Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Trochu s křížkem po funuse jsem zhlédl tento díl. Na monitory jsem byl vždy náročný. Když přeskočím dobu CRT (měl jsem Targa 15") tak další monitor byl už LCD S-PVA Fujistu Siemens P17-2 (8 bit nativní barvy, kontrast mnohem vyšší než tehdejší TN nebo IPS, cena na svou dobu poměrně vysoká, cca 7,5 tis). V dobových recenzích (kde tento typ obvykle vítězil v kategorii 17") se často zmiňovala pomalá doba odezvy. No nevím, za mě špičkové barvy, černá byla opravdu černá a odezva? Hrál jsem na tom 7+ let nejrůznější typy her, obvykle letecké a automobilové závody ale později hlavně online Battlefield 2/ Bad Company 2 a nikdy jsem na tomto typu nepozoroval žádné duchy, zpomalení apod. A ještě jedno pozitivum SPVA technologie, žádné prosvítání podsvícení.


    Později jsem to vyměnil za 23" Fujitsu P23T-6, IPS (nativní 8 bit barvy) a přišlo rozčarování. Barvy OK ale přestože monitor nebyl z nejlevnějších (cena 7,5 tis), stejně trpěl jako prakticky každá IPS nerovnoměrným podsvícením (zdaleka to nebylo tak hrozné jako na jiných IPS LCD) a bylo to u sledování Star Trek seriálu bohužel trochu vidět. Nebo ve hrách v nočních scénách. Člověk si na to zvykl ale... Doba odezvy OK, asi o něco lepší než na prvním SPVA panelu. Kontrast mnohem horší a černá díky technologii podsvícení a IPS nebyla prostě černá. Jinak skvělý monitor, jenže ne pro někoho kdo měl před tím skoro dokonalý SPVA panel.

    Nakonec po dalších 7 letech jsem to vyměnil tento rok za AOC Q3277PQU A-MVA panel. A to je úplně jiná liga, než to IPS co jsem měl (a to jsem si vybral ve své době velmi slušné IPS). 10 bit nativní barvy, kontrast 3000:1, žádné problémy s podsvícením, černá je černá a ty barvy....pravda 10 tis není málo ale už bych se k IPS nevrátil (srovnatelné kvalitní IPS začíná na 17-20 tis). Doba odezvy je dnes už ok a není MVA jako MVA. Právě to (á) A-MVA eliminuje z velké části ty nevýhody MVA technologie a za mě na hry: tzn. letecké a automobilové simulátory a Battlefield 4 pecka. Welcome back SPVA, ehm AMVA.

    Lidi si koupí levné IPS LCD za 2,5-3,5 tis a myslí si, jak je to super...že mají 6 bit nativní barvy + 2 bit jsou dopočítány pomocí FRC je už nezajímá. Že mají nerovnoměrné podsvícení, vadné pixely, taky ne. Že jsou v noteboocích za 20 tis. 6 bit IPS LCD se dá chápat ale koupit si stolní IPS s 8 bit (ve skutečnosti 6bit+2) to je na pováženou. Ale jak se říká, kdo chce kam, pomožme mu tam. :) 

    Znám lidi co nepoznají dodnes rozdíl mezi TN, IPS a MVA. Nepochopím. Každopádně pořídit si dnes na hraní TN není dobrý nápad. Ty barvy jsou na blití. Odezva sice OK ale odezva není vše.

    • Jack1947
      https://www.czc.cz/lg-flatron-ips235p-led-monitor-23/100778/produkt/3j18jqjr38jvf8vobolu0r2irg/diskuse Myslíš? Já mám na LG v levém dolním rohu ( paradoxně na tv v pravém horním kde to je trochu horší- nicéně jsem četl že to lze zlepšit povolením nebo utažením šroubů) u monitoru chápu když to máš i na filmy ahlavně v noci to dost bude vadit. To jsem měl na předchozím monitoru ještě trochu horší a to bylo jen lcd ( mám pocit že slabej pruh nahoře a dole.)
  • risa2000
    Tak jsem si to schválně pustil, vida kritiku níže a bohužel jsem jí velice rychle musel dát za pravdu.

    @Petře, v podstatě téměř cokoliv, co z tebe vypadlo, bylo v lepším případě nepřesné, v horším úplně špatně. Navíc to zdržovalo Jirku a odvádělo pozornost od tématu. Pokud si nejsem svými "fakty" jist, měl bych mlčet. Dobrý příklad byl Jindra. To, že ti vyhovuje 30 FPS je zajímavá informace do FC, ale ne do odborného podcastu. A tak to bylo skoro se vším. Samé subjektivní pocity.

    To samé platí pro infantilní vtípky. Chvílemi jsem se styděl, že to poslouchám, přitom to mohlo být docela zajímavé a informativní, škoda toho promrhaného času.

    Nevím, jaký byl původní dramaturgický záměr s touhle sestavou, ale přimlouval bych se, aby mluvil Jirka a Jindra, navzájem by si mohli suplovat i "zvídavého laika" a jeden moderátor, který by měl na starosti režii a případné dotazy.
    • dramaturgicky zamer byl zverejnej uz drive

      2c/4t
  • KamilZm
    Zajímalo by mě, zda v HW podcastu Petr Poláček vystupuje v roli redakčního blba záměrně nebo přiznaně, protože to, co z něj v těchto podcastech padá, je opravdu neuvěřitelné. Namátkou:
    - plazmy ještě jsou běžné ....
    - problém s artefaktu díky pomalé odezvě pixelů řeší G-Sync a V-Sync
    - rozmáhají se 75Hz LCD (ano, jsou, ale je to stejně krok mimo)
    - vypalování už nikdo neřeší (naopak, u OLED je vypalování a také nerovnoměrné stárnutí jednotlivých barev opět na pořadu dne, obzvláště na monitoru, kde je často statický obraz a pixel orbiter je tam na rozdíl od TV na prd).
    Nejhorší je, jak skáče do řeči a občas se u toho tváří strašně přesvědčivě (styl "No ale to je proto ...", až mu má tendenci člověk uvěřit, což je vzhledem k výše uvedenému děsivé, pokud mu to lidi sežerou.
    Sorry, ale nedalo mi to. Petr umí mluvit o hrách, v tom se vyzná. Ale zde by fakt pusu otevírat raději neměl *9*. Jirka a Jindra také nejsou úplně techničtí znalci, ale pořád jsou na podstatně vyšší úrovní jak zbytek redakce, mají dobrý přehled mají a hlavně hned řeknou, když něco neví a nesnaží se mlžit, jako PP, který se ty své nesmysly snaží ještě obhajovat. Jsou mi tím přístupem sympatičtí.
    BTW, pravé LED obrazovky jsou zde už pěkně dlouho
  • Morraw
    Loni na podzim jsem vybíral k novému stroji i nový monitor. 2k, 27", G-sync. Nic moc jsem s tím, co bylo na trhu, nevymyslel. Letos jsem vybíral znova a nabídka furt to samé. Už jsem chtěl jít do ASUS ROG Swift PG279Q, ale benchmarky s mou 1070 mě teda nenadchly. Speciálně v AC:Origins, což je pravda zase docela špatně optimalizovaná hra a ve FullHD udržím 60FPS ale v náročnějších lokacích to prostě dropuje,
    1080 se mi teď kupovat nechce, když budou nové karty, takže zase čekám. A OLED v nedohlednu :/
    • Jack1947
      S tím microled to asi tak horké zpočátku nebude ale nevím... https://diit.cz/clanek/micro-led-displeje-vyhody-nevyhody *7*
      • Draken69CZ
        Mi neříkejte, že tohle dokáže vymýšlet jeden člověk *15*
    • Draken69CZ
      OLED asi skončí než aby se víc prosadil, teď se bude tlačit Micro LED.
    • risa2000
      Původně jsem si také myslel, že to rozčísne až OLED, ale mám dojem, že na monitorech se ho ještě dlouho nedočkáme. Dokonce bylo pár notebooků, které ho měly, aby pak v další generaci zmizely z nabídky. Počítám, že hlavní problém je s vypalováním displeje a s velikostí (a možná taky se spotřebou).
  • Jack1947
    Je to jednoduché mám výkon a kartu pujdu do něčeho většího a možná 4k i když lepší je kompromis a WXQHD nebo WQHD ( netuším jaký je správný) to potom i ty fps lítají njn ale když někdo jde z 27" tak pujde fdo většího - Gsync mi přijde i když to je hardwér tedy lepší než freesync předražené a navíc to nenahrazuje Vsync úplně.

    Takže s 1080 bych šel do 4k, 1070 klidně Full HD radši WQHD a níž full hd Odezvy mi příjde se už s nástupem lepších technologii tolik neřešej ale třeba se pletu - njn ale když má někdo tu 1080 tak neřeší jestli to nebo to jsde do 144hz nebo kolik. 75hz by bylo dobrejch ale v dnešní době celkem utopie noo. 4k je docela hororové na plochu a prohlížení internetu pro slepě+jší lidi celkem smůla ale zase absence AA je plus ěetří to grafiku :P. Maximální velikost bych bral tak 34-35" víc už mi na pc příjde trochu moc. Třeba prohlížení intenetu musí bejt sranda to radši více monitorů.
    • Draken69CZ
      "Gsync mi přijde i když to je hardwér tedy lepší než freesync předražené a navíc to nenahrazuje Vsync úplně." Ty voe Jacku plís když nevíš tak raději mlč, ale to by ses neměl k čemu vyjádřit co *15*
      • Jack1947
        Ne ne, tady jde o to že když si majitel ATI ( tedy promin AMD) budeš vždy věřit tomu že to tak není... HW je holt výkonější a lepší než SW emulace - HW se emulovat bohužel nedá... ale já bych si nepořídil ani jedno zatím mi obě přijdou jako nafouknutá bublina spokojený? *4* ale kdybych mohl šel bych samozřejmě do Gsync. Dá rozum ne když mám NV gpu ;)
        • Draken69CZ
          *15* Jak jsem psal o příspěvek výše *7*
          • Jack1947
            Nechci tu zbytečně čeřit vody tak s tebou končím...
            • Jack1947
              To ne jen s tebou... tady.
            • Draken69CZ
              Dobře děláš, klidně to rozšiř na celou diskuzi tady na games *3*
  • Zajímavé názory, ale to odsouzení CRT monitorů hned na začátku mě teda zamrzelo. Dodnes používám na hry 21" crt monitor s obrazovkou typu Sony FD Trinitron. Tyto obrazovky vyráběl Philips pro různé výrobce, nejen Sony, ale i již zmíněné Eizo, Dell, HP a jiné. Výhoda oproti jakémukoli LCD je jasná, zobrazení černé, hlavně když člověk hraje v noci a potom také živost obrazu.
    • Nejen černá, ale dokonalá odezva, žádné zkreslování barev a kvalitní obraz v jakémkoliv rozlišení.
    • jako ano, trinitron byla bomba

      mam pocit, ze ani ty dnesni lcd se tomu obrazu neblizi

      byt teda rozliseni jsem tenkrat pouzival mensi

      jenze mel spotrebu pres 200W a proto asi vyklidily misto na scene *1*
      • Jack1947
        To je jako když dnes někdo piužívu plazmu no asi má dost peněz ale jak mi dorazila LEdka tak jsem považoval starou LCD TV jako starej těžkej krám a to je co říct lol! (O obrazu ani nemluvě s hdr to je nebe a dudy) *1* *5*

        Nevím muj první byl AOC https://www.tsbohemia.cz/aoc-19-crt-9k-flat-tco2003_d33104.html asi tenhle ? a to byl celkem nářez tehdy obraz drtil LCD ve velkém ostatně jako tv.
  • Poláčku možná bys mohl přestat neustále přerušovat Jindru a Jirku při vysvetlování. Vytrhává mě to z pozornosti, když je furt přerušuješ a začneš všechny přesvědčovat, jak to všechno znáš. Díky, relace je supr.
    • ale s tema 75hz mel nejspis pravdu

      to se mi zdala vetsi haluz na druhy strane, kdyz tvrdili, ze 120hz je beznejsich

      kdyz jsem hledal monitor se 100 nebo 120, tak jich bylo jen par, kdezto 144 bylo ranec
      • Mno jen je blbe, kdyz ho vyrusi, kdyz jeste Jirka nedokonci myslenku a casto pak Petr zacne mluvit lehce k necemu jinemu, pak se Jirka musi vracet, zopaknout, co vlastne chtel rici a dokoncit to. Jeho nazory jsou samozrejme super, ale ten podcast taky neni casove neomezeny a takhle se k nekterym vecem nestihnou dostat.
        • já toho Petra nechci nějak urážet. V gamesplay videích a fight clubech ať si všichni blábolí, co chtějí. Toho je ale dost konkrétní, plný technických specifikací a termínů, obsáhlý pořad. Tady potřebuju udržet pozornost.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit