Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Opakuji, že pokuď se nemýlím, článek je o panu presidentovi Zemanovi a jeho roli v roce 1989, Proto si dovolím zopakovat, že

    Pana Miloše Zemana lze pochválit především za  jeho článek v T 89 -  „Prognostika a přestavba", co  mnoha lidem otevřel oči.

    Za tento článek i za myšlenky, které presentoval v předchozím interview v České televisi, byl pan ing. Zeman z Prognostického ústavu dokonce vyhozen! Aby po listopadu 1989 byl osloven k návratu do tohoto ústavu - ničím jiným, než poníženou suplikou ze strany edení "Prognosťáku"...

    Ostatní bláboly v diskusi jsou "mimo mísu"...

    • jo,to byl na svou dobu pokrokový článek a taky odvážný, nejen odvážný pro autora,ale taky pro redakci a cenzora.Uvažme,kolik musel kařdý autor dostat razítek než mu něco vyšlo a přes kolik kontrol to procházelo a tanto článek-ejhle prošel!Protože směl projít.Umožnili to,aby se Zeman habilitoval za disidenta.A pak už ho loutkáři vedli a on jim slouží dosud.  


  • openhauer

    Peking je stejně jako všechny světové metropole přece jen o něco dražší než zbytek země (s výjimkou Šanghaje a Hong Kongu), přesto jsou ale ceny snesitelné a dá se zde vcelku bez problému přežít, samozřejmě za předpokladu, že jíte v malých místních jídelničkách, případně nakupujete v supermarketu - ty jsou přeplněné rozličnými, barevnými nám z větší části cizími potravinami. Pokud jde o jídelny, doporučuji vám mít na papíře názvy základních čínských jídel napsaných čínskými znaky. v některých jídelnách si můžete vybrat, tak že ukážete, co chcete, ale často budete muset vybírat z jídelního lístku, který je pochopitelně téměř všude v čínštině.

    Pokud jde o pivo, tak to je zde velmi levné a chutné (ve většině čínských pivovarů mají podíl pivovary německé). Pro nás nezvyklé je to, že v láhvi je vždy 680 ml nápoje, cena se pohybuje v rozmezí 2-5 Y, v závislosti jaké pivo a kde kupujete. Po čaji je to asi nejoblíbenější nápoj.Čaj je tradičně čínským nápojem. V oblibě je především čaj zelený a jasmínový (téměř vůbec čaj černý), číňané ho pijí skutečně všude a je skutečně chutný. V každé jídelně či restauraci ho obdržíte zdarma kolik hrdlo ráčí, samotní číňané si všude sebou nosí malé bandasky, v nichž mají čaj nasypaný a během dne pouze doplňují horkou vodu - kterou mohou získat prakticky kdekoliv. Velké termosky na horkou vodou jsou téměř všudypřítomné.

    V den odjezdu se na cestu do Chengdu, která trvá 28 hodin a kterou strávím v hard-seat vagonu, zásobují jídlem a vyrážím na západní vlakové nádraží, odkud vyráží většina vlaků směřujících na jich a západ země. Na nádraží se lze dostat pomocí metra (3 Y) - západovýchodní linkou na stanici Junshibowuguan a autobusu (1-3 Y) - nejlépe je zeptat se na stanici autobusu, kterej je ten pravej. Jako cestování kdekoliv jinde v Číně, vyžaduje vše maximum důvtipu, i když zde je ještě člověk stále ve výhodě díky anglickým nápisům. Nádraží je gigantické a připomíná i způsobem odbavení spíše letiště. Buďte pozorní, i když vše je celkem přehledně značeno, takže se zde dá vcelku dobře orientovat. Cestování vlakem po Číně je však zvláštní kapitola a věnuji se mu následující kapitole.

    • Ale článek není o Číně - je o panu presidentovi M. Zemanovi a jeho roli v roce 1989 ...

  • Gorobilypes

    24 let pod vedením největších demokratů a ekonomů nás přiblížilo západu mílovými kroky 😂

    • Tak pravil Zarathustra...

  • Pokuď se nemýlím, článek je o panu presidentovi Zemanovi a jeho roli v roce 1989, Proto si dovolím zopakovat, že

    Pana Miloše Zemana lze pochválit především za  jeho článek v T 89 -  „Prognostika a přestavba", co  mnoha lidem otevřel oči.

    Za tento článek i za myšlenky, které presentoval v předchozím interview v České televisi, byl pan ing. Zeman z Prognostického ústavu dokonce vyhozen! Aby po listopadu 1989 byl osloven k návratu do tohoto ústavu - ničím jiným, než poníženou suplikou ze strany edení "Prognosťáku"...

    Ostatní bláboly v diskusi jsou "mimo mísu"...

  • Nikde nic , nebylo , hlad , bida , mor , kurdeje a snad i kanibalizmus. Jak potom dokazal jisty Viki Kozeny ( vice takovych Kozenych ) , bez koruny v kapse prijit k nejakym miliardam neceho ? Ze by si vytrel pozadi s takovymi kapacitami jako Triska , Jezek , Komarek a hlavne narcis Klaus ktery tu velkou srandu , v dejinach jiz poradne proflaklou tzv privatizaci vzal s radosti na sebe. Bude si slintat moudra na vestu v televizi , radiu , novinach .. Tak nejak asi ta uboha zamindrakovana troska Klaus uvazovala....  Budu ve fcich , jak se to drive rikalo. Bohuzel se to vsechno splnilo, nasledky budou videt i citit jeste hodne dlouho. 

    Ta cela banda amateru , jakoby autoru te tak priserne zpraskane privatizace prece tenkrat v tichosti narychlo menila nejaky ten srandazakon , jen aby to v Cechach Viktor neschramstnul  v podstate opravdu bez niceho vsechno. Uz jste pozapomneli ? Na tedy opravdu , ale opravdu trapne cancy , jak je vlastne dobre ze Kozeny prodal CS namorni plavbu , protoze to bylo tak silene prodelecne. Asi prodelecne za celych tech 60 nebo kolik let sve existence, to tuneldedek myslel . 

    Tak takhle nejak tedy vypadala ta prava neflasovana propast , kde nebylo co zrat a vubec se umiralo na cokoliv radeji uz vcera nez zitra . Kozeny byl prohlasen za psance a doziva ve vyhnanstvi na Bahamach . Nemam tedy pocit ze on muze uplne za celou tu zlodejinu zvanou kuponova privatizace. Jen byl proste chytrejsi nez ti vsichni prognostici a dalsi zbytecna pakaz a udelal co udelal. Z bezmocneho vzteku jej potom takhle osocili. Na vic se nikdo nezmohl a mam ten dojem ze dalsi ceska tragedie by byla kdyby se nahodou jeste nekdy chtel podivat do Cech , potazmo snad ze by se rozpomenul a zacall vzpominat jak to bylo. Pruser i po tech letech , tak nejak bych to asi nazval ?? 

  • Tolik se toho změnilo, že je stále obtížnější srovnávat. Za 30 let je svět technologicky a produktivitou mnohem výš a srovnávat lze pouze se srovnatelným okolím. Pro nás je srovnattelné okolí západní a střední Evropa, USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko, Rusko, Jižní Korea, Israel. Západ nás zradil, ale my jsme svět podvedli deklarací neexistujícího "československého" národa a nesplněním dohodnutých podmínek národnostní politiky vzhledem k německé menšině. Což bylo vyřešeno odsunem, ale ne každý to dnes akceptuje a garant poválečného uspořádání SSSR s Rudou armádou již neexistuje. Nejsme miláčkem světa, nýbrž jsme pro západ kolonií. Vnitřní poměry jsou zoufalé, protože naše demokracie je jen předstíraná, mnoho pilířů - předpokladů demokracie neexistuje nebo nefunguje. Nestačí existence politických stran a volby, když většina občanů tu "svou" politickou stranu nenajde a během 30-ti let se poměry změnily z uchvácení státu na vládu oligarchů a populistů. Každý cítí, že 78 let po válce a v míru a po 30-ti letech demokracie a orientace na západ bychom se měli mít mnohem lépe. Ale i západ se oproti době studené války změnil, vlády již nepotřebují dávatb občanům pocítit přednosti kapitalistického systému a ten se chová k občanům hůře, než za studené války. Jsme jednak rabováni jako kolonie západu a k tomu je naše zamě rozkrádána vládnoucími elitami a politickými stranami. Veškerá moc - soudní, zákonodárná i výkonná - je v rukou politiků. Příjmy občanů jsou potlačovány a drženy na chvostu EU stejně jako za komunistů, stačí potlačit špičku - doktoři - a ostatní přece nemohou chtít víc, než mají doktoři. Právo je nevymahatelné, soudy se táhnou i desítky let. Občané jsou drceni exekutory, náklady na bydlení, na zdraví a úrovní mezd, které z nich dělají pracující chudinu. Školství upadá, produkuje kvanta nepoužitelných absoventů, kteří pak jsou zaměstnatelní jen u zpolitizovaných neziskovek, např. Člověk v tísni. A tak se těžko hodnotí, kdy bylo lépe. Oprávněná očekávání rozhodně nebyla naplněna ani v dostatečné míře, a to vinou politiků. Zastupitelská demokracie selhala u nás trak, že je na čase vyzkoušet větší podíl demokracie přímé bez ohledu na její rizika, která se však dají eliminovat.

  • Jde tady hlavně o to, jak jsme se mohli mít  a jak se máme.Většina lidí z vysoka kašle na to, jestli je tam komunista,estébák nebo někdo jiný. Zajímá ho, zda se má lépe a má jistoty.A potom asi většinu lidí štve kolik je tady zbytečných žvanilů a příživníků, kteří pro tuto zem nejsou  a nebyli přínosem.A nic se pro to nedělá.Prostě jste tu svobodu nezvládli a jednou vám občané vystaví účtenku. Asi to nebude nic sametového, s tím jsou dost neblahé zkušenosti.
  • Chhujem sem myslel Mináře. Omlouvám se všem který sem uvedl v omyl, sem malinko víc vožralej tak se nezlobte.
  • Škoda že už nezažiju až ten ten vůdce bude na ČT vyprávět že nebejt něj, tak by se to nehlo. Jako Mejstřík, nebo ten chuj z člověka v tísni, nebo mladej Benda.
  • Takový buržoázně politický paskvil nebyli schopni vytvořit ani soudruzi v bývalém lžirádiu Hlas Ameriky.

    Právě nekritické přijímání pravdy vedlo k odporu většiny slušných lidí vůči těmto elitám v roce 1989 a stejně tak povede k pádu dnešních elit. To však již nepůjde pokojnou demokratickou cestou. Tato verbež kašlající na potřeby občana jako člověka a žijící a tyjící z jeho poctivé práce bude kolem sebe pořádně kopat. 

    Ožebračování kterého jsme v této zemi svědky povede k radikalizaci ať již pravicové, nebo levicové a změnám které mohou být jak přínosem tak hrobem této země. Státotvorně nevystupuje dnes již žádná strana ani hnutí. Občan to vidí a tak volby ignoruje. Nakonec nezbyde a o změnách rozhodne nepokojná ulice.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit