Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Vzhůru k zářným zítřkům:
    http://byznys.ihned.cz/c1-64108160-oecd-zlepsila-odhad-letosniho-rustu-ceske-ekonomiky-na-3-1-procenta
    ---
    Česká ekonomika zrychlí v letošním roce růst na 3,1 procenta, a povede si tak výrazně lépe, než se dosud očekávalo.
    Ekonomiku potáhne domácí poptávka, zejména soukromá spotřeba, které prospívá obnovení důvěry a růst příjmů.
    ---
    Jistě, soukromá spotřeba při nárůstu cen vzroste. Občané prostě koupí stejné zboží za dražší ceny. Jenom ten růst jejich platů se jaksi nekoná.
    ---
    Může nějaký ekonom exaktním výpočtem dokázat, proč je zrovna 2% míra inflace to nejlepší pro růst ekonomiky?
  • No jak vidět s příspěvků někteří ten článek ani nečetli.
    Zkráceně šlo o názor že dotiskem peněz se sníží jejich hodnota čímž utrpí ,,běžní" lidé.
    Ponechme stranou že autor použil příměr mezi ulhanými bankéři a ulhanými komunisty a položme si otázku v čích kapsách ty dotištěné nekryté peníze skončí.
    Třeba zmíněné Japonsko - dotiskem peněz sice poškodili všechny spořivé na druhou stranu všem v Japonsku zajistili práci a tedy i mzdu. O posilování juanu vůči dolaru se vyučovalo už za komančů. Japonská ekonomika nejméně dvakrát málem zkolabovala co pamatuju.
    Tady bych řekl že ,,znehodnocení" měny bylo ku prospěchu všech. I když je to principielně špatně.
    Vezmu li ovšem případ USA kde tisknou peníze za účelem zalepení díry ve státní kase je to zcela jiný šálek kávy. Amíci zalepí dluh a doláče skončí v Číně... A to je ještě větší průšvih. Kdyby Čína chtěla utratit byť by jen polovinu oněch peněz položí USA ale i sebe protože příjdou o 70% svého exportu....... Tenhle socialisticko kapitalistický paskvil nemůže trvat do nekonečna. Tam bych viděl obrovský průšvih na který jednou dojedeme všichni.
    • S názorem souhlasím,ale musel jsem v tomto článku reagovat na události,které zde máme díky USA a jejím vývozu demokracie a která se neřeší a nebo laxně.Tento stát se zmůže akorát na pomlouvání a nejvíc mě štvou lidi typu včera komunista,dnes kapitalista a zítra Číňan dle potřeby.
    • předpokládám, že posilování měny a tištění nehodnotné ničím nepodložené mny jsou dvě různé situace

      a podle mne dojedeme spíše než na tištěné peníze na ty virtuální, které už dnes celosvětově představují hodnuötu, které nikdy nebyla a nikdy ani nebude, jsou to jen představy závislé na to, že jim někdo uvěří, v okamřiku, kdy důvěra v to, že se jedná o hodnoty padne - a padne - pak už není nic.
  • VÝBORNÝ NÁPAD platební karty.Peněženku musel zloděj ukrást z kapsy,nebo kabelky,prostřednictvím karty vás vyčórují elegantně a bez násilí.Velmi úspěšný systém.
  • Celkem nám pan laureát neřekl nic nového.To všichni vidíme na bankovních poplatcích.Absurdní položky na konci měsíce.Ó,jaká ta byla doba,když jsme dostávali výplatní sáčky.Možná k tomu ještě jednou dojde a nebo bude výměnný obchod. *16* *1*
    • To Záškolák:
      To se může stát, že souseda pořádám, aby mi dal králíka a já mu za to nakopu pytel brambor. *1*
    • to jsi to moc nepochopil je jedno jestli dostanes nicim nekryte papirky na ruku nebo jako cislicko v bance tim ze se tisknou penize aniz by byli kryte zlatem tvoje penezenka at jiz v ni mas kartu nebo kes ztraci kazdym dnem hodnotu tj. koupis si za jeji stejny obsah min a min a min
  • V článkuse se píše (zjednodušeně) o tisku papírových peněz. Je třeba si uvědomit, že vývoj spěje k elektronické formě "peněz". Tedy že budeme platit kartamy, převody z banovních účtů a ty "papírky" (které již dávno nejsou kryty zlatem) v rukou mít již nebudeme. *7*
    • a? banky usetri za nakladny tisk jinak je to uplne jedno
    • a to je podle vás změna? množství peněz v oběhu bude tak jako tak omezené ať již mají jakoukoliv podobu, takže je to jedno.
  • Co bude dělat EU s vlnou nepřizpůsobivých migrantů.Trvá ta neschopnost již dlouho.Mám tvrdé řešení,ale dobré.Postavit dělové čluny a uprchlíky otáčet,nebo se vloudit mezi převaděče a likvidovat je jednoho po druhém na co jsou tajné služby nebo tady jsou jen ohlupující bondovky?
    • chápete o čem je ten článek? nezdá se mi
      • Pusinko velice dobře ,hnuj jako hnuj.
  • vanhorne
    "že je vlády a centrální banky okrádají"
    To je uz davno znama vec.Hlavne v Cesku maji ti dva zlodeji bohate zne.
    • to vis kde rostou blbci jak houby po desti staci je sklizet kombainem zvanym poplatky je to jen tech "cechu" blbost, ze nedaji sve tezce vydrene prachy do bank bez poplatku....
      • A z čeho ty banky budou pak žít?
        • že by se začali bankéři otáčet a pracovat? nabízeli lepší služby, nějaký nadstandard?
      • Když si vypůjčím peníze, tak je logické, že musím za půjčení zaplatit. A když nechci platit, tak si holt nemohu půjčovat. A tady v tom poskomunistickém Absurdistanu si banka ode mne půjčí peníze. podniká s nimi, bohatne z mých peněz a já ji za to ještě musím platit. Není snad logické, když bance půjčím peníze, že mi sice nebude platit úrok, ale místo toho mi poskytne zdarma své služby?
        • vanhorne
          "že mi sice nebude platit úrok"
          Dnesni banky nemaji ani cent vlastnich penez,hazarduji,pujcuji a investuji jedine penize stradalu.Kdysi banky zily z uroku z penez ktere pujcily,ale take platily urok z penez ktere jim lide pujcili.Spokojenost byla na obou stranach.Dneska si zakaznik ulozi penize v bance a banka zada od zakaznika poplatek za to,ze ji ty penize vlastne pujcil.A zase kdyz si ten zakaznik nejake penize z banky vybira,znova musi platit poplatek asi proto,ze banka si mysli,ze ji tim okrada?Nejak se ti zlodeji ale musi zivit kdyz maji skoro na kazdem rohu concurenci stejne jako lekarny, kvici jaka je zla doba,ale prosperuji vsichni.Zajimave jak to dokazi.Kdysi nejaka ceska osobnost prohlasila,ze "nezna spinave penize"nebo nejak podobne,ale penezomenci dokazuji denne,jak sami jsou od tech penez spinavi.Zatim ale mam utechu v tom,ze banky v Canade a v Cesku jsou skoro dva rozdilne svety.Jak dlouho to jeste potrva nevim,protoze svet se rapidne meni k horsimu a uz i tam jsou videt zmeny v neprospech generalni spolecnosti.
    • takže v pohledu na banky se Nash od teoretiků marxismu neliší
  • Asi to byla "hlava" na správném místě ale už V.I.L vždy říkál :Svoboda ano,demokracie ano ale dodával ale pro koho!?!? Já bych dodal a komu vlastně patří Země jen pár boháčům?
    No a že byl laureát Nobelovy ceny !?!? Když si člověk uvědomí,že s tímto tytulem se hosil Musolini a nebo Obama a navržen je Porošenko !?!? Tak to je mě milejší a pravdivější člověk,který má třeba Řád práce a je "jenom dělník"!!!!
  • Mě se líbí, že lžou jen a výhradně bolševici a komunisté. Když se kouknu na USA, EU, vládu ČR atd., tak to musí být jen a pouze bolševici a komunisti!!!! *8* *9*
    • ostapkotab
      ty *12* *12* urcite jsou !!!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit