Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • milacekpublika

    Tak ještě štěstí, že dnešní hodinky a chytré hodinky tohle přeřizování zajistí samy. Já osobně bych asi nemohl mít klasické hodinky a hlídat si, jestli se mi nepředbíhají. A to jsem je kdysi nosil a docela rád. Ale moderní technologie jsou prostě moderní technologie a já je mám rád. I když třeba teď mě trochu zarazila nutnost a výměna skla Apple Watch. Ale co se dá dělat. Holt už bylo hodně odřené. ;-) 

  • Neustálé změny času jsou nesmyslné a kontraproduktivní a naštvávající některé občany včetně mě. Toto blbnutí s časem by už stálo za odbornou studii, ve které by byl zohledněn škodlivý vliv změny času na  člověka, zejména se ještě nikdo neujal empirického výzkumu vlivu změn času na zdravotní stav člověka, tedy na vznik infarktů a na další fatální zdravotní postižení či úmrtí člověka, a to včetně vyčíslení škod. Jak jde o zdraví a prospěšnou věc, tak bruselští eurohujeři se plácají jako líné lemry a schvalovací proces trvá nekonečně dlouho. Ovšem jak jde o nějakou významnou škůdcovskou iniciativu, tak bruselští eurohujeři jako by byli politi živou vodou a v krátké chvíli je škůdcovská činnost schválena a potvrzena a vnucována státům k implementaci s tím, aby evropské státy neotálely.
  • Wolfcastle

    Už aby se s tou kravinou přestalo a zůstal NORMÁLNÍ PŘÍRODOU URČENÝ ČAS "ZIMNÍ"

    • Ano, tzv. zimní čas je normální. Čas se chorobné libovůli mocipánů nebude přizpůsobovat, čas nám protéká mezi prsty. Přizpůsobme se normálnímu času a nehrajme si na vládce přírody.
  • Čas je dán polohou slunce na obloze, tedy periodicitou otáčení Země, které je v podstatě stejné po miliony let. Tomu odpovídá i periodicita veškerého dění v přírodě včetně změn fysikálních charakteristik.

    U živých organismů včetně člověka tomu odpovídají tzv. biorytmy, jimiž se řídí vylučování hormonů a ostatní fysiologické funkce tak, aby organismus byl za dne maximálně aktivní, kdežto v noci aby odpočíval. Každé narušení této periodicity organismus pociťuje nepříznivě a proto tzv. "střídání času" je škodlivé.

    Důležité je uvědomit si, že normální, standardní čas odpovídající poloze slunce je právě ten tzv. "zimní čas".

    Ten tzv. "letní čas" je nesmysl nebo spíš hloupý výmysl.

    Jsou samozřejmě tzv. "sovy" a "skřivani". Nic ale "skřivanům" nebrání, aby v létě vstávali za svítání "se slepicemi" a chodili spát při stmívání také "se slepicemi, pokud jim to tak vyhovuje. Proč se ale má kvůli tmu vexlovat ručičkami hodin?

    Proto nevím proč se vůbec na úrovni EU na toto téma debatuje. STAČÍ POUZE ZRUŠIT TO NESMYSLNÉ POSOUVÁNÍ RUČIČEK HODIN A PONECHAT TEN NORMÁLNÍ, STANDARDNÍ ČAS, KTERÝ MÁME TEĎ V ZIMĚ NASTAVENÝ.


    • josef.chmela

      To víš, EU nemá Putina, který letní čas v Rusku zrušil ze dne na den.

    • Normální standardní čas ve smyslu vašeho příspěvku je dán společenskou dohodou a volbou vztažného bodu. Právě proto je ho možné upravovat. Čas ve smyslu vašeho příspěvku je kategorií sociální, můžeme říci, že jde o lidský výmysl za účelem zjednodušení organizace života společnosti. Na rozdíl od času  jakožto veličiny fysikální, která polohou Slunce na obloze dána není.

      • Wolfcastle

        Co to meleš dohodo jedna? Samozřejmě že čas je dán polohou slunce a to tak že v pravé poledne kdy Slunce přechází přes místní poledník to jest ve 12 hodin "ZIMNÍHO" Normálního standardního času... Takže řešit to jesli mít letní čas nebo standardní "zimní" je zcela mimo mísu správné řešení je jen zimní čas.

        • Vy tedy mé tvrzení jednak rozporujete, jednak potvrzujete. V rámci jednoho příspěvku je to zajímavý jev.

          1) To, že Slunce přechází přes místní poledník ve 12:00 je stejné tvrzení, jako že Slunce prochází stejným bodem v 00:00. Otázkou je počátek měření a rozdělení většího intervalu (otočky globu) na vcelku libovolný počet menších dílů. To je provedeno dohodou (počátek o půlnoci, 24 hodin, 86 400 sekund).

          2) Místních poledníků je nekonečně mnoho, proto je dohodou zvolen čas průchodu smluvním poledníkem, takže potom může na větším území platit stejný čas - říká se tomu časová pásma. 

          3) Pokud pochybujete o dohodě, zkuste si najít, kolik již bylo nultých poledníků. Nikde není psáno, že je to na věky a až bude nultý poledník v Mekce, budeme mít poledne úplně jindy než dnes.

          • Synu, chceš si hrát na "moudrého" a neustále někoho poučovat, ale pleteš páté přes deváté.

            Normální standardní čas není dán dohodou, ale přírodními jevy.😯

            Slunce v každém místě na Zemi vychází na východě, stoupá vzhůru a posouvá se k jihu, v pravé poledne je nad jižním obzorem v nejvyšším bodě své zdánlivé denní dráhy a pak klesá a posouvá se k západní straně kde zapadá.  Samozřejmě jde o pohyb zdánlivý daný rotací Země, jak se učí už děti na základní škole. 😉

            To je tzv. pravý místní sluneční čas.Ten se ovšem postupně mění, takže když je např. v Praze pravé poledne, tj. Slunce se nachází přesně na jihu v nejvyšším bodě své zdánlivé denní dráhy, tak v Moskvě se tak stalo už 2 hodiny předtím, takže tam mají 14 h.

            Pokud se chodilo pěšky nebo jezdilo na koni, tak to moc nevadilo a pravý sluneční čas se vždy určil slunečními hodinami. Když se ale začala rozvíjet železniční doprava, tak vadilo, že sluneční hodiny ukazují jiný čas v Plzni a jiný v Brně. Proto se koncem 19.stol. zavedl celosvětově tzv. pásmový čas. Zemský povrch se rozdělil na 24 tzv. časových pásem po 15 oblouk. st., kdy v celém pásmu byl na mechanických hodinách nastaven stejný čas.

            Tzv. světový čas byl v oblasti +- 7,5 st. kolem poledníku procházejícím observatoří v Greenwich, dále kolem poledníku o 15 st. na východ je tzv. středoevropský čas (ten odpovídá zhruba Praze 😉), dále na východ je východoevropský čas atd. Takže když je u nás 18 h, tak např. ve východní části USA mají teprve 12 h. To je velice příjemné při cestě do USA, ale nesmírně nepříjemné při cestě zpět, kdy se doma člověk musí několik dní "aklimatizovat".  😀

            • Vy mi napíšete: "Synu, chceš si hrát na "moudrého" a neustále někoho poučovat, ale pleteš páté přes deváté." a poté podrobným rozkladem potvrdíte vše, co jsem napsal panu Wolfcastlovi s tím, že neuznáváte proces dohody, ačkoli ho popisujete také.

              Píšete: "Normální standardní čas není dán dohodou, ale přírodními jevy...Proto se koncem 19.stol. zavedl celosvětově tzv. pásmový čas...Tzv. světový čas byl v oblasti +- 7,5 st. kolem poledníku procházejícím observatoří v Greenwich, dále kolem poledníku o 15 st. na východ je tzv. středoevropský čas..."

              Popsané časy se zavedly jinak, než dohodou?

              Je samozřejmé, že dohoda může být jednostranná a čas nařízen - srv. Protektorát B. und M.


              • Reakce na příspěvek:

                Synu, ty pásmové časy byly samozřejmě zavedeny dohodou. O tom přece vůbec není sporu. Ale dohoda spočívala v tom, že v celém časovém pásmu +-7,5 obl.st. kolem daného poledníku bude stejný čas odpovídající právě střednímu slunečnímu času uprostřed tohoto pásma. Dohoda spočívala také v tom, že v okrajových částech pásma došlo k určitým úpravám podél hranic států. A tak např. v Anglii mají "Greenwich time", kdežto v celé západní a středí Evropě máme "continental time".

                To ale nic nemění na skutečnosti, že přirozený čas odpovídající rytmicitě v Přírodě i biorytmům člověka je ten tzv. "zimní čas", který máme právě nastavený. Nehledě na to, že to posouvání času dvakrát ročně "sem a tam" je nesmyslné a škodlivé.

                Pokud jde o Protektorat Böhmen und Mähren, v té době byly zavedeny dokonce tři časy, aby Arbeitskräfte (pracovní síly) pracovaly za denního světla a za tmy aby byly doma a svým potulováním se po venku nepřidělávali práci Gestapu.

                No a zřejmě od Hitlerovy 3.říše ten "Zeitwechsel" (vexlování s časem) převzali nynější uctívači Führera a stále chtějí vexlovat časem a zavádět v létě tzv. "Sommerzeit" (letní čas). 😉😯😀

                • Reakce na příspěvek:

                  Aha, dospěli jsme do oblasti "řízeného nechápání" oponenta, takže není nutno pokračovat. 


                  • Reakce na příspěvek:

                    Koukám, že můj oponent se dostal do oblasti "řízeného nechápání", takže skutečně už nemá smysl pokračovat. 😀

                • Pavel.Jegl

                  Reakce na příspěvek:

                  add: Vývoj měření času je taky pěkně a přehledně popsán tady:

                  http://www.zkouknito.cz/video_142404_struc-ny-vy-voj-c-asu

                  • Reakce na příspěvek:

                    Děkuji, velmi zajímavé video. 🙂

  • josef.chmela

    Jégl, oni jsou hloupý jak bedna kytu.

    Víc komentáře ten slint nepotřebuje.

    • Josefe.Chmelo, bedna kytu vůbec není hloupá. Stačí se zeptal sklenáře. 😉

    • Pavel.Jegl

      Pane Chmelo, buďte laskav a debatujte o obsahu. Viz pravidla diskusí.

    • Osobní invektivy nepatří do demokratické diskuze, která má být věcná a respektující i případné nesouhlasné názory. Nesouhlasný názor nevyjadřuji tím, že vulgárně osočuji osobu s jiným názorem.
      • josef.chmela

        Když někoho označím, že je hloupý, tak to není vulgarita. Na to jsou tady jiní experti. A že nemám co komentovat, to je také názor. Osobně jsem tím vyjádřil to, že článek nestojí ani za věnovaný čas k jeho přečtení, protože úvahy pisatele jsou zavádějící, tendenční a politicky motivované. A to se k odborné diskusi na téma změny času nehodí. Dále je zajímavé, že se mnou souhlasí více čtenářů.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit