Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • milacekpublika

    Na obrázku je kůň, takže mi to prvně evokovalo to, že pan prezident Tomáš Masaryk měl rád koně, ale to se přeci všeobecně vědělo. Jen mu teda nic neříkaly věci jako helma na koně, což je dneska už prakticky bezpečnostní standard. Ale na druhou stranu, ještě před pár lety jsme nenosili ani helmy na lyže a podívejte se na svahy dneska. ;-) 

  • Skvělý článek paní Šárky NOVOTNÉ -  jako vždy...

    V exilu po roce 1914 v Ženevě pan (tehdy ještě ne) president Masaryk žil v hotelu Richmond; dojížděl do francouzského Annemasse do tiskárny - měl potíže s vydáváním českých novin ve Švýcarsku, co si zakládalo na své neutralitě. 

    Pracoval i 12 hodin denně, což se projevilo na jeho zdraví, což mu jeho osobní lékař vytýkal. 

    Počítal i s možností, že pojede do Srbska - i proto se učil jezdit na koni, aby v případě potřeby mohl jet za vojskem.  Primární ovšem bylo doporučení jeho lékaře, aby alespoň hodinu denně věnoval pohybu na čerstvém vzduchu. Věnoval se také veslování na jezeře, denně "sokoloval", chodil na ostré půlhodinové procházky, ale jízda na koni terénem mu doslova učarovala, takže jí poté věnoval každou volnou chvíli - i na úkor dalších tělesných aktivit.   

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit