Přejít na výpis diskuzí

Maxim Gorkij

OSOBNOST 31.12.2006 
3 příspěvky

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To, že byl Gorkij otráven, předpokládají spíš nějací milovníci konspirací. Pravda je nejspíš taková, že byla zima, a když přijel z Soči, kam jezdíval za trochou tepla, jel v Moskvě navštívit vnoučata, která ochořela chřipkou. Pak ještě prochladl, když zašel na hřbitov navštívit hrob syna (také někteří "znalci" blouzní, že byl otráven). Maxim ochořel, přidaly se komplikace, a po několika týdnech zemřel. Když ho pitvali, divili se doktoři, v jakém šíleném stavu měl plíce po kdysi prodělané chorobě.

    Pochovali ho u kremelské zdi, podle Gorkého pojmenovali město (dodnes má letiště kód GOJ), největší letadlo světa, loď, přehradu, nespočet náměstí a prospektů...

    Mimochodem, i když žil na Západě, jezdíval na léto do SSSR a zase se na zimu vracel na Západ. Bylo to někdy koncem dvacátých a začátkem třicátých. Nechce se vám tomu věřit, tak si to ověřte :-)

    Je smutné, když trpaslíci vytváří falešné legendy o obrech, aby své názory zviditelnili. Mějte si jakékoli názory, ale mějte i úctu k velikánům a nedělejte si z nich věšák pro něco, co by oni určitě odmítli.
  • vztah k esperantu

    V r. 1919, kdy již byl v Rusku uznávaným žurnalistou a spisovatelem (51 let)prohlásil v souvislosi s jednáním o mezinárodním jazyku: Konzervativci tvrdošíjně dokazují, že esperanto je utopistický výmysl.Před 40 lety pokládala většina lidí elektrickou energii za kacířský výmysl a za hloupou utopii, před 20 lety považovali za utopii vzduchoplavbu.Nejlepší lidé Ruska se snaží uskutečnit "nejnesmyslnější utopii" zavedení sociální spravedlnosti ve světě.... Kulturní dějiny vyprávějí, že se lidstvu podařilo uskutečnit nemálo nesmyslných utopií, ale stále častěji nás výsledky přesvědčují, že jsou úspěšné.Nyní je (v r.1919) jediný mezinárodní jazyk lidstvu potřebnější než kdekoliv jinde.Esperanto je podle mého mínění zdravý a k dalšímu vývoji úplně způsobilý zárodek mezinárodního jazyka. (Opsáno z z Věstníku "Bulteno", který vydává Esperantista Klubo v Praze)
  • Je to peknej prizdisrac, mel zustat v Americe. *5*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit