Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nevím proč se kolem toho dělá tolik humbuku a toli lidí se obává že bůhví co se nezmění. V tomto případě je hra zaplacená backery a Paradox je tak jen distributor. Jinými slovy, Paradox je pouhým klientem Obsidianu. Něco jiného by samozřejmě bylo, pokud by vývojáři chtěli po vydavateli peníze (jak je běžně zvykem), ale to v tomhle případě neplatí. Smlouva je tedy jen a jen přínosná pro všechny hráče, protože je vydání hry v rukou společnosti která ví jak na to a Obsidian se nemusí "učit" vydávat sám a může se soustředit jen na hru.
  • Paradox mam rad tak nevidim dovod preco nie.
  • Takze realita ...

    Vyvojari jiste nebudou davat distribuci neceho temer hotovyho nekomu zadarmo, to by byli padli na hlavu. Naprosto totez plati o propagaci, nebot proc utracet prachy za propagaci neceho, co mam davno zaplaceny. Takze celkem jednoznacne putuji nejake $$$ smerem k vyvojarum (=dosly prachy, pripadne prisel mamon).

    Vydavatel prozmenu nebude ladovat $$$ do neceho jen tak z dobry vule => v tomhle pripade ziska hotovou hru temer "zadarmo" (zaplati proste podstatne min, nez by platil normalne), navic s jistotou, ze je o ni nejaky spocitatelny zajem (coz by v pripade noveho projektu neplatilo).

    Co z toho budou mit hraci? No ti co prihodili na vyvoj nejspis jen blbej pocit, ze defakto uverujou prostrednika kterymu se mozna chteli vyhnout. Ti kteri si budou hru kupovat po vydani dvojnasobny naklady, protoze hra sice zaplacena je, ale vydavatel bude chtit dalsi prachy navrch (a 50% je tak +- bezny).

    Takze misto aby se hra po vydani prodavala za rekneme +- naklady distribuce (= "par korun") bude se prodavat za cenu zcela standardne vydany hry, jako kdyby nebyla uz zaplacena. Cena krabice a downloadu se samo nebude a nemuze nijak zasadne lisit, protoze jinak by se zadna krabice neprodala.
    • davidBray
      až pochopíš, že peníze se musí vydělávat a ne brát rodičům z peněženky tak takový hovadiny psát nebudeš
      • a ty az pochopíš ze peníze se daji i jinak nez vydělat tak taky takovy hovadiny psat nebudes
        • davidBray
          co se dají jinak? napiš to prosím tě česky ať ti rozumí i normální lidi co se nevyjadřují jako poloopice
    • Black_Hand
      Takze realita ...
      to co jsi rekl neni ani spekulace. je to naprosta kravina: "Vyvojari jiste nebudou davat distribuci neceho temer hotovyho nekomu zadarmo, to by byli padli na hlavu. Naprosto totez plati o propagaci, nebot proc utracet prachy za propagaci neceho, co mam davno zaplaceny."

      bod jedna: distribuce je narocna vec. vyzaduje komunikaci s distributory po celem svete, zajisteni logistiky atd. vyjednavat s obchody je ztratou casu, pokud to nekdo muze udelat za tebe, nebo lepe, a nabidne ti dobre podminky. casto je to i o otevrenych vratkach, ktere nekdo jako paradox bude mit pravdepodobne ve vetsim poctu, nez obsidian, i kdyz jsou obsidian znami. obsidian vsak nikdy nic nedistribuovali.

      bod dva: zaplaceni vyvoje je jedna vec. vydelat na necem je vec druha. klukum z obsidianu se vubec nedivim, ze to chteji outsourcovat. je spis spojeno strawsne moc tajtrlikovani a pitomin, se kterymi nemaji zkusenosti, nemaji na to kontakty a take na to nemaji.

      priste se zkus vzit do role vyvojare velikosti a historie obsidianu, pak az vynasej soudy. aspon nebudes vypadat jako konspiracni teorik co za vsim primarne ocekava lez a podvod.
      • za to ty mluvíš jaky by jsi v obsidianu pracoval..
        myslim ze situace je ale jinak jasna..nemaj peníze na to aby hru dokoncily, ale na plnou hubu to nikdo nerekne,protoze to je prece ultra cool komunitni zalezitost z uzasneho kickstarteru:)
        • Black_Hand
          situace je jasna konspiracnimu teoretikovi. do diskuze si nic neprispel. tak nazdar.
          • cau *6*
    • MrSanta
      Já z toho blbej pocit nemám *1*
      To co se vybralo na Kickstarteru se 'utopí' ve vývoji. Ale Obsidian potřebuje zisk na další fungovaní, aby zase nemusel chodit na Kickstarter. Tudíž bude potřebovat i další prodané kopie. K tomu jim pomůže distributor.
      Obsidian zvolil Kickstarter aby získal peníze na vytvoření hry s vlastní IP, která by mu zůstala. Páč ať dělali co dělali, práva na značku nikdy neměli. A to je už ve studiu přestalo bavit.
      Proč mamon? Co je divnýho na tom, že firma chce zisk?
    • Realita != spekulace
  • V poradku, jeden ze sympatictejsich vydavatelu.
  • Josh se zalekl, kolik by musel rozesílat triček, tak to nechal na Paradoxu *4*
  • Cilem crowdfundingu je v tomto pripade umoznit vyvoj hry, ktera by jinak nemela sanci vzniknout (kvuli kratkozrakosti distributoru). Backeri dostanou co si zaplatili a nemyslim si, ze by je tahle smlouva o neco ochudila.

    Je logicke, ze Obsidian bude hru normalne prodavat lidem, kteri si ji nepredplatili, a je jejich volba ze si na to najmou distributora.
  • Ale proč ne, takže do budoucna ať si vývojáři na projekt shání finance sami a až bude z valné části hotovo, tak se připojí nějaký ten vydavatel, aby si taky ucucnul.

    Ale proč ne, alespoň vím, proč jsem na KickStarteru opatrný s výběrem co financovat a co ne. Na KS nechodím proto, abych oklikou v konečném důsledku opět dával peníze pubulshiterům.
    • GlaDOS
      V článku je napsáno, že peníze z Kickstarteru vydavateli nepůjdou. A i kdyby šly, na tom nic špatného není. Je sice fajn, že backeři si zaplatili hru, ale ta by se měla prodávat i mimo KS, jinak studio nebude mít finance na další projekt. A taky nemůžeš všechny vydavatele házet do jednoho pytle.
      • Ano, paradox to cele dela zdarma a z dobre vule ..lol:)
        když uz, tak to měli udelat az hra bude hotova, rozdat kopie lidem co si to zaplatili a pak se starat o distributora.
        osobne v tom spis vidim to ze Obsidianu dosli prachy a potrebujou nekoho kdo jim da další, proste další kickstarter fail ...
        • GlaDOS
          Já ale neřekl, že to Paradox dělá zadarmo. Představa, že distributora si obstaráš těsně před vydání je dost naivní. To by moc velký účel nemělo. Máš dost zajímavý názor na to, co je Kickstarter fail.
          • Vzhledem k tomu ze to je komunitou financovana hra, takze by distributora nemela mit vůbec.
            A ne vazne?..to by me nenapadlo ze hledat distributora tyden před yvdanim je blbost.
            Dopadne to tak ze nakonec to bude financovat paradox, a v nejakym nedokoncenym early acces stadiu to nahodi na steam. Je uplne jasne ze Obsisdian na to uz nemá peníze aby hru dokoncil, protože kdyby mel, nevidim jediny důvod proc by měli ze svého krajice nechat ukusovat ještě nekoho dalšího. Takze ano, kickstarte fail, kde v puvodni kampani nebylo ani slovo o distributorech a podobných vecech.
            Ale nakonec to je mozna dobře, aspoň to nekdy vyjde...i když |Obsidian není nic moc..
        • Ano najlepsie sa dohodnut s paradoxom den predtym alebo hodinu :D rozdat uz davno kopie ludom z kickstarter a so zalozenymi rukamy cakat :D
  • v paradoxu nepracuji ignoranti takze to beru jako dobrou zpravu
  • Obsidian sliboval odhaleni nejakyho tajnyho projektu, to je jako tohle?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit