Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Já si pamatuju v hodinách informatiky LAN party v šesti lidech u hry Duke Nukem 3D. Dokonce i učitel si s náma zapařil. A nikdy nezapomenu na to, jak jsem mu poslal granát škvírou pod dveřmi, zatím co si na mě chystal RPG a pak jsem ho odbouchnul. Byla to místnost za barem (WC) a nebylo odtamtud úniku. Ta brokovnice co tam byla by mě nezachránila. A učitel sám nevěděl co se stalo. Až po minutě mu to docvaklo.

  • mx0r

    Ja si najradsej spominam na Novell Netwars, co bola jednoducha line-vector “full 3d” vesmirna strielacka z (ak sa nemylim) konca 80s... v podstate graficky nieco ako Elite, ale beziace na lokalnej Novell sieti. Pamata si niekto? Tam sme si davali deathmatche este pred Doomom. A potom samozrejme neskor DN3D.

  • Inquisitor

    U nás na základce neměl počítač ani ředitel :).

    • Corvus

      Sčot měl? :-D

  • Na základní škole jsme v hodinách matematiky  (kde se braly základny programování v Basicu)  na přelomu osmdesátých a devadesátých let hráli pár her na PMD-85, a to upravené monochromatické verze Arkanoidu, Donkey Konga, Manic Minera, jakési Přistání na Měsíci a ještě pár podobných.  Na střední škole jsme se nejprve dostali k počítačům IQ-151 (kde bylo snad jen nějaké bombardování města) a až potom k PC s procesorem 386 řady. Tam byly hry na každém počítači jiné, podle toho komu se je kam podařilo z disket nahrát (a člověk je musel v MS DOSu také nejprve najít). Já většinou seděl u počítače s F-22 Retaliator a s legendární Ski or Die.

    • Arkanoid byla vůbec první hra, co jsem hrál, na starém dobrém "didáči". Vidím to jak dnes, děda nám koupil 8 bit, jeho kolega z práce donesl kazety, naučil nás load"" a už to jelo. A celá rodina u toho seděla jak u vánočního stromku :-D. rok 1988

    • F-22 Retaliator 😍, kokos a tá grafika....v tej dobe krajšia ako skutočnosť 😀

  • S počítači ve škole jsem se poprvé setkal na 4.-5.třídě ZŠ v rámci jakéhosi kroužku za 10kč. Když jsem přecházel v 5. na gympl učitel říkal že příští rok to připojí k internetu. Šlo teda hlavně o hraní a instalování her, ale poznal jsem tak prince, dooma, olympiády a jakéhosi ducha co střílí z pusy bílé koule(vůbec nevím co to bylo). Na gymplu společenská PC místnost s počítači 486 a prvními pentii, už archaická v té době roku 2000. Nahráli jsme se tam hlavně Liera a později Bulánků. Vlastně Bulánky byla jediná věc, kterou jsem kdy hrál při opravdové výuce informatiky na o něco novějších PC v dedikované výukové učebně, kam se bez učitele nemohlo. Když někdy kolem 2005 tu potemělou učebnu plnou funících prehistorických počítačů a blikajících monitorů zmodernizovali nanabušené PC s Pentium 4, už tehdy jsme si říkali, že už to není ono. Jo nostalgie

  •  -Asi nejlepší co jsem na školních stojích hrál byl Tyrian https://www.youtube.com/watch?v=TiazAACfxPk  dávám si pravidelně opáčko, naposled v lednu minulého roku 😎 ta hra je stále naprosto cool a bez nostalgie zábavná.

    Dál Warcraft 1, Lemmings, Prehistoric 2 - to jsem pařil snad 1000x a nikdy neudělal poslední level, Retaliator F-22, LHX, SimCity 1, UGH, Indianopolis 500, Duke Nukem 2,  Tunneler, Ducktales DOS, HomeAlone DOS, Winter challenge (to pak smazali odcházely na tom klávesnice).

    Ski or Die - tohle je naprostá bomba co skoro nikdo nezná, wacky wheels, skyroads... na svaté grály jako Doom 1 a 2 jsem se spolu s ostatníma děckama jen se slinama v ústech díval, jelikož je nonstop hráli sami provozovatelé "výuky" :-DD

    Poprve jsem oba skutečně dohrál až před pár lety... kupodivu mě pořád bavili, ta hratelnost v nich prostě je!

    Na hodně jsem zapomněl, vidím obrázek v hlavně ale nevím co napsat do googlu, aby je našel, většinu jsem hrál v polovidně 90tek díky pc kroužku kde se výuka brzo zvrhla jen v hraní, bohužel byl 2x po sobě vykraden a místo highend super strojů jako 486 tam pak byly jen 386tky takže pak za nějakej rok už jsem hrál jen doma s kámošema.

    No a pak přišla éra pentií, CD romů a skutečného hraní v podobě Falloutů, UT99, CS, SC atd. ...

    Co na té době bylo jiné oproti dnešku byl fakt, že celé IT bylo něco úplně nového, čemu rozumělo jen pár nerdů a pak zasvěcení hráči... dnes je ovládání elektroniky tak snadné, že s ní umí úplně každý. Takže úplně zmizelo něco jako soutěživý duch kdy se lidé předháněli jakou lepší pařbu, nebo program umí a znají... dnes se otevře chrome a to je vše, to zvládne i cvičená opice.

    Něco podobného se v minulosti muselo odehrát i třeba u automobilů / motorek. Dříve něco jedinečného pro opravdové borce, dnes jen komodita do které nastoupíte a automatická Tesla vás doveze kam chcete.

  • Corvus

    Nádherné vzpomínky! Ta nostalgie! Mohl bych tu sepsat tak deset A4 vzpomínek. Ve zkratce: u nás, v Jablonci nad Nisou, jsem se prvně dostal k počítači ještě v rámci něčeho jako byl Svazarm. Pamatuji si, že o něco starší kamarádi, co se drželi v partě, jak se tehdy říkávalo, mě tam vzali a já čuměl na řadu stolů v dřevěné kůlně, kde byly Amigy a Commodory. To bylo pro mě hodně velké sci-fi. A od té doby jsem byl zcela ztracen. Následovaly odpolední seance "díváme se jak bohatší kamarádi hrají" na ZX Spectru či na SEGA systému. Poté jsem poznal souseda, u kterého jsme roky pařili na Didaktiku M ze Slovenska. Kopie Spectra - hry se nahrávaly z klasických MC kazet přes kazeťák :-D A vše se zobrazovalo na černobílé televizce Merkur... Hard core doby. Tam jsem viděl první bomby od firmy Ocean, která měla licenci snad na všechno :-D Uvízl mi v hlavě například Zorro apod. U bratrance to byl už laptop Toshiba (strýc byl inženýr v Preciose), takže to už byly neskutečné záležitosti jako Princ Of Persia apod.

    Ve škole, tedy aspoň u nás, se zaváděly počítače, když už všichni ve třídě měli dávno propařeného Dooma od A po Z. Měli jsme na informatiku fyzikáře, který ty křápy (PC) považoval za svatý grál a také k tomu tak přistupoval. Na počítače jsme směli sáhnout POUZE na jeho vyzvání. Přihlašovací heslo: HOST :-D Učení se v českém T602, když už dávno všichni pracovali v Officech :-D No legrace. Ale na to, jakej to byl pruďas, tak nám dovolil občas si zahrát Aladina od Disnyeho a kluci propašovali i Dooma 2. Jednou nás do učebny pustil asi na půl hodiny ráno před vyučováním, ale tím to haslo... Pochopili jsme, že u něho nám žádné hraní po škole neprojde. V Liberci na střední měli v půlce a ke konci '90 let už tak zastaralé počítače, že v době, kdy doma všichni drtily Quake 2, GTA apod., tak nám tam běžel první Jazz Jackrabbit, opice, co po sobě házej banánem a F-22 Retaliator, plus formule od Accolade... No prostě LOLec. Ještě, že rodiče koncem '90 let pochopili, že fakt potřebuju PCčko k životu :-D První měsíc jsem propařil jen Doomem :-D Ale pak jsem se otřepal a začal hrát pořádné hry jako System Shock, Baldur's Gate aj. Což se přetavilo v doživotní lásku ke sci-fi, kyberpunku a RPG izometrickým záležitostem. No a následně jsem začal dělat webovky a věnovat se focení makra, takže počítač nakonec skutečně k životu potřebuji možná ještě víc než na to hraní. Nebo minimálně stejně :-) Ale byly to krásné začátky!

  • calwin

    u nas sme mali po vyucovani "pocitacovy kruzok" kde sa veselo drtil quake 2... najlepsie ze vtedy fungovali cheaty aj na multiplayer... pre mna dodnes nepochpitelna vec :D

  • NewKy

    A když se učitel nedíval, nahodili jsme Strip Poker. :)

  • Mart9

    U nás se hrál Mario, Stunts, Doom a Wolf 3D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit