Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mun.go

    Otvorený list ministerke spravodlivosti vo veci „komunistická ideológia“

    Skupina slovenských občanů se domáhá definice zločinů komunizmu: bez definice hrozí, že takové zločiny nebude možné stíhat bez opory v zákoně, a někteří občané by se jich mohli dopustit podle ad hoc výkladu soudu, aniž by si toho byli vědomi. 

    Dále žádají vysvětlení, proč je trestná propagace zločinů fašismu a komunismu a nikoli zločiny vyplývající z jiných ideologií a systémů. 

    ---

    Je možné prakticky trestat popírání zločinů komunismu?

    ... lze pouze konstatovat, že § 405 trestního zákoníku je snadno aplikovatelný na popírání, zpochybňování či schvalování zločinů nacismu či jiných zločinů proti lidskosti, míru, válečných zločinů a genocidy, nicméně aplikace na jednání popírající zločiny komunismu je minimálně velmi problematická.

  • No já jen tak technicky,tehdy nás bylo v ČSSR 14 milionů a právě tolik se cítilo být obětí,takže je tu otázka,kde by nám takovou zakázku vzali a taky za co.

      

  • Marcelskrc

    Mají tam hlavně být oběti nacismu tedy i tehdejší zastánci komunistické myšlenky.

  • Občane,

    vy jste bezezbytku spokojen s událostmi naší země v posledních 30 letech? Ne vše se podařilo, tak jak jsme si přáli. Máte nějakou představu jaké časové období zahrnout pro "otabulkování" domů?

    50 let, 70 let, 300 let? Sovětskou okupaci si máme připomínat do 22. století? a do kdy hrůzy 2. světové války? myslím, že tam už není tak vhodné do něčeho šťourat, z naších nepřátel se mezitím staly "přátelé", že? 

    Přípomínejme si všechno - jak rusáky, tak skopčáky....zrovnatak nebuďme slepí ke globálním politickým krokům našeho vzoru, Spojených států amerických. I ti mají dost špíny za nehty.

    • Příteli Ejdou, vůbec nejsem spokojený, protože ty škody co napáchali  budovatelé "rudého fašismu" alias komunismu za půl století jako pokračovatelé "hnědého" socialismu trvajícího před tím pět let, se podaří napravit až budoucím generacím, doufejme.

      Největší chybou pro r. 1989 bylo právě to "nejsme jako oni", protože ti "oni" žili chvíli ve strachu, že budou pykat za svá zvěrstva a napáchané škody, pak se ale oklepali, "naprivatisovali" si majetek, který předtím uloupili vlastníkům, za pomoci hloupých ovcí se rozlezli na rozhodující místa a jede se dál.

      Jestli se mají domy "otabulkovávat" či nikoli, o tom nerozhoduji a rozhodovat nechci. Minulost se ovšem připomínat musí a brát si z ní poučení také, pokud nechceme zaniknout.

      A kde máme položit hranici našeho připomínání si minulosti? V r. 1990, kdy jsme přestali být ruskou kolonií? V r. 1945, kdy zanikl Protektorat Böhmen und Mähren? V r. 1918, kdy naši předkové přispěli k rozbití a rozdrobení zemí Rakouské monarchie a vytvořili tak podmínky pro následné události? Nebo v době třicetileté války? Nebo když slovanské kmeny přitáhly na naše území a vyhubili původní keltské obyvatelstvo? Nebo když se na Zemi objevil tvor "homo 2x sapiens"?

      S tím posledním odstavcem Vašeho názoru souhlasím.

  • josef.chmela

    Ale ano. Obložil bych jimi budovy stranických sekretariátů tzv. demoopozičních stran aby nehyzdily ulice a nestrašily slušné lidi.

  • mun.go

    Zajímavé, že se rozčilují nejvíce Češi, kteří mají bohatou tradici boření pomníků ... cedulky v Petrohradě jsou svého druhu pomníčky.

    Četl jsem citát Ludvíka Vaculíka ve tvaru: "Pořád si myslím: národ, který boří své v jiných náladách stavěné pomníky, čímž chce opravit zápis o svém charakteru, místo aby opravil svůj charakter, ten národ patří rozmazat."

    Nevím, zda skutečně použil tvar "rozmazat", ale to je přesně to, co Češi dělají doma - rozmazávají skutečnost, že prvním státním útvarem na území ČR byla Velká Morava. Zářným příkladem je "malý státní znak" pouze se lvem - údajně proto, že velký se všemi erbovními zvířaty je příliš složitý. Dalším rozmazáváním vznikly dnešní kraje a NUTS II - a tak by se dalo pokračovat až k úplnému rozmazání, kdy se ČR stane spolkovou zemí Německa. 

  • Urcite by tam ty jmena meli byt.Ale teprve tehdy az vsude na domech budou jmena mrtvych kvuli kapitalismu od roku 1989,co odporny kapitasmus znicil a nebo na jejich zniceni se podilel.

    • neřekla bych to lépe.... ale kam ty oběti kapitalismu budou připevňovat u domů třeba jen se sedmi patry? nebude místo.

    • StBácký konfidente elita007 doporučuji návštěvu psychiatra.

      • Soudruhu elita007, také doporučuji zopakovat si český pravopis pro základní školy. 😉

      • doporučte svého

      • StBácký Pa-Ko-Blbe, spolkni svoji dávku pilulek, nasaď roušku na tlamu a přestaň komukoliv cokoliv doporučovat, hňupe 😉

        • To je opravdu "vznešená řeč" svědčící o "vysokém" vzdělání a "vysoké" morální úrovni pisatele. To vás učí na soustředění konfidentů StB (bývalých) nebo v organisaci podle zákona zločinné a opovrženíhodné?

  • "Kdo se nevyrovná se svou minulostí, ten je odsouzen prožít ji znovu."

    A Rusko se se svou minulostí nevyrovnalo, bývalý důstojník KGB působící v bývalé NDR sedí v Kremlu a hraje si na cara... A co dělá ten psychopat ve vedlejším Bělorusku... škoda slov.

    U nás se příslušníkům organisace podle zákona zločinné a opovrženíhodné dostalo generálního odpuštění ("Nejsme jako oni") a ti "ONI" se po počátečním strachu jenom oklepali a jede se dál... "Rozprivatizovali si" majetek, který předtím uloupili jeho vlastníkům, rozlezli se na rozhodující místa, kam si je dokonce tupé ovce zvolily za slib, že bude líp. Inu, Čecháčkové, není to poprvé co si to v historii "podělali".

    K vyrovnání se s minulostí patří, že je třeba stále si ji připomínat a projevovat úctu k jejím obětem. Tak to alespoň dělá slušný morální člověk.

    • Putin drží Amíky na uzdě, držme mu palce.

      • Soudruhu huriku, nebýt těch "Amíků", tak bys dnes někde na Sibiři vyrýval do kůry stromů "Nataša, ja těbje očeň ljublju." Poslal by tam Tvé rodiče a nebo i Tebe budovatel "hnědého" Sozialismu Hitler nebo budovatel "rudého" socialismu Džugašvilli.😉

        A také nebýt těch "Amíků", tak by se dnes v CCCP nepsalo azbukou, ale latinkou a mluvilo by se tam německy.

        Kak skazal Lenin: Učiťsja, učiťsja, učiťsja. (zlí jazykové tvrdí, že to prý řekl když uviděl Stalinovo vysvědčení).  😛

        • josef.chmela

          To už tu bylo, nudně se opakuješ. Co taky čekat od pisatele který má naučených pouze několik vět a ty stále opakuje.

          • Opičáčku, v té podle zákona organisaci zločinné a opovrženíhodné rozdávají zadarmo banány, že se té smečky tak držíš? 😀

  • Pokud se budeme jen a jen ohlížet do minulosti mohli bychom si natlouct nos o první kandelábr. 

    Ono by se nemělo nic přehánět. na to jsou školy, táta s mámou, aby řekli dětem co bylo za dobu. Všechna pieta obětem, ale nic by se nemělo přehánět.

    Vím, že se mi dostane poučení, že kdo se nepoučí......bla, bla, ale když se o něčem moc mudruje, tak se to stane (především pro mladé) nepříjemné, někdy až směšné.

    Tak to nepřehánějme. 

    • Pane kolego, kdo nezná svou minulost, ten má blízko k zániku. Minulost je naopak třeba dobře poznat a vzít si z ní poučení. Pokračovat v těch dobrých skutcích a vyvarovat se těch špatných a pokud lze, tak je napravit.

      Já Vás poučovat nebudu, podle svého vyjadřování rozhodně nepatříte k těm méně vzdělaným a méně soudným a nejspíš jste poznal i civilisované země na západ od nás. O to víc mne udivuje, že zastáváte některé názory, s nimiž já nesouhlasím. Ale budiž, "kádrovat" a "školit" Vás rozhodně nechci. 🙂

      • Děkuji. Diskuse není školení. Zastávám vlastní názory. Možná až doba prokáže, jestli jsou správné. Možná se budou časem měnit.

        Člověku Bůh odepřel vševedoucnost a dokonalost. I mě - i Vám. Proto diskutujeme.

        I mě udivuje, že zastáváte některé názory. Proč ne? Jsou Vaše. 

        • Naprostý souhlas. Ani já nejsem vševědoucí. Pokud někdo zastává názor odlišný od mého, může se mýlit jeden nebo druhý, nebo oba dva. Teprve logická argumentace může ukázat kdo má pravdu.

          O svých názorech se domnívám, že jsou pravdivé a správné. Mohu se však mýlit. Ani mně nedal Bůh vševědoucnost.

  • Bohužel celé Rusko je jeden velký hřbitov, miliony mrtvých které má svědomí bolševická diktatura která rozpoutala s Hitlerem druhou světovou válku a následně dál decimovala svůj vlastní lid komunistickým terorem má v Putinovi zdatného nástupce, proto  jeho obdivovatelům připomínání minulé doby moc nevoní.

    • Říkám že neustálé opakování, připomínání a mentorování je často kontraproduktivní. Nic víc.

      A to znamená, že jsem bolševik? To znamená, že se zvěrstvy souhlasím? Přemýšlíte vůbec? Nebo jen ideologicky vykřikujete a nálepkujete? 

      Vaše věc. 

    • nesmíte brát tak vážně propagandu těch,. kteří by chtěli Rusko okrást, když už  zbytek světa pomalu okradli.

      • Nejvíc u nás kradli po válce ruští "osvoboditelé": jízdní kola, motocykly, hodinky (davaj, davaj časy), znásilňovali ženy, vykradli nám bohaté zásoby uranu, za které nám Velká Britanie nabízela nevídaný blahobyt na desítky let) a vyráběli z něho "mírové atomové bomby" k šíření "rudého nacismu" alias komunismu ve světě, udělali z nás svou kolonii se svým východostepním "pořádkem"...

        • Británie nám nabízela nevídaný blahobyt.....😀😀.....😂.......to asi ten blahobyt který nám nabídli ve svém paktu s Hitlerem v Mnichově, ne? Nebo snad ten blahobyt, kdy naši letci za Británii umírali a za odměnu je "hodní" Britové zkásli na našem zlatém pokladu i o zakrvácené ponožky? Či snad ten blahobyt koncentračních táborů, který Britové "civilizovaně" expedovali "zaostalým" Bůrům a teprve britské civilizované demogratycké koncentráky okopírovali Komunisté a Nacisté? Nebo ten blahobyt, kdy Británie terorizovala Indii a až nezdolnost Gándhího a tlak světového mínění vyhnal britské okupanty pryč? Anebo snad blahobyt, který pod záminkou hledání fiktivních zbraní hromadného ničení dovezli Britové Iráčanům? 

          Bylo pár dnů po válce a Britové uvažovali o spojení se zbytky nacistických vojsko a Američanů a bombardování Moskvy. Té Moskvy, která zachránila hloupou Evropu před vyhlazením. 

          Pokud si mohu vybrat, raději před britským "blahobytem" dám přednost sovětské okupaci......😯😉  

          • Soudruhu realisto, ona skutečnost nebyla tak jednoznačná. Ta Mnichovská dohoda nebyla zrovna to "pravé ořechové", ale bylo to v dané situaci to menší zlo. Větší zlo by bylo, kdyby Hitlerovi nositelé "hnědého" Sozialismu začali "osvobozovat " své "krajany" v Sudetech a Stalin-Džugašvilli by nám poskytl "bratrskou pomoc", to bychom dnes byli někde na Sibiři a vyrývali do kůry stromů "Nataša, ja těbě očeň ljublju", a internet bychom tam asi neměli.

            • Tak fráze a pověry máte Soukmenovče Občane nabiflované dobře. Je vidět že Goebbelsovi ideologové neztráceli čas. 😉 Já bych řekl, že by to dopadlo jinak. Na hranicích byste dostali výprask, na který byste nikdy nezapomněli. Vaše letectvo by nám sice způsobilo škody, ale jistě bychom to přežili stejně jako Britové. A Sověti by se tu kvůli vašim kamarádům Polákům nedostali. Takže bychom si zachovali svobodné demokratické Masarykovo Československo, zachránili bychom hloupou Evropu, a vy byste zalezli jak zpráskaný pes do boudy, poněvadž vaše hlavní síla byla teprve po záboru našich zbrani a strojírenských podniků. Do té doby jste byli obrem na hliněných nohou i když podporováni svými kmotry bankéři z FEDu....

              • Reakce na příspěvek:

                Soudruhu realisto, doporučuji Ti doplnit si vzdělání. Jinak škoda slov. Ono totiž šiřitelům Hitlerova "hnědého" socialismu a šiřitelům Džugašvilliho "rudého" socialismu šlo o totéž: ovládnout celou Evropu až po Ural. Rozdíl byl v tom, že ti Hitlerovi "hnědí" socialisti měli k tomu ovládnutí potřebnou technickou vyspělost, zatímco ti Džugašvilliho "rudí" socialisti měli heslo "nas mnogo". Proto se také dohodli na tom Molotov-Ribbentrop, kde si Evropu rozdělili; předpokládali ovšem, že později zaberou Evropu až po Atlantik nebo rozšíří svou říši až po Ural. A nebýt všestranné pomoci USA vůči pro CCCP, tak by se dnes v CCCP mluvilo německy a psalo by se latinkou.

                • Reakce na příspěvek:

                  Jaké "vzdělání" máš na mysli Soukmenovče Občane? Snad tu vaši teorii "Nadčlověka"? 😉 Nebo upgradovanou doktrínu CIA která má taktéž vaše nacistické kořeny a velmi podobné metody chování vůči světu?

                  • Reakce na příspěvek:

                    Soudruhu Realisto, vy se v KSČ(M) mezi sebou také nazýváte "soukmenovče"?... To jsem nevěděl. Já jsem myslel, že se nazýváte "soudruhu" nebo "tovarišč".

                    Jinak pro zajímavost:

                    Členové NSDAP (Nationalsozialistische deutsche Arbeiterpartei - Národně socialistické německá dělnická strana) se oslovovali Parteigenosse (stranický soudruhu), východoněmecká KPD (Komunistische Partei Deutschlands - Komunistická strana Německa) to oslovení zkrátila na pouhé Genosse (soudruhu). 😯😛😀

                    • Reakce na příspěvek:

                      Ne my se v KSČ(M)  nazýváme soudruh, jak jsi správně podotkl. Co tím chceš naznačit? Hodláš snad přeběhnout k nám? Po své kariéře u Nacistů, když jsi přeběhl do Ameriky a založili jste CIA, už se ti ani tam nelíbí? Takže uznáváš že Komunismus má jediný oproti vašim dvěma organizacím budoucnost? Ty mne překvapuješ.....opět měníš strany...😉.opěts prozřel......😯

                      • Reakce na příspěvek:

                        Soudruhu realisto, jak je vidět, to stranické školení Ti poškodilo mozek 😯. Třeba by se to ještě dalo alespoň trochu napravit. Doporučuji konsultovat psychiatra.

                        No nic ve zlém. Přeji hezkou dobrou noc. 🙂

                        • Reakce na příspěvek:

                          Super. Tak to budeme na společném pokoji. Dáš mi kontakt na svého doktora? 🙂 Už ti píchli tišící injekci? Tak dobrou noc.....😉

        • mun.go

          První mírové bomby byly ty v Hirošimě a Nagasaki.

          Pak ještě ochuzený uran v Afghanistánu, Iráku, ... Jugoslávii 

    • Ještě, že dnes žijeme v době, kdy osoby s jiným názorem nikdo nedecimuje. Samozřejmě krom Ruska a Číny, že pane Antique? Zbylý svět je louka zalitá sluncem demokracie. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit