Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Musím souhlasit s Jarenous. Každý člověk má právo si zvolit svojí budoucnost, tím mířím na to jak si bude chtít své stáří užít. Pokavad člověk celý život má jedno mizerné zaměstnání, které mu nic nedává a to i po stránce finanční tak by se měl začit víc rozvíjet a uvědomit si to. Nejsem boháč, ale protože vím, že nic nedostanu zadarmo, tak se ted musím otáčet. To, že dělám dvě práce najednou, z toho jednu mám jako brigádničinu na noční mi alespon dává to, že si měsíčně můžu dovolit odkládat peníze sobě i rodině. Potom co jsem šel do hypotéky a dostal jsem pár rad od pána z partners se kterým spolupracuju už řadu let jsem si uvědomil, že tohle je důležitý. To že se zenou budeme mít klidný důchod a děti dostanou něco do začátku mě teď stojí hodně sil, ale nedělám to jen pro sebe. Pak at si někdo stěžuje, že na něco nemá a nejde to, všechno jde.
    • Skladovat peníze je ta nejhroší forma spoření. Pokud chcete zajistit sebe investujte buď do sebe nebo podle sebe (ne do fondů s myšlenkou že moje peníze někdo jiný zhodnotí... tedˇ když si finančníci chtějí zhodnotit peníze nepotřebují je od Vás).

      Pokud chcete "spořit" pro své potomky: investujte do jejich vzdělání/kvalifikace. Uvědomte si, že to co naspoříte v penězích není srovnatelné s tím co finančně naspoří například němec, takže sice je možné, že potomkům uspoříte víc než většina, ale stejně tak je možné že mu uspoříte cca 2-5 průměrných výplat (v té době kdy mu úspory předáte)... a to jenom pokud budu optimista... v horším případě to bude jeden oblek do práce. Každopádně bude mít možná o trochu lepší start v porovnání s vrstevníky v čechách... nesrovnatelně horší s vrstevníky v zahraničí a horší než o rok starší člověk, který už rok se živí a tudíž si vydělal to co vy jste spořil 10 let.
      Prakticky řečeno je v současné době dobré využít příležitosti že naprostá většina rodičů nechává vzdělání na státních školách a tudíž laťka "vyšší kvalifikace než je standard" je velmi nízká.

      Sám si pamatuju dobu, kdy mi rodiče spořili "na začátek" a nakonec jsem si z těch úspor mohl koupit tak ojetou přetočenou škodovku... tedy podstatně méně než kolik si vydělal človkě jedněma prázdninama trhání jahod v Británii.
  • Kupodivu... Tak ještě jednou, lidi, nespoléhejte se na důchody, však můžete vzít osud do vlastních rukou (nebo se o to minimálně pokusit). Naučit se něco nového a přivydělat si, najít lepší práci, jediný co je potřeba, je nesedět celej večer na gauči u televize... A samozřejmě pokud rozumně vyděláváte, tak si odkládejte peníze stranou, a jestli nevíte kam, tak se podívejte na http://www.investice.cz/
  • Platit někam celý život do důchodového fondu jsou oknem vyhozené peníze. Protože po 40-ti 50-ti letech, inflace reálnou hodnotu naprosto "sežere". Pak dostanete almužnu. Jen v ČR se za tu dobu reálná hodnota koruny snížila asi na 4 % původní hodnoty.
    Ani jinde ve světě to není lepší.
    Hodnota US dolaru je asi na 2,5 % hodnoty z r. 1970.
    Lepší je volné prostředky ukládat do zlata nebo slivovice. Pak máte minimálně stejně, nebo aspoň něco, a je to likvidní. *1* *1* *1*
  • Na jedné straně je pochopitelné, že umísťování vagonů peněz z penzijních fondů na finančních trzích je čím dál těžší. Atraktivní nejsou ani státní dluhopisy vzhledem k nízkému, nebo dokonce zápornému úročení. Na druhé straně cituji J. Rusnoka, bývalého prezidenta APF: "Nutit všechny bez výjimky, aby si dodatečně spořili ve FF prostě není férové řešení penzijního problému. Řešení spočívá v tom, aby I pilíř (PAYG) vyplácel důchody jen těm, kteří do něj platili „příspěvky“ a těmi mohou být v průběžném systému pouze děti. Toto je naprosto klíčová podmínka našeho návrhu. PAYG není pojišťovací systém prostřednictvím, kterého si kupujeme důchod nebo jinak řečeno šetříme na stáří. PAYG je clearingové centrum kam pracující děti dnešních důchodců platí na důchody svých rodičů a prarodičů" ...ze svého odvodu sociálního pojištění.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit