Přejít na výpis diskuzí

Jaroslav Hašek

OSOBNOST 31.12.2006 
27 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Cibuli smažte v hrnci na rozpáleném oleji – až ztmavne, přidejte i protlak. Míchejte, počkejte, až se odpaří voda, pak do hrnce nasypte papriku a krátce ji zpěňte. Dávejte pozor, aby se nespálila. Přidejte maso, osolte ho, opepřete a opečte ze všech stran. Pak k němu postupně přilévejte vodu: tak aby maso plavalo jen asi do poloviny. Až se voda odpaří, přilijte další. Tak maso duste až do úplného změknutí – budete ho muset míchat a stále hlídat, aby se nezačalo připalovat. Moment, kdy se připalovat začne, je chvíle, kdy máte přilít další vodu – ne dřív. Změklé maso vyndejte ze šťávy a tu zahustěte tmavou jíškou. Pak guláš dochuťte solí, pepřem, česnekem a majoránkou, vraťte do něj maso a ještě asi čtvrt hodiny vařte.
  • GTFO *14*
  • příliš obsáhlí text , ale jinak dobrý *7*
    • obsáhlý
  • TAKOVEJ ŠPEK DOWN ! *12* *12* *12*
    • *14* *14* *14* *14* *14* :)
    • buzno =)
    • To si přehnal
  • Kdopak by si dneska poradil s takovým dětstvím, jaké prožil on? A přece se nevzdal a psal to, co viděl a ironicky se tomu smál, to pití měl nejspíš v genech, další generace strýců to i potvrdily. Nesmírně si ho vážím už proto, že dnes stačí při pohlavku v rodině zvednout telefon a rodinou prochází střídavě pracovnice sociální péče a policie. Tehdy to bylo asi jen objetí maminky.A dokázal napsato dílo, které bylo přeloženo do 54 jazyků a spoustu dalších méně slavných literárních děl i poezii.
    • *1* *2* *15* *3* *14* , *4* *5* *6* *7* *8* *9* *10* *11* *12* *16*
  • *4* *5* *8* *11* *16*
  • co se týče švejka? myslel jsem že je to groteskný blbec.Ted to tedy vydím jinak , hluboká ironie na dobu v niž žil. Kdo to zkusí dnes? A bylo by Třeba v dnešní době , kde některé zákony jsou absolutný absurdna , které schválí totál blb.Dnes to chce dál mluvit a nebát se projevit pravdu at již ironii či sarkasmem .Někdo se takový najde .
  • Hašek a anarchistické hnutí

    Hašek se nemohl dostat do nějakého "vedení" anarchistů,protože anarchisté žádné "vedení" nemají,ale pouze sebeorganizaci a společné rozhodování.Nicméně je pravda,že Hašek byl po několik let poměrně aktivní v anarchistickém hnutí,které u nás bylo před první světovou válkou vcelku významné především v průmyslových oblastech severních Čech (horníci),ale i jinde a dokázalo mobilizovat na tzv. tábory lidu nebo do stávek i několik tisíc lidí. Přispíval například do anarchistických časopisů (Omladina,Práce...)a jedním z nich se stal dokonce redaktorem (Komuna). Kromě toho v roce 1904 podnikl spolu s anarchistou a příležitostným literátem Václavem Křížkem přednáškové turné po Čechách (jednotlivé zastávky nejsou známy,s jistotou se ví pouze o schůzi v Krásném Březně),které se zaměřilo na témata ze sociální,revoluční a dělnickou tématikou. Pavel Koukal ve své knize Trubači revolt správně dodává (cituji): "I když se později rozešel s anarchistickým hnutím, jeho vliv na Haškovo literární dílo nelze podcenit"
    Jenže v tomto článku se o Haškově působení v anarchistickém hnutí nedovíme prakticky nic... Doporučuji si někde v antikvariátě sehnat a následně přečíst už skoro neznámou knížečku Antonína Řehoře Veselé příběhy ze života Jaroslava Haška,která u nás vyšla (asi naposledy) v roce 1925. Antonín Řehoř patřil mezi významné představitele anarchistických organizací u nás a jeho povídková knížečka je zajímavou a úsměvnou kronikou Haškova bouřlivého života v jeho anarchistickém období...
    Děkuji za pozornost! :-))
  • Hašek a Svět zvířat

    Časopis Svět zvířat nebyl satiristický (ani satirický), ale šlo o obdobu dnešních "hobby" magazínu. Pokud jsou tedy všechny informace tak kvalitní, jako tato, pak je článek naprostá ztráta času.
  • Hašek

    *5* nic moc

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit