Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • No - vice penez - vice mediku = po studiju odejde vice lekaru do zahranici...

  • Počet a kvalita jsou dvě věci. Byl jsem u interního jednání (diskuse)  na jedné z lékařských fakult, kde přítomní uvažovali, zda snížit nároky, aby mohli "vyprodukovat" více lékařů.

    Naštěstí rozhodl zdravý rozum a odpovědnost k pacientům. Zatím?

    Nebo otevřeme rychlokurzy pro méně nadané dochtory - buou noví obvoďáci!

    • To proklinané ,,centrální plánování" mělo přece význam: Vědělo se kolik lékařů, učitelů, policajtů etc.odejde do důchodu a podle toho braly LF studentů a protože studium trvalo 6 let, muselo se plánovat 6 let před. Je pravda, že migrace temeř neexistovala. Jen nechápu současnou tendenci zavádět různé humanitní "paobory", které nemají praktické uplatnění a jejichž pedagogové poptávaji neustále více a více peněz  a na studium medicíny finance nejsou.Kdyby takto pracoval Baťa!!


    •  A právě na postu praktika (dříve obvodního lékaře) by měli pracovat lidé se širokým spektrem znalostí v medicině, se znalostí psychiky pacientů, se znalostmi z moderní farmakologie! 

      Praktik - nejen na venkově, odkuď je do špitálu a na "specialisovaná pracoviště" často hodně daleko- se musí vyznat nejen v interním/dětském lékařství, které je základem jeho práce, ale musí umět provádět i chirurgické výkony, vést porod a jsou i praktici, kteří jsou schopni provádět i výkony z oboru zubního lékařství.

      V případě, že na léčbu pacienta sám nestačí, musí vědět, kam ho deponovat, zajistit jeho dopravu, atd., atd.

      Názor nicku jindrich2309 považuji za přinejmenším nešťastný, ne-li dehonestující!

      • Omlouvám se za možnou dehonestaci. Vycházel jsem jen z osobní praxe. Ale dobrý praktik je fakt k nezaplacení. Nechci psát litanie, ale nechci dehonestovat poctivé.

        Promiňte tedy pane doktore, pokud svou práci děláte poctivě.

        Jen si myslím, že peníze nevyřeší všechno. Přesto mladí adepti chtějí být všichni plastickými chirurgy. Proč asi?

  • Je zde ovšem nesmyslný systém atestací, nezbytný pro výkon práce na samostatné úrovni, nikoli pod "dohledem" jakýchsi "školitelů"  

    Je třeba mít na paměti, že ukončením šestiletého studia na vysoké škole nemá začínající lékař vyhráno! Další bod v jeho kariéře je získání atestací -  proces trvající několik let. A bez složení atestace nemůže žádný lékař působit jako lékař samostatně pracující = nemůže samostatně léčit!

    Za ministrování MUDr. D. Ratha (tenkrát ČSSD) došlo k výrazné změně zákona týkajícího se specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů (95/2004 Sb.) a byly k němu vydány příslušné vyhlášky. 

    Tímto zákonem je v současné době zaveden jednostupňový (skutečně jednostupňový?) atestační systém. První zkoušku (což bych za první stupeň osobně považoval) absolvuje lékař ve fázi tzv. společného kmene, který je po dvou letech zakončen písemným testem - rozsahem otázek jde o OPAKOVÁNÍ STÁTNÍCH ZÁVĚREČNÝCH ZKOUŠEK z INTERNY, CHIRURGIE, PEDIATRIE a .GYNEKOLOGIE/PORODNICTVÍ (nehledě na to, že státní závěrečné zkoušky z těchto už jednou složil během studia na lékařské fakultě) Tento "kmen" je povinným předpokladem pro další pokračování v atestačním programu - pokuď se adept lékařských věd nerozhodne pokračovat ve své práci jako tzv. PRAKTICKÝ LÉKAŘ, kde mu absolvování "kmene" k získání certifikátu a možnosti samostatné práce bohatě stačí - POKUĎ S NÍM ZDRAV. POJIŠŤOVNA UZAVŘE SMLOUVU NA PŮSOBENÍ V OBORU A V LOKALITĚ, KTERÁ BY BYLA (víceméně náhodou a omylem) VOLNÁ! 

    Po úspěšném absolvování "kmene" pokračuje lékař ve školení se v oboru , který si vybere pro svou práci -  má výběr ze 41 oborů, školení trvá další - nejméně - tři roky.

    Čili - zhruba ve 30 letech je samostatně pracujícím odborníkem, není závislý na "školiteli", kterým je "starší a zkušený odborník" (a dobře z tohoto titulu honorovaný) v jím zvoleném oboru. 

    Pokuď odejde do Německa, Rakouska, či některé další země, k opakování státních závěrečných zkoušek ho nikdo nenutí - předpokládá se totiž, že úroveň studia na universitách je na odpovídající úrovni - a plnou specialisaci, potažmo postavení samostatně pracujícího lékaře získá do 2 - 3 let působení v oboru. Čili - plně kvalifikovaným specialistou se stane nejdéle v 27 letech. A atestační diplom vydaný v jedné zemi EU je platný ve všech. Tento stát si koleduje o to, že první tři roky práce po ukončení studia budou čeští medici absolvovat v Rakousku, či Německu, možná i na Slovensku a v Polsku! A vrátí se (pokuď se v těch zemích neožení/nevdají a nezůstanou na pracovištích, na kterých se zapracovali) - s atestačním diplomem, získaným za polovinu doby, která je potřebná k získání tohoto v Česku

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit