Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • kkING

    Tak ja jsem jeden z tech co se nechal "napalit" a koupil jsem si stejnou kartu, kterou maji v testu, ale vubec toho nelituji. Kupoval jsem komplet novej komp a rozhodnuti pro novou generaci bylo s prichodem 2070 pomerne snadne a nic na tom nemeni ani prichod vylepsenych karet r590 a 1060 a davat 10K+ za kartu starsi generace mi proste nedavalo v teto dobe smysl ...

    • Lukass

      Karta super,  o tom nepochybuju.  Nicmene ja kdybych ted resil novej kompl,  uz bych sel 100% po 4K.    


  • dworkin

    Uvidíme, jestli to bude podporovat nová generace konzolí.

    • ucho

      s velkou pravdepodobnosti nebude. zatim je to predrazena technologie, ktera neni pro konzole vhodna. dalsi generace konzoli se zameri na 4K. konzole musi byt cenove dostupne, proto tam hodne zohlednuji to, co je vyhodne v pomeru cena/vykon.

  • Bobrkola

    Když jsem se díval na ukázky tak mi přijde, že se grafika s RT dostane do uncanny valley efektu ve vztahu k prostředí. "Realisticky" vypadající kaluž najednou ztrácí svou realističnost, když po ní projde NPC a voda se chová jako zrcadlo. Zároveň si nemohu pomoct, ale celé to halo kolem realističnosti se mi nechce věřit voda, celé schéma světla a stínu mi přijde šíleně přepálená halvně situace, kdy je tmavá místnost a jde do ní světlo jedním oknem. Podle RT bych měl mít v celé místnosti tmu a jen oknem by mi měl jít paprsek světla orámovaný žaluziemi... Kupodivu mám doma světlo i tak :D. Realističnost kaluží je další věc... V odrazu vody dochází k polarizaci slunečního světla a tím pádem je obraz tmavší a bledší než obraz, který se do něj dostává.. v RT funguje jako téměř dokonalé zrcadlo. Odraz výbuchu na kapotě u auta vypadá hezky, ale jak se tak koukám na dosavadní implementaci/ukázky jak to vypadá v praxi, tak se raději spokojím s těmi nudnými, starými efekty :).

    • "kdy je tmavá místnost a jde do ní světlo jedním oknem. Podle RT bych měl
      mít v celé místnosti tmu a jen oknem by mi měl jít paprsek světla
      orámovaný žaluziemi." ...  ANO presne to je RT to nedokaze spocitat vsechny odrazy ale jen ten jeden paprsek a to je presne ono oknem prochazi paprsky a vsude jinde je tma... To co ty chces aby to vypadalo jako v realu na to potrebujes Radiozitu a to budou umet v realnym case karty tak za 30 let....😉

      • Hidden

        To by platilo jen pokud by se paprsek zastavil u prvniho bounce...  ;)

      • Bobrkola

        Jak by řekl Homer: Za 30 let? Já to chci hned :D.

    • Hidden

      To je klasika. Jestli si vzpominas, kdyz se do her zacaly dostavat normalovky a specular light, tak se take vsechno lesklo jak ty povestne casti psiho tela. Jen aby se ukazalo, ze to hra proste ma a ze je cool. Ocekavam podobny vyvoj i zde, nez znovu vyvojarum dojde, ze nekdy mene znamena vice... :)

    • Za to nemůže RT, ale vývojáři, kteří to blbě implementovali a nemají nejmenší ponětí o tom, jak se světlo chová ve skutečným světě. Dodnes s láskou vzpomínám na shader vodní hladiny ve stoletém Crysis.

      Osvětlení místností taky není problém RT, protože to se v BV nepoužívá pro GI.

      • dworkin

        První Crysis je pro mě pořád jedna z nejlépe vypadajících her, co jsem kdy hrál, a počítám v to i hry, které vyšly letos. Není to nostalgie, znovu jsem ji dohrál teď v létě, protože nejen že skvěle vypadá a zní, ale je to super hra po všech stránkách. :) A to ji ani nemoduju.

      • booczech

        Ano je to první ptáček, ještě k tomu cpaný jen jednou společností a asi ne vývojářema dané hry. ....Ten odlesk na skle těch dveří, mi přijde jak když je v jakékoliv jiné hře "zrcadlo" s odleskem.

      • Bobrkola

        Díky za info. Snad to tedy bude v budoucnu fungovat opravdu realisticky :)

        • No jo, to jednou bude. Přijde i doba, kdy bude celá scéna renderovaná přes RT - dnes je to stále primárně rasterizace a RT je tam jen jako hodně drahej doplněk.

          RT v principu je úžasná věc, protože dovede věrně simulovat chování světla v reálným světě. Hodně to pomáhá i v asset pipeline, kdy artista nemusí vymýšlet žádný berličky, aby jeho assety vypadaly co nejlíp, protože RT se "samo" postará o konzistenci scény, co se nasvětlení týče, a právě ono nasvětlení je v současnosti hlavní důvod, proč stále nejsou hry k nerozeznání od skutečnosti. Jak ale říkám - tohle je hudba HODNĚ vzdálené budoucnosti. Kvantový počítače by snad pomohly, jenže jejich praktický využití je ještě vzdálenější.

  • Je tu ale jedna drobnost - RT je v BV implementován úplně blbě. Filozofie RT pro hry je taková, že se generuje jen nezbytně nutné minimum rays a obraz se "dodělá" nějakým inteligentním filtrem. Nic z toho pánové v DICE nepochopili, takže to teď vypadá tak, že po scéně střílejí rays jak splašení a kvalitu nahánějí bilateral upsample a roughness materiálů ti blbci simulují nějakým gaussem. Ono je nakonec dost jedno, s čím kdo přijde po nich, protože hůř už se to jednoduše udělat nedá. Tohle je jen hodně blbě udělané PR - znám člověka, který si za skoro 30 táců koupil 2080, že mu teď bude fungovat RT, pustil BV a od té doby čumí jak puk.

  • jindra.veliky

    jestli to nebude open source a tudiz na pristi generaci konzoli (amd), tak uz je to ted mrtvy

    • RT ale patří pod DX, Nvidia s tím nemá nic společného kromě toho, že je nejvíc slyšet, takže to může občas vypadat, že je to snad její technologie, tedy další šmejd z kategorie GameWorks.

      • jindra.veliky

        ja to tak od zacatku z tech clanku pochopil, ze je to jen vyhradne nVidie

        • Jak říkám - Nvidia je nejhlasitější, takže není těžký nechat se zmást, a podobně znějící pojmy tomu taky zrovna nepomáhají. RTX je čistě věc Nvidie, kdy ve svých GPU určitým způsobem implementuje RT (což už je ale věc Microsoftu a jejich DXR) a k tomu navíc přihazuje HW podporu pro nějaký inteligentní denoise filtry a pár dalších užitečných věcí. Jinak ale platí, že můžeš MS hezky poprosit, jestli by ti neposlal specifikace k RT a můžeš zahájit vývoj vlastního GPU, který bude RT taky umět.

    • a proč se tomu vlastně říká konzole?

      • protoze krom hrani her si na to muzes leda tak veset zaclony

  • jack

    Mohli byste se podivat na zoubek ANSEL RTX? Jestli to chápu dobře, přidáváte ANSEL funkcionalitu do mnoha her,  jen člověk musí mít RTX kartu...

      • jack

        Ten tvuj odkaz je na ANSEL obecne, ale ANSEL RTX podporuji JEN RTX karty.


        Včera jsem zkoušel ANSEL v GTA V a SKYRIMu, kde NVIDIA má * . Bohužel to v nich funguje pouze jako hloupější foto mód. Nedá se volně hýbat s kamerou. Takže nic moc.

  • TheGGG

    jeden z nejzbytečnějších nvidia efektů, jaký se kdy v té řadě zbytečných nvidia efektů objevil...

    zase to budou lidi vypínat, aby získali nějaké framy navíc

  • Rekl bych, ze na prvni pokusy, implementaci apod. docela slusne, ale kdyby alespon Nvidia nervala a nekopala vsude okolo RTX, RTX, IT JUST WORKS a kdo vi co vsechno, tak by se to cele dalo zkousnout mnohem snadneji. Postavit celou kampan na necem, co stoji nemale penize, co je ve velmi experimentalnim stavu a ocividne nefunguje dokonale (mozna nejake uspesnejsi pokusy prijdou, jakmile se skombinuje raytracing s DLSS) je na facku. Nejlepsi featurou tak nakonec pro hrace bude novy adaptive shading pro rasterizaci a zbytek karty muzou, ja nevim, pronajimat vyvojarum/grafikum na vypocty.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit