Přejít na výpis diskuzí

Tomáš Garrigue Masaryk

OSOBNOST 31.12.2006 
175 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zkopírovaný text z wikipedie, gratuluji
  • TGM byl veřejnou osobou a jeho vnučka, paní v letech, žíjící v USA nemůže občanům ČR bránit v tom, aby poznali pravdu o něm. Člověk, který nedobře ovlivnil dějiny střední Evropy by měl být dostatečně se vším všudy vyhodnocen, aby občané nakonec si udělali obrázek o tom, jak v tomto člověku, poznamenaném od jeho narození, se krystalizovala jeho touha vytvořit slepenec zvaný Československo. Proč ta děvenka (vnučka TGM) nežije v ČR, když nám její dědeček nadělil destabilizaci střední Evropy a ČSR neexistuje. To raději před všemi následky raději utekla do USA a Češi vypíte si důsledky mého dědy až do dna. (Hitler, Stalin a dodnes maskovaný stále komunistický systém).
  • Od dětství jsem cítil své češství konkrétně v pochopení charakteru, názorů a života svých krajanů tam na Slovácku a na Slovensku a postupem doby na Moravě a v Čechách. Praha zajisté má stejné oprávnění jako Čejkovice nebo Bystřička, ale v Praze je příliš mnoho lidí, kteří nežijí nerudovskou malostranštinou, nýbrž kavárenskou abstraktností a hospodskou fantastičností. To ovšem platí o všech městech a také u jiných národů, ale proto to není méně odporné. Své češství a slovenství cítím, řekl bych, venkovsky, dialekticky, filosoficky cítím s Husem, Chelčickým, Žižkou atd. až po Havlíčka.
  • Hus a jeho následníci jsou nám vzorem mravní odhodlanosti, pevnosti a náboženské opravdovosti. Hus začal boj se světskostí církve a národ šel za ním; jeho boj o vyšší mravnost a zbožnost, zpečetěný obětí života, byl bojem proti mravní dekadenci církve, kněžství a papežství. Žižka dovedl Husův boj o životní zásady doplnit obranou železem, když Řím proti našemu národu vyhlásil tažení Evropy ve jménu kříže. Chelčický poznal, že boj proti tehdejšímu světskému panování kněžstva důsledně vede k boji proti státu, opírajícímu se o církev, proti násilí církevnímu a politickému zároveň a podjal se boje humanity proti násilí s energií v pravdě žižkovskou; Chelčický přestřelil, ale tím nepadá jeho veliká idea. Komenský, poslední biskup české Jednoty bratrské, nám ujasnil, že pronikavá náboženská a mravní reforma nemůže být bez světla vzdělanosti a bez pečlivé výchovy. Hus a Žižka jsou nám vzorem, že život bez pravdy a přesvědčení, spravujícího celý život, je bezcenný; Chelčický a Bratrství učí, že život, založený na násilí, násilí státním a církevním, je špatný; Komenský nám ukázal cestu k jasnosti, všeobsáhlé moudrosti a lidskosti: v duchu těchto národních učitelů musíme pokračovat a podávat jejich světlo budoucím pokolením.
  • Včera jsem se díval na DVD Vražda v Polném, výborně zpracovaný český film.Pan Masaryk jako jeden z mála se postavil za Hilsnera a odezva byla veskrze záporná.Podle toho co jsem o tom četl nebo viděl, byl Hilsner nevinný.Soud byl fraška.Lidé v toto období byli protižidovsky zfanatizováni
  • Víte co?Vytrhněte z dějepisu jeho fotku,nebo jí strhněte ze školní zdi a vytřete si s ní prddel!Zlatá monarchie!
    • Patrně patříš mezi lidi kteří jsou schopni znehodnotit úplně všechno. Už jen tvůj nick "Mustafa" tomu nasvědčuje. Vrať se mezi muslimáky, nebo kam vlastně patříš a nepomlouvej nám politika kterého obdivoval a obdivuje celý svět.
    • A co na té monarchii bylo tak dobrého?
  • všichni smrdíte
    • Děkujeme *1*
  • dobri den zijete muzu prijet na navstevu
    *1* *2* *15* *4* *5* *9* *16* *16* *16* *16* *16* *16*
  • *6* *9*
  • Chtěl jsem ho spraviti lžící na zeď,
    chtěl jsem ho spraviti lžící na zeď,
    kružítko, závaží, použil bych teď,
    kružítko, závaží, použijte teď!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit