Přejít na výpis diskuzí

Kateřina z Ludanic

OSOBNOST 31.12.2006 
7 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Petr Vok a jeho vztah ke Kateřině

    Fascinuje mě, jak se v české společnosti spojuje jméno Petra Voka s osobou popisovanou jako sukničkář a marnotratník. Ve stejném stylu masíruje veřejnost i Česká televize a volnonámětové filmy popisující eru Petra Voka (Svatby pana Voka a Pan Vok odchází) jsou opravdu jenom výtvory pro pobavení na hony vzdálené historické realitě. Fakt, že Petr Vok měl Kateřinu rád je zřejmé z jednání, kdy byla dlouhodobě "nervově" nemocná. Dnes bychom řekli, že měla nespíše schizofrenii. Petr Vok nařídil obsluhu Kateřiny jenom vybranému služebnictvu, protože se bál, aby se o jejím stavu nedozvědělo širší okolí. V tom případě by velmi rychle skončila v této době jako čarodějnice na hranici.
    A ještě jedna zajímavost...spočítejte si kolik bylo Petru Vokovi let, když zemřel..neznám nikoho z této doby, kdo by se dožil tolika let. Ještě v 19. století se 50-ti letým mužům říkalo "velebný kmete":o)
    • Vysvětlení je nabíledni: je to katolická pomluva, masírující český národ od konce 16. století, kdy se po smrti bratra Viléma stal Petr Vok rožmberským vladařem, až po dnešní dobu včetně té normalizační, v níž vznikly oblíbené filmy Svatby Petra Voka a Pan Vok odchází.
  • úsměvné - kdyby to nebylo k pláči

    skutečně, portál Panovníci.cz nelze brát jako hodnověrný zdroj informací, pro spoustů mylně uváděných skutečností. Připadá mi tento článek jako volná esej žákyně 6. třídy na dané téma, bez ladu a skladu.
    Rovněž tak najít papeže Pia VIII. mezi prezidenty (když mají svou kategorii), dočíst se o Kateřině Rožmberské z Ludanic (snad Kateřina z Ludanic) - prostě nemám slov; a to je tady daleko více "perel" ...
    • Ten článek bych zas až tak neodsuzoval. Jsou tam, pravda, na jednom místě zpřeházeny řádky, ale jinak tam tolik hrubých chyb není. Kateřina je tam titulována "Rožmberská" jen jednou a to podle mne není až tak na závadu: Polyxenu z Perštejna jsem také viděl nazvanou "Rožmberská" či "z Rožmberka" (po jejím prvním manželovi Vilému z R.), třebaže její nejpoužívanější titul je "P. z Lobkovic", po jejím druhém manželovi Zdeňku Vojtěchu Popelovi z L.
    • Re: úsměvné - kdyby to nebylo k pláči

      plně s Vámi souhlasím, skutečně se jedná o portál, který se tváří hodnověrně - historické údaje jsou nulové ... *9*
  • poznámka

    Hrobka Rožmberků, kde leží i Kateřina z Ludanic se nachází v klášteře Vyšebrodském a né Vyšhradském.
    • Promiňte, ale nikde jsem v článku nenašel, že by byla pochována ve vyšehradském klášteře, jen ve vyšebrodském.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit