Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Kartelové dohody jsou možné jen tam kde existují regulace. Jako je třeba ta zakazující kartelové dohody. Řešením je proto zrušit regulace, nikoli vytvářet nové. Prakticky každá regulace jen zvyšuje cenu výrobku. Přesto, že vám váš "selský rozum" říká, že se bude zlevňovat, když to dostanou nařízeno, jen to vytvoří tlak na zvýšení ceny nebo zdražení něčeho jiného(v případě dotací). Kde asi vezmou peníze ty pokutované firmy? Oni si tu pokutu musí kompenzovat na zákaznících. Tohle jsou základy ekonomie. Pokud tomuto tiscali nerozumí, ať si nechají radit od ekonoma, je zbytečné psát zavádějící články.
    • Kartelové dohody jsou možné tam, kde je málo početná konkurence. S regulací to má společné toliko, že jen pomocí regulace jim lze čelit.
      • Nikoli. Logicky - co může zabránit konkurenci nabídnout levnější produkt než ten drahý? Jedině násilí(skoro vždy ze strany státu, protože skoro každý stát má na násilí monopol) nebo neschopnost konkurence. V druhém případě se s tím nedá nic dělat a vítěz si zaslouží patřičný zisk a v prvním případě je řešením zabránit násilí - zrušit násilné regulace.
        • Blbost až na půdu. Existující konkurenci zabrání kartelová dohoda, tedy záruka vyšších zisků. Pokud kartelová skupána ívládá trh a nikoho jiného na něj nepustí, mají vystaráno.
          • Vysvětlil jsem to jasně. Tohle a mnoho dalších věcí se lze dočíst ve středoškolských učebnicích.
    • jo jasne, kartel vznikne len na regulovanom (a snad aj centralne planovanom trhu) , ale nie na volnom, ze jo? ze ludia veria takymto veciam...
      Skus si viac nastudovat tu vasu slobodomyselnu volnotrhovu ekonomiu najprv.
      Inak zaujmalo by ma, ako a cim, resp akymi regulaciami je zatazeny priemysel RAM ze umoznil vznik toho kartelu. Ci uz len sama existencia statu/statov za to moze? :)

      To ze maju 96% market share to im nedala ziadna regulacia, ale vyvoj na trhu. A oni to postavenie zneuzili (mmh nejako zlyhava ta vasa konkurencia v takomto pripade) , a teraz vdaka zlym antitrust regulaciam a zakonom to pekne schytaju - ak sa preukaze ze ten kartel bol.
      • Jaké regulace brání konkurenci? Zdá se, že snad dnes ani nedokážeme vyjmenovat všechny regulace, kterými nás stát zahrnuje. Jsou to tisíce a tisíce stránek textu v kterém mají i odborníci problém se vyznat a které si často protiřečí. Např.: zákoník práce, stavební zákony, různé regulace trhu práce, dotace atd. V průměru 2/3 našeho platu nám stát násilím sebere a i ten zbytek nám obrovsky zreguluje. Jen u nás je cca dva miliony zákonů. To číslo samo o sobě nemusí nic znamenat, jenže jde o násilím vynucené normy a co se týče zákonů týkajících se ekonomiky - prakticky každý(!) násilím vynucený zákon deformuje trh a zvyšuje cenu produktů. Včetně těch, o kterých politici říkají, že "pomáhají" nebo "snižují ceny". Politici se totiž mohou spolehnout, že většina lidí nemá ekonomické vzdělání, takže mohou v klidu lhát a mlžit.
        Na volném trhu se "postavení na trhu" prakticky nedá zneužít. Buďto dosáhnu velkého podílu svými výjimečnými schopnostmi a mám za to dostat patřičnou odměnu nebo jsem ho dosáhl násilím a to není volný trh.
        • Na volném trhu se dá dominantní postavení zneužít úplně stejně jako na regulovaném a co hůř, jeho zneužívání není nelegální.
          • Tohle je názor bez argumentu. Nic neznamená. Jen jste napsal prázdnou větu beze smyslu.
            • "to co tu pises jsou dost demagogicke zvasty plne argumentacnich faulu" - nařkl jsi mě, že se chovám nefér, protože používám argumentační fauly a nepotvrdil jsi to uvedením ani jednoho, takže jediná možnost co mě napadá je, že mě chceš urazit, a protože to uvádíš hned na začátku, beru to jako pokus manipulace, kdy nejprve diskuzního "protivníka" ponížíš a uděláš si pozici pro prosazení svého názoru. Pokud se neomluvíš nebo neukážeš kde jsem použil argumentační fauly, nejsem ochoten se s tebou dále bavit, jen tě odkážu na snad ideální případ, kde byly použity velké manipulace(predátorské taktiky apod.) a trh na tom jen vydělal: https://www.mises.cz/clanky/lov-na-carodejnice-zlodejskych-baronov-pribeh-firmy-standard-oil-221.aspx
            • Teda to co tu pises jsou dost demagogicke zvasty plne argumentacnich faulu a o tve realne financni gramotnosti mam se vsi uctou sve pochybnosti.

              Tak napriklad bez zakonu (nejen) proti nekale konkurenci muze prijit subjekt ktery se rozhodne ze zlikviduje konkurenci za kazdou cenu a bude nasledne tezit z monopolu. Ma dost penez na to aby vstoupil do odvetvi smohutnym rozjezdem a jel treba 5 let ve ztrate a spocita si ze jako monopol pak za 2 dalsi roky pokreje ztratu a cokoliv na vic bude brutalni zisk. Vsechno je otazkou penez.

              Takze pokud nekdo ma dost penez, vleze do odvetvi, nastreli dumpingove ceny bude hlasat lzivou reklamu, zacne ocernovat konkurenci ci pripadne vyuzivat prumyslove spionaze a sabotazi (toliko k tvemu neregulovani cehokoliv - ono se tomu pak rika anarchie a ta stejne jako ta cista idea komunismu se opira o lepsi lidske ja, realita je ovsem takova ze se vzdy najde i kdyby jen jeden zm*d co toho zneuzije) a v nastolene nerovne konkurenci kdy ostatni vyrobci si nemohou dovolit jit pod naklady natoz pak se nejak rozvijet a inovovat ostatni zkrachuji nebo dobrovolne odprodaji (optimalne agresorovi) co maji driv, nez prijdou i o uspory na duchod.

              Vysledkem je monopolni nebo temer monopolni (pripadna variace oligopolni s dominantnim leaderem nebo kartelovy) trh na kterem neurcuje cenu trh na zaklade kvality poptavky a konkurence, ale monopol na zaklade touhy sedrit vsechny z kuze, v tomto pripade navic postaveny ne na tom ze by byl lepsi nez konkurence, ale na tom ze byl vych*any rozhodne neni fair. Neumozni napriklad vzhledem k vstupnim nakladum a nekalym obchodnim praktikam vstup noveho subjektu na trh, nema potrebu udrzovat cenu produktu vyvazenou vuci nakladum, nema potrebu inovovat a netrapi ho ani moralni stranka veci.

              Vseho musi byt s mirou. Napriklad nevim, jestli je to jak rikas 2 miliony zakonu, ale o zaplevelenosti ceskych zakoniku se vyjadroval tusim nekdo z ustaniho soudu (zdroj uz nedohledam) s tim, ze cim vic striktnich zakonu tim vice i ruznych vyjimek a fakticky mensi efektivita vymahani prava pro jeho komplikovany a nejasny vyklad coz take dava smysl. Ale Bohuzel nejsme Vulkanci, mravenci nebo jina forma zivota ktera stavi spolecenstvo nad jedince,ale jsme vesmes tlupa sebestrednych sobeckych parchantu a urcita forma regulace je to jedine co nas jeste drzi civilizacne pohromade a co nas odlisuje od jinych predatoru.
  • Kartel je ještě v pohodě... u jiných komponentů mají výrobci skoro monopol :D
    • A v čem máte pocit, že výrobci mají monopol?

      V mainstreamu monopol určitě neexistuje, a pokud používáte nějakou specifickou hračičku, kterou kromě vás používá jenom pár desítek tisíc lidí po světě, tak se není čemu divit, že se do toho jiní výrobci nehrnou.
  • Johnny
    joo kde jsou ty časy kdy jsem kupoval 16gb za necelé dva tisíce... není to tak dávno

    rok 2013 8gb za 1100kč DDR3 (Dnes to samé za 1700kč)
    rok 2018 8gb za 2300kč DDR4

    dost smutné
  • Jen by bylo možná lepší používat slovní spojení "výrobci pamětí" a ne "výrobci ram". Protože oni nevyrábí jen ram, ale také paměti do ssd, mobilů, atd.
    • tak si nejdriv zjisti, co znamena zkratka ram...

      i ssd je ram

      i hdd
      • JJ HDD je RAM. Máš pravdu, s rozdílem, že se akorát ty sticky točí.
        • Random-access memory is a form of computer data storage that stores data and machine code currently being used. A random-access memory device allows data items to be read or written in almost the same amount of time irrespective of the physical location of data inside the memory. In contrast, with other direct-access data storage media such as hard disks, CD-RWs, DVD-RWs and the older magnetic tapes and drum memory

          proste je to protiklad pametem, ktery fungujou jako fronta
          • tak ted abych si posypal hlavu popelem *1*

            prehlid jsem to "in contrast"
            • A take same amount time :-).
      • HDD oni ale nevyrabeji, potom se ale zase dostavame k tomu, ze i ten HDD je pamet, no proste to je v podstate jedno tohle pitvat. Pokud chcem neco pomerne neutralniho a presneho, tak spojeni pametovy chip by mohlo byt vhodne.
        • No pokud nejsi úplný blbec, tak ze slovního spojení "Výrobci pamětí" a následného kontextu v podobě RAM, pochopíš, že se nejedná o výrobce HDD.

          Jinak i bez kontextu by to nebylo špatně. Klidně můžeš říct, že výrobci pamětí vytvořili kartel pokud tam nedáš slovíčko "všech".
  • Co na to neviditelna ruka trhu? Ta to nevyřeší?
    • Ta ideálně funguje jen při ideální konkurenci. A ideální konkurence mimo jiné znamená existenci nekonečného počtu producentů a dokonala informovanost spotřebitelů.
    • neviditelna ruka trhu zariadila ten kartel, v tej honbe za maximalizaciou zisku, tak ako to nasi anarchofanatici hlasaju :)
  • jacku1947 co je na tom hrozného? Není to tak dávno (20 let) co stál 1MB !!! 1000Kč. Ale to ty nemůžeš pamatovat, buď si nebyl ještě na světe nebo si za sebou tahal kačera...
    • Já kupoval 1MB za 4000 Kč, tehdy to byla průměrný plat :-).
    • Pozor. Jack byl v těch dobách veliká hvězda na WarezBlogu. Je pravdou, že byl každýmu pro srandu, nicméně ho všichni brali jako maskota a taky jako .okota :-D
      • Jack1947
        To jo tehdy ty gumy byly krapet poblázněnější... nikdy mě nenapadlo jak může někdo tolik vyvádět kvůli něčímu názoru, tady je to ještě celkem v poho... Ty jo to už je patnáct let ? ten čas ale letí... chjoo *13*

        Moment já si moc dobře paatuji že Wblog skončil jako takový někdy 2008 a já tam byl od konce 2005 ? beztak je to furt doba. Páč 2004 a méně jsem ani pomalu neveděl co znamená pc lo... teda veděl ale bylo mi to k prdu :D

        beztak jsou to vzpomínky když si dohledám ty reakce a tak to furt stojí za to ! snad to tu nechají, přeci jenom to má společného dost lol. Třeba doba kdy jsem měl Xbox a chtěl aby tam házeli rlsy na něj a pc klika se mohla zbláznit že to sem nepatří :D OLl" sweet times



        Náhodou jsem tam získal pár kamarádů a některé mám i dodnes ( když teda nepočítám nějaký trotlíky co e hned naprdly páč nezmákly trochu trollení) *1*
        Když zavedli povinou registraci ( nojo a pak to šlo do hajzlu ) jsem mluvil is bejvalým adminem a ten mi psal že mu to za to už prostě nestálo no.
    • Jack1947
      Můžeš laskavě reagovat na mě ? jinak ano když ještě před lety stáli 8gb asi kolik 1500? tak to je předražené až hamba nicméně se dají sehnat levnější a stále dobré DDR3 moduly.

      Odpust si ty narážky na věk pro příště je to dětinské.
      • zaty
        Staré dobré DDR3 moduly jsou ti na prd, když máš desku s DDR4 :-)
        • Jack1947
          Já ne *3* ale chápu kam tím míříš.
      • Není to dětinské je to pravdivé.
    • Ještě zhruba před 15ti lety jsem kupoval 2 GB RAM od Corsair za 6 000,-
      Souhlasím ale s Jackem.. Dva a půl tisíce za 8 GB v dnešní době mi přijde dost, když jsem ještě před dva a půl rokem kupoval Kingstony 8 GB jen za 1400,-
  • Jack1947
    Nejdřív paměti kvůli tomuhle pak grafiky , něco musí krachnout aby se to zas dalo do normálu. 8gb za 2,5 tisíc e je prostě něco hrozného.
  • Khanemis
    Bohužel, i když se prokáže, že to byla kartelová dohoda, tak i případná vysoká pokuta sotva předčí zisky, ke kterým tímhle tahem přišli. Nicméně by bylo fajn, kdyby to zatlačilo na to, aby se cena pamětí zase trošku stabilizovala. Prospělo by to patrně celému průmyslu.
    • Pokuty jsou do 10% ročního obratu (který daleko přesahuje zisky...), to rozhodně zanedbatelné není.
    • To není až taková pravda... Ano pokuty nejsou až tak vysoké (bohužel se mi nepovedlo dohledat pokuty z prvního skandálu), ale nezapomeň, že v USA pak defakto každý může podat žalobu/hromadnou žalobu a výdaje půjdou opravdu vysoko.

      V současnosti je legální jen kartel na ropu, ten jen tak neskončí.
      • Khanemis
        To je pravda. Ale zase bych předpokládal, že už jen tenhle prvotní soud se stejně potáhne tak dlouho, že až padne skutečně finální verdikt, tak už nějaké další žaloby nebudou pro většinu lidí aktuální:) Do té doby ty ceny zase možná srovnají, aby neprovokovali, a půjdou zkusit nadsadit pro změnu něco jiného.
        • To ano... jako je pravda, že někdy se řízená ekonomika i vyplatí *1* . I když žádný jiný případ mě nenapadá, obvykle to byl naopak pěkný ..... Stačí se podívat na ekonomiku ČSSR.
      • A bankovní kartel jménem FED.
    • Podobně to zkoušela nVidia na distributory/výrobce grafik, obsadit herní značky jen svými produkty, jenže HP a Dell s tím měli dost velký problém na to přistoupit a už chystali žalobu, kdyby to nVidii vyšlo, tak se jí zaplatí případná pokuta a ještě něco vydělá. :DD

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit