Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ahojte pipici, jste uplny pipici, neumite nic nez pipikat *16* *12* *10* *11* *13* *9* *8* *6* *1*
  • Pěkná diskuze :)
    Jen v pár bodech k diskuzi:
    - hry jsou míněné jako doplněk výuky, jsem zastánce toho, že skutečná znalost se musí odsedět. Ale zároveň se také musí umět použít v praxi a to s dětmi málokdo dělá. Tohle hry umí skvěle (a nejen larpy, ale hry obecně). Kdo hraje složitější deskovky, tak používá docela dost kurikula třeba matematiky na ZŠ
    - diplomky se píšou na všechno možné a na hry jich je celkem hodně. Hlavně v zahraničí a ve Skandinávii byste toho našli spoustu.
    - pro ty, kdo tvrdí, že by je edularpy nebavily - nesetkali jsme se s tím, že by to někoho nebavilo, ale budiž. Všechny naše hry jsou dobrovolné a určitě je možné místo toho jít třeba do multiplexu na pohádku.
    - uprchlíci ještě edularpy nehrajou, ale jestli začnou, tak je to třeba super téma na další článek ;)
  • Jack1947
    Ty výukové larpové jsou nějací roboti ? *8* *12*
  • Na tohle a uprchliky prachy jdou a mi ostatni musime drit hubu!!!!!! merklova a holande az jdou do hazlu! At zije prezident ZEMAN a Putyn!!!!!!!
    • Musíme dřít hubu??? Podívej se jak píšeš se nedím že musíš dřít hubu........i když dnes nezáleží jestli máš,základku,vyučák,maturitu,nebo VŠ.......ale jaký máš známosti pokud nemáš tak si v Kauflandu za kasou a maturita je ti k prdu......
    • Horší než tohle jsou už jenom žoldáci NATO!!!
  • Abychom se neodlarpovali na úroveň amerického veřejného školství. *4*

    Ještě na VŠ mi jeden významný český profesor (ne ty imitace, které na VŠ někdy učí - skutečný profesor) řekl, že znalosti se prostě musí vysedět. Můžete pořádat larpy jak chcete, ale základní vědomosti se prostě musí získat jinak. To naštěstí stojí i v článku. Takže larpy a podobné akce jako doplňková věc dobrý.

    Pokud jde o hry jako vzdělávají nástroj. Ano, někdy to snad jde. Myslím si, ale že hry jsou v důsledku příliš zlouhavé pro učení. Nakonec je prostě snazší, aby látku vyložil učitel, či si jí školák prostě přečetl. Velmi by mě zajímalo, co se školák může naučit relevantního v Minecraftu. Ani Kerbal Space Program, jakože tuto hru mám rád a aktivně jí hraju, nepovažuju za nějaký extra výukový program. To už raději Space Engine pro vytvoření názorných příkladů. KSP je opět příliš neefektivní k učení třeba mechanik gravitace apod.

    Nedělejme z her učební pomůcky. Je to naivní představa. Pár vybraných okrajových her můžou být učební pomůckou jinak ale ani náhodou. Někde jsem četl velebení série Europa Universalis a Crusader Kings jako skvělý nástroj pro výuku dějepisu. To je naprostý nesmysl. Opět je to velmi neefektivní způsob, jak se učit. I když já jsem se díky Europa Universalis dostal na vysokou - naučila mě historické regiony, ale to jen proto, že jsem neměl historickou mapu. Měl jsem doma EU. Mít tu mapu, jednoduše bych se podíval tam a uměl to daleko rychleji.

    Hry tak maximálně mohou startovat zájem, ale bez následného skutečného studia je to na nic. Ani jazyk se z hry nenaučíte. Jen to ve vás vzbudí zájem, který musíte podpořit studiem, jinak je to na nic a nikdy se nenaučíte jazyk.
    • ZvacA
      Přemýšlet o hrách, nejen těch komerčních, ale i těch speciálních vyúkových, jako plná náhrada dosavadního vzdělání k získávání informací není úplně optimální. No právě ta úzká kooperace mezi touto formou a virtuální a hlavně vizuální zábavou má, domnívám se, neskutečný a ne stále plně využitý potenciál.

      Osobně věřím, že mohou být v jistých případech učebním suplementem, ať už v té podobě stimulu zájmu nebo jako pomůcka k probloubení znalostí. Chápeme-li třeba zrovna takový dějepis jako biflování letopočtů od A až do Z, potom ano, série jako EU nebo CK v tomto ohledu neuspějí. Mohou však podpořit výklad i z jiných stránek. Minimálně tyhle hry a jiné grand strategie obecně mohou pomoci, a za předpokladu že je dotyčný vnímá a tvůrci si jich jsou vědomi, poznat takové historické procesy, díky kterým se dá snáze pochopit i řada dějinných skutečností, a to nazvdory tomu, že hráč stojí za vytvářením (i snad právě proto) vlastní reality na virtuální světové mapě a že mohu být značně zjednodušené. I ta sebemenší prkotina, třeba v té formě vstřebávání historických zemí nebo adaptování na fungování hospodářství, v sobě ale skrývá jistý edukativní princip, který bych nepodceňoval. Právě kombinace entuziasmu spojeným s touto zábavou a těmito informacemi, které se ke hráči prostřednictvím nich dostávají může zafungovat velmi efektivně. Kupříkladu Vávrovo KC nebude na studenstvo a žactvo skákat zrovna z učebnic českých dějin, pro připravovaný nejen vizuální charakter hry a s kantorem schopným ji efektivně pro žáky využít však třeba nevylučovat, že nenajde místo v hodinách interaktivního dějepisu.
  • Psycholog s diplomkou na téma LARP. A kdo dělal psychologa jemu? :D Nejsem si jistý, jestli jsem právě nečetl uniklý scénář-nescénář k nějaké z nových švejkovin či cimrmanovin :D

    Obsah článku vnímám spíš jako ne zrovna lichotivý obraz aktuální doby - zatimco nám si prostě stačilo jít hrát někam ven, lézt po stromech a vymýšlet si vlastní dobrodružství, dneska je na tohle potřeba grant a psycholog a na všechnoje potřeba mít jméno a krabičku (když nevíte jak dál, vemte normální slovo či zkratku a dejte k němu nějakou vzletně znějící příponu či předponu, hned to bude znít světácky). Na to, aby se děti zabavily, aby je vůbec něco přitáhlo a zajímalo. Smutný.
    • Dnesni decka jsou jelita. Nevytahne to paty z domu, nezvedne se to od tech kramu. Rozumej, pocitac, konzole, mobil, tablet, televize. Na telesnou nosi omluvenky. Neskutecne je lituji, nase generace mela paradni detstvi, plne her, knizek, kempovani v prirode, vymysleni. Dneska jdete na dovolenou a decka, co tam budeme delat, tady neni signal, to pudem opravdu pesky?, ...
  • Dnes stačí na VŠ umět prd....
    • PreidaQ
      Tohle prakticky vždycky tvrdí lidé, kteří:
      a) nikdy nevystudovali žádnou VŠ,
      nebo
      b) šli na tu nejjednodušší VŠ, aby se museli co nejméně namáhat a pak tohle vztahují i na ostatní.
      • d) pamatují doby kdy dostat se na střední s trojkama byl problém a maturita se svojí náročností vyrovnala dnešním závěrečným zkouškám na většině vysokých škol. To je bohužel fakt a jestli tomu nevěříš tak se zeptej rodičů.
        • Zagro
          No vidíš a já znám lidi, co měli jedničky od shora dolů a přesto vysokou nemají a naopak trojkaři ano a to žádnej easy pedák. Někomu stačí trojky, když ví, že vlastně nic lepšího nepotřebuje a na učivo se podívá jenom v případě, kdy jde do tuhýho a jinak svůj volnej čas tráví jinak, než s očima ve skriptech. Rodiče ti stejně tak řeknou, že vše měli těžší, včetně vychovávání dětí atd., takže tohle není zrovna moc dobrá rada. To, že se zde vyrojila řada pochybných škol ještě neznamená, že školy jako ČVUT, Masarička, UK atd. ztratily svů kredit, tak si ty tvoje většiny nechej pro někoho jinýho. Poslední dobou se mi spíš zdá, že i relativně mladí lidi (do 35 let), mají docela problém s pamětí.
        • PreidaQ
          Proč bych tomu neměl věřit? Já se nehádám o to, zda dostat se na vejšku je těžší nebo ne.. Nepochybuji o tom, že dřív chodili na vysoké školy lidé, kteří na to opravdu měli a studovat tam mělo o mnoho větší váhu, než teď.

          Jenomže v dnešní době se tyhle rozdíly stírají právě tím, že na vejšce sice může začít studovat opravdu každý, jenomže ne každý ji dokončí. Tak se dnes rozhoduje o tom, kdo na to má a kdo ne hlavně až v průběhu studia.
      • c) studovali v Plzni
        • PreidaQ
          Ale no tak. Já taky studuji v Plzni a právě proto bych tohle z pusy nikdy nevypustil.
          • Díky za upřímnost.
    • A kolik jsi jich dodělal ty?
  • Diplomka o larpech ?!!
    • Jasne, DP se o larpech pisou, v CR jich existuje pomerne hodne (ruzne kvality, nektere jsou dobre). V zahranici se na hry (zive hry, larpy, pervazivni hry atd.) pisou dizertace a delaji profesury.
    • Uplně v klidu. Viděl sem o larpech diplomky i bakalářky a byly to dobrý práce.
    • Pan_Klobouk
      Diplomka o WoWku, diplomka o casopisu Score... dneska muzes vsechno, abys byl diplomovanej. :)
  • Aj tak vacsina co skonci na vysokej nakoniec larpuje fungujucich alkoholikov...
  • Hanzales
    Ten Kenny tam na tom obrázku :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit