Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pokud vzdělání pomůže ke znalostem aplikovatelným v praxi, pak je určitě dobré.

    Jinak však: Pro zaměstnání v privátním sektoru zajímají zaměstnavatele reálné schopnosti příslušného adepta a je jim jedno, jestli je absolventem VŠ nebo zvláštní školy. Své lidi platí ve svém důsledku ze svého a byl by blázen, kdyby živil někoho, kdo práci neodvede.

    Naproti tomu ve státním sektoru platí omšelé: Není důležité, co znáš, ale koho znáš...





  • Včera jsem viděl předvolební leták "piráti s podporou svobodných". Tak mi to nějak nejde dohromady s tím tady, že chtějí hájit zájmy rodičů. Jistě jsou i svobodné matky ale většinou jsou rodiče ženatí, vdané či rozvedení. Tak proč piráty podporují svobodní, když piráti na ně a jejich zájmy kašlou?  😯

  • Není ti trapný kecat o vzdělávání, když bude všude samý vysokoškolák, který si nebude umět ani zašroubovat žárovku a postaví se na pracáku do fronty? K čemu budou mraky vysokoškoláků, kteří nebudou nic umět? To ti asi hlava nebere, tak nemel nesmysly.

    • Lidé jsou různí. Někdo se výborně učí matematice, fysice, cizím jazykům..., ale když vezme do ruky šroubovák, hrozí mu pracovní úraz.

      Jiný má problémy s učením, nejde mu pravopis, matematika a fysika ho děsí, ale přitom je to výtečný hodinář, zámečník, truhlář nebo jiný řemeslník, na jehož práci je radost pohledět.  

      Proto ten první by se měl snažit naučit alespoň základním manuálním schopnostem a ten druhý zase základním teoretickým znalostem. Ale jinak by každý měl dělat to pro co má nejvíc schopností.

      Obojí typy schopností jsou potřeba. Stoupá však potřeba teoretických znalostí a tedy nutnost studovat a naproti tomu mnohé manuální práce provádějí automaty a roboty. To ovšem neznamená, že by se manuální zručnost měla podceňovat. A pokud jde o tu žárovku, tak u některých moderních svítidel je docela problém vyměnit svítící článek.

      • vanhorne

        "Proto ten první by se měl snažit naučit"

        Mam doma par takovych postizenych kamaradu, nikdy se to nenaucili a nikdy nenauci, to se naucit neda. Ruka dobreho dentisty, zkratka nebude nikdy schopna pribit obrazek na zed, bez proliti krve z palce. Pritom vyhlaseny odbornik na reconstrukci celisti a ustnich dutin u nekterych obeti automobilovych nehod.

  • josef.chmela

    Měli jsme za socialismu perfektní vzdělávací systém, který nám záviděly i tzv. západní země. Po roce 89 se vše zahodilo jako komunistický výmysl a již skoro 30 let se buduje školství nové. Kam se to zatím dobudovalo, víme všichni. Klesáme na pomyslném žebříčku vzdělanosti a nevíme jak to zastavit. Denně je tento pád vidět na mladých lidech, kteří neumí ani pořádně česky, neumí počítat, nemají základní všeobecné znalosti. Neumí ani pracovat protože je k tomu nikdo nevede. Hlavně, že všichni vymýšlí to, co už je dávno vymyšleno.

    • Měli jsme za socialismu STÁLE JEŠTĚ perfektní vzdělávací systém. Oni totiž za těch socialismů (hnědého i rudého) učili ti, kdo se vzdělávali za 1.republiky. I když novodobé dějiny museli vykládat pokřiveně a leccos zamlčovat a vykládat také marx-leninské bláboly, tak v matematice, fysice a ostatních přírodních vědách, ale i starověkých a středověkých dějinách, ve vyučování cizích jazyků, i v literatuře mohli využít svých znalostí a schopností, které získali za svobodné 1.republiky. Tito učitelé ovšem postupně odešli do důchodu a na jejich místo nastoupili ti co vystudovali a často i "vystudovali" za komunismu. A po Listopadu místo důrazu na fakt, že vzdělání je jedna z nejvyšších hodnot, tak se rychle převlékly kabáty a jako "nejvyšší hodnota" se propagovala potřeba dostat se ke korytu a co nejvíc si "naprivatizovat". A vzdělání? Jsou známé "školy", kde bylo možné za dvoje prázdniny získat doktorský titul. Hlavně mít titul a pak už jsou chytří.

      • josef.chmela

        Zase tu plácáš ty své kraviny. Komunismus nikdy a nikde ve světě nebyl.

        • Komunismus nikde nikdy nebyl a nebude. To jsou jenom bláboly z 19.století. Ale každý alespoň trochu myslící člověk jistě pochopil, že slovem komunismus myslím absolutistickou vládu vyznavačů komunismu.

          • Komunismus tu nebyl. Byl tu socialismus, ale to samozřejmě z VUML víš.

            • Příteli, měli jsme tady nejdřív šest roků "hnědý" socialismus a ten byl vystřídán na bezmála pět desítek let socialismem rudým. Ten první socialismus zavedli a udržovali nacisti, byl to tedy nacismus. Ten druhý socialismus zavedli a udržovali komunisti, byl to tedy komunismus.

              Lituji, ale VUML jsem nestudoval. I když zkoušky z "marxáku" se musely skládat snad na všech vysokých školách. 😉

              • Reakce na příspěvek:

                Cituji:"Ten druhý socialismus zavedli a udržovali komunisti, byl to tedy komunismus."

                Takže teď máme kapitalismus, tak to jsem klidný.(thx Mňága a Žďorp, Klidná píseň, ex.Ryzí zlato, Monitor,1995)

                Pokud chceme dodržet teminologii, tak komunisté v ČSR zavedli diktaturu proletariátu a v ČSSR socialismus. V druhé polovině sedmdesátých let se začal objevovat pojem Reálný socialismus. Byl to politický a
                ekonomický režim států řízených leninistickými komunistickými stranami,
                tedy Sovětského svazu a jeho satelitů. Termín se používal pro odlišení
                fakticky existujících režimů od ideálního socialismu teoretiků či od západoevropské socialistické tradice.
                 

                Komunismus to být nemohl, označování režimů (diktatur) socialistických zemí jako komunismus bylo ideologickým prostředkem studené války - oficiálně se ony státy označovaly jako socialistické (ČSSR) nebo lidové (MLR), demokratické (NDR), či lidově demokratické(!) (KLDR).

                Perlička: je zajímavé, že nikdo z lidí s myšlenkovou mohutností podobnou té vaší nepřišel s nápadem, že korunovací císaře Svaté říše římské papežem v Římě bylo nastoleno království nebeské.

  • nebudeme potřebovat nic,přijíždějí sem totiž učenci a věrozvěsti z Afriky a Asie a ti nás vzdělají až až..o tom není pochyb ...
    • 😂😂😂😱

  • mun.go

    S každým, nejen s rodiči, musíte mluvit jazykem, který je pro něj srozumitelný. Proto mají Anglosasové high-school, protože to dobře zní - lépe než střední škola.

    Maturita / státní maturitní zkouška zajišťuje jistou úroveň základních znalostí právě proto, abychom nemuseli pořizovat tisíce dalších škatulek, které by obsahovaly požadavky na tu kterou lidskou činnost.

    K tomu, abychom se "zamysleli nad tím, jaká je cílová certifikace" bych si dovolil uvést, že cílová destinace je především dána predestinací uchazeče a v nemalé míře jeho rodovými dispozicemi.

    Skutečně myslíte, že například děti v Bangladéši mají stejné šance jako děti horních deseti tisíc? Proto přece existují soukromé školy, kam mají přístup pouze vybraní jedinci, kteří se tak více či méně všichni znají a mají mnohem větší šanci ovlivňovat běh světa, než ostatní spodina. 

    Ano, snaží se vám namluvit, že se máme tak dobře jak nikdy předtím a že polovina civilizace už patří do střední třídy - viz "Každou sekundu přibude pět bohatých" - tedy těch "bohatých", kteří utrácejí 11 až 110 dolarů (240 až 2440 Kč) na osobu denně podle parity kupní síly z roku 2011.

  • No nebude to krásné...? Střední školy nebudou známkovat a nebude maturita...To se jistě bude líbit školám, některým učitelům a ředitelům...žádná kontrola výsledků jejich práce.. A chtějí za to více peněz...

    • Stačilo by, kdyby se pracovalo ve dvojicích. Jeden by měl "zmáknout" psaní, (včetně i/y, což je už dnes kamenem úrazu mnohých úředníků a spousty přispěvatelů diskusí apod.), druhý matematiku a související předměty :) 
  • vanhorne

    V tom jeho blabolu o nicem jsem asi prehledl nejakou zminku o nejvetsi skodlive zmene, ktera nastala ve vzdelavacim systemu. Asi mu to nejak uslo v tom shonu, jak se pidi po tom co rodice a jejich ratolistky pozaduji od Skol. Co Skola vyzaduje od zaku asi vubec uz neni podstatne. Skolsky system ve kterem maji hlavni slovo rodice a studentici maji vetsi autoritu nez ucitele je postaveny na hlavu. Skoly ve kterych se ucitele boji zacku, uz nejsou Skoly ale Grazlovny. To by meli ti blaboliste rychle resit kdyby misto neuzitecneho blaboleni nasli odvahu. Zajimave je, ze kdysi se rikalo: Skoda kazde rany ktera padne vedle. To pravdepodobne rikali jenom ti nestudyrovani lide pouzivajici selsky rozum, ktery je v dnesni podivne dobe tak opovrhovany a obzvlast politiky, ze se ho primo stiti pouzivat.

    • Nečekal jsem, že bych s vámi v něčem mohl souhlasit prakticky bez výhrad, ale stalo se.

      • vanhorne

        "prakticky bez výhrad, ale stalo se."

        Me se to take nekdy stane, what can we do, eh?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit