Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jsme příliš sebestrední.  Co je člověk? Nic! Co víme o světě,  vesmíru?  Nic!  Nechápeme ho .a nikdy nepochopime a nepozname. Ani lety do vesmiru, potazmo na jine galaxie nas  k absolutnemu poznani nepribede. Lidské poznání má své mantinely a nejsou vymezené jen časem .lidské existence. Svět je nepoznatelny.  Ani jak vznikl. Jsou 2 základní nazory: Byl  stvořený nehmornou bytostí, anebo je zde věčně.  Každý z nich se nám zdá nepchopitelny. Někteří filosofové si ztotožňujÍti přírodu,  svět,  vesmír s Bohem.  Transteisté.Pokud jsoul planety a galaxie vzdálené od sebe miliardy světelných let, kdo si tyto vzdálenosti a cas dovede představit? Zkusme se oprostit od našeho nedokonalého chápání věčnosti a nekonečna.Berme to jako fakt. Věčnost ani nekonečno objektivně  nexistuje,  je to jen pojem. Svět zde byl a bude.

  • Vender

    Až zaniknou planety, tak se tu hrabat ve skládkách, hrobech a brečet nad vyhynulýma zvířatama už nikdo nebude. Jo a měsíc uletí někam pryč ještě dřív než zaniknou planety,takže se buď se rozplácne o nějakou další nebo bude po průletu pásy asteroidů vypadat jako cedník ;) 

  • a jaký má smysl se takto ptát? Nebude-li kdo by realitu reflektoval,tedy tato přestane existovat.O tom je subjektivní idealismus-viz Fichte.Nebo ještě jinak-slovo "Jsem" je jedním ze synonymů Božího jména .Jsem=existuji=byl jsem stvořen=je stvořitel= Bůh.Z toho také vyplývá,že taková situace nemůže nastat a kdyby nastala,ač je to nemožné,neexistovalo by nic ani prostor ani čas.Takže nebude-li člověk,nebude nic a nikomu to vadit nebude. 

    • mun.go

      Je otázkou, zda tato úvaha platí pro všechny vesmíry. 

      Jinak těch Božích jmen je 9 miliard ... a po jejich přečtení nastane konec civilizace. 

      The Nine Billion Names of God

      • Sv.Tomáš Akvinský jich uvádí sedum.(9 miliard je název knihy)

        • mun.go

          je to povídka - možná název stejnojmenné sbírky povídek - vyšla ve více sbírkách ... stejně jde jen o sci-fi ...

          “Well, they believe that when they have listed all His names — and they reckon that there are about nine billion of them — God’s purpose will be achieved. The human race will have finished what it was created to do, and there won’t be any point in carrying on... zde

          "Tedy - oni prostě věří, že když sestaví všechna jména - a počítají, že jich je kolem devíti miliard - dosáhne se božího účelu. Lidské plémě završí dílo, pro které bylo stvořeno, a nezůstane důvod pro to, aby pokračovalo."


  • mun.go

    Ještě vám k ilustračním obrázkům chybí ikonický obrázek sochy Svobody z filmu Planeta opic

    Statue of Liberty - Planet of the Apes

    Možná zůstanou datové nosiče - ale nebude na čem je přehrát ...

    ... taková kamenná deska s klínovým písmem zůstává bez konkurence.

    P.S.

    Obávám se, že Eiffelovka by se v takové nestabilní poloze, jakou jste ukázali, dlouho neudržela ...

    • mun.go

      Protože je postavena z litiny a spoje jsou nýtované. Litina má sice poměrně vysokou odolnost v tlaku, ale je lámavá a křehká ... 


      • no ona to není litina,je to pudlovaná ocel s typickou vrstevnatou strukturou se zakovanou struskou.Jinak souhlas,nýtovaná,lámavá a křehká.

        (Dipl.-Ing. Rosemarie Helmerich:Alte Stähle und Stahlkonstruktionen)

        • mun.go

          Děkuji za opravu - svářková ocel, ne litina  ... 

    • Pavel.Jegl

      Máte recht, mun.go. Nedostatek napraven. Bohužel jsem u agentury neměl ke koupi kvalitnější záběr.

  • Alespoň stařeček Pagáč říkali :"Po všeckém ho.no, enem po včelách med!"

    On to pan Galuška a naši dědové dobře věděli. 

  • Spíše co by viditelného po lidech zbylo? Vždyť i Cheopsova pyramida je stará jen cca 10 tisíc let. Z hlediska člověka se to zdá hodně, ale z hlediska trvání života na Zemi je to kapka. Vždyť jen dinosauří éra trvala kolem 130milionů let (někde uvádějí 186 milionů). Takže jak bude ta pyramida vypadat po 100 tis. let, tzn. 10x tolik, co stojí? Jak bude vypadat po 200 tis. let? Co po milionu nebo po dvou milionech? A co je jinak trvanlivější, než kupa kamení? Všechno ostatní bude rozpadlé už po pár tisících letech, kdyby člověk zmizel.

    A kolik máme z těch desítek milionů dinosauřího období zmapováno? Kolik tvorů tady žilo a zase vymřelo, aniž bychom dosud našli jejich kosti nebo je dokázali jinak identifikovat?

    A kolik trvá éra člověka? Nějakých směšných 200 tis. let? 😀


    • Rod Homo se oddělil od šimpanzů(Pan troglodytes) před pěti miliony let,druh Homo sapiens vznikl asi před 200 tisíci lety a poddruh Homo sapiens-sapiens před 45 tisíci lety.

      Poznámka-

      290 milionů let př.n.l.-otisk obří nohy v Novém
      Mexiku,nález archeolog Jery MacDonald(poznámka :nejstarší
      povrch planety je v oblasti Izraele a je starý několik desítek tisíc let,v
      žádném případě se povrch starý miliony let dnes na povrchu nenachází.)




  • Jen to nejlepší:NIC

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit