Přejít na výpis diskuzí

Marie Stuartovna

OSOBNOST 31.12.2006 
7 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tenkráte Anglie ještě nebyla v EU,proto se tam děly takové věci.Mám obavy
    jestli po brexitu se to nebude opakovat.Zřejmě proto chce Skotsko vyhlásit referendum k osamostatnění a poté znovu vstoupit do EU.
  • Marie

    Nic proti článkům o panovnících; dobře, že je někdo píše. Tady se ovšem stala chyba: Marie Alžbětě nečelila, byly kámošky, teprve po útěku do Anglie se jí Alžběta odmítla zastat. Osobně je mi Mariesympatičtější než Bětka Tudorovna. Narozdíl od Alžběty nebyla Marie tak hrozně náladová ani vypočítavá.
    • Nikdy kámošky nebyly Alžběta viděla v Marii hrozbu už od doby, kdy nastoupila na trůn, protože Mariin tchán Jindřich II. chtěl Marii dosadit na trůn. A spousta katolíků Marii bralo jako právoplatnou královnu Anglie, dokonce jí uznával i papež. Alžběta navíc Marii neměla ráda, protože byla mnohem hezčí a měla dobré srdce. Je mi mnohem sympatičtější než Alžběta. Ale Alžběta uměla vládnout a za její vlády se stala Anglie velmocí, to jí odpírat nemůžeme. :)
    • Marie si narozdíl od "vypočítavé a náladové Bětky", nedokázala udržet 40 let trůn. Marie doplatila na svá manželství, nenechala pronásledovat vrahy svého manžela (i když v tom nejspíš sama byla zapletena) a její vlastní šlechta ji vyhnala. Marie usilovala o anglický trůn a tak dopadla tak, jak dopadla. Alžběta proti ní byla velká královna, ale samozřejmě "osobní sympatie" jsou osobní sympatie. *4*
    • Re: Marie

      Marie Stuartovna a Alžběta I. se za života nikdy neviděly osobně, Alžběta se setkání úzkostlivě vyhýbala, protože věděla, že fyzické srovnání by pro ni dopadlo nepříznivě. Byla to velká panovnice, ale o to menší člověk. Téměř jí chyběly lidské city jako soucit, láska a pod. Pro vladaře skvostné, ale je otázka, zda Marie se svou vášnivou povahou a přes dlouholeté ( z hlediska mravního ) neoprávněné uvěznění přece jen neměla život plnější. Když nic, alespoň měla syna, který v sobě spojil obě země.
  • Marie Stuartovna

    Pohnutý život, asi bych souhlasila s Mannem, že vše získala přílíš rychle, dřív, než si cokoliv mohla vychutnat a užít. Nejspíš byla velmi vzdělaná, na svou dobu i krásná, ale svým rodem a svou výchovou byla prudké povahy. Ve vztahu k mužům - kromě prvního manžela- byla vášnivá ,i když ne vždy fyzicky, což jí velmi komplikovalo život. Neuměla se přetvařovat. Rozhodně nebyla diplomatka, jako byla Alžběta První. Ale dalo se říci, že svůj život prožila ve velmi krátké do dna. Tu část, kterou strávila ve vězení, za život ani moc nelze považovat.
  • Marie Stuartovna

    Mno, Marie, je fakt, že na ní každej má jinej názor, a já taky... Sice to nebyla tak velká panovnice jako Alžběta I. Tudorovna, ale byla velký člověk, měla srdce na dlani, byla ochotná člověku pomoct....... Stačí si přečíst její životopis od Antonie Fraser... Marie Stuartovna byl víc žena než královna.......ale žena milující, avšak méně milovaná, než milovala ona sama. Tohle je můj názor na Marii *4*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit