Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pamatujete jeste nekdo CM serii ze ktere FM vzesel?
    Tenkrat ve hre nebyla grafika zadna a zapas se odehraval tak, ze se Vam popisovalo co se deje v kratkych vetach jako ve slovni hre v barevnem pasu podle Barev domaciho tymu (pozadi byla fotka tribun stadionu na kterem se hraje).

    Malo kdo si uvedomuje jak velky rozdil a kolik pozadavku na system simulace klade to o co se snazi FM aktualne - zobrazovat simulaci live v 3d.
    3d Je totiz omezeno tak, aby se na to dalo koukat, aby se hraci nejak rozumne pohybovali, aby to vypadalo jako fotbal atd...
    Problem je ze se to neprogramuje tak, jak to probiha v realite. Hlavni pozadavek na herni system potom je, aby neobsahoval veci, ktere se nedaji rozumne zobrazit.
    A prave v tom je jadro pudla poslednich let FM. Driv se totiz pracovalo na tom, aby system umel vyhodnotit souboje podle kvalit hracu. Aby herni projev tymu a tudiz aktualni vyhoda / nevyhoda tymu odpovidaly aktualni kvalite tymu, moralce a forme a s nimi nastavene strategii.

    Ve vysledku to potom vypada, ze FM kraci dozadu, protoze misto toho aby se rozsiroval a zlepsoval simulacni system, pracuje se na tom, jak to pekne vyrenderovat. Simulace jde do kopru tim, ze se upozaduje za kosmeticky vlastnosti hry. A ty bohuzel prodavaj.....
    • pamatuju, hraji od 98 a do dnes kdyz hraju FM zapnu si jen ten koment a bokem staty a jsem spokojenej :)
      • :-)
        Asi u zadne jine hry jsem tolik neprozival goly jako u CM, kdy se epilepticky rozblikalo Goooooooooooaaaal!!! :-D
        A to na obou stranach, kdyz jsem ho dostal, byl jsem schopnej mlatit do stolu.
  • No za sebe bych měl dvě připomínky.

    Hru jsem nehrál a můj dotaz tedy směřuje na ty, co ji uz hráli - Fm kupuji každy rok od 2004 a odehrál jsem v tom tisíce hodin (steam approves). Po té době me začla štvát jedna vec, ktera se opakuje rok co rok a loni jsem se za řekl, ze ne koupím další dil, dokud to nezmění. Tou věci je system CA/PA. Ve zkratce - každy hráč ma nejaky potenciál a zda na nej dosáhne je otázkou nějakých skrytých atributu a algoritmu, ktery to vypočítá. Nejde to nijak moc ovlivnit. Nema na to vliv kde hraje, jak hraje a vlastně ani jestli hraje. Potom se stávají situace, kdy jsou ve týmu dva útočníci, jeden dáva góly, ma super hodnocení, druhy naopak. Ale do repre je zván ten druhy, nabídka z lepšího klubu přijde na toho druhého a atributy take rostou jen tomu druhému, přestože nehraje a kdyz uz jo, tak špatně. Proc? Protože první ma CA 120 a PA 120, jinými slovy dosáhl svého vrcholu a bez ohledu na to, ze dáva kazdou sezónu mraky gólů atd, tak jeho atributy uz proste neporostou. Druhy měl CA 120, ted ma 130 (přestože hraje tužku) a PA 150. Toto
    Je naprosto antifotbalová vec a natolik mne irituje, ze nejsem ochoten tuto hru koupit, pokud na tom nezapracovali. Souvisi s tím potom i to, ze třeba hra za banik je strašně jednoduchá - stačí podepsat 20 talentů a za 3 sezóny je mistrem ligy.

    Druha připomínka je spis na okraj - osobně asi moc žádnou z tech novinek neocenim, jsem zvyklý to hrat v podstatě v podobě z roku 2004. Tzn ze všechny kompetence deleguju na asistenta a sám si řeším akorát sestavu a přestupy. Jen tak mohu zvládnout třeba 30 sezon, coz je to co mne baví nejvíc - dlouhodobě budovat legendární tým a zároveň sledovat, jak se mění poměry v ligách. A stejne to zabere stovky hodin. Pokud bych měl jeste sledovat sestřihy zapasu, mluvit s hraci a s médií, detailně svoutovat atd, tak bych se dostal max tak do třetí sezóny...
    • Na vývoj hráče má jednoznačně vliv, kde hraje a jestli hraje. Ale zároveň to neznamená, že se nemůže vyvíjet, i když má míň herního prostoru. To se opravdu odvíjí od profesionality, ambic a dalších faktorů. Na tom nevidím nic antifotbalového, v reálu se to děje neustále.

      Stejně jako to, že jsou do reprezentace povoláváni útočníci, kteří se hodí do systému repre kouče, i když třeba v klubu nemají takovou formu nebo nedávají góly. Ten tvůj lepší útočník třeba dává góly proto, že mu výrazně vyhovuje tvoje taktika. Repre taktika může být úplně jiná. Jinými slovy góly nemusí být v tomhle ohledu ukazatel. Navíc i AI trenér má svoji osobnost a rozhoduje se podle svých preferencí. Tak to funguje všude v Evropě, nejlepší střelci nutně nejsou v základech všech repre

      To, že má jeden hráč CA 120 a druhý 130 absolutně neznamená, že ten druhý je lepší. Známená to, že má spotřebováno více svého potenciálu. Ale záleží na distribuci atributů.. může mít klidně 180, ale když bude mít finishing 5, composure 7 a off the ball 6, tak góly dávat nebude. Třeba to, že hráč umí oběma nohama "žere" velké množství CA a hráč je třeba na 150, ale jinak hraje průměrně.

      Btw. atributy hráče, který má 120/120 růst můžou, ale s tím, že jinde klesnou.. pokud ho začneš šikovně trénovat jinak, můžou mu růst potřebné atributy jako třeba u obránce heading, marking a klesat mu bude něco, co ve své pozici nepotřebuje.. nebo ho eventuálně odnauč nepotřebný PPM.

      Pokud nemáš čas se patlat s podrobnostma, tak si rozjeď FM Touch, je to jednodušší, rychlejší a sezón stihneš mnohem víc.. proto tenhle mód zpřístupnili.
      • Abyxh to jen trochu shrnul, tak na systému PA/CA a obecně regenů mi vadi:
        1) je sterilní, předvídatelný, svým způsobem i předem nalajnovaný
        2) vývoj hráče je tezke ovlivnit
        3) hlavně v menších ligaxh neodpovídá system regenů a jejich rozvoje realitě
        4) celkové je nábor regenů nedokonalý - co třeba stavba juniorských center v zahranici?
        5) výkony hráče nemají na jeho rozvoj zádný vliv
        6) neexistuje v té hře překvapeni - ze by někdo náhle po třicítce vyletěl nahoru, ze by hvězdný hráč ve 24 uvadl..
        7) a vec ktera s tím moc nesouvisí, ale stejne ji zminim, jsou přestupy, ktere taktéž moc neodpovídají realitě
        • Věř mi, že mám za sebou taky tisíce hodin, hraju už od roku 99 pravidelně každý rok.. Nechci říct, že to, co píšeš, není pravda. Česká liga je opravdu mizerně zpracovaná, ale holt jsme malý fotbalový národ a já chápu, že mají propracované především top ligy a regeni jsou holt ještě věc k dalšímu přepracování, je tam strašně moc proměnných.. Jinak ale kategoricky vylučuješ věci, které mám potvrzené od SI i ve vlastních hrách..

          Nechci se moc rozepisovat, ale asi takto: Vývoj hráče můžeš ovlivnit opravdu zásadním způsobem.. mám "sejvy", kde se mi hráči vyvíjeli naprosto odlišně, regeni i opravdoví.. na základě toho, jak moc hráli a jestli chytili formu třeba už v úvodní sezóně (od toho se odvíjely eventuální přestupy jinam, kde se vyladili do maxima) a také, jakým způsobem jsem je trénoval.. (zkus třeba někoho přetrénovat na zcela odlišnou pozici a uvidíš jak se atributy redistribují, samozřejmě to trvá třeba tři sezóny). Ve zkratce, stejný hráč může mít ve dvou "sejvech" po dvou sezónách zcela odlišné atributy v závislosti na tom, jak ho trénuješ a jak hraje. Nejlépe je to vidět, když jednou ze záložníka uděláš obránce a podruhé třeba útočníka..

          Chápu, co myslíš tím, že máš pocit, že po třicítce už třeba nikdo nevyletí nahoru - je to pravda, ale jen s ohledem na atributy - druhá věc je forma. Měl jsem hráče, který mi hrál od 25 do 30 let standard a měl jsem ho spíše jako backup, atributy měl stále stejné a v poslední sezóně už jsem přemýšlel, že ho prodám někam níž a nahradím. Ale on v tom posledním ročníku chytil neskutečnou formu a v sezóně vyhrál 11-12x muže zápasu, byl neskutečnej, v podstatě nejlepší v soutěži, ale atributy mu zůstaly stejné.. Tudíž ne vše se odvíjí od atributů, faktorů je mnohem více.. Proto absolutně nesouhlasím, že je něco nalajnované. Možná to tak působí v české lize, kde je podrobnosti méně a nepřesností více, ale třeba v Anglii, Itálii nebo Španělsku, kde jsem hrál nejvíce, to tak rozhodně není..

          Když budeš mít zájem, můžeme o tom pokecat někde na mailu nebo na facebooku, ať to tady nezaplevelíme *4*
          • Jinak teda klidně dej vedet na cetto@centrum.cz rad pokecam o FM... to platí i pro ostatní, pokud chcete vymenit názory na tuto hru atd, klidně se ozvěte.
          • No jen k té části s rozvojem třicátníků - ano to máš pravdu. Taky jsem hrál za Blackburn, kde je na křídle Convay - v podstatě průměrný hráč. Chytil formu a držela se ho nekolik let i po postupu do PL. Ja jsem každy rok kupoval nové křídlo, ale on stejne, přestože mu bylo třeba uz 35, tak měl v PL 5 gólů a 15 asistenci. Ale ten problem je v tom, ze třeba o přístupech hozhoduji prave ty atributy (Resp CA/PA) bez ohledu na tu reálnou formu. Měl jsem v ceske lize útočníka, ktery byl celkem mladý a dal ve 3 sezonách po sobě vždy aspon 25 gólů. Z hlediska atributu byl na svém maximu, tuším ze to ale bylo jen 112. A nikdo o nej za ty 3 roky neprojevil zájem. To by se ve skutečnosti nestalo - viz krmencik. Parkrat se ukopne a uz se mluví o Leedsu, Werderu, Realu Sociedad atd. Zároveň si myslim ze CA hráče, ktery hraje dlouhodobě takto skvěle, by mělo jit i nad potenciál. Aby to více reflektovalo ty jeho realne schopnosti na hřišti..
          • vaclav.pechacek
            Jen plevelte, je to velmi zajímavý, a od toho tu ty diskuze máme :)
      • Jeste bych doplnil, ze to co jsi napsal by bylo super, kdyby to v té hře takto skutečně fungovalo. Ale po tisících hodin muzu směle konstatovat, ze toto jsou jen marketingové řeči, ale praxe tomu nemůže byt vzdálenější
      • Bohužel nemohu se vším ani zdaleka souhlasit. V te hře toho mam nahráno skutečně tolik, ze si troufám rict ze již poznám, co závisí na manažerovi repre a naopak co je skutečný trend. Například v loňském fmku meli místo v útoku naši repre od první nominace Juliš, Pulkrab a tuším ze Skoda. Přestože Juliše Sparta poslal do béčka a koupila 3 nové zahraniční útočníky a Pulkrab odešel hned v prvním prestupaku do zahranici a tam nehrál. Kdyz jsem pak porovnával CA českých útočníků, tak skutečně tito tři meli nejvyšší číslo. Toto se nestalo jednou, děje se to pravidelně. Druha vec je, ze kdyz clovek hraje třeba v anglické lize, tak tyto věci moc nepocítí. Ale já hraju českou, ktera je při vsi úctě katastrofálně zpracovaná. Atributy odpovídají situaci cca z před 10 měsíci. Navíc V prvních dvou letech se objeví plno regenů, kteri maji uz v 16 na první ligu a třeba takové Brno ma pravidelně po dvou sezonách věkový průměr okolo 19 let. Mladí hráči se u nás velmi rychle vyvinou, což je naprostý výsměch realitě, kdy i 22 letý hráč bez prvoligových zkušenosti se u nás bere za super talenta. Na druhou stranu ti hraci kolikrát maji PA okolo 115, čili nic moc, ale teto hodnoty dosahnou zpravidla před dovršením 20. Od 17 hraji ligu, protože na to maji, hraji kolikrát skvěle, ale jejich atributy uz nerostou. To přece nedává smysl. Pokud hráč hraje skvěle, mely by jeho atributy růst a ne byt zalockované nejakym PA, kterej rekne "Nenene, ty uz jsi ve 20 za zenitem".

        Pokud ma na vývoj hráče vliv to, kde hraje, tak by mne fakt zajimalo, proc v béčkách prvoligových nizozemských týmů běhá plno kluků v CA 75 a PA 140 a naopak u nás je každej mladej uz ve 20 na vrcholu.

        V tomto se mi mnohem vic líbil system fifa manageru, kde jsem měl hráče, kterému bylo pres 30 a stejne se každoročně az do nějakých 34 zlepšoval. Tam to bylo tak, ze hráč měl nějaké centrální hodnocení , kolem kterého podle formy oscilovalo aktuální hodnocení, a pokud byl třeba dlouhodobě ve formě, tak mu i to centrální hodnocení rostlo. A naopak. A pak se navíc 2x do roka upravovalo celkové hodnocení podle jeho veku a potenciálu. Takze v praci třeba tomu mojemu staříkovi díky výkonům vzrostlo celkové hodnocení z 72 na 76, ale kvůli veku se to pak snížilo na 75. Další sezónu na 78 a zase věkem na 76. Atd. Bylo to mnohem logičtější a vic to odpovídalo realitě, vem si třeba takového Kuliče, ktery se taky prosadil az po třicítce. Nebo Vardy je dokonalý příklad. V FMku by případ Vardy nikdy nenastal, tam proste zadnej hráč starší nez 22 uz žádným větším pokrokem projít nemůže...
        • To nie je tak celkom pravda. Hral som FM 16 za Portsmouth (4. liga). Mojím cieľom bolo vrátiť tým do Premier league. V druhej sezóne som posilňoval tým na tretiu ligu a vzal som zdarma Tunnicliffea ktorý sa mi zdal na tú ligu výborný kandidát. V tom čase mal 24 rokov. Podľa teba by sa už nemal nijak zlepšovať a rásť. Lenže on rástol spolu s týmom - ako hral tým lepšie súťaže, najímal lepších trénerov a staval lepšie tréningové zariadenia, tak išli hore aj jeho staty a výkony a najlepšiu sezónu zažil vo veku 26 rokov kde dosahoval v Premier league fantastické hodnotenie aj štatistiky. Takže tréneri, tréningové zariadenia a náročnosť súťaže majú určite vplyv na vývoj hráča. Často mi pripadá že hráč ktorý príde z nižšej súťaže začne hraním vo vyššej zlepšovať svoje atribúty.Celkovo mi príde ten systém dosť premakaný.
          • Jo v Anglii to funguje jeste celkem Ok. Ale ja hraju českou ligu a tam je to tragédie. Ceska liga je specifická v tom, ze se moc nedává šance mladým hráčům a ze mnoho hráčů naplno rozvine svůj potenciál az v pokročilém veku. Vem si kolik kluků debutovalo v naši repre az někdy ve veku 25+. Bohužel tato specifika ta hra vůbec nereflektuje. V prvním roce hodi do každého klubu 10 talentů, kteri uz v 17 hraji zaklad, průměrný vek výrazně klesá, ale ti hraci se nerozvíjí, protože uz v tech 17 jsou na svém maximu. Jinak Tunnicliffe hrál i u me v Blackburnu. Tuším ze je to takový ten late talent. V mládí měl dost zranění, takze se nemohl poradně rozvinout (v realitě). V te hře má PA tuším 142 nebo nějaké podobně číslo, coz uz je celkem dost, odpovídá to vesměs průměrnému hraci PL. Takze to co píšeš není az tak překvapivé. Ale vsadím se, ze i přesto jak dobre u tebe hrál, tak ti nechodily žádné nabídky ze Spurs, Evertonu apod. Přestože v realitě by to bylo více nez pravděpodobné.
  • To je Stramaccioni na tom úvodním obrázku ?
  • Mourinho hlavně s týmem nacvičuje typické herní situace. Kdo kam utíká, kdo se za koho vrací, trénuje standardky - nic z toho se v téhle hře dělat nedá, tady můžeš jen hráčovi říct, ať hraje "raumdeutera" a dalších deset zápasů zkoušet najít nějaký rozdíl v tom, co na hřišti dělá.
    • To se ve hře rozhodně dělat dá.. v podstatě v každé roli můžeš dát hráči specifické instrukce (u generičtějších rolí jako wide midfielder to jde samozřejmě lépe) a v podstatě si vytvořit jakoukoliv herní situaci s jakýmkoliv pohybem od jednotlivých hráčů.. je to zdlouhavé, to je pravda.. ale rozhodně ti to hra umožňuje.. pokud žádáš absolutní realitu, ta tam samozřejmě nikdy nebude, ale v rámci možností je to velmi dobrá simulace.. mně třeba mnohem víc chybí podrobnější trénink, kde bys tvořil vlastní cvičení a hráči by pohyb a situace získávali do krve přirozeně a nedělali vše na základě instrukcí v zápase.. editor standardek je omezený, to máš pravdu
      • vaclav.pechacek
        S podrobnějším tréninkem absolutní souhlas, ale zas se bojím, že by v tom možná byl až moc velký binec - týmový trénink, předzápasový trénink, individuální trénink, správa koučů... Jako jasně, patří to do kompetence manažera nebo hlavního kouče, ale otázka je, jestli bude zábava to všechno mikrovat.
        • Souhlas, myslim, že přesně z těhle důvodů to ve hře nikdy nebude.. navíc by tam už bylo opravdu hodně proměnných a nakódovat vymyšlená cvičení s efektem v zápasech v zápasech, to neni prča ani pro SI *4*
  • Dobré hra jen škoda že jen pro futbalisty nebo fanousky tohoto sportu
  • Mně vadí, že hra je naprosto nereálná: nedají se dávat a přijímat úplatky, šmelit se státními dotacemi, spát s náměstkyní ministryně, plivat po spoluhráčích, nebo dávat "boží" ruky.
  • Zajímalo by mě, jestli jako Mourinho přijde před zápasem do kabiny a řekne Matičovi: Hele, Nemanjo, minule jsi hrál anchormana, ale dneska budeš defensivní záložník. A ty Lukaku, nebudeš dneska advanced forward, ale complete forward.

    Podle mě je celkem jedno, co tam člověk nastaví za možnosti, ta hra je prostě nastavená tak, aby tým, který hráč managuje, měl vždycky lepší výsledky, než odpovídá jeho možnostem, dával tím člověku pocit úspěchu a držel ho tak u hry. Jinak si těžko vysvětluju, že po třech letech dokážu vyhrát ligu mistrů s Cardiffem.
    • vaclav.pechacek
      Já si taky těžko vysvětluju, že dokážeš po třech letech vyhrát Ligu mistrů s Cardiffem, zvlášť s tvým nickem *1* Používáš nějaké stažené taktiky ze Steam Workshopu? A jak můžeš za mizerné tři sezóny do druhořadého klubu přilákat dostatečně dobré hráče? V mých zkušenostech je na to potřeba sezón aspoň pět, šest, než se ti stihnou vyvinout supertalenti, co nakoupíš první rok (jenže pak zas nemáš prachy na regulérní posily, takže zpočátku paběrkuješ).
      • Dá se to zvládnout fakt asi jen se staženou super taktikou, která většinou využívá nějakého bugu nebo slabiny enginu.. Já to zkoušel jednou a dostal se ve třetí sezóně s druholigovým klubem do semifinále LM a vyřadil jsem Real Madrid po zápasech 4:3 a 7:3.. ale byl tam jasnej corner exploit a můj stoper byl druhej nejlepší střelec v týmu.. absolutně mě to nebavilo *15* Tvorba vlastní grafiky je jedna z fundamentálních věcí ve hře.. když to přeženu, tak, pokud si ji člověk nechce tvořit sám, vlastní to nemusí hrát..
        • *taktiky samozřejmě
    • Hra vůbec nerozezná usera od ostatních AI týmů.. reaguje na tebe stejně jako na ostatní trenéry..

      Btw. Mourinho určitě Matičovi neříká, že bude anchorman.. ale řekne mu, co od něj v dané části hřiště očekává, dá mu specifické instrukce.. pro hru s míčem i bez míče.. a on se na základě toho potom chová buď jako anchorman, defenzivní záložník nebo playmaker atd.. tohle je jen zjednodušené pojmenování pro účely hry nebo novináře *3*

      PS: Ligu mistrů s Cardiffem po třech letech vyhraješ tak jednou z 10 a to s velkým štěstím.. k realitě to samozřejmě má daleko, ale v důsledku to rozhodně není tak jednoduchý, jak se může zdát.. já jsem v prvním sejvu v FM17 s Nottinghamem vyhrál championship, v druhém (s takřka stejným týmem) skončil 14. a sotva se vyhnul vyhazovu..
      • owny
        Hra možná nerozezná hráče od AI týmů, na druhou stranu AI je často dost hloupá a dělá nesmyslné tahy, takže to zjednodušuje.
        • To máš pravdu, AI je někdy čitelná, na tom by chtělo zapracovat..
    • to by se mi nepodarilo ve trech sezonach ani kdybych si v editoru pridal miliardy *1* alespon v ramci predchozich rocniku, tenhle jsem nehral
    • Třeba jsi výborný fotbalový stratég..

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit