Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zdravím, budeme stavět pasivní dům, ale i přesto bych chtěl mít v domě krbovou vložku. Tedy teplovzdušnou, aby se s ní dalo občas přitopit a topit také jen tak na atmosféru. Doporučíte mi někdo kvalitní krb, tedy teplovzdušný krb?

  • Vytápění dřevem je ekologické, ale také je potřeba mít dobře zateplený dům. Mě se ho podařilo rychle zateplit, protože jsem si půjčil levně v Praze lešení kolem celého domu https://www.leseni.cz/

  • My máme rok stará akumulační kamna a topíme tři roky starým dřevem. Jezdíme si pro něj do lesa každý rok. Dřevník máme rozdělený na tři části, takže víme, kterým dřevem máme topit, které je nejsušší. Máme už velké děti, tak jezdí do lesa s námi a kupo divu je to tam baví :-) .

  • My jsme v minulém roce dali hrozně moc peněz za ty designové krby které jsme si nechali pořídit jak na chatu, tak do domácnosti. Jako jasně, chtěli jsme je moc mít doma, ale kolik to stálo peněz? No dohromady i s prací vyšel kus asi na 150 tisíc korun. No prostě hrůza. Snad se mi to bude líbit víc a víc.

  • milacekpublika

    Ono jak se to vezme. Záleží na celkovém stavu a nastavení topné soustavy. Ale samozřejmě obecně kotle na tuhá paliva potřebují to palivo suché. To jsem si vždycky myslel, že to není potřeba nějak specifikovat. :D Spíš si tak říkám, že by si lidi měli dávat pozor i na další části topné soustavy než jenom na kotel. Ono třeba za udržování teplé vody v radiátorech jsou podstatně více zodpovědné ventily a trubky než samotný kotel. Ten může topit jako blázen, ale když nemá podporu topné soustavy, tak je to k ničemu. ;-) 

  • Také jsem se v novostavbě rozhodnul na topení kvalitní krbovou vložkou. Jsem za to opravdu rád, a to zvláště v této době. Už jsem si raději nechal před domem i složit kamion dřeva od https://www.lesysvarc.cz/palivove-drevo/ , kdyby jste někdo hledal vhodně palivové dřevo v Kolíně nebo okolí, tak je mohu doporučit. 

    • Tyjo, díky za tip. Já už teda dřevem chvíli netopím, před nějakou dobou jsem přešel na topné pelety, nicméně mám jednoho známého, který na topení používá dřevo a právě pár měsíců zpět se mě ptal, jestli náhodou neznám nějakého spolehlivého dodavatele dřeva. Odkaz mu pošlu. Myslím, že na tuto zimu už dřevo má, ale třeba to využije příští rok.

      • Ono s tím dřevem je to také docela těžké. Bohužel se v poslední době hodně krade. My jsme měli dřevo na zimu zarezervované v jednom lese tady kousek od nás a něž se stihlo dostat k nám, tak ho někdo ukradl. Zloděje bohužel neodradilo ani lesnické pletivo. Nakonec jsme si tedy dřevo na zimu museli sehnat jinde.

  • Mně se moc líbí krbová kamna a byl to můj sen. Splnil mi ho manžel, když našel krásná krbová kamna na  https://www.rolig.cz/krbova-kamna/ . Čekalo mě doma velké překvapení, opravdu jsem to nečekala. Jsem ráda, že je tam teď máme, je to příjemný pocit po večerech a ta atmosféra...ani slovy se to popsat nedá. Teď asi si pořídíme i nějaké doplňky, chybí mi tu nějaký stojánek na dřevo, nebo alespoň koš.

    • My nad krbovkami taky uvažovali. Nakonec si je ale asi pořizovat nebudeme. Co se vytápění týče nás totiž mnohem víc zaujala tepelná čerpadla. Hlavně teda z hlediska úspor je to skvělá věc. Letošní zimu ještě asi přežijeme s plynovým kotlem, ale příští už bychom chtěli vytápět právě pomocí čerpadla. 

  • Já si teda na topení kotlem na dřevo, resp. na pelety, nemohu stěžovat. Pokud by vás zajímala konkrétní čísla srovnání nákladů, doporučuji tento článek: https://www.waldera.cz/blog/45-je-topeni-drevem-opravdu-nejlevnejsi-/

  • ivanka386

    My už poměrně dlouho topíme krbovou vložkou a jsme s tím docela spokojení. Ale je jasný, že je to případ od případu. Kdybychom neměli kus vlastního lesa, tzn vlastní dřevo prakticky za cenu práce a nějaké údržby, asi bychom taky přemýšleli jinak. :) Ale to teplo z krbu mám fakt ráda. Není nad to se zachumlat do deky, zatopit si a jen si užívat příjemný večer se sklenkou vína. :) 

  • milacekpublika

    Viděli jste cenu těch kotlů? Jako sory, ale tohle fakt ne. Nehledě na to, že tohle řešení moc nemyslí na firmy a průmyslové vytápění. Jenom průmyslové armatury na tohle řešení musejí stát strašný ranec. A když děláte klasický kotel nebo prostě běžné vytápění, tak jsou ty náklady kolem o poznání levnější. Takže ekologické možná, ale je to i ekonomické? Běžné rodině by se náklady za investici do kotle vrátily za několik desítek let. A je to rentabilní? Těžko.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit