Přejít na výpis diskuzí

Kunhuta

OSOBNOST 31.12.2006 
5 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • O dětech

    Markétu Rakouskou si bral mladý Přemysl z kalkulu svého otce, Václava I. Došlo k tomu po smrti králova prvorozeného syna. V Rakousku právě pomalu vymíral vládnoucí rod a tímto sňatkem se ambice Přemyslovců výrazně posílily. Markéta však byla stará (vrstevnice Přemyslovy tety Anežky) a proto se dvůr uchýlil k intrice, kdy měly být za královské vydávány děti věrné Markétiny dvořanky - Anežky z Kuenringu. Zde jsou ale velké pochybnosti, protože rod baronů z Kuenringu byl nesmírně mocný a bohatý a nenapadá mě proč by se k takové hře uchýlil. Jako matka mohla být lehce vybrána méně významná žena. Intrika nicméně nevyšla a původ dětí byl prozrazen. Přemysl, po smrti otce, již absolutní vládce, stále doufal, že římský biskup jeho děti plně uzná. Vedl proto s kurií mnoho jednání a silně podporoval násilnou kristianizaci Pobaltí, kam dvakrát vedl svá vojska na pomoc řádu Německých rytířů. Pravděpodobně na cestě z takové výpravy se dozvěděl, že papež uznává jeho děti s tou vyjímkou, že Mikuláš se nesmí stát králem. To Přemysla přivedlo na myšlenku - po vítězné válce s Uherskými králi - zahrnout do mírových podmínek i vydání mladé Kunhuty Rostislavovny Haličské. Později provdal dcery, které zplodil s Anežkou z Kuenringu panu Bavoru ze Strakonic a panu z Drnholce, kteří byli jeho největšími oporami a druhy ve zbrani. Pravděpodobně na Strakonicích ještě dlouhá léta žila i králova favoritka Anežka z Kuenringu. Jak Kuenringové, tak Bavorové ze Strakonic byli v budoucnu vždy neochvějnými zastánci Přemyslovské moci, i po tragické smrti krále Přemysla. Nesmíme zapomenout, že časová vzdálenost těchto dějů nabalila na skutečný příběh mnoho nepravd a mýtů. Kunhuta byla žena zvyklá na moc, nemohla se nikdy smířit s pozicí,ve které se ocitla po katastrofě na Moravském poli. Sblížení s Vítkovci je z jejího pohledu správná strategická volba. Potřebovala se vymanit z područí Rudolfa i Oty a jedině Vítkovská branná moc, množství pevností, které tento rod držel a jejich finanční možnosti jí v tom mohly pomoci. Zplození potomka se Závišem mohlo být jen selhání krásné mladé ženy nebo další strategie - založení zcela nové dynastie. O tom se ale už nikdy pravdu nedozvíme.
    • Re: O dětech

      Přemysl II. Otakar se oženil s padesátiletou Markétou Babenbergovou v 19 letech. Samozřejmě kvůli uzemí, Alpy, Rakousko. Vedle ní měl stálou královskou partnerku vznešenou dvorní dámu Anežku z Kuenringu. S ní měl tři děti. Prvorozeného Mikuláše zamýšlel učinit následníkem trůnu. U papežského stolce byl odmítnut. Své levobočky ovšem královsky zajistil. Dcery provdal do předních šlechtických rodin a Mikuláši zajistil titul vévoda opavský. Po vítězství nad Bélou neměl dědice pro získaná území, která sahala na jihu až k moři.Zrušil z formálních důvodů manželství, zapudil Markétu, opustil Anežku a oženil se 1261 se sedmnáctiletou Kunhutou. Až po deseti letech se konečně narodil následník Václav II. Po smrti 1278 byl poručníkem Ota Braniborský, který zemi jen plenil.
  • Kunhuta

    To, že porodila Přemyslu Otakarovi II dvě nemanželské děti - to snad ne! To přece byla Anežka z Kuenrigu/nebo tak nějak/ zvaná Pacléříček. A rozvést s Makrétou Bábemberskou, přesněji řečono zrušit manželství - rozvod tehdy neexistoval, se nechal až když papež zlegitimizoval původ jeho dětí jen částečně - to nejdůležitější, co požadovat bylo odmítnuto - Mikuláš mohl dědit majetek a tituly, ale usednout na český trůn ne. Potřeboval legitimního mužského potomka, tak se oženil s mladou vnučkou maďarského krále.
  • pochybnosti

    Premysl Otakar II. si vzal Marketu Babenberskou, aby ziskal narok na rakouske zeme. Uvadeneho syna a dve dcery nemel s Kunhutou Halicskou, ale s jednou z Marketin dvornich dam, Anezkou z Kuenringu. Papez nepovolil levobockum usednout na cesky trun a proto doslo k rozvodu s Marketou, ktera s tim ostatne souhlasila a k novemu snatku s Kunhutou. Po bitve na Moravskem poli se Kunhuta sblizila se Zavisem z Falkenstejna. Po jeji smrti (zrejme na tuberu) Vaclav II.jeste par let vychazel s otcimem Zavisem dobre. Jenze pak se Zavis neprozretelne znovu ozenil, nepobyval v Praze a Vaclav ho pod vlivem sve zeny Guty Habsburske nechal zajmout a jeho jiz zminovany nevlastni bratr Mikulas Opavsky ho nechal 24.08.1290 pod hradem Hluboka stit.
    • Re: pochybnosti

      Již v únoru 1279 se Kunhuta ocitla se synem Václavem II. v internaci na hradě Bezdězu. V květnu byla na pohřbu Přemysla II. ve Znojmě a už se na hrad nevrátila a uchýlila se na Opavsko. Tam žila v partnerství se Závišem z Falkenštejna, porodila syna Jana, v roce 1285 teprve uzavřeli sňatek. Ale Kunhuta záhy zemřela. Skandální poměr Záviš odskákal. 24.8.1290 byl jako zrádce sťat.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit