Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nač ta nostalgie? Stačí se zajít podívat do jedné vyhlášené pražské diskotéky ve středu Václaváku na střeše. 

    Zlatá mládež tam rozhazuje tisíce za večer od svých rodičů a přístup tam mají jen prověřená děvčata a hoši, kteří uspokojují různé choutky majetných jedinců. Možná by jste se divili,  kolik si takový jedinec "vydělá."

    Nebo jeďte do české snobárny - do Špindlu. Ubohé a směšné zároveň. I tam mají peníze jinou cenu. 

    Ale je to realita dneška. Musíme ho brát se vším, co přináší. 

  • Všimněte si na fotografii, že má velký spodní ret jako většina homosexuálů? Na koho si s takovým velkým spodním retem vzpomínáte?

    • Typický  pseudovědecký  příspěvek - blížící se  pojetí pavědy, zvané "frenologie" oboru, co předpokládal a dokonce i "zkoumal" souvislost stavby lebky (v Hitlerově Německu s rysy obličeje) s duševními schopnostmi a charakterovými rysy vyšetřovaných osob. 

      Tato pavěda byla populární zejména v 19. století, do začátku 20. století však byl zavržena, její "slávu" obnovilo zdravotnictví v Hitlerově Německu a později v zemích "socialistického tábora", tedy i u nás v letech 1945-90! Slušní lékaři - psychiatři se ale na to už tehdy dívali s despektem, ba i s opovržením. 

      Reálnou, i když nevelkou, část představ o funkční specializaci jednotlivých částí mozku od této pavědy ("na každém šprochu je pravdy trochu")  sice převzala moderní neurologie, ale vlastní interpretace příčin a následků je zde zcela odlišná. 

      Termín zavedl roku 1805 německý pavědec J.G. Spurzheim, který prováděl "empirické zkoumání" trestanců a chovanců z věznic a blázinců.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit