Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit

  • Být
    živnostníkem v dnešní době není vůbec jednoduché. Já jsem si zakládal firmu
    asi před rokem a nevěřil jsem, kolik věcí je potřeba zařídit a jak to celé
    pak bude fungovat. Naštěstí jsem alespoň jednoduše zařídil sídlo mé firmy,
    kamarád mi poradil si pronajmout virtuální sídlo přes společnost officetime .cz a musím říct, že jsem se tím zbavil spoustu starostí.

    • Musím s vámi souhlasit. Ono takové založení s.r.o. opravdu není zas tak jednoduchá záležitost, jak by se na první pohled mohlo zdát. Také jsem s tím měla problémy. Co se týče toho virtuálního sídla, tak jsem si všimla, že tato možnost je v poslední době čím dál populárnější. V některých případech to opravdu dává smysl. 

  • Vážení, zde se to třídí na OSVČ A NE-OSVČ, jasné, kolik si zaplatí tolik dostane.Ale to by nesměl být pan koloušek v čele jednoho ministerstva. Proč nikdo neřešil a neřeší procentový výměr z tzv.průměrného platu. Vždy jsem měl víc než manželka, ale odešel jsem do důchodu dříve =musel jsem, nedali mi řešení.A mám nyní o 2.000,-Kč na důchod méně než manželka.A nedovolám se, dotyčný pán je stále geroj, na všechno se ptají, jeho názor je názor.Že je blbec, nikoho nezajímá.Pak jsem pochopitelně dál pracovat,

    ale ke zvýšení důchodu zavedli tabulku platnou od roku 2010,proč, protože po odchodu si každý vydělával dost peněz, které se snižovali, důchodce nebyl potřeba, takže zvýšení důchodu dosílil málokdo. Takže tak vážení.

  • Pracovat jako OSVČ je opravdu terno. Proto je na trhu přebytek instalatérů, elektrikářů, zámečníků, zedníků , pokrývačů a jiných profesí. OSVČ  to mají snadné také proto, protože dostávají různé dotace řádově milionů, jak od státu, tak z EU. OSVČ to mají snadné, proto také jsou plná učiliště zednických , zámečnických, malířských aj. učňů. A nyní vážně. Stát vytváří přebytek administrativy,základnu svých voličů, protože koho chleba jíš, toho budeš volit. S manželkou jsme provozovali obchod, pracovní doba pondělí- sobota, celý rok otevřeno, dovolená 14 dní a v obchodě v době dovolené záskok, který jsme museli zaplatit. Po polední přestávce jsme šli do obchodu a státní zaměstnanci, na přikl. učitelé již šli domů. Nyní jsme s manželkou v důchodě a v městečku, kde jsme podnikali již nekoupíte ani tužku. Stát vytváří na trhu práce  nerovnováhu, která nemůže fungovat do nekonečna. A co se týče spravedlnosti ohledně výše důchod tak mohu také vyprávět. Pracoval jsem jako montér 20 let jak v republice tak v cizině. Plat jsem měl opravdu vysoký s ohledem na druh práce. Do důchodu se však započítává výdělek (vyměřovací základ) pouze od roku 1986, a to jsem již pracoval s ohledem na své zdraví ( částečný invalida) na méně placeném místě.Proto nechápu, proč se neustále odkládá důchodová reforma a důchod se vypočte z plné doby zaměstnání. Na to však nejsou peníze, protože se vše rozdá a projí.

    • To samé je muj případ.Do roku 1985 jsem pracoval na uranu jako npomocný vrtař,respektive geologický průzkum.Makali jsem na ruských mašinách,proště pro blbí a silný,ale dalo se vydělat.Na důchod to ale nemělo vliv,rok 1986 a níž se už nešlo.A jalo OSVČ pracoval od roku 1991,co jsem potřeboval,vše jsem si musel koupit za svoje a minimum z toho odepsat z daní,žádné benefity jako zaměstnanec.Muj nazor na zaměstnance je,že by se jako OSVČ neuživil.

    • Člověk by měl asi dělat to, co umí. Když Vám obchod neprosperoval, nebyl důvod jej zatvrzele za takové obětí provozovat. Nezlobte se, ale to byla Vaše chyba. 

      Když je to ve státní službě takový med, mohli jste to také zkusit. Nebo jako učitel na nějakém odborném učilišti s Vaší praxí. Když si člověk podělá život sám, těžko hledat vinu jinde. 

      Je mi osobně líto, že se Vám v podnikání nedařilo. 

  • Jaký dostane důchod? Jaký si zaslouží. 

    Kolem mě se snaží 99% živnostníků se systémem "vykývat." Nic nedat, všechno dostat (tzv. romský systém). Žádné přiznání příjmů, ani náhodou. "Já si na důchod našetřím" povídají. Potom nadávají, jak málo mají. Jsou to spojené nádoby.

    Důchod asi nikomu na standardní život nestačí. 

    • Máte nějaké divné počty, těch "99 % živnostníků" bych fakt chtěl vidět. Patrně máte povědomí o tom že jde o OSVČ (po Vašem o "živnostníka") jen o zlomku z nich. Jako OSVČ ovšem funguje třeba obrovské množství praktických (obvodních) lékařů, veterinářů, advokátů, či agentů pojišťoven a bank. Ale  drtivá většina z nich pracuje "na fakturu", často proti platbám ze státnho rozpočtu, nebo pro společnosti podléhající auditu a pro plátce DPH. A pokud máte pocit, že se u takových příjmů dá ve velkém fixlovat, tak se jen usmívám. Pokud se finanční správě cokoli nezdá, může se kdykoli podívat na všechny účty takového podnikatele (tedy ty v tuzemsku) a na účty zákazníků a porovnat si to s přiznáním. a nesrovnalosti lehce zjistí. (Leda, že byste třeba svému lékaři platil hotově a byl léčen "mimo evidenci".)


      Jinak, třeba já jsem OSVČ od r. 1992, momentálně jsem v předdůchodu (a trochu si přivydělávám), řádný důchodový věk dosáhnu příští rok v lednu, a ať počítám jak počítám, tak by ten můj důchod pod 16,5 tis. Kč být neměl, a to pro jistotu podhodnocuji růst mezd. (Ne že by to byl nějaký zázrak, ale ani katastrofa, vzhledem k tomu, že bych měl být ještě nějaký čas schopný si k důchodu nějakou tu tisícovku vydělat.)

  • Každý zaměstnanec platí z každé vydělané koruny daně a nikdo se ho na nic neptá. Proč by měla být nějaká zvláštní kasta OSVČ, která by nic neodváděla a hodně brala?

    Být OSVČ je svobodné rozhodnutí a to doprovází logické důsledky. Já si platil vždycky dost velké odvody a tak mám příjemný důchod. Jako OSVČ. A nikoho jsem nemusel okrádat.


    • "Každý zaměstnanec platí z každé vydělané koruny daně a nikdo se ho na nic neptá." Tato věta ovšem není pravdivá, protože výdělky do základu daně 165600 Kč ročně, respektive 13800 Kč měsíčně, jsou od daně z příjmu osvobozeny i u zaměstnaců. Čili určitě to není z každé vydělané koruny, ale jen z výdělků, přesahujících uvedenou částku. Ještě před pár lety bylo celkem běžné, že v nálevnách na "živnostníky neplatící daně" nadávali nejvíc právě ti, kteří sami nezaplatili na daní z příjmu ani korunu. Jen to o sobě netušili, protože výplatnicím řada lidí nerozumí....

      Jinak, jen tak na okraj, pokud některý "živnostník" neplatí daně, tak to zpravidla znamená, že neměl odpovídající zisk. Problém nastává, když si závistivá "lopata" myslí, že tržby (tedy obrat) krámku někde v Horním Dolíkově jsou výdělkem provozovatele....

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit