Přejít na výpis diskuzí

Josef Hais Týnecký

OSOBNOST 13.11.2012 
5 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hoří necky blíže chýše, v níž pan Hais-Týnecký píše.
    Ó, nechť píší raděj necky, a shoří pan Hais.Týnecký.
    (krhútský zádrhel z pera (asi) Ervína Hrycha, 60. léta 20. století.
    • Znám to malinko jinak: Ó, kéž raději píší necky, a hoří náš pan Hais-Týnecký.
      Ale nezaručuji.
  • Kromě knih Josefa Haise Týneckého,které uvádíte, je dobré připomenout také jeho "hmyzí" knížky,např. Dobrodružství Střevlíka měděného,Komár dělá vědu,Bratři mravenci,Na Měsíc a ještě dál apod.Autor v nich personifikuje brouky a hmyz (profesor Chrobák,docent Komár, pedel Čmelák) a dává jim prožít mnohá dobrodružství,při kterých jim pomáhají znalosti přírodních zákonů,s jejichž pomocí vítězí v soubojích nad svými nepřáteli.Dětskému čtenáři se tak dostávají do rukou první informace z biologie (zoologie,entolmologie,botaniky),z chemie a z fyziky,nemluvě o latinských názvech brouků.To vše velmi čtivou formou.Takto vybaven jsem i já kdysi narukoval do první třídy.(První čtení bylo ještě od maminky.)Kromě toho knížkami prostupuje autorova humanita a přesvědčení,že všechny živé bytosti mají svoji duši.Nakonec dochází vždy k porovnání s člověkem,který z toho nevychází zrovna nejlépe.Kdo je tedy vlastně tím hmyzem v tom zlém slova smyslu? Knihy vycházely ve 20.letech dvacátého století,první z nich brzy po první světové válce.Je tedy Josef Hais Týnecký také inspirátorem bratří Čapků s jejich hrou Ze živosta hmyzu.Myšlenka,že lidé se svými zájmy a tužbami jsou jen určité druhy hmyzu (u Čapků motýli,střevlík,mravenci,parazit, jepice) vychází přímo od Josefa Haise |Týneckého.
  • Napsal pro děti i Dobrodružství včelky Aly.V ní si trochu tropil legraci ze své současnosti,politiky, senátorů a nejen z nich. Na srazu společenství včeliček nechal patřičnou část z nich oslovovat- "trubci senátoři".
  • Získal jsem knihu,kterou napsal Josef Hais Týnecký ,vydaná byla v roce 1926 v Praze a má název Rozpustilý průvodce po Vysokých Tatrách,ilustrace Otakar Štafl.
    Nemáte ji uvedenou na stránce,proto můj příspěvek.Peter

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit