kříž, který je symbolem křesťanství, představuje  odpuštění, lidskou vzájemnost  a pokoru.
  • jestli ale spíš nevadí těm špinavcům ten kříž víc než franco

  • Některým lidem ale vadí ze všeho nejvíce ten velký kříž. A to je smutné, tak typycké pro současnost, zvláště, když nás takoví lidé vedou! Jsou to lidé, kterým není nic svaté, kteří o Bohu neví nic
    a ani o těch věcech nepřemýšlí. Tak svět stále zůstavá stejný a stejně
    nebezpečný a duchovně vyprázdněný pro poslání lidství. Stačilo by alespoň
    přemýšlet o smyslu života. Přemýšlení je proces pro člověka ušlechtilý a
    potřebný. A jen Člověk, ze všech tvorů, má tu možnou výsadu!

    • Moc nechápu souvislost mezi přemýšlením a náboženstvím (jakýmkoliv). To je spíše v protikladu. 

      Samozřejmě že se můžete stát třeba knězem a celý život jen přemýšlet a meditovat o Bohu, ale obávám se že to "přemýšlení" bude muset někdo dotovat svojí prací, abyste měl při tom myšlení co jíst a pít. A potom si budete připadat, že jste nad těmi "burany" a hlupáky, kteří se dřou, abyste vy mogl přemýšlet o BOHU A ŽIVOTU?

      No....svým způsobem byste měl vlastně pravdu :-(

      • Ale to by byl omyl, náboženské vnímání světa je se životem tak spjaté, že je to pro věřícího základ poznání. Deset Božích příkazů stačí zachovávat, aby byl mír a pokoj  mezi lidmi a národy a bylo všeho v hojnosti. Pak žádný strach o naše živobytí a naši budoucnost. Nic dokonalejšího zatím vymyšleno nebylo. Dříve jsem si také myslel, že věda a náboženství jsou v rozporu, ale to je právě omyl. Věda jen objevuje, co tu dávno existuje, ale Bohužel, výsledky jsou často zneužívány ve prospech zla, na říklad energie pro ničení. Vám je snad jasné, že všechno vzniklo ve "Velkém třesku" ? Sami vědci přiznávají, kdyby tuto theorii nemohli obhájit, museli by připustit stvoření světa. /Výrok Jiřího Gligara při jedné přednášce, která byla v naší ČT. To myšlení není "kněžourství", jak se vyjadřoval i soudruh Lenin /Marx - Leninská dialektika/, ale uřímné hledání nápravy světa. Je to zápas Dobra a Zla, který trvá od nepaměti. Srdečně zdravím!




  • Některým lidem ale vadí ze všeho nejvíce ten velký kříž. Jsou to lidé, kterým není nic svaté, kteří o Bohu neví nic
    a ani o těch věcech nepřemýšlí. Tak svět stále zůstavá stejný a stejně
    nebezpečný a duchovně vyprázdněný pro poslání lidství. Stačilo by alespoň
    přemýšlet o smyslu života. Přemýšlení je proces pro člověka ušlechtilý a
    potřebný. A jen Člověk, ze všech tvorů, má tu možnou výsadu!



  • Hlavně je třeba zbourat ten obrovský kříž.

    • Já ala nejsem z těch kterým kříž vadí. 

      Ač jsem nevěřící, tak mi vadilo když se na řeckém zboží mazaly, 

      kam patří, tam patří.


    • Pomníky (a kříže) bourají jen hlupáci. Je to svědectví své doby.

  • U nás je to horší. Ve Španělsku jen pomník ale u nás je 1. místopředsedou parlamentu komunista, dosazený potajmu předsedou parlamentu z ANO. 😍

  • Tak abych tomu rozuměl, jak to má dnes Evropa nastavené.

    1 . Tak fašisty tedy - Ne.

    2.  Přednášky palestinské teroristky v europarlamentu a její protižidovské výpady - Ano.

    3. Účast na slavnostním odhalení sochy Marxe (hlavního guru komoušů), předsedy Evropské komise Junckera - Ano.

    4. Střílení zakázanými gumovými projektily do Katalánců, dožadujících se  samostatnosti - Ano.


    No.....čert aby se v tom vyznal.


  • Bourat pomníky , sochy a hroby dávno mrtvým je ubohost.To na myšlení lidí nic nezmění, a jen to ukazuje ubohost současné politické scény, která nemá co nabídnout. Tento pomník je především  svědectví doby a  památník padlých vojáků.

    • přesně tak, i když je to pomník NEDÁVNÉ historie, je to především artefakt, historická stavba s množstvím uměleckých děl a nějakou architektonickou hodnotou etc., připomínka určité proběhlé a zpětně neodstranitelné epochy. A pokud někomu vadí, že fašistické?? Konec konců, Karel IV. byl taky absolutistický monarcha, nic demokratického, tak pojďme zbourat Karlštejn a Karlův most, ať zbytečně nesvádí mládež k royalistickým myšlenkám!!!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit