Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • PLuto.petr
    Tak jsem hru konečně dohrál. A za mě osobně rozhodně nic neztratila ze svého původního šarmu a pořád je to hodně nadprůměrná hra. Grafické zpracování mi nepřijde tak extrémně sterilní, jak je v recenzi popisováno (animace by mohly být lepší), ale pořád je to o míle daleko oproti originálu a dá se na to dívat. Je vidět, že se hodně často rozhodovali, co ponechat a do čeho zasáhnout. Třeba hudba Holmese by klidně mohla být provedena symfonickým orchestrem nebo živou kapelou, on se však rozhodl zachovat původní styl midi skladeb, jen provedený moderněji. Je to dobře nebo špatně? Totéž z grafikou, která je mnohdy komplexně přepracována a v některých věcěch se inspiruje i věcmi tak, jak je známe z dalších dílů GK.

    Za mě osobně velké plus za tohle provedení a kdo jste GK1 nehráli, můžu jednoznačně doporučit.

    P.S. V recenzi zmíněné halabala poházené vzpomínky na starší díl - vše se mění po dohrání hry, kdy je přístup ke všem zmíněným materiálům přímo z hlavního menu hry.
  • Čekal jsem recenzi předělané hry, ne recenzi předělávky. Ta mi, jako člověku, co původní hru nehrál a teď se rozhoduje, jestli si ji koupit, moc nepomůže. Ano, můžu si najít staré recenze a nějak si to dát dohromady sám... ale vy psavci jste tu právě proto, abych tohle dělat nemusel.

    To mi vadí. Že má autor základní školu je mi úplně jedno, ostatně až něteří z vás vyrostete, tak zjistíte, že ta skutečně podstatná linie nevede mezi vzdělaný/nevzdělaný, ale mezi slušný/svině. A já si myslím, že Lukáš je slušnej člověk.
    • PLuto.petr
      Doporučuju si tuhle hru pořídit. Rozhodně stojí za to !
      • Díky za tip. Asi jo. *4*
        • PLuto.petr
          Remake dohrán a s čistým srdcem můžu zahrání hry jednoznačně doporučit.
    • s.hih
      zkus demoverzi na Steamu a rozhodni se sám
      • Taky si můžu sám péct chleba, ne? Nebo si stříhat vlasy a vůbec dělat milion věcí, které bych nepochybně zvládnul sám, ale nechávám jiné lidi, aby je dělali za mě, protože mi tím šetří čas a námahu.

        Ovšem myšlenka, že u her, které mají demoverze, nemá smysl dělat pořádné recenze, je pozoruhodná sama o sobě.
  • Tady radi hrajete adventury,takze uz se tesim na recenzi Dreamfall:Chapters,ktere vyslo pred par dny. Recenzi na tuto temer kultovni serii si snad ujit nenechate.
  • To je panecku diskuze. Ja se za sebe stydel, ze mam maturitu. Ale budiz, kdyz je chlap sikovnej remeslnik, vyucnak staci. Na to aby clovek rozjel uspesnou firmu taky matura staci. Ale skoncit se zakladnim vzdelanim....nepodival bych se na sebe do zrcadla. A pan Grygar ma asi psychicke potize, pokud se prez sve ego nedokazal povznest. Howk
    • No vidis .. a ja pritom bezpecne vim, ze treba jeden z 5ti lidi, kteri v 2K Czech staveli buildovaci system (ktery je dnes nasazeny i v 2K Novato v US) mel jenom tu zakladku ... a dalsi dva jen tu maturitu. Docela sikovni remeslnici, coz?

      Nikdo tady kikde nerikal, ze vzdelani neni super. Je a je dulezite. Ale vykrikovat tady neco o menecenosti lidi bez SKOLSKEHO vzdelani, aniz byste brali v uvahu konkretni podminky, duvody a vubec zivotni drahu konkretniho cloveka, to je proste mimo a svedsi to o vasi nazorove omezenosti. Tod asi tak vse. Ja posledni dobou Lukasovy nazory vyslovene nemuzu ani citit, ale resit ze ma jen zakladku? No a? Snizuje to jeho IQ? Omezuje to jeho moznosti ziskavat vzdelani sam svou cestou?
    • On ale může být v pohodě. Skončil školu v trochu jiné době, měl talent na psaní, vášeň a hlavně štěstí, že se mu do toho pomyslného vlaku podařilo naskočit. A navíc, za tu dobu získal taky nějaké reference, takže s hledáním práce v oboru asi nebude mít problém. Protože jinak by takový člověk, který ještě k tomu na té základce propadal z fyziky, nemohl "popularizovat" vědu na velkém českém informačním portálu. Ale i tak je to "WTF". Potom se není čemu divit, když široká veřejnost považuje žurnalisty za diletanty.
  • Mato1987:
    >poznal som ľudí čo chodily na osobitnú školu a mali problémy dostať aspoň výučný list

    ja som poznal ludi, co mali maturitu a mali problem napisat ,,chodili" s makkym i
  • Jack1947
    Ježíš + Mato1987 made my day, good job folks. *2* *15* *5*
    • Je mi ctí, že jsem Vás mohl pobavit, mistře.
    • Kdyby ses přidal, bylo by dílo dokonáno.
  • Recenze začíná nostalgie, nostalgie, nostalgie, to je příjemný čtení a pak najednou konec?!? Hra si zasložila p*del rozkopat daleko víc. Aspoň, že mám perfektní recenzi i preview na rockpaparshotgun, ktere pan autor jiste cetl a proto vedel, ze neni v jeho silách se kvalitám zmíněných přiblížit.
  • Grygar nám roste v Mirku Spáčilovou herní novinařiny
    • Mato1987
      s tým rozdielom, že Mirka má aspoň maturitu.
      • O tom to neni. Skola neni patent na rozum ani na nic jineho. Znam programatory co maji jen zakladku a pritom delaji hardcore veci pro velike firmy. Proste proto, ze misto te skoly se venovali praxi. Kazdej se misto skoly neflakal.

        Ovsem to nemeni nic na tom, ze Lukas nam transformuje v Mirku. Jestli to nejsou nasledky toho jeho feminizmu.

        Mimochodem taky mam jen zakladku a necitim se diky tomu meneceny. Zivi me to, co me bavi a nejspis jsem v tom dobrej. Maturita by mi k nicemu nebyla, krom pocitu, ze ji mam. Lukas na tom asi bude podobne. Psat umi vyborne ... problem nastava, kdyz zacne vyjadrovat svoje vlastni (vetsinou pomerne excentricke) nazory.
        • Mato1987
          Vieš, čo je ale fakt na tomto všetkom tak zaujímavé? Že takéto prázdne frázy aké si práve predviedol ty, že škola nie je patent na rozum a podobné hovadiny väčšinou hovoria a tážu len tí, ktorí, práve to stredné vzdelanie ani ukončené nemajú :)
          Ja napr. nepoznám ani jedného programátora a to ich poznám fakt dosť, ktorý by dokázal, či i len bez stredoškolského vzdelania sa nejako niekde slušne zamestnať, každý jeden z nich musel mať vychodenú aspoň jednu vysokú školu technického smeru.
          Ja osobne grygara nemusím, ja som ho vždy považoval za exota, už keď písal články pre level a najmä v level tv, kde vždy vyčnieval z davu.
          • Ty "prázdné" fráze, jak povídáš, prohlašují i renomovaní autoři z oboru pedagogiky, namátkou třeba Ivan Illich anebo Paulo Freire.
            • Mato1987
              Imponuje mi, že často tento tvoj hraný pseudointelektuálny postoj ženieš to takých extrémov, že sa raz až v týchto tvojích táraninách zapletieš takým komickým spôsobom ako si to predviedol niekoľko krát aj v ostatných diskusných vláknach. Nech sa páči pokračuj ďalej, menuj ďalších kritikov výchovnej praxe, som si takmer istý, že ich máš v rukáve dosť, resp. strýčko gogoľ ti poskytuje v podstate bezodnú studienku námetov pre tvoju pseudointelektuálnu diskusiu. Už teraz sa teším s akými pre teba neznámymi menami prídeš tentokrát a fakt si cením, že ťa aspoň takýmto spôsobom donutím niečo sa naučiť o kritickom uvažovaní.
            • Zpochybňuješ snad práci těchto dvou mužů? Jestliže nemám ani páru, kdo tito dva muži jsou, můžeš nám to tedy říci ty? Můžeš k tomu přidat i Henryho Girouxe a Peter McLarena?
            • Mato1987
              Renomovaní autori hovoríš? :D Nenechaj sa vysmiať, za prvé ani nemáš šajnu, kto tí ľudia sú a za druhé sa tu až príliš okato hráš na pseudointelektuálneho trolla. Skús niečo originálnejšie, trebárs sa postaviť na hlavu alebo si založ vlastný kult osobnosti, ktorý budeš financovať cez kickstarter alebo patreon.
          • To, ze ty neznas, neznamena, ze nejsou .. ja znam *4* A to s tou Vysokou skolou technickeho smeru, to povazuju za uplnej vtip. Nerikam, ze jsou jich tisice, ale programatoru bez vysoke skoly znam pomerne dost (bavime se o oborech jako jsou antiviry, game development, ale i jeste specializovanejsi veci). Pravda je, ze je takovych cim dal min, vetsinou uz jsou to kluci ve strednich letech. Ale vzdelani jim nijak nebrani delat jejich praci a bavit se na urovni i s tema, kteri tu VS maji.

            (A dokonce i ja se svou ZS mam kamarady s VS, se kteryma si radi a zasvecene o nasem oboru popovidame ... Lukas to asi taky bude mit stejne a to, ze je exot nema se vzdelanim nic spolecneho)
            • Vo svete je pomerne dost hackerov, ktori nemaju ukoncenu strednu a maju elitne joby v it. Najschopnejsi ludia su casto podivini a maju problem s formalnym vzdelanim.
            • Ale ja se tu nebavim v nejake teoreticke rovine. Ja ti na ty lidi muzu ukazat uplne stejne prstem (kdybych tim neporusoval jejich soukromi). Ale s tebou opravdu nema smysl se hadat. Jsi proste nejchytrejsi (sice mlady ucho, bez zkusenosti, ale nejchytrejsi .... taky jsem byval, ale tak v 15ti).
            • Mato1987
              Vieš zatiaľ sa tu bavíme o veciach len na hypotetickej bázy, ale ja by som napr. nemal akýkoľvek problém aj kľudne prstom ukázať na zopár ľudí, ktorí ti potvrdia, že bez výšky sa nezamestnáš nikde a už duplom nie ako programátor u nejakej firmy. ísť v dneśnej dobe na vlastnú päsť je risk, ktorý sa ti v 99 prípadoch zo 100 nemusí vyplatiť. Neviem, či by si aj ty nemal problém prstom konkrétne ukázať na tých, ktorí sú zamestatní ako programátori u rôznych firiem a uź duplom nie tí, ktorí sú aj bez úplného stredoškolského vzdelania. Nechajme to radśej tak, ak sa cítiš byť urazený, tak sa kľudne odraz a volne lietaj. *3*
            • Mato1987: Ovsem to je reakce na urovni vysoce vzdelaneho cloveka.
            • Mato1987
              No, to je viac, než pravdpodobné, ale či neexistujú len v tvojej mysli resp hlavičke vieš? takí tí imaginárni ľudia.
          • tak podle tve logiky to znamena ze je o to vetsi frajer, kdyz se dokazal slusne zamestnat a dneska uz ma vlastni porad *3*
            • Slusne zamestnat? *1* Tak ten byl dobrej *1* Prekladani clanku z anglickych webu do čestiny a moderovani poradu, ktery ma 10 minut, je fakt terno *1* Vzor pro vsechny mlady lidi, kaslete na skolu a podivejte se kam az to muzete dotahnout jen se zakladkou *1*
            • Mato1987
              Neviem, čo považuješ ty za slušné zamestnanie, ale každopádne som len rád, že sa dokázal aj napriek toľkým prekážkam, ktoré si sám vytvoril aj takto šikovne zamestnať niečím, čo ho baví a je to prakticky aj jeho hobby. Veď prax mal dostačujúcu a aj napriek tomu, že ho vôbec nemusím, tak som len a len rád, že je aspoň nejaká konkurencia pre ten tupý televízny program čo chodí na prime cool, reflex či relax či ako si to nadávajú. Svojím spôsobom je frajer, keby som bol mladší určite by to bolo môj idol, dal by som si spraviť podobnú tetovačku akú má pán grygar, ale ja by som si to dal na čelo a neboli by to len hocijaké machlanice na ruke, kde to nikto nevidí a nepúta to žiadnuz pozornosť, ale tetovanie by bolo o tom aký úspešný som bol na maturitnej skúške a aké hodnotenia som dostal z rôznych maturitných predmetov.
      • fakt nemá základní vzdělání? *7*
        • Mato1987
          tak základné asi má, to nadobudol asi v prvej ľudovej, ale to úplné stredné mu pravdepodobne chýba.
          • maturitu/vyučení v dnešní době považuji za základní vzdělání
            • to není pravda, u mě třeba názory člověka bez vzdělání automaticky ztrácí kredibilitu, na druhou stranu začínám chápat, z čeho plynou ty jeho občasné záchvaty pseudo intelektuálství
            • formálně ano, ale prakticky s devalvací stavu školství je to dnes tak nějak posunuté, chodit na VŠ už dávno neznamená "patřit mezi elitu" ale docela obyčejnou dostupnou věc pro každého a mít maturitu se bere jako samozřejmost, bez které můžeš tak maximálně někde umývat nádobí, nebo dělat herního redaktora zjevně *1*

              znám jednoho amíka co taky dobrovolně nechal střední a místo toho cestoval po světě, aby pak přístál v ČR, ale ten s tím (předpokládám stejně jako Lukáš) seknul dobrovolně, ale já bych se tedy asi styděl, říkat lidem že nemám ani maturitu a stejně bych si ji časem dodělal už jen proto abych se necítil tak blbě když by na to přišla řeč..
              • Reakce na příspěvek:

                Kdysi o tom Lukas nekam psal, ze odesel dobrovolne z gymnazia a ze byl tehdy ze skolstvi znechuceny. Taky se divim, ze maturitu nema, ale zrovna on si ji se svym rozhledem dodelavat nepotrebuje... Narozdil od spousty mistnich znalcu, kterym by asi nepomohl ani doktorat...
            • Mato1987
              ale iste maturita sa dá spraviť hocikedy, aj keď nepoznám nikoho, kto by maturitu nezvládol ľavou zadnou, samozrejme, poznal som ľudí čo chodili na osobitnú školu a mali problémy dostať aspoň výučný list, ale to boli postihnuté deti a ja pochybujem, že grygar je nejakým spôsobom postihnutý.
            • Mato1987
              Tak potom to je v poriadku, ale za základne vzdelanie sa stále formálne považuje vychodenie 9 ročnej základnej školskej dochádzky.
            • ale co, nikdy není pozdě to dohnat, brácha taky ve 40 nastoupil na druhou střední
          • Inquisitor
            No a joudové jako ty z toho budou živi ještě dvacet let. Ještě že jste si našli tohle, jinak by jste neměli žádný jiný argumenty, než tohle pořád dokola.
            • Mato1987
              Ja nič neokecávam, ja sa snažím byť len natoľko úprimný ako len dokážem byť. Ak sa chceš dozvedieť prečo som to napísal, tak by bolo najprv vhodné sa mi verejne formálne a zdvorilostne omluviť a hneď potom ako zašleš šek za psychickú ujmu, ktorú si my spôsobil, v hodnote 2 tisíc euro, tak sa ťa potom následne spýtam, že prečo sa to teba konkrétne tak dotklo a evidetne rozčúlilo a prečo vlastne prahneš po poznaní pravdy, ktorá je aj tak irelevantná.
            • Inquisitor
              Mato1987: Okecávat to můžeš jak chceš, ale proč si teda psal "s tým rozdielom, že Mirka má aspoň maturitu"? To si ho chtěl pochválit?
            • Mato1987
              Nerozumiem, čo ťa priviedlo k tomu aby si ma takto primitívne urážal a následne táral tieto nezmysly, ktorým ani ty sám neveríš? Ja som sa to len tak náhodou dozvedel, keď som pozeral nejaký starší diel level tv, nevidím za tým nič senzačné, len je to viac než prekvapivé, že aj v dnešnej dobe dokáže takýto jedinec bez úplného stredoškolského vzdelania vôbec existovať.

              *edit
              presne tak ako píše mAser ja som tiež až priam fascinovaný ako to vôbec dokázal, odpútať sa od formálneho spôsobu života a pravidiel a pustiť si svoju myseľ na špacír. Niektorí to robia za pomoci nejakej vlastnej formy sebarealizácie akymi sú drogy a fet a iní zase hľadajú svoje vlastné spôsoby akými sa dá sťažiť si svoj život čo najviac. Ale ako sa hovorí sto ľudí sto chutí.
            • Jaký živí?!? Já ho za to například obdivuji. Odvrhnout konvenční vzdělání a nedovolit tak systému pokřivit mladou mysle je věc správna!
    • Tohle jsem puvodne chtel napsat *1*
  • MickeyMutant
    Definice ucházející zábavy jako "zábavy, ze které něco ušlo" je moc dobrá.
  • První ani třetí díl jsem nehrál. Hrát jsem tenkrát jen dvojku (The Beast Within) a na to mám parádní vzpomínky, třeba jak mě po lesích v nocí v Bavorsku v okolí zámku Neuschwannsten naháněl vlkodlak :-)

    Adventury mají vůbec něco do sebe - zvlášť takové ty napůl detektivní s mysteriozními prvky se mi líbí - Posel smrti, Broken Sword, Gabriel Knight, The Longest Journey. Spousta adventur ale trpí pixelhuntingem a nelogickými hádankami a víc než v kterémkoliv jiném žánru tady hrozí záseky.
    • Zásek neboli zákys je základem žánru adventur. Prakticky od začátku do konce hry jen člověk přechází od zákysu k zákysu. Pokud člověk nezakysne ani jednou, tak je adventura příliš jednoduchá, nebo si jen na adventuru hraje.
      • občas se ale vyskytnou takové záseky, že člověk opravdu neví jak dál a nepřijde na to, a to řešení je často nelogické. Pamatuju si na jednu pradávnou textovku z dob ZX Spectrum - Dobývání hradu II, kde člověk musel zadat příkaz "skoč o tyči". Tenkrát jako dítě jsem strávil dny hraním této hry a nepřišel jsem na to.
    • PLuto.petr
      Tak to doporučuju zahrát si i první a třetí díl. Jsou jiné zpracováním (2D kreslená a 3D), ale po příběhové stránce je to super a na svém osobním žebříčku to řadím mezi nejlepší hry.
      • asi si to zahraju, je to už dlouho, co jsem hrál naposled nějakou adventuru.
        Teď mám v plánu si zahrát Star Control 2, resp. předělávku The Urquan Masters (je zadarmo online). Spousta recenzí resp fanoušků v diskuzích tvrdí, že to je nejlepší hra co kdy byla udělaná, tak jsem zvědav - má to být taky druh vesmírné adventury se silným příběhem.
        • PLuto.petr
          Tu mám taky ve svém seznamu "to play", který neubývá, ale každým měsícem spíš nabobtnává...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit