Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • muj stryc meli hospodarstvi od nepameti,za valky.kdyz nemci ustupovali.vzali mu kone ale dali aspon herky,strhane,kus za kus,dobehli ruse a vzali herky,postrilali prasata a sezrali vsechnu cibuli,misto nahrady dostal strejda titul kulak a jako darek 30 mesicu u ptp,jeho sestra,moje baba dostala za nesplneni dodavky vajec 2 dni kriminalu.

    • KIMCID

      A co nám to říká? že kolaboroval s němci?

  • KIMCID

    nejvtipnější je že tu práci vzali těm co dřeli od rána do večera 

  • mun.go

    V roce 1949 zrušili komunisté historické zemské členění (Slovensko, Morava a Slezsko, Čechy) - tedy ukradli pojem "země" ve smyslu příslušnosti k území. Dodnes to nenapravili.

    No a v roce 1951 začali zabírat zemi i fyzicky. 

    • A nejvtipnější natom je, že různé "rádobypražské" existence "Občan a spol." obviňují Moravany z bolševismu. Přitom když se podíváme na výsledky voleb 1946 byla to Praha a okolí která Moravě a Slovensku bolševismus vnutila a zatáhla nás do těch splašků. A po převratu se volební scénář  opakoval, jen kariérističtí bolševici  nalezli do ODS a jejich lidovečtí přisluhovači se zamaskovali jako TOP. a vyřvávají o "boji proti bolševismu" Přitom  mezi komunisty paradoxně zůstali asi ti nejcharakternější kteří prostě nepřevlékli kabát. 😀 to je jakoby největší esesáci a jejich udavači po prohrané válce přešli na stranu Židů a začali "bojovat proti Nacismu" Tak tomu říkám pokrytectví a vyčůranost..... 

  • Gottwaldovsko-stalinští aktivisté silou a terorizováním občanů rozvrátili po staletí budovanou kulturu mezilidských vztahů. Takováto destrukce mezilidských vztahů měla pochopitelně zhoubné důsledky i v ekonomice. Nastoupili jsme cestu budování světlých komunistických zítřků.
  • astv

    Zajímavé je, když si člověk něco pamatuje. V letech 1970 - 74 chodil se mnou na střední školu syn soukromého zemědělce z okolí Českého Krumlova. Otec měl 50 ha, což byl "kulak jako Brno". Nikdy nevstoupil do JZD. To tvrdě odmítal.

    A přesto jeho syn pohodlně studoval, bez jakéhokoli politického pronásledování a školu v pohodě dokončil.

    Takže ono to s tím potlačováním soukromého podnikání za komunistů zase není až tak doslovně, jak to dnešní media podávají.

    • to víš že jo bolševickej šmejde, dělali jste to to dobře....

      • astv

        Jsi placený odeesák?

  • A lze snad čekat něco jiného od takové lidské spodiny jakou každý komoušský zlosin bezpochyby je??? No nelze.

    Proto máme v CZ na hradě komouše STB-ckého konfidenta Milouše zeMANa a ve Strakovce další takovou povedenou kreaturu - rovněž komoušského konfidenta kobliháře Bureše.

    Áááááno bude líp, ale až se takovýchto existencí zbavíme. Jinak stále hrozí že komoušské zrůdy opět udeří. Stačí se podívat co za výkvět komoušské lůzy se peleší v parlamentu a chce se zvracet.

    • Pane Nováku, zlosyn se píše s "y." A pokud máte kam, aby to nikomu nevadilo, klidně zvracejte. Někomu to prý pomáhá.

      Ten bezmocný vztek z toho, že v demokratických volbách nezvítězili Vaši favorité. Zatím v klidu zvracejte, třeba to vyjde příště.

      O kom budete psát, až ty "komoušské bestie" zapadnou mezi nevýznamné subjekty? Někdo potřebuje k životu lásku a jiný si vystačí s nenávistí. Založte spolek s Občanem, Vaše síla bude vyšší😉

      • drobné upozornění...pan Novák a pan Občan jedno jest. Nenechte se zmást jiným nickem.....🙂 Má to vytvořit iluzi že takto "postižených" je údajně více.....

    • Na druhou stranu raději Zemana a Babiše než překabátěné bývalé bolševiky a jejich kolaboranty z ODS a TOP. Poturčenec, jak známo, horší Turka. 

      • Pokud vám vyhovují komoušské zrůdné bes..ie typu zeMAN a Bureš, dobře vám tak.

        Ano máte pravdu - bývalý komunista je něco jako bývalý černoch - logicky nesmysl.

        Proto i ty dvě kreatury jsou jen "překabátění" bolševici. Nic víc, nic míň. Ti dva až přitáhne "turek" si nasadí turban a nechají ohnout špičky bot nahoru, .....  a nedej bože přitáhnout vychodostepní nájezdnický skřet z Kremlu - to ti dva budou rudí i v rektu - prostě jen lidský odpad, ostatně jako každý komouš.

        Ááááno bude líp - až ti dva zločinci skončí na smetišti dějin nebo ve Valdicích či na Mírově. V případě MANa pak nejlépe ve Strašnicích na roštu. U Bureše pak po deportovnání do místa původu. Oni si ho už Slováci srovnají do latě, ti nejsou takové "citlivky" jako my - nenechají se koupit za koblihu,  nesmyslné populistické slibotechnické koktavé nesplnitelné žvásty a dobře si pamatují co tam stačilo to ho...do napáchat než zdrhlo do CZ.

        • Jako to je Váš problém Občane 🙂 že jste nenabídli kvalitnější alternativu vůči dvěma výše zmíněným. Měli jste 25 let šancí se změnit a budovat Demokracii. Místo toho vaši nadřízení pouze převlékli kabáty, nalezli do jiných stran, začali pokrytecky vyřvávat o "boji proti komunismu" (přestože před sametem s komunisty byli jedna ruka) a jako bonus rozkradli, rozložili a zadlužili stát. Tak se potom nedivte, že slušní lidé dají přednost menšímu zlu v podobě Zemana a Babiše před vašimi křiváky. Jak říkáte "jednou bolševik, vždycky bolševik" tím že Vaši chlebodárci pohotově nalezli do jiných stran, ale myšlení jim zůstalo stejné, se moc změn neprovede.....😀

          • Můžete mi prosím prozradit z čeho usuzujete mojí vazbu na jakési "chlebodárce"????

            Bohužel vzhledem k svému věku pamatuji mnohé a proto vám mohu plně potvrdit že pro mne, moji rodinu, poměrně početné příbuzenské vztahy nebude nikdy komouš - ať současný či minulý člověk, ale pouze lidský odpad s kterým jsem se nedokázali - a zde máte víc než pravdu - ani za víc jak čtvrtstoletí vyrovnat.

            Jinak je mi jakýsi zeMAN a jeho poskok Bureš-babiš zcela -pííííp-. Když čecháčkovi stačí kobliha a pár žvástů těch dvou -pííííp- dobře mu tak.

      • astv

        Moje řeč, pane realisto.

  • Pamatuji tu dobu. .Po válce nebylo co jíst a zemědělci měli povinost odvádět státu tak zvané kontigenty.(povinné dávky z hospodaření) jako bylo mléko, vejce, obilí každý podle toho co choval la pěstoval .Kdo to nesplnil byl označen za kulaka. Doma jsme měli slepice a matka musela odvádět do obchodu každý měsíc určitý počet vajec. Pokud slepice nosily nebyl problém. Horší to bylo když přestaly nést to si sousedé pomáhali. Taky se musel odvádět krupon a sádlo z domácích zabíjaček.
    • Přesně tak a když potom chtěli nahnat rolníky do JZD tak jim prostě stanovili takové dodávky které nemohli splnit ani kdyby se udřeli , trošku mi to dnes připomíná nynější snaha vlády zlikvidovat živnostníky tím že se jim různými předpisy a zákony stále zvedají výdaje akorát už je nenahánějí do družstev ale do fabrik.
  • Komunistické bestie. A rudé zrůdy se k tomu zvěrskému systému stále hlásí!!! Podle zákona organizace zločinná a opovrženíhodná. 😠

    • Souhlas. Je to svinstvo co Praha udělala. Vnutila celé zemi krvavý Bolševismus. Výsledky voleb 1946 země Česká a Praha přes 40 a více procent bolševikům. Země Moravskoslezská 30 procent. Slovensko 20 procent. Čím více na západ tím větší bolševici a diktatura. A to je dodnes. Praha diktuje teror celé zemi. Nejlépe by bylo Prahu a okolí zbavit hlasovacího práva.😠 

    • Je to zvláštní, ale ono to bylo jak kde. My měli pole,koně, krávy. Můj otec to vše, když mi byly asi čtyři roky, prodal,přibližně v r.1953, a co si pamatuji, zůstalo u nás pár sedláků,kteří hodpodařili dál, pro jejich rodiny to byla dřina a pamatuju,že když jeden z těch hospodářů zemřel, jeho žena šla pracovat do družstva. Sama jsem pak v družstvu pracovala i když na jiném konci republiky a ženy, bývalé selky, byly nadšené,že už nemusí mít starosti od rána do večera,chlívy se přebudovaly na koupelny a nebo zbouraly. Také v té době, kdy jsem pracovalav družstvu,zjistila jsem,že hlavní funkcionáři družstva jsou bývalí větší sedláci a chápu to, kdo jiný by víc rozuměl, jak říkávali sedlačení, než dobří hospodáři? Předseda byl z rodiny,které patřilo na vesnici téměř vše.A taky jsem si všimla,že v bohaté vesnici s vysokou bonitou půdy nebyl vystěhován jediný sedlák,statky jim zůstaly, na rozdíl od chudší vesnice, kde vyhnali ze statků všechny sedláky a nastěhovali tam družstevní dobytek.Pro mne z toho vyplývá,že všude to nebylo stejné a asi bylo dost lidí, kteří se sedlákům rádi pomstili a jinde si jich vážili, protože zemědělství rozuměli a tak jim svěřilii vedení družstev.  Jak říkával můj známý, jeho táta sliboval, že raději, než do družstva, nažene krávy do rybníka a pak se z něj stal uznávaný předseda družstva, oceňovaný jako nejlepší předseda v kraji.A k mému dětství, protože jsem i přes prodej všeho byli bráni jako zemědělsci, přestože otec už choval jen králíky a slepice a necha ls ijen kousek pole,byli jsme povinni odvádět vajíčka,pamatuji, že naši neodvedli nikdy ani vejce a neměli žádné problémy. Ono to združstevńování postihlo jak koho, záleželo na lidech. A pokud někdy někdo četl Hrozny hněvu,tak ví, že v Americe se rovněž ničili drobní farmáři a jejich pole získávaly do vlastnictví velké obchodní organizace, a osud těchto farmářů popsal ve svém románu John Steinbeck.

      • Cokoliv zjednodušovat je vždycky špatně.

        Babička vyprávěla, jak "hospodář" chodil s veržínkem po poli a mydlil lidi bičem. Jen tak, z mu plezíru.Prostě mu to dělalo radost. Za košík brambor mu chudáci museli líbat ruku. I to se mu líbilo. Prostě bestie se najdou mezi každou skupinou lidí.

        Oni prostě všichni "kulaci" byli andělé a všichni, kdo pozemky nevlastnili byly bestie? No, zatím to tak vypadá. Ona skutečnost je vždycky trochu složitější.

  • Vážená paní Kalendová viděla jste někdy zblízka vidle zapíchnuté do hnoje když o tom tak zasvěceně mluvíte.Běžte se podívat na Západ jak tam nyní dělají zemědělství.Kdyby nás všechny měli uživit naši "farmáři"

    tak asi budeme žr*t ho*no po sobě.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit